Смекни!
smekni.com

Асоціація Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (стр. 2 из 2)

Росія розглядає форум «Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво» (АТЕС) в якості одного з найважливіших і перспективних інститутів інтеграції в районі «тихоокеанського кільця». За своїм економіко-географічним охопленням і «президентського» формату Форум - найбільш представницька і не має аналогів в АТР багатостороння структура діалогу та взаємодії з ключових питань торгівлі, інвестицій, економічного і технічного співробітництва, а також найгострішим загальносвітовою проблемам і викликам.

Росія ініціативно бере участь у процесі оновлення і реформування АТЕС, має вагомий голос у дискусіях з проблематики боротьби з міжнародним тероризмом і різним аспектам безпеки, в т.ч. у сфері торгівлі і фінансів, а також безпеки особистості, які міцно увійшли в число профілюючих тим роботи Форуму. Один з важливих результатів саміту в Сантьяго - схвалення з ініціативи Росії і США керівних принципів контролю над переміщенням в регіоні АТЕС переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК). За наполяганням Росії в підсумкових документах акцентована необхідність опори контртерористичної активності АТЕС на відповідні міжнародно-правові документи, зокрема, резолюцію 1566 РБ ООН, а також важливість активізації взаємодії Форуму з профільними міжнародними організаціями та інституціями.

Розширюється участь російських представників у галузевих міністерських зустрічах, засіданнях робочих і експертних груп АТЕС з таких актуальних питань, як торгівля, інвестиції, фінанси, мале і середнє підприємництво, енергетика, транспорт, рибальство, стандартизація та ін., а також у атесовских виставках і семінарах .

У 2004 р. запущена перша російська ініціатива загально регіонального масштабу - про створення в рамках АТЕС Діалогу по кольоровим металам (ДЦМ), де за Росією закріплено місце співголови (спільно з Чилі). У травні 2005 р. відбулося Перше повноформатне засідання ДЦМ, результати роботи якого були високо відзначені на зустрічі Міністрів торгівлі АТЕС (червень 2005 р., о. Чеджудо, Республіка Корея).

У контексті масштабних трагічних наслідків, викликаних цунамі в Індійському океані (грудень 2004 р.), Росія виступила одним з ініціаторів по створенню в рамках АТЕС механізму співпраці в області підвищення готовності держав регіону до надзвичайних ситуацій.

Реалізовано рішення про приєднання Росії до «першопрохідної ініціативи» про рух до участі в оновленій Кіотської конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур, що стало можливим у зв'язку з набуттям чинності нової редакції Митного кодексу Російської Федерації. На початку 2005 р. схвалений російський проект в АТЕС з підвищення енергоефективності економіки, на заключній стадії перебуває розгляд проекту про застосування «кращих зразків» практики, накопиченої економіками АТЕС в галузі електронної торгівлі та державних закупівель.

Закріплюється практика проведення заходів АТЕС на російській території. У 2002 р. в Росії пройшли Форум з ділового співробітництва в області інноваційного підприємництва, засідання Робочої групи АТЕС з телекомунікацій, Інвестиційний симпозіум і масштабна інвестиційна ярмарок АТЕС. Хорошу оцінку в АТЕС отримали результати міжнародного тест-семінару щодо формування сприятливих умов для функціонування ринку кольорових металів (Братськ, серпень 2003 р.). У червні 2004 р. в Москві відбулася Міжнародна конференція АТЕС «Взаємодія малого та великого бізнесу».

Помітною подією став проведений в Москві в жовтні 2004 р. Російською академією бізнесу та підприємництва «Азіатський економічний форум», російські та іноземні учасники якого обговорили перспективи розвитку енергетичного, транспортного та інвестиційного співробітництва в регіоні АТЕС, а також здійснення інформаційних та дослідницьких програм, націлених на зміцнення регіональних зв'язків між урядовими, підприємницькими та академічними колами.

З 1998 р. в Росії діє «Діловий клуб АТЕС», у якому складаються представники понад 70 російських компаній і банків. У 2002 р. з метою активізації роботи на гендерному напрямку за ініціативи МЗС та за сприяння Союзу жінок Росії був створений російський «Жіночий клуб АТЕС», до складу якого увійшли жінки-керівники підприємств та організацій, представники наукових і громадських структур. Першим важливим заходом в Росії в рамках Форуму АТЕС стало яке відбулося в травні 2001 в Москві засідання Ділової Консультаційної Ради (ДКС), в якому взяло участь близько 100 представників ділової еліти країн АТЕС.

У 2002 році в Росії з успіхом пройшли Форум з ділового співробітництва у сфері інноваційного підприємництва в травні і засідання робочої групи АТЕС з телекомунікацій в серпні в Москві. З 4 по 12 вересня 2002 року під Владивостоці з ініціативи місцевої влади, підтриманої Урядом Росії та офіційними структурами організації Азіатсько-Тихоокеанського Форуму Економічного Співробітництва, відбувся інвестиційний симпозіум і інвестиційний ярмарок АТЕС.

Найважливішою віхою російської участі в АТЕС стало визначення Владивостока як столиці саміту в 2012 році.

3. Владивосток - столиця саміту АТЕС-2012

регіон симпозіум інвестиція співробітництво

27 січня 2007, Владивосток. Президент РФ В.В. Путін провів у Владивостоці нараду, на якому вперше офіційно оголосив про те, що саміт АТЕС 2012 піде у Владивостоці.

Президент зазначив, що саміт - це не статусне захід, а важливий проект з розвитку Далекого Сходу Росії та Приморського краю.

З радянських часів у Владивостока і Примор'я був статус військової фортеці на Тихому океані. Тут базувався військовий флот, розташовувалися підприємства ВПК.

Зараз федеральний центр розглядає Владивосток і Примор'я як форпост Росії на Тихому океані, майданчик для вбудовування Росії в АТР, центр ділового, економічного, політичного та гуманітарного співробітництва.

Для підготовки до саміту АТЕС 2012 р. в рамках ФЦП «Розвиток Далекого Сходу і Забайкалля». Була розроблена і затверджена підпрограма «Розвиток Владивостока як центру міжнародного співробітництва в АТР». Її фінансування до 2012 року становить 284 мільярда рублів, з них 202 мільярди - федеральний бюджет, 17 мільярдів - крайовий бюджет, 65 млрд панірує залучити приватних інвестицій.

У рамках підготовки до саміту планується:

1. Будівництво далекосхідного федерального університету, об'єкти якого будуть використані для проведення саміту.

2. Будівництво транспортної інфраструктури: міст через бухту Золотий Ріг. Міст через протоку Босфор Східний, автодорога «селище Новий - Де-Фриз - Седанка - Патрокл», під'їзна дорога до міжнародного аеропорту «Кневічі», створення вулично-дорожньої мережі на острові Російському.

3. Модернізація та будівництво об'єктів інженерної інфраструктури: будівництво очисних споруд, будівництво об'єктів водопостачання Владивостока з родовища підземних вод «Пушкінська депресія», будівництво третього водоводу, реконструкція систем каналізації та водопостачання Владивостока, будівництво сучасного комплексу з переробки та утилізації побутових відходів і рекультивація існуючої зараз міського звалища на Горностай.

4. Об'єкти енергетики: міні-ТЕЦ на о. Російська, будівництво вітрової електростанції на о. Російською, а також будівництво і модернізація комплексу електропідстанцій і нових ліній електропередач для енергозабезпечення об'єктів саміту, будівництво ТЕЦ в Уссурійську і Находці.


Висновок

Особливості процесів інтеграції в азіатсько-тихоокеанському регіоні надзвичайно різноманітні й у деякій мірі унікальні. На даний момент можна з упевненістю сказати лише те, що очевидно формування нового полюса світової економіки, і світ виходить з сформованої системи.

Інтеграція, як і інші форми міжнародних зв'язків, створює економічні ефекти за рахунок самого процесу взаємодії партнерів. Вони виникають у силу зниження рівня витрат і цін після усунення торговельних бар'єрів, росту конкуренції, збільшення обсягів ринку й оптимальних розмірів виробництва, зменшення адміністративних витрат, ефективного внутрирегионального розподілу і використання факторів виробництва та ін

Процес інтеграції, тим не менш, досить суперечливий і політично непростий, тому що ефекти інтеграції розподіляються між державами та їх економічними суб'єктами досить нерівномірно, причому останні можуть нести і прямі збитки від об'єднання. Але в довгостроковому плані переваги інтеграції для країн виявляються безсумнівними.

Багато вчених і політиків вважають АТЕС можливим економічним і політичним центром світу в XXI ст. Це припущення обгрунтовується і швидким соціально-економічним розвитком країн регіону, і наявністю тут потужних економічних держав - США, Китаю і Японії, а також Австралія і Нова Зеландія. А проаналізувавши цю роботу, стає ясно, що АТЕС володіє необхідним потенціалом - і за темпами розвитку зрозуміло, що більшість країн АТР зовсім скоро перейдуть в розряд розвинених. Китай вже значно збільшив значення своєї присутності на світовому ринку, не припиняючи при цьому вдосконалюватися технологічно, і починає інвестувати кошти в економіку інших країн. І зараз КНР має достатньо ресурсів, щоб стати новим центром не тільки свого регіону, але і всієї світової економіки.


Список використаної літератури

1 Авдокушин Є.Ф. Міжнародні економічні відносини: підручник. / Є.Ф. Авдокушин. - М.: МАУП, 1999. - 368 с.

2 Васильєв В.Ф. Державність і модернізація в країнах Південно-Східної Азії. / В.Ф. Васильєв, Ю.О. Левтонова.-М.: Наука, 2003. - 217 с.

3 Дралін А.І. Міжнародні економічні відносини: навчальний посібник / А.І. Дралін, С.Г. Міхньова. - Львів: Інформаційно-видавничий центр ПГУ, 2006. - 162 с.

4 Кірєєв А.П. Міжнародна економіка: навчальний посібник для вузів / А. П. Кірєєв - М.: Міжнародні відносини, 2003. - 416 с.

5 Кочетов Е.Г. Геоекономіка: Підручник. / Е. Г. Кочетов - М.: БЕК, 2006. - 512 с.

6 Світова економіка на початку XXI століття: збірка наукових статей. / Під ред. В.М. Грібаніч .- М.: Наукова книга, 2003 .- 204 с.

7 Наумов І.М. Стратегія економічного розвитку КНР у 1996-2020 рр.. і проблеми її реалізації. / І.М. Наумов. - К.: Ін-т Дал. Сходу РАН, 2001. - 200 с.

8 РНКТЕС - офіційний сайт / режим доступу - http://www.rncpec.fareast.ru/

9 http://www.vlc.ru/center/ru/publications/kopilov_APEC/ch_01.htm

10 http://www.words-info.com/ru/aziatsko-tihookeanskij-forum-ekonomicheskogo-sotrudnichestva-ates.html

11 http://apec.primorsky.ru/information/all_about_apec/russia-apec.html

12 http://apec.primorsky.ru/information/all_about_apec/primorye-apec.html