Смекни!
smekni.com

Сутність ефективності в менеджменті (стр. 1 из 3)

Індивідуальне науково-дослідне завдання за темою: "Сутність ефективності в менеджменті"


Зміст

Вступ

1. Теоретична частина

1.1 Сутність управлінської праці

1.2 Сутність ефективності управління, економічна і соціальна ефективність управлінської праці

2. Практична частина

Висновки

Список використаних джерел


Вступ

Будь-яка праця має знаходитися під контролем. І керувати має людина, яка володіє основами менеджменту. Для більшої результативності праці управління нею має біти ефективним, тобто має досягатись економічний або соціальний ефект. На сьогодні проблема ефективності управлінської праці є не досить вивченою, тому необхідно доводити до відома менеджерів і керівників, про методи обчислення ефективності та про шляхи підвищення результативності управління.

Метою даної праці є визначення сутності ефективності і вивчення основ ефективного управління на підприємстві.

Об'єктом є управлінська праця і її результати.

Предметом є взаємозв’язок між діями керівника (менеджера) і результатом цих дій.

До основних задач відноситься:

- розкриття сутності ефективності управління;

- встановлення взаємозв’язку між діями менеджера і результатом цих дій;

- розгляд соціальної та економічної ефективності прийняття управлінських рішень.


1. Теоретична частина

1.1 Сутність управлінської праці

Суть управління, його функції і специфіка визначаються, з одного боку, задачами, які воно вирішує, з іншого - змістом "простих" моментів процесу управлінської праці, тобто його предметом, засобами і самою працею.

Управлінська праця – це різновид розумової праці. Він безпосередньо не виступає творцем матеріальних благ, але є невід'ємною частиною праці сукупного робітника, а тому і продуктивною працею.

Основна мета управління як такого – створення необхідних умов (організаційних, технічних, соціальних, психологічних, і інших) для реалізації задач організації, "встановлення гармонії" між індивідуальними трудовими процесами, координація і узгодження спільної діяльності працівників заради досягнення конкретних запланованих результатів.

Таким чином, управління - це, перш за все робота з людьми, а їх трудова діяльність виступає об'єктом управляючої дії.

Трудова діяльність людей у виробництві як предмет управлінської праці може опосередковано виступати у вигляді інформації в її різноманітних формах. Інформація – специфічний об'єкт додатку управлінської праці.

У зв'язку з цим управлінська праця має інформаційну природу. У ньому поєднуються творчі, логічні і технічні операції, пов'язані з обробкою інформації, а обмін діяльністю між суб'єктом і об'єктом управління, між самими суб'єктами управління носить інформаційний характер. Слід зазначити, що специфіка вирішуваних у сфері менеджменту задач в основному зумовлює переважно розумовий і творчий характер управлінської праці, в якому постановка цілей, виробітку способів і прийомів їх досягнення, а також організація спільної діяльності членів організації складає головне значення і зміст праці людей, яких відносять до управлінського персоналу. Ця категорія працівників, використовуючи особливий предмет праці – інформацію і перетворюючи її, виробляє і ухвалює рішення, необхідні для зміни стану керованого об'єкту. Тому як знаряддя праці менеджерів виступають, перш за все, засоби роботи з інформацією (організаційна і обчислювальна техніка), а результат їх діяльності виявляється в управляючих діях (управлінських рішеннях) і оцінюється на основі досягнення цілей, що стоять перед організацією. Досягнення мети управління здійснюється шляхом підготовки і реалізації сукупності управляючих дій. Управляюча дія на колективи людей, на їх трудову діяльність – це і є специфічний продукт управлінської праці. Основною формою такої дії є управлінське рішення.

В процесі управління його суб'єкти вирішують різні проблеми – організаційного, технічного, економічного, соціально-психологічного, правового характеру. Це різноманіття також є важливою особливістю управлінської праці.

Управлінська праця – це специфічний вид людської діяльності, що відокремився в процесі розділення і кооперації суспільної праці. Це відособлення є об'єктивно необхідною умовою розвитку не тільки суспільного виробництва, але і суспільства в цілому. В порівнянні з іншими видами праці в організації, управлінська праця володіє рядом специфічних особливостей, які виражаються в його характері, меті, предметі, результатах і використовуваних засобах.

Засобами управлінської праці є організаційна і обчислювальна техніка, а рівень і повнота її використовування визначають культуру і ефективність управління.

Параметри управлінської праці:

- Мета – створення умов для досягнення цілей організації, координація і узгодження спільної діяльності працівників організації.

- Предмет – люди і їх трудова діяльність. Інформація.

- Засоби – засоби організаційної і обчислювальної техніки, ЕОМ,інформація як засіб зв'язку.

- Характеристика – розумова праця, що поєднує творчі, логічні і технічні операції. Побічно продуктивна праця. Робота з людьми. Різноманіття вирішуваних задач. Творчий характер.

- Продукт - управляюча дія у формі управлінського рішення.

Економіка управління виробництвом розкривається на основі аналізу управлінського потенціалу, витрат на управління, характеру управлінської праці, ефективності управління.

Управлінський потенціал – це сукупність всіх наявних ресурсів, які використовує фірма. Він виступає в речовинно-матеріальній формі (інформація, її носії) і як інтелектуальний потенціал (рівень кваліфікації, досвід, навики, мистецтво керівників-менеджерів).

Структуру витрат на управління складають витрати на оплату праці (заробітна платня керівників і фахівців, технічного і обслуговуючого персоналу, премії); витрати на техніку управління (носії інформації і предмети управлінської праці, засобу перетворення обробки інформації і оснащення процесів управління, знання, умови праці і ін.); витрати на організацію і забезпечення управління (підготовка і підвищення кваліфікації і кадрів управління, заходу щодо вдосконалення управління); витрати на накладні витрати (службові відрядження і пересування, поштово-телеграфні, телефонні і канцелярські витрати, зміст легкового автомобіля).

Характер управлінської праці.

Продукт праці управлінських працівників не має форми специфічних речовинних результатів. Кінцевим продуктом управлінської праці вважається сукупність управлінських рішень і вплив, який вони надають на об'єкт управління. Специфіка управлінської праці полягає у тому, що його результати, як правило, віддалені в часі і просторі від моменту і місця його витрат. Вони лише зрештою невід’ємні від результатів функціонування всієї організації.


1.2 Сутність ефективності управління, економічна і соціальна ефективність управлінської праці

Управління керування менеджер

Поняття ефективності управління багато в чому співпадає з поняттям ефективності виробничої діяльності організації. Ефективність управлінської праці – це співвідношення її корисного результату (ефекту) і об'єму використаних або витрачених для цього ресурсів. Формування і реалізація корисного ефекту управлінської діяльності виступає як тривалий процес, розтягнутий іноді на місяці і навіть роки. Оцінити ефективність управління значно складніше, ніж ефективність виробництва. Проте управління виробництвом має свої специфічні економічні характеристики. В якості головного критерію результативності управління виступає рівень ефективності керованого об'єкту. Проблема ефективності управління - складова частина економіки управління, яка включає розгляд:

· управлінського потенціалу, тобто сукупності всіх ресурсів, які має в своєму розпорядженні і які використовує система управління. Управлінський потенціал виступає в матеріальній і інтелектуальній формах;

· витрат на управління, які визначаються змістом, організацією, технологією і об'ємом робіт по реалізації відповідних функцій управління;

· характеру управлінської праці;

· ефективності управління, тобто ефективності дій людей в процесі діяльності організації, в процесі реалізації інтересів, в досягненні певної мети.

Ефективність - це результативність функціонування системи і процесу управління як взаємодії керованої і управляючої систем, тобто інтегрований результат взаємодії компонентів управління. Ефективність показує, якою мірою управляючий орган реалізує цілі, досягає запланованих результатів. Ефективність управління виявляється в ефективності виробництва, складає частину ефективності виробництва. Результати дії, співвіднесені з метою і витратами, - це і є зміст ефективності як управлінської категорії.

На ефективність діяльності менеджера впливає ряд чинників: потенціал співробітника, його здатність виконувати певну роботу; засоби виробництва; соціальні аспекти діяльності персоналу і колективу в цілому; культура організації. Всі ці чинники діють спільно, в інтеграційній єдності.

Таким чином, ефективність управління - один з основних показників вдосконалення управління, який визначається співвідношенням результатів управління і ресурсів, витрачених на їх досягнення. Оцінити ефективність управління можна шляхом порівняння одержаного прибутку і витрат на управління. Але така спрощена оцінка не завжди коректна, оскільки:

1) результат управління не завжди полягає в прибутку;

2) така оцінка призводить до безпосереднього і опосередкованого результату, який приховує роль управління в його досягненні. Прибуток часто виступає як опосередкований результат;

3) результат управління може бути не тільки економічним, але і соціальним, соціально-економічним;

4) витрати на управління не завжди можна достатньо чітко виділити.