Смекни!
smekni.com

Організація і економічна ефективність вирощування соняшнику (стр. 4 из 4)

Інтенсифікація і розвиток сільськогосподарського виробництва потребує значного посилення використовування природних ресурсів, що на сучасному етапі вже неможливе без їх охорони, відтворення і поліпшення.

Для підвищення ефективності всіх робіт у області збереження природних багатств велике значення має виховання правильного економічного світогляду народних мас.

Особлива роль в охороні навколишнього середовища покладається на фахівця сільського господарства, який є організатором по охороні природи в розумному поєднанні із задачами сільськогосподарського виробництва.

Він повинен чітко уявляти собі сучасні задачі охорони природи і уміти застосовувати оптимальні рішення в ситуації конфлікту з природою, коли зачіпаються інтереси охорони навколишнього середовища. Знання по охороні природи повинні представляти одне ціле з його професійними знаннями.

Висновки і пропозиції

Курсова робота виконана на тему "Фінансовий менеджмент" на прикладі ТОВ СП "Нібулон" м. Старобільськ.

Ознайомився з характеристикою господарства, структурою фінансового менеджменту, механізмом функціонування фінансового менеджменту, управлінням фінансових ресурсів та управлінням витрат на різних рівнях менеджменту.

Познайомився із схемою процесу управління фінансовими ресурсами на рівні організаційної системи яка складається з окремих етапів. Кожному із зазначених етапів властиві своя специфіка розв’язання завдань, неординарні механізми управління складовими фінансових процесів. Також ознайомився зі схемою характеристики суб’єктів фінансового контролю організації, в якій контроль здійснюється суб’єктами як макро- , так і мікроекономічного рівнів. Цілі і завдання контролю, здійснювані цими суб’єктами, неадекватні.

Визначив ефективність фінансового галузевого менеджменту, за такими показниками як виручка від реалізації продукції, грошових виробничих витрат, грошових витрат на реалізацію продукції, загальних грошових витрат, прибутку та рівня рентабельності. Так бачимо, що господарство ТОВ СП "Нібулон" отримало прибуток по всім видам продукції.

Для результативності фінансового менеджменту в господарстві я пропоную:

- використовувати більш інтенсивні та іноваційні технології вирощування сільськогосподарських культур, а також оптимізацію умов вирощування на всіх етапах росту й розвитку рослин, розміщення культур після кращих попередників, вирощування високоурожайних сортів;

- впроваджувати організаційні форми господарювання;

- посилити матеріальну зацікавленість працівників;

- виділяти більше коштів на закупку сучасної техніки, паливо - мастильних матеріалів, мінеральних добрив;

- забезпечити робітничий персонал спецодягом і новим досконалим обладнанням;

- контролювати використання виділених коштів.

Господарство розміщено у вигідному положенні для виробництва сільськогосподарської продукції, що сприяє і допомагає веденню сільськогосподарської діяльності, а стабільний врожай зернових культур дає змогу підтримувати на одному рівні і постійно збільшувати виробничі показники господарства.

Список використаної літератури

1. Гряник Г.М. Охорона праці. - К.: Урожай, 1995

2. Куценко О.М. Агроекологія. - К.: Урожай, 1995

3. Основи менеджменту в АПК / за редакцією Й.С. Завадського. - К.: Вища шк., 1995. - 246 с.: іл.

4. Рудько О.І. Організація виробництва Навчальний довідник. - К.: НМЦ, 2006

5. Річні звіти, економічний паспорт господарства

6. Економіка аграрного підприємства \ за редакцією С.І. Михайлова. - К.: Укр. Центр духовної культури, 2005

7. Фінанси підприємств: Навчальний посібник / М.Я. Дем’яненко. - К., 2007. - 371 с.

Приложение

Графічна частина

Схема процесу управління фінансовими ресурсами

Визначення параметрів майбутньої поведінки організаційної системи (завдань, цілей)
Визначення цілі, потреб у фінансах, джерел фінансування Визначення джерел зовнішнього фінансування (кредитного, акціонерного) Одержання фінансових ресурсів (процес здійснення операцій)
Напрями використання фінансових ресурсів (об’єкти менеджменту)
Менеджмент оборотного капіталу Менеджмент капіталовкладень, інвестицій Менеджмент різних видів ризику Менеджмент акціонерного і кредитного капіталу

Схема суб’єктів фінансового контролю підприємств

Суб’єкти контролю макроекономічного рівня

Податкова інспекція Контрольно-ревізійні служби Акціонери і конкуренти зовнішнього середовища Аудиторські формування Суб’єкти кредитного фінансування агробізнесу
Суб’єкти контролю мікроекономічного рівня


Контрольно-ревізійніслужби Акціонери як співвласники капіталу Суб’єкти, що виконують функції фінансового менеджменту агробізнесу Інші суб’єкти контролю і самоконтролю (колективні, колегіальні, лінійно - функціональні)

Аналіз графічної частини.

Розглядаючи схему 6.1 процес управління фінансовими ресурсами, то вона складається з окремих етапів. Вони характеризуються певною логічною дією системи менеджменту. Кожному із зазначених етапів властиві своя специфіка розв’язання завдань, неординарні механізми управління складовими фінансових процесів.

За схемою 6.2 суб’єкти фінансового контролю підприємства бачимо, що суб’єктами менеджменту агробізнесу залежно від типу структур управління та розміру підприємств можуть бути безпосередньо фінансові менеджери, спеціалісти економічних служб, лінійні працівники апарату управління.

Фінансовий менеджмент агробізнесу як система включає також реалізацію контрольних функцій. Останні здійснюються суб’єктами як макро- так і мікроекономічного рівнів. Цілі і завдання контролю, здійснювані цими суб’єктами, неадекватні.