Смекни!
smekni.com

Теоретичні аспекти операційного радіобізнесу (стр. 4 из 7)

Іншим критерієм популярності комунальної радіостанції може стати локальність. У час розвинених радіомереж, супутникового мовлення та комп'ютерних систем автоматизації, часто забувають про те, щоб зберігати локальність та так би мовити вірність власній аудиторії. Саме це є запорукою успішної діяльності будь-якої радіостанції.

Не менш важливим фактором є індивідуальність радіостанції. Те, наскільки легко слухачі впізнають дану радіостанцію є основним фактором. Концепція індивідуальності передбачає, що радіостанція повинна створити власний імідж за допомогою якого місцева аудиторія і потенційні слухачі будуть пізнавати її на ринку.

Рейтинг і соціальна вага радіопрограми або радіоорганізації мають спільні суспільні та комерційні корені. Радіостанція (власне її власники і керівники лише тоді можуть стверджувати про високий соціально значущий рівень їхнього дітища, коли радіостанція матиме високий рейтинг чи то пак популярність серед слухацької аудиторії. Але рейтинг - це ще й комерційний показник значущості радіостанції. Цей показник вказує на рівень популярності радіостанції серед потенційних спонсорів або ж рекламодавців, а також те, що вони підтримують соціальну вагомість радіостанції. Фактична матеріальна підпорядкованість єдиній владній організації та практична відсутність надходжень до бюджету установи від виготовлення і випуску в ефір комерційної реклами робить такі станції майже неконкурентоспроможними на інформаційному ринку.

Варто сказати ще про таку різницю між комунальною та комерційною радіостанцією є те, що для комерційного радіо першим кроком становлення є пошук власної аудиторії, тоді як комунальна радіостанція формує себе під потреби вже існуючої власної аудиторії. Потенційна аудиторія київської муніципальної радіостанції 4,9 мільйонів киян. Вибір аудиторії для комерційного і некомерційного радіо характеризує їх специфіку й радіомовні технології. Визначення цільової аудиторії проводять скоріше не для того, щоб визначити потенційно привабливу аудиторію для рекламодавців, а визначити смаки вже існуючої, сформованої аудиторії під лаштуватися до неї, виробити свою політику дій.

Спосіб підбору інформації є вагомим фактором створення образу радіостанції. Вона (інформація) може бути закодована будь-якими кодами: числами, графіками, схемами тощо. Образ - цілісна сукупність форми і змісту. Причина винятковості в порівнянні з іншими формами спілкування - здатність художнього реалістичного образу до інформаційної насиченості, невичерпності; саме це лежить у його двоякій природі. В образі - адекватне злиття змісту повідомлення (інформації) і його форми.

Будь-яке повідомлення обирається із сукупності повідомлень. Чим більша можливість вибору, тим більше інформації містить повідомлення, тим вагоміша його цінність. В образі, а отже і в самій радіостанції повинна міститися інформація про минуле, сьогодення та майбутнє. На основі цього триєднання можна говорити про оптимальний засіб вираження суспільно-вагомої інформації і її повідомлення. Про наповнення програмної сітки відповідною продукцією.

Зможе редактор побудувати із головою адміністрації цивілізовані стосунки, отже, буде працювати, не зможе - доведеться попрощатися із посадою . «Куди цікавіше спілкуватися з чітко окресленою аудиторією - людьми, котрі вітають ліберальні цінності та «культурними снобами», ніж з року в рік складати життєпис «дірявих дахів» й переповідати історії з буття своєї громади на кшталт зять знищив тещу» .

Ринок ФМ-радіо дуже сильно змінюється, оскільки постійно відбуваються зміни вподобань слухачів, зміні в ефірі радіостанцій (від додаваня нових композицій до повних зміни формату). Мовці напевне знають, що для більшості аудиторії радіо легкі розважальні програми є більш привабливими за інформаційні та освітні передачі. Навіть люди, які мають повне право називати себе елітою, богемою і не грішать прихильністю до маскульту рано чи пізно захочуть відволіктися від серйозних роздумів та дискусій і перемкнутися на розваги, хоча теж дещо специфічні. Сприйняття аудиторією є найважливішим фактором і засобом існування радіостанції будь-якої форми власності . Хоча, з іншого боку, індустрія розваг має свій мінус - вона вичерпна, ще класики писали, що в історії будь-якого мистецтва існує не більше 30 оригінальних сюжетів усе інше приречене на повторення - тому продавці товару (у даному випадку радіостанції мають перевагу обирати не сюжет, а форму. Такою формою може стати формат.

Комунальна радіостанція лише на етапі свого створення отримує потенційно велику аудиторію - мешканці цілого міста. Адже потенційно бажання принаймні послухати столичні новини може виникнути у кожного дорослого киянина, незалежно від музичних вподобань (аргумент той, що новини - програма номер один на будь-якій радіостанції). Поєднання інформації та розважальної функції радіомовлення (entertainment) призвело до виникнення і проникнення до широкого вжитку слова і поняття «інфотейнмент» , для позначення продукції, що означає одночасне втілення розважальних та інформуючих функцій. У межах муніципальної (в межах одного міста) радіостанції можна говорити про дорого, труби, вода, освіта, ціни на проїзд у маршрутному транспорті. Великі масиви інформації, які обертаються у суспільстві, економічне зростання, котре здійснюється завдяки впровадженню інформаційних та телекомунікаційних технологій, передбачають участь у цьому процесі держави як гаранта у становленні інформаційного суспільства.

Аудиторія радіостанції - категорія плинна, вона має властивість постійно змінюватися, перетікати з одного стану у інший. Категоріями, що впливають на формування аудиторії, а з іншого боку є першим чинником зміни уподобань є основні категорії, які характеризують суспільство - загальна кількість населення, рівні прибутків, умови життя.

Іншим не менш важливим чинником приваблення аудиторії локального радіо є специфіка новин. Через так звану локальність, у контексті подачі інформаційних випусків, комунальне радіо може втрачати у глобальних, державних масштабах - частина глобальної інформації нівелюється і заради збереження ефекту місцевості новинні випуски мають у своєму складі близько 80 відсотків саме місцевих новин. Це не абияк позитивно впливає на аудиторію, адже за теорією наближення інтересів людині найбільше до вподоби саме та інформація, яка стосується її безпосередньо . Щоправда, під час прослуховування такої радіостанції у людини може скластися відчуття містечкового радіо, саме тому новинний ефір локального радіо не може обходитися без загально важливих державних новин, частка такої інформації у одному випуску новин повинен становити не менше 20 відсотків.

Робота над інформаційним випуском на комунальному радіо мало чим відрізняється від роботи над новинами працівників комерційного загальнодержавного ЗМІ, щоправда йде інша розстановка акцентів. Певним чином це впливає і на вибір першого інформативного речення новини, так званого ліду. Перше речення несе в собі не безпосередню інформацію про подію чи захід, перше речення місцевого радіо повинно нести в собі користь в першу чергу для місцевого мешканця, аби якимось чином наблизити до нього цю інформацію, зробити його частиною глобального інформаційного процесу.

Беззаперечним є те, що в снові кожної новини повинна лежати подія, в свою чергу подія є категорією змінною. Класична подієва новина - відбувається миттєво - це раптова зміна . Зміна може мати різний характер. Найімовірнішою такою новиною буде несподівана подія, наприклад, авіакатастрофа, пожежа, відставка кабінету міністрів. Хакон Хвитфельдт професор інституту журналістики Стокгольм займався розглядом процесу оцінки новин, вивчаючи зміст перших шпальт газет. Він дійшов висновку, що ймовірність публікації новини взагалі і її розташування на першій шпальті зросте залежно від кількох чинників: якщо інформаційне повідомлення зачіпає традиційний предмет обговорення, відбувається на близькій відстані до фактичних подій, новини, які з одного боку мають сенсаційний чи несподіваний характер, а з іншого боку, їх учасниками є приватні особи, вони доступні розумінню, мають значення для людей, розігруються протягом короткого часу, будучи частиною загальної теми, і в той же час мають негативний відтінок, походять із традиційних джерел. Для комунальної радіостанції дієвішим принципом побудови новин є побудова за принципом близькості до аудиторії. Те, що близьке нам у географічному чи культурному відношенні, завжди викликає більший інтерес, аніж те, що відбувається десь дуже далеко. Вартісність і цінність новини зменшується пропорційно до збільшення відстані від аудиторії до місця події. «Для індійського радіослухача повідомлення про аварію потяга неподалік від Калькутти, в якому загинуло 20 осіб, буде мати набагато більший інтерес, аніж новина про аварію пасажирського парому у Балтійському морі - трагедії, яка спричинила до сотні жертв» .

Тому можна стверджувати, що для комунальної радіостанції типовою практикою буде наповнення випусків новин не подієвими, а тенденційними новинами. Адже зміни у житті комуни найчастіше бувають не миттєвими, а тривалими, протяжними у часі. У такому випадку варто говорити про новини-тенденції. Зміна відбувається повільно і спочатку непомітно, але з часом стає настільки очевидною, що перетворюється у новину, проте не варто забувати, що відсутність подієвості у тривалому процесі позбавляє його драматургічної зав'язки. .