Смекни!
smekni.com

Організація обліку та контролю в Біловодському районному центрі зайнятості (стр. 1 из 12)

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ В БІЛОВОДСЬКОМУ РАЙОННОМУ ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ

Зміст

1. Організаційно-економічна характеристика центру зайнятості

2. Облікова політика підприємства

3. Організація первинного обліку

4. Синтетичний та аналітичний облік

5. Складання фінансової звітності та кошторису видатків в бюджетній установі

6. Автоматизована форма обліку

7. Контроль та ревізія бюджетних коштів в установах

1. Організаційно-економічна характеристика центру зайнятості

Державну службу зайнятості України створено в грудні 1990 року, її правові, економічні та організаційні засади визначає Закон України «Про зайнятість населення» прийнятий у березні 2009 року.

Державна служба відіграє провідну роль у реалізації політики зайнятості, вирішуючи найважливіші завдання регулювання ринку праці. За роки свого існування вона, в умовах впровадженої у 2009 році системи загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, перетворилася з бюро працевлаштування в сталий інститут соціального захисту громадян.

Головними досягненнями цих років стали створення системи соціального захисту населення від безробіття, забезпечення постійного моніторингу ситуації на ринку праці, впровадження та ефективне функціонування системи соціального партнерства у вирішенні гострих проблем ринку праці, удосконалення системи кадрового забезпечення, у тому числі, привищення рівня кваліфікації працівників служби зайнятості, поліпшення матеріально-технічної бази для обслуговування тих, хто шукає роботу, та роботодавців.

Попит на послуги служби зайнятості з року в рік зростає та супроводжується дуже позитивними тенденціями на ринку праці.

Стратегічним напрямком державного регулювання зайнятості населення стала трансформація соціального захисту від безробіття в систему загальнооб’язкового соціального страхування на випадок безробіття.

У 2007 році було прийнято Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», який набув чинності з 1 січня 2009 року.

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі Фонд) створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» і статутом Фонду.

Фонд є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг Фондом.

Діяльність Фонду регулюється основами законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Законом України «Про зайнятість населення» та статутом Фонду, який затверджується правлінням Фонду.

Фонд не може провадити будь-яку діяльність, крім передбаченої цим Законом та статутом Фонду.

На виконання Бюджетного кодексу України, Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, щодо складання фінансової звітності, Державним казначейством зареєстрована інструкція “Про порядок складання місячної та квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів», яку і застосовують в своїй роботі спеціалісти фінансового відділу.

Фінансова звітність подається на електронних носіях в термін втанослений установою якій підпорядкований центр зайнятості.

Форми фінансової звітності та пояснювальні записки підписуються керівником установі і головним бухгалтером. Без таких підписів звіти вважаються недійсними.

Фінансова звітність складається за такими формами:

- “Баланс”№1.;

- “Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (№2д);

- “Звіт про заборгованість бюджетних установ” (№7д).

До форм квартальної фінансової звітності додається пояснювальна записка, яка включає текст та додатки.

“Баланс” містить узагальнені підсумкові показники, отримані на підставі звірених даних бухгалтерських документів станом на початок та на кінець бюджетного періоду. Звітні дані мають бути достовірними, об’єктивними, реальними. Звітні дані статей “Балансу” на початок року тотожні даним графи 4 “На кінець року” установа заповнює в “Балансі” тільки ті рядки, які стосуються її діяльності.

Розділ I. Необоротні активи.

У розділі І “Необоротні активи” відображається вартість матеріальних і нематеріальних активів установи, отриманих і призначених для використання більше одного року.

Рядки 110, 120, 130 “Залишкова вартість”. Наводиться залишкова вартість необоротних активів, яка визначається розрахунковим шляхом як різниця між первісною (відновлювальною) вартістю та сумою зносу, складає суму 259998 грн.

Рядки 111, 121, 131 “Знос”. Призначені для відображення суми зносу необоротних активів, нарахованого в останній робочий день грудня, складає сумуу 720206 грн.

Рядки 112, 122, 132 “Первісна вартість”. Відображається первісна вартість необоротних активів, тобто фактична вартість придбання, спорудження, виготовлення необоротних активів з урахуванням змін, що збільшували або зменшували цю вартість, складає суму 620101,30 грн.

Розділ ІІ. Оборотні активи.

Розділ ІІ “Оборотні активи” передбачений для відображення грошових коштів і їх еквівалентів, а також інших активів, призначених для реалізації або використання протягом року.

Рядок 150 “Матеріали і продукти харчування”. Призначений для відображення вартості матеріалів , що зберігаються, господарських матеріалів, що використовуються для поточних потреб установ (електричні лампи, мило, щітки та ін.), будівельних матеріалів для поточного ремонту; усіх видів палива, пального і мастильних матеріалів , ін.); запасних частин для ремонту і заміни спрацьованих частин та інших матеріалів, складає суму 23825,06 грн.

Рядок 160 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”. Наводиться вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, термін експлуатації яких не перевищує одного року, складає суму 3772,77 грн.

Рядок 180 “Дебіторська заборгованість”. Відображається сума дебіторської заборгованості юридичних та/або фізичних осіб, складає суму 1320,75 грн.

183 “Розрахунки із страхування”. Відображається дебіторська заборгованість бюджетній установі Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України й інших організацій, що проводять страхування, сума 131,37.

Рядок 210 Наводиться сума отриманих страхових внесків до фонду від підприємства та установ району.

Рядок 220 “Інші кошти”. Відображає суму коштів, що перебуває в акредитивах, чекових книжках, смарт-картках, оплачених талонах на бензин, мазут, харчування тощо, оплачених путівках у будинки відпочинку, санаторії, турбази, повідомленнях на поштові перекази та в інших грошових документах, сума склала 420,05 грн.

Рядок 250 “Рахунки в казначействі загального фонду”. Призначений для відображення залишку невикористаних коштів, отриманих із загального фонду бюджету, що перебуває на реєстраційному рахунку, відкритому в органі Державного казначейства України. У цьому рядку залишку коштів на початок року не повинно бути, сума склала 154,81 грн.

Розділ ІІІ. Витрати

Розділ ІІІ “Витрати” призначений для відображення фактичних видатків і витрат бюджетних установ, проведених у звітному періоді.

291 “Видатки державного бюджету”. Відображаються фактичні видатки загального фонду державного бюджету;

Рядок 320 форми №1 “Баланс” складається із суми рядків (110+120+130+140+150+160+170+180+190+200+210+220+230+240+250+260+270+280+290+300+310), сума складає 289491,74 грн.

Пасив

Розділ І. Власний капітал

Розділ І “Власний капітал”. Призначений для відображення сум фондів бюджетних установ і фінансових результатів діяльності за минулі роки.

Фонди бюджетних установ складаються з фонду в необоротних активах і фонду в малоцінних та швидкозношуваних предметах.

Рядок 330 “Фонд у необоротних активах”. Наводиться сума вкладення у фонд основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів, незавершене капітальне будівництво, створення, виготовлення необоротних активів, що перебувають у безпосередньому розпорядженні бюджетної установи, з вирахуванням нарахованого зносу, сума склала 259998,30 грн.

Рядок 340 “Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах”. Відображається сума вкладення у фонд у малоцінних і швидкозношуваних предметах, термін експлуатації яких не перевищує одного року, сума склала 3772,77 грн.

Рядок 350 “Результат виконання кошторису за загальним фондом”. Проставляється фінансовий результат виконання кошторису установи за минулі бюджетні періоди у частині загального фонду, сума склала -147064,18 грн.

Розділ ІІ. Зобов’язання

У розділі ІІ “Зобов’язання” відображаються поточні та довгострокові зобов’язання бюджетних установ.

Рядок 410 Наводиться сума фінансування за кварталом.

Рядок 420 “Кредиторська заборгованість”. Відображається сума кредиторської заборгованості бюджетної установи перед фізичними або юридичними особами. Сума рядка утворюється з таких рядків, сума склала 172784,85 грн.

424 “Розрахунки із страхування”. Наводиться заборгованість перед Пенсійним фондом України, Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України й іншими організаціями зі страхування, сума склала 131,37 грн.