Смекни!
smekni.com

Стан та перспективи міжнародного ринку інжинірингових послуг» (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно – економічний університет

Чернівецький торговельно – економічний інститут

Кафедра міжнародної економіки

Індивідуальна науково-дослідна робота з курсу: міжнародні економічні відносини на тему:

Стан та перспективи міжнародного ринку інжинірингових послуг

Чернівці - 2009


В останні роки великі інжинірингові фірми стали виступати лідерами консорціумів, що поєднують на основі солідарної відповідальності постачальників устаткування і виконавців робіт. У цих випадках вони приймають на себе розробку загальних проектів і організацію роботи.

Майже 95% експорту інжинірингових послуг приходиться на фірми розвитих капіталістичних країн. Основними ж імпортерами інжинірингових послуг виступають країни що розвиваються (більш 80% світового імпорту). Найбільший ринок інжинірингових послуг у країнах, що розвиваються — нафтовидобувні держави Азії. Другий по важливості ринок — африканський (головним чином, Північна Африка). У 80-і і 90-і рр. в імпорті інжинірингу зростала частка промислово розвитих країн Європи й Азії. Почалося проникнення західних інжинірингових фірм на ринки Східної Європи, СНД і Китаю.

Мета даної роботи полягає у висвітленні сучасного стану міжнародного ринку інжинірингових послуг та можливості використання інжинірингу для рішення проблеми конверсії російського ВПК, створення інжиніринг мережі. При виборі країни для якої будуть надані пропозиції, я керувалась тим, що обравши Росію з її перспективним ринком інжинірингових послуг та законодавчою базою, можна швидше реалізувати заплановані дії в СНД. Об’єктом дослідження виступає міжнародний ринок інжинірингових послуг, а предмет – міжнародні економічні відносини. Поняттям «інжиніринг», його види та інструменти, проблемами та шляхами вдосконалення опрацьовані в літературі великою кількістю вчених та дослідів, наприклад, Краса М.С., Привалов А.І.» Методи інжинірингу та оптимізації у вирішенні проблем економіки», Хаммер М., Чампі Дж. «Реінжиніринг корпорації: Маніфест революції в бізнесі», Остапенко В., Мєшков В., Селезньова Т. «Роль власних джерел фінансування інвестицій промислових підприємств».

Як самостійний вид комерційних операцій інжиніринг припускає надання на основі договору на інжиніринг однією стороною, іменованої консультантом, іншій стороні, іменованої замовником, чи комплексу окремих видів інженерно-технічних послуг, зв'язаних із проектуванням, будівництвом і введенням об'єкта в експлуатацію, з розробкою нових технологічних процесів на підприємстві замовника, удосконаленням наявних виробничих процесів аж до упровадження виробу у виробництво і навіть збут продукції.

Надання на основі договору на інжиніринг повного комплексу послуг і постачань, необхідних для будівництва нового об'єкта, називається комплексним інжинірингом. Він включає три окремих види інженерно-технічних послуг, кожний з який може бути предметом самостійного договору.

• Консультативний інжиніринг (consulting engineering) зв'язаний головним чином з інтелектуальними послугами з метою проектування об'єктів, розробки планів будівництва і контролю за проведенням робіт.

• Технологічний інжиніринг (process engineering) складається в наданні замовнику чи технології технологій, необхідних для будівництва промислового об'єкта і його експлуатації (договори на передачу виробничого досвіду і знань), розробки проектів по енергопостачанню, водопостачанню, транспорту й ін.

• Будівельний і/чи загальний інжиніринг (constructing engineering) — це головним чином постачання устаткування, техніки і/чи монтаж установок, включаючи при необхідності інженерні роботи.

Інженерно-консультаційні послуги надаються у виді технічної документації, результатів досліджень, вихідних даних для будівництва, економічних розрахунків, кошторисів, рекомендацій і ін. У 1982 р. було прийняте розроблене групою експертів по міжнародних договорах на постачання промислової продукції Комітету з розвитку торгівлі ЕЭК ООН Посібник зі складання міжнародних договорів на консультативний інжиніринг, включаючи зв'язані з цим аспекти технічного сприяння.* Керівництво містить докладний перелік і характеристику умов, необхідних для включення в договір між консультантом і замовником, а також перелік послуг, наданих інженером-консультантом.

Консультативні послуги безпосередньо зв'язані з керуванням з метою реалізації промислового проекту, але не охоплюють яких-небудь будівельних робіт, надання чи ліцензій передачі технології.

Саме будівництво об'єктів не входить у коло інженерно-технічних послуг. Воно відноситься до виробничо-технічного співробітництва і регулюється відповідними посібниками, розробленими ЕЭК ООН: Посібником зі складання міжнародних договорів про промислове співробітництво, Посібником зі складання договорів на спорудження промислових об'єктів і ін.

Договори на консультативний інжиніринг можуть стосуватися всього кола чи послуг конкретно визначених послуг, що повинні бути чітко сформульовані в чи договорі в додатку до договору. Такі договори можуть доповнюватися зобов'язаннями сторін у зв'язку з проведенням спільних наукових досліджень, організацією досвідченого виробництва, маркетингом при спільному технічному сприянні, підготовкою кадрів.

Консультативний інжиніринг може охоплювати всі етапи якого-небудь чи проекту обмежуватися якимсь одним етапом, наприклад передінвестиційним. При цьому терміном «проект» позначається загальна ідея про роботу, що повинна бути в договорі конкретизована. Договори на консультативний інжиніринг, що охоплюють частину проекту, можуть після успішного завершення одного етапу полягати і на наступні етапи. Як етапи можна розглядати: планування проекту; керівництво проектом; забезпечення послуг при розробці проекту; матеріально-технічне постачання; керівництво будівництвом;' введення об'єкта в експлуатацію; допомога в організації фінансування й ін.

При будівництві об'єктів «під ключ» консультанти виконують наступні функції: надають замовнику допомогу шляхом надання консультацій для чіткого визначення його кінцевих вимог і оцінки пропозицій, представлених фірмами, що наміряються робити будівництво об'єкта «під ключ»; беруть участь як субпідрядника фірми, що здійснює будівництво «під ключ», роблячи їй консультаційні послуги; беруть участь як член консорціуму, створеного для будівництва об'єкта «під ключ», будучи відповідальним консультантом на всіх його етапах.

Надання інженерно-консультаційних послуг супроводжується звичайно наданням технічного сприяння, зокрема, у фактичній передачі технології, використанні, експлуатації, ремонті відповідного об'єкта[1].

Стрімке зростання міжнародних операцій по торгівлі інженерно-технічними послугами виділив їх у самостійний вид міжнародних комерційних операцій, що привело до утворення і розвитку міжнародного ринку інжинірингових послуг.

Спочатку інжиніринг виник в Англії в цивільному будівництві й обмежувався консультаційною діяльністю в області спорудження доріг, мостів, портів, аеродромів, систем водо- і енергопостачання, робіт з меліорації й ін. Пізніше інженерно-консультаційні послуги стали надаватися також і в області промисловості. Інжиніринг у США початків розвиватися також з надання консультаційних послуг і обслуговував винятково внутрішній ринок. Поштовхом для поширення американського інжиніринга за межами США послужила Друга світова війна, під час якої здійснювалися в широких масштабах роботи з будівництва аеродромів, доріг, портів, військових об'єктів в інших країнах. Ці роботи виконувалися як приватними американськими інженерними фірмами по урядових замовленнях, так і спеціальними відділами американської армії, укомплектованими фахівцями з інжинірингу.

У перші післявоєнні роки інжиніринг одержав розвиток і в інших промислово розвитих країнах. Цьому в значній мірі сприяла діяльність різних міжнародних організацій, у тому числі Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), спрямована на надання технічного сприяння країнам, що розвиваються.

Велику роль у розвитку інжинірингу зіграло надання промислово розвитими країнами технічного сприяння країнам, що розвиваються, на основі різних урядових програм. Така допомога тісно погоджувалася з наданням технічних послуг спеціалізованими інженерними фірмами.

Розвиток інжинірингу безпосередньо зв'язано також із зовнішньоекономічною експансією найбільших, у першу чергу американських, ТНК у країнах, що розвиваються. Здійснення прямих часток інвестицій у цих країнах шляхом створення власних дочірніх чи підприємств участі в капіталі національних компаній стимулювало надання їм різних консультацій по будівництву нових потужностей, удосконалюванню виробничих процесів і ін.

З другої половини 50-х років почався новий етап у розвитку інжинірингу і виділення його в самостійну область міжнародної комерційної діяльності. Якщо на попередньому етапі інжиніринг обмежувався в основному тільки наданням технічних консультацій, а всі будівельні роботи виконували будівельні фірми-підрядчики, то для наступного етапу характерно випереджальний розвиток інженерно-будівельних послуг, безпосередньо зв'язаних з будівництвом промислових об'єктів переважно з постачанням «під ключ».

На сучасному етапі відбулося значне збільшення обсягу і сумарної вартості технічних послуг, що є предметом міжнародної торгівлі, а також розширення в цій діяльності частки участі західноєвропейських і японських фірм при збереженні пануючого положення за американськими фірмами.

Розвиток інжинірингу і виділення його в самостійний вид міжнародних комерційних операцій з'явилося відображенням науково-технічного прогресу, що торкнулися всі галузі промисловості і насамперед машинобудування. Результат — істотні зрушення в структурі міжнародної торгівлі убік збільшення торгівлі складними видами устаткування, що вимагають спеціальних знань для рішення технологічних і організаційних проблем, починаючи від проектування підприємства до введення його в експлуатацію.