Смекни!
smekni.com

Стан та шляхи удосконалення обліку адміністративних витрат (стр. 8 из 12)

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат.

На статті "Витрати на оплату праці апарату управління'7 обліковують, відповідно до номенклатури посад нараховану оплату керівника підприємства, його заступників, головного інженера, працівників економічної і бухгалтерської служб, секретарям-друкаркам та їн., при цьому дебетують рахунок 92, кредитують рахунок 66.

На статті "Відрахування на соціальні заходи" обліковують внески на соціальні заходи від нарахованої оплати праці працівників апарату управління, при цьому дебетують рахунок 92, кредитують рахунок 65.

На статті "Відрядження і переміщення" враховують витрати на відрядження працівників апарату управління, суми підйомних при переміщенні цих працівників і членів їх сімей. Дебетують рахунок 92, кредитують рахунки ЗО, 37.

На статтю "Інші адміністративні витрати" відносять канцелярські, поштові і телеграфні витрати; вартість бланків планової, облікової та звітної документації; витрати на утримання адміністративних споруд (опалення, освітлення, водопостачання, амортизація і ремонт будівель), вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів й інвентарю, страхові платежі по будівлях; їх утримання і обслуговування технічних засобів управління (диспетчерського зв'язку, обчислюваних центрів); витрати на ремонт будівель та інвентарю, утримання службового легкового транспорту, пожежної, сторожової охорони, винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські), плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків. Дебетують рахунок 92 "Адміністративні витрати" і кредитують рахунки: 13 "Знос необоротних активів"; 20 "Виробничі запаси"; 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"; 30 "Каса"; 31 "Рахунки в банках"; 66 "Розрахунки з оплати праці"; 68 "Розрахунки за іншими операціями".

3.1 Типова кореспонденція рахунків по обліку адміністративних витрат

№ п\п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
дебет кредит
1 Утримання апарату управління та загальногосподарського персоналу:- нарахована заробітна плата- витрати на відрядження 9292 661372
2 Відображено представницькі витрати-надано послуги сторонніх організацій- реалізовано власну продукцію для представницькихцілей 9292 685701
3 Витрати на утримання основних засобів:- амортизація-нарахована заробітна плата працівникам за
поточний ремонт- відпущені будівельні матеріали і запасні частини- опалення, освітлення, водопостачання
92929292 131661205,207685
4 Охорона праці і техніка безпеки:- заробітна плата інженера по ТБ- списані МШП та інші матеріали 9292 66122,20
5 Інші витрати:-витрати на зв'язок, пошту, юридичні і аудиторські
послуги- розрахунково-касове обслуговування- списано канцтовари
929292 685311377
6 Витрати на утримання легкового автомобіля:-заробітна плата водія-списані на витрати шини до легкового автомобіля- списані паливо, запасні частини- витрати на техогляд- амортизація 9292929292 661207203,207311131
7 Списані адміністративні витрати на фінансовий результат 79 92

Статті аналітичного обліку адміністративних витрат в СТОВ "Гусарівське" чітко не регламентовані. Регістром аналітичного обліку є

Виробничий звіт № 10.3-д с.г. по обліку адміністративних витрат. Записи до нього здійснюються на підставі первинних документів.

На підставі Виробничого звіту щомісяця, а в кінці року із Журналу-ордера № 10.3 с.г. інформація переноситься до машинного носія, де вона опрацьовується та формуються вихідні машинограми: Обіговий баланс (ВД 52), Групувальна відомість господарських операцій (ВД 51) та ін.

У кінці року на підставі бухгалтерської довідки сума адміністративних витрат списується безпосередньо на рахунок 79 "Фінансові результати". Складається бухгалтерська проводка за дебетом рахунка 79 "Фінансові результати" і кредитом рахунка 92 "Адміністративні витрати". Згідно Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій рахунок 92 "Адміністративні витрати " може кореспондувати за дебетом лише з рахунком 79 "Фінансові результати".

За березень 2007 року у СТОВ „Гусарівське" були здійснені такі адміністративні витрати (табл. 3.2).

3.2 Господарські операції з обліку адміністративних витрат у СТОВ

„Гусарівське" за березень 2007 р.

Зміст господарської операції Кореспондуючи рахунки Сума, грн
Дт Кт
1. Нарахована заробітна плата працівникам адмінперсоналу 92 661 22185,00
2. Здійснені відрахування до пенсійного фонду 92 651 2946,17
3. Здійснені відрахування до Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності 92 652 332.78
4. Здійснені відрахування до Фонду соціального страхування на випадок безробіття 92 653 288,41
5. Здійснені відрахування до Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві 92 656 44,37
6. Списані витрати на канцелярські товари, папір, конверти, картки поповнення мобільного зв'язку, оплачені через підзвітних осіб 92 372 311,45
7. Придбані у ЧП Малявка О.В. бланки та списані на витрати (без ПДВ) 92 631 303,30
8. Сплачено банку комісійні та винагорода за інші послуги 92 311 25116,25
Первинні документи
■" Введення даних до комп'ютера
Пачки
Виробничий звіт№ 10.3-д. с.г.Журнал-ордер № 10.3 с.г.
Групувальна відомістьгосподарських операцій порахунку92 "Адміністративнівитрати" (ВД 51)
Головна книга (ВД 52)

Рис. 3.1 Схема записів в регістрах по обліку адміністративних витрат у

СТОВ «Гусарівське».

4. Шляхи удосконалення обліку адміністративних витратуСТОВ «Гусарівське»

4.1 Основні напрями удосконалення обліку в Україні

Трансформація економіко-правового середовища, курс на ринкові перетворення в Україні супроводжуються реформуванням бухгалтерського обліку. Законодавче регулювання нових напрямків господарської практики супроводжувалося нормативним регулюванням бухгалтерського обліку вексельних і валютних операцій, фінансових інвестицій і собівартості, приватизаційних процесів і орендних відносин, основних фондів і нематеріальних активів, обороту майнових і компенсаційних сертифікатів, застосування єдиного принципу нарахування при визначені доходів і витрат підприємства, проведення інвентаризації і оформлення документів, складання переглянутої бухгалтерської звітності, включаючи її скорочений варіант для малих підприємств.

Перш ніж встановити основні напрями удосконалення обліку в Україні, доцільно визначити, як організовується облік у розвинених країнах, на якому етапі він перебуває в Україні та як має змінюватися в ринкових умовах.

Необхідно констатувати, що без змін і новацій в правовій системі (не в останню чергу в податковому законодавстві), які впливають на організацію і методологію бухгалтерського обліку, не можна бути остаточно стверджувати про гармонізовану систему бухгалтерського обліку.

В умовах докорінного реформування бухгалтерського обліку, яке ще не завершене, особливо стосовно практичної реалізації багатьох його нових положень, податковий облік створив для бухгалтерського обліку додаткові проблеми.

Економічний сенс (доцільність) податкового обліку полягає в тому, щоті виграти, які вважаються недоцільними, не призводили до зменшенняоподатковуваного доходу і не перекладалися частково на бюджет". Уфінансовому аспекті це означає, що держава не хоче втрачати свою(задекларовану) частку доходу в прибутках підприємств внаслідоксуб'єктивних (непродуктивних) дій платника податку як суб'єктагосподарювання. Маються на увазі, як правило, витрати, які не пов'язанібезпосередньо з виробничою діяльністю, або просто втрати, які нормуються.

Крім цього, держава може, залежно від економічної доцільності, впливати на розмір оподатковуваного прибутку й у інший спосіб, зокрема через амортизацію, змінюючи як механізм її обчислення, так і норми амортизаційних відрахувань. У зв'язку з таким висновком виникає наступне питання, суть якого полягає в тому, чи можлива взагалі (в принципі) уніфікація податкового і бухгалтерського обліку.

На наш погляд, відповідь на таке запитання повинна складатися з двох частин. Перша уніфікація бухгалтерського й податкового обліку в принципі можлива, і друга - неможлива повна уніфікація, завжди залишаться певні елементи податкового обліку, які матимуть самостійне значення.

Отже, проблема уніфікації податкового і бухгалтерського обліку має розглядатися в двох аспектах. Спочатку повинна бути визначена можливість виконання бухгалтерським обліком тих додаткових функцій, які нині виконує податковий облік. І тільки після цього можна говорити про уніфікацію та розробку у зв'язку з цим практичних рекомендацій стосовно змін як у бухгалтерському, так і податковому обліку.

Дослідження свідчать, що найбільш суттєві розбіжності між податковим і бухгалтерським обліком мають місце по трьох основних позиціях: доходи, витрати, амортизація. Основна причина цього в тому, що вони регулюються різними директивними документами.