Смекни!
smekni.com

Порядок складання фінансової звітності (стр. 1 из 14)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. І.І. МЕЧНИКОВА

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра обліку та фінансів

КУРСОВА РОБОТА З ФІНАНСОВОГО ОБЛІКУ

Тема роботи:

Порядок складання фінансової звітності

Миколаїв - 2005

Зміст

Вступ

Розділ 1. Огляд літературних джерел

Розділ 2. Фінансово-економічна характеристика господарства ПОСП „Нива"

Розділ 3. Якісні характеристики та принципи підготовки фінансової звітності

3.1 Принципи підготовки фінансової звітності

3.2 Баланс, зміст його статей

3.3 Загальна характеристика Звіту про фінансові результати

3.4 Зміст статей звіту про рух грошових коштів і методика його складання

3.5 Структура, зміст статей та методика складання Звіту про власний капітал

3.6 Розкриття інформації у Примітках до фінансової звітності

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Додаток А

Вступ

Тема відносно порядку складання фінансової звітності являється актуальною на сучасному етапі. Адже, фінансова звітність являється основним джерелом фінансової інформації під час прийняття економічних рішень.

Фінансова звітність визнана П (С) БО 1 як бухгалтерська звітність, яка відображає фінансовий стан підприємства і результати його діяльності за звітний період. Тому для прийняття економічних рішень користувачами фінансових звітів необхідна інформація про фінансовий стан, результати діяльності та зміни у фінансовому стані підприємства.

В умовах ринкової економіки фінансова звітність стає публічною та значно розширюється коло її користувачів. Звітність повинні вміти читати не тільки професійні економісти, бухгалтери і аудитори, але і керівники, замовники (власники) підприємств, менеджери, акціонери, податкові інспектори, фінансові і банківські працівники, наймані працівники суб”єктів господарювання. Так, власники аналізують фінансову звітність з метою підвищення прибутковості капіталу та забезпечення стабільності підприємства; кредитори - щоб визначити свій ризик по боргах; майбутні інвестори - на вигідність своїх вкладів у підприємницьку діяльність суб”єкта господарювання; наймані працівники - для оцінки стабільності формування власних доходів та відрахувань на соціальні заходи; органи державного управління - для формування макроекономічних показників. Зазначені інформаційні потреби обумовили склад фінансової звітності.

За П (С) БО 1 до фінансової звітності відносяться:

баланс;

звіт про фінансові результати;

звіт про рух грошових коштів;

звіт про власний капітал;

примітки до звітів.

Курсова робота складається з трьох розділів:

1) огляд літературних джерел;

2) фінансово - економічна характеристика підприємства;

3) порядок складання фінансової звітності підприємства.

В першому розділі дається характеристика літературних джерел, які використовувалися при написанні курсової роботи.

В другому розділі розкривається фінансово - економічна характеристика підприємства, розраховуються показники платоспроможності, ліквідності, фінансової стійкості підприємства.

В третьому розділі розглядається порядок складання фінансової звітності підприємства, а також дається характеристика основних складових фінансової звітності.

Мета даної роботи - оволодіння основами аналізу фінансової звітності суб”єктів господарювання.

При написанні курсової роботи були використані матеріали, як періодичної літератури, так і наукові посібники, які допомогли глибоко вивчити дану проблему і аналітично підійти до різних поглядів науковців.

Розділ 1. Огляд літературних джерел

Основоположним документом, який визначає порядок складання фінансової звітності являється Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" в Україні. Цей Закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно - правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством. Суб’єкти підприємницької діяльності, яким відповідно до законодавства надано дозвіл на ведення спрощеного обліку доходів і витрат, ведуть бухгалтерський облік і подають фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності. [1]

Відповідно до статті 1 Закону України "Про Бухгалтерський облік та фінансову звітність України" від 22.06.00 р. № 1829 фінансова звітність - це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітній період.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої, достовірної та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Порядок надання фінансової звітності користувачам визначається чинним законодавством.

Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів щодо:

придбання, продажу та володіння цінними паперами;

участі в капіталі підприємства;

оцінки якості управління;

оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;

забезпеченості зобов’язань підприємства;

визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;

регулювання діяльності підприємства.

Фінансова звітність повинна задовольняти потреби тих користувачів, які не можуть вимагати звітів, складених з урахуванням їх конкретних інформаційних потреб.

Фінансова звітність ґрунтується на таких основних принципах:

обачність;

повне висвітлення інформації;

автономність;

послідовність;

безперервність;

нарахування та відповідність витрат;

превалювання сутності над формою;

історична (фактична) собівартість;

єдиний грошовий вимірник;

періодичність.

Детальніше про принципи фінансової звітності буде розглядатися у розділі 3 даної курсової роботи.

Бутинець Ф.Ф. професор, доцент економічних наук зазначає, що фінансова звітність - це система показників, що характеризують результати діяльності підприємства за певний період. Також зазначає, що для того, щоб фінансова звітність була зрозумілою користувачам, вона повинна містити дані про:

підприємство;

дату звітності та звітній період;

валюту звітності та одиницю її виміру;

відповідну інформацію щодо звітного періоду та попереднього періоду;

облікову політику підприємства;

консолідацію фінансових звітів;

припинення (ліквідацію) окремих видів діяльності;

обмеження щодо володіння активами;

участь у спільних підприємствах;

виявлені помилки минулих років та пов’язаних з ними коригування;

переоцінку статей фінансових звітів;

іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).

Валерій Пархоменко, заслужений економіст України, начальник Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, канд. екон. наук, академік АЕН України в свою чергу відзначає:

Фінансова звітність - це узагальнена інформація про фінансовий стан і результати діяльності підприємства, яка складається на підставі даних бухгалтерського обліку і представляється зацікавленим користувачам для прийняття рішень. Число користувачів фінансової звітності теж немаленьке.

Про тих, хто відноситься до таких користувачів, докладно говориться в статті Сахацької З. “Фінансова звітність: хто, що, куди? ”

Процедура складання фінансової звітності не мине жодне підприємство. Керівникам підприємств і виробничих підрозділів дані звітності дозволяють проаналізувати результати господарської діяльності і вжити необхідних заходів по її покращенню. Користувачі фінансової звітності потребують систематизованої інформації про діяльність підприємства, інвесторами або власниками якої вони є або мають стати. Так, як фінансова звітність є важливим джерелом інформації для використання в управлінських цілях на мікро- і макрорівнях. Тому відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" усі підприємства та організації повинні на основі даних бухгалтерського обліку складати і подавати річну фінансову звітність.

Показники бухгалтерської звітності складаються наростаючим підсумком з початку звітного року за січень - грудень. Підприємства, включаючи представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, фінансову звітність подають:

органам, до сфери управління яких належать підприємства, або власникам відповідно до установчих документів;

трудовим колективам на їх вимогу;

органам державної статистики;

іншим органам виконавчої влади та користувачам згідно із законодавством.

Фінансова звітність подається підприємствами не пізніше 20 лютого, наступного за звітним роком. Конкретні терміни подання фінансової звітності підприємству встановлює власник або орган, до сфери управління якого належить підприємство.

Датою подання фінансової звітності вважається день фактичної передачі її за незалежністю, а у разі надсилання її поштою - дата її одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата.

У разі, якщо дата подання звітності збігається з вихідним днем, терміном подання є перший робочий день після вихідного дня.

Подання фінансової звітності супроводжується листом за підписом керівника підприємства або його заступника, в якому зазначають перелік форм фінансової звітності та обсяг (кількість сторінок).

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. №87: