Смекни!
smekni.com

Методи прийняття рішень в управлінні ризиками (стр. 12 из 12)

5. Розрахунок обраного показника ефективності проекту по кожному з можливих сценаріїв його реалізації. У процесі цього етапу спочатку визначаються розрахункові значення показників «обсягу інвестиційних витрат» і «суми чистого грошового потоку» по кожній з можливих сценаріїв (виходячи з раніше змодельованих значень основних вихідних показників по кожному сценарієм).Потім на основі розрахованих значень показників обсягу інвестиційних витрат і суми чистого грошового потоку визначається значення обраного показника ефективності проекту по кожному варіанту сценарію.

6. Розрахунок середньозваженого показника ефективності проекту за заданими ймовірностям реалізації кожного з можливих сценаріїв розвитку проекту.

7. Оцінка загального рівня ризику проекту на основі показників середньоквадратичного (стандартного) відхилення та коефіцієнта варіації. Зазначені показники в найбільшою мірою характеризують рівень проектного ризику і найбільш наочні при порівняльній його оцінкою за різними проектами.

Висновки

Система ринкових відносин об’єктивно зумовлює існування ризику в усіх сферах господарської діяльності. Ринкове середовище вносить в діяльність підприємств елементи невизначеності і поширює «асортимент» ризикових ситуацій, які виникають при присутності конкретних умов та обставин. Ризикові ситуації формують умови для існування і реалізації економічного ризику, з яким в процесі своєї діяльності зштовхуються практично усі підприємства. Відсутність повної інформації, існування протидіючих тенденцій, елементи випадковості та інші нові економічні умови господарювання обумовлюють процесу управління, оскільки більшість управлінських рішень підприємства приймається в умовах невизначеності та економічного ризику.

Щоб вижити за цих складних умов підприємствам необхідно приймати нетрадиційні та сміливі рішення, але це теж підвищує ступінь економічного ризику. При означених обставинах підприємствам потрібно не уникати ризику, а вміти правильно оцінювати його ступінь і безпосередньо управляти ним з метою обмеження. Підприємствам необхідні своєчасне врахування чинників ризику при прийнятті управлінських рішень; кваліфікована організація процесу управління ризиковою ситуацією, що спрямована на забезпечення адаптації діяльності підприємства до мінливих умов зовнішнього та внутрішнього середовища. Стратегія управління ризиковою ситуацією залежить від специфічних ризиків, які можуть виникати в процесі діяльності підприємства, можливості правильно оцінити конкретну ризикову ситуацію, знайти оптимальний варіант виходу з неї, враховуючи наявні у розпорядженні підприємства ресурси.

Суттєвий вплив ризиків на всі елементи, цінності і сторони діяльності комерційної організації приводить до необхідності формулювання функції управління ризиками, виходячи з того, що по суті своїй процес управління комерційною організацією являє собою послідовність економічних і соціальних виборів, кожний з яких запускає визначені фінансові й організаційні механізми, що мають істотний вплив для даного бізнесу, які знижують або підвищують її ризикову позицію при досягненні тієї норми прибутку, що виявляється доступною в умовах конкретної соціально-економічний ситуації. Основна мета управління ризиками – їх мінімізація з метою уникнення або часткового зменшення можливих фінансових втрат від дії ризиків.


Список літератури

1. Бланк І.А. Управління фінансовими ризиками. – К.: Ника – Центр, 2005. – 600 с.

2.Балабанов И. Риск – Менеджмент, 1996.3. Бурлаков О., Скибінський С. – Основи маркетингу. – К., 1998.4. Вітлінський В. – Ризик у менеджменті. – К., 19965. Грабовський П. – Риски в современном бизнесе. – 1995.6. Економічна енциклопедія. Т.3. – К., 2002

7. Кравченко В. Сучасні стандарти ризик-менеджменту: основа для побудови дієвої системи управління маркетинговими ризиками компанії – Маркетинг в Україні – 2007 – №5, с. 36.

8.Чернова Г.В. Практика управления рисками на уровне предприятия. – СПб: Питер, 2000. – 170 с.

9.Ющенко В.А., Міщенко В. І. Управління валютними ризиками: Навч. посібник для студ. екон. спец. вузів. – К.: Знання, 1998. – 444 с. – (Вища освіта ХХІ століття).