Смекни!
smekni.com

Організація роботи на ринку (стр. 1 из 5)

ЗМІСТ

Вступ. стр.3

1. Керування ринком. стр.5

2. Режим роботи ринку. стр.6

3. Вимоги до змісту території й устаткування ринку. стр.7

4. Ринковий збір і послуги, які надаються продавцям, що торгують на ринку. стр.10

5. Обов’язки адміністрації ринку. стр.11

6. Права адміністрації ринку. стр.13

7. Вимоги до організації торгівельного процесу. Порядок надання торгівельних місць. стр.14

8. Контроль за роботою ринку. стр.18

9. Відповідальність адміністрації й продавців на ринках. стр.19

10. Особливості торгівлі продовольчими товарами. стр.20

11. Особливості торгівлі непродовольчими товарами. стр.23

Висновок. стр.25

Список використаної літератури. стр.27


Вступ.

Ринок – суб'єкт господарювання, створений на відведеному за рішенням міської ради земельній ділянці й зареєстрований у встановленому законом порядку, з метою надання послуг і створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, які складаються залежно від попиту та пропозицій.

Ринок незалежно від форми власності керується у своїй діяльності законодавством України, рішеннями органів місцевого самоврядування, даними Правилами й іншими нормативними актами.

Торгівлю на ринках можуть здійснювати фізичні особи – громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, що перебувають на території України на законних підставах, суб'єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від форм власності.

Основні завдання ринків:

- забезпечення населення різноманітними асортиментами товарів; формування- договірних роздрібних цін, що складаються на основі кон'юнктури ринку – співвідношення попиту та пропозиції;

- організація процесів обслуговування на - високому рівні за рахунок розвитку матеріально-технічної бази, що забезпечує впровадження прогресивної технології руху товарів, механізації й автоматизації;

- дотримання прав і інтересів покупців відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» і іншими законодавчими й нормативними актами України;

- координація діяльності господарюючих- суб'єктів – орендарів торговельних місць;

- розвиток матеріально-технічної- бази ринку, оснащення його інвентарем і іншими технічними засобами.

По конструкції ринки можуть бути криті, відкриті й комбіновані. За часом діяльності – постійно діючі або сезонних, ранкових і вечірні; по видах економічної діяльності – по оптовій, роздрібній і оптово-роздрібній торгівлі. По товарній спеціалізації – із продажу продовольчих товарів, непродовольчих товарів, змішані, сільськогосподарські, спеціалізовані, що реалізують окремі групи товарів (транспортні засоби, квіти). За формою власності – комунальні, колективні й частки.

Рішення про організацію ринку, уведенні його в експлуатацію й припиненні його діяльності приймається органом місцевого самоврядування у встановленому законом порядку. Експлуатація ринку до оформлення у встановленому порядку акту уведення забороняється.

Питання зміни спеціалізації ринку, проведення реконструкції, модернізації, перепланування, переустаткування й забудови території согласовується адміністрацією ринку з органами місцевого самоврядування, у компетенцію яких входить рішення даних питань.

Асортименти товарів для об'єктів дрібнорознічної торговельної мережі (з урахуванням розташування їх у спеціалізованих торговельних зонах для різних товарних груп) індивідуально согласовується з адміністрацією ринку й з органами Госсанепіднадзора.

Вхід на територію ринку безкоштовний.

Справжні Правила визначають основні вимоги до роботи ринків, у тому числі вхідних у структуру багатофункціональних торговельних комплексів і центрів, і поширюються відповідно до діючого законодавства України на всіх господарюючим на ньому суб'єктів (юридичних осіб різних організаційно-правових форм, громадян, що здійснюють підприємницьку без утворення юридичної особи.)


1. Керування ринком.

Керування ринком здійснюється юридичною або фізичною особою, що є орендарем або власником земельної ділянки, виділеного у встановленому Земельним кодексом України порядку для організації ринку.

Керуюче підприємство забезпечує стягнення ринкового збору, необхідні умови для нормального функціонування ринку й організує його роботу відповідно до нормативно-правових актів по здійсненню торговельної діяльності й регламентом, що визначає систему взаємин суб'єктів ринку.

Регламент роботи ринку розробляється адміністрацією відповідно до діючого законодавства, статутними документами керуючого підприємства, справжніми Правилами, іншими нормативно-правовими актами й в обов'язковому порядку висвітлює наступні питання:

- повна назва ринку і його власника, спеціалізацію ринку;

- режим роботи ринку;

- графічно виконаний план території з позначенням всіх стаціонарних об'єктів ринку (обов'язково лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи), пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів;

- копію свідчення про реєстрацію ринку як суб'єкта підприємницької діяльності;

- витяг із Закону України «Про захист прав споживачів», нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій і відповідальності за несплату ринкового збору, а також ставок ринкового збору, тарифів плати за послуги й правил їхнього надання;

- ветеринарно-санітарні Правила для ринків;

- інформацію про адресу й номери телефонів органів, що забезпечують державний захист прав споживачів;

- місцезнаходження й телефон суб'єкта господарювання;

- інформацію про розташування Книги відкликань і пропозицій.


2. Режим роботи ринку.

Адміністрація ринку погоджує з виконавчим комітетом міської ради режим роботи ринку; з державною санітарно-епідеміологічною службою, ветеринарною медициною, пожежним наглядом, державтоінспекцією – проектну документацію по функціональному плануванню території ринку, розміщення приміщень, торговельних місць і об'єктів, їхня кількість і розмір, забезпечення їхнім торгово-технологічним устаткуванням, забезпечує зміст території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.

Виконавчий комітет міської ради може вносити корективи по режиму роботи ринків у передсвяткові й святкові дні, дні проведення міських заходів і ярмарків з метою створення зручних умов для жителів і гостей міста.

При закритті ринку для проведення планових і позапланових санітарно-технічних робіт, суб'єкт господарювання повинен не пізніше, ніж за чотирнадцять днів сповістити про це громадян, розмістивши біля входу на ринок інформацію про порядок роботи ринку, дату й період закриття, і сповістити про це через радіовузол ринку, засобу масової інформації.


3. Вимоги до змісту території й устаткування ринку.

Територія ринку повинна мати:

- відділений і відгороджений від проїзної частини, житлового й комунального секторів земельна ділянка;

- зручне повідомлення суспільного транспорту загального користування;

- підземні або наземні переходи для пішоходів;

- стоянки для транспортних засобів відвідувачів;

- безпечні для руху пішоходів проходи, входи й виходи розраховуючи на кількість відвідувачів;

- штучне висвітлення території ринку, автостоянок і під'їздів;

- телефонний зв'язок;

- радіовузол або гучномовець;

- електро- і водопостачання, водовідвід;

- туалет для персоналу й відвідувачів;

- обладнані контейнерами площадки для збору відходів і сміття;

- достатня кількість урн у зоні торгівлі.

Організація продажу товарів здійснюється в межах ринку, затверджених проектною документацією.

Робота ринків не повинна погіршувати санітарний і екологічний стан місцевості й негативно впливати на умови проживання населення міста.

При вході на ринок розміщається вивіска із вказівкою:

- повної назви ринку і його власника;

- спеціалізації ринку;

- режиму роботи;

- графічно виконаний план території з позначенням всіх стаціонарних об'єктів ринку (обов'язково лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи) і з інформацією про кількість торговельних місць, пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.

На видному, доступному для огляду місці, установлюється оформлений стенд із розміщенням наступної інформації:

- свідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, його місцезнаходження й телефон;

- дозвіл виконавчого комітету на розміщення даного об'єкта торгівлі;

- даного Правила;

- витримки із Закону України «Про захист прав споживачів» і «Правил користування засобами вимірювальної техніки в сфері торгівлі, громадського харчування й надання послуг»;

- ветеринарно-санітарні Правила для ринків;

- нормативно-правові акти про застосування реєстраторів розрахункових операцій і відповідальності за несплату ринкового збору;

- ставки ринкового збору, затверджені рішенням міської ради;

- тарифи на послуги ринку й правила їхнього надання, затверджені у встановленому порядку;

- інформація про адресу й номери телефонів органів, які контролюють роботу ринків, забезпечують державний захист прав споживачів, здійснюють державний контроль за якістю й безпекою товарів, засобів вимірювальної техніки;

- перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації, відповідно до діючого законодавства України;

- інформація про місцезнаходження Книги відкликань і пропозицій і контрольних ваг;

- інша інформація.

Для потреб і зручностей продавців і покупців на території ринку можуть відкриватися магазини, підприємства громадського харчування, побутового обслуговування, телефонного зв'язку, каси продажу квитків на транспорт, готелі.