Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління Відкрите акціонерне товариство Славутський солодовий завод (стр. 1 из 11)

ЗМІСТ

Вступ3

1. Організація як об´єкт управління

2. Аналіз організації як системи управління

2.1. Діагностика макросередовища

2.2. Діагностика ділового оточення організаці

3. Основні заходи вдосконалення функціонування організації та очікуванні результати .

Висновок

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Різні за своїми підходами і змісту теорії і школи значно розширили уявлення про управління як самостійної області знань і про можливості її використання. Тому принципи, форми і методи менеджменту поширилися зі сфери організації бізнесу на заклади науки, освіти, охорони здоров’я, релігії; вони активно використовуються в мистецтві, політиці, що зовсім недавно вважалося практично неможливим. Одночасно підвищується визнання того, що менеджмент являється сферою професійно підготовлених людей, які володіють мистецтвом управління.

Найважливішою складовою успіху є правильний підхід в організації управління компанією. Нині більшість фірм постійно вдосконалюють управлінську діяльність і це перш за все спричинено ускладненням системи збуту продукції, а також прискоренням науково-технічного прогресу.

Глибоке вивчення і знання теорії з управління компанією, а також її функціональними підрозділами зумовлено широким виходом вітчизняних компаній і об’єднань на світові ринки. Крім того, багато іноземних компаній починають відкривати свої філії та представництва на території України, тим самим створюючи конкуренцію нашим підприємствам.

Для того, щоб організація змогла досягти реалізації своїх цілей, задачі повинні бути скоординовані, а їх виконання повинно завжди бути під контролем. Тому управління являється суттєво важливою діяльністю для організації.

В сучасному світі поняття менеджменту як мистецтва базується на тому, що організації – це складні соціально-технічні системи, управління якими потребує великої кількості факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. Прийняття управлінських рішень в цих умовах – це дійсно мистецтво, що базується на знаннях, вміннях, інтуїції і досвіді людей, які керують організаціями.

Апарат управління являє собою складову частину кожної організації і асоціюється з поняттям її менеджменту. Особи, які задіяні в ньому повинні забезпечувати ефективне використання і координацію всіх ресурсів організації для досягнення встановлених цілей.

Мистецтво управління (менеджмент) проявляється у творчому підході до справи, здатності керівника до аналізу, оцінки територія синтезу, до прийняття неординарних, але ефективних рішень. Творче мислення, мистецтво аналізу територія інтерпретації при практичному врахуванні об‘єктивних законів у процесі управління – ці головні якості сучасного менеджера можливо виховувати в процесі навчання.

Як правило, під організацією розуміють структуру (склад), у межах якої проводяться свідомо координуючі заходи, спрямовані на досягнення цілей. Організація – це своєрідна анатомія підприємства, управління – його фізіологія. Можна сказати інакше: організація – статика справи, управління – її динаміка. Разом з організацією і управлінням можна говорити й про організацію як орган, суб’єкт управління, а також про управління організацією, яку розглядають як об’єкт управління. Термін „менеджмент” в такому розумінні застосовують в обох випадках.

У даній Курсовій роботі ми будемо досліджувати підприємство ВАТ «Славутський солодовий завод». Робота складається з 8 розділів та містить додатки. Розглядатиметься організаційна структура підприємства, як здійснюються функції менеджменту, основна діяльність, системи оплати та преміювання праці, які методи управління застосовуються, як і з яких питань здійснюється прийняття рішень, як здійснюється делегування повноважень і відповідальності, реалізацію комунікаційного процесу, організацію управлінської праці, операційний менеджмент, тощо.


1. Організація як об´єкт управління

Повне найменування Товариства:

1) українською мовою – Відкрите акціонерне товариство „Славутський солодовий завод”

2) англійською мовою – Open Joint-Stock Insurance Company “Slavuta Malt House”;

3) російською мовою – Открытое Акционерное Общество „Славутский солодовенный завод”.

Місцезнаходження Товариства: Україна, 30000 м.Славута Хмельницької області вул.Кірова 138.

ВАТ „Славутський солодовий завод” введено в експлуатацію в грудні 1989 року як підприємство з державною формою власності.

У 1993 році підприємство набрало орендної форми власності. Статутом вказано, що Орендне підприємство „Славутський солодовий завод” було створене на добровільних засадах рішення загальних зборів трудового колективу заводу та регіональним відділенням фонду державного майна по Хмельницькій області, які уклали між собою угоду про оренду.

У 1995 році орендне підприємство „Славутський солодовий завод” перетворилося у відкрите акціонерне товариство, яке стало його законним правонаступником. Згідно з статутом ВАТ „Славутський солодовий завод” від 1996 року: метою діяльності товариства є отримання прибутку від виробничо-комерційної діяльності на принципах самоокупності, самофінансування та повного госпрозрахунку.

Предметами діяльності товариства є: виробництво та реалізація солоду та інших товарів споживання; виконання будівельних, будівельно-ремонтних, ремонтних, монтажних, пусконалагоджувальних робіт; виробництво та реалізація будівельних матеріалів, виробів та конструкцій; проектування будинків та споруд, будівництво яких здійснюється власними силами; зовнішньоекономічна діяльність; благодійна і спонсорська діяльність; комерційна, посередницька, торгова та інші види діяльності та інші види комерційної та некомерційної діяльності.

Згідно статуту товариство має право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, у відповідності до законодавства України. Товариство має право створювати свої філії, представництва, дочірні підприємства за межами України, а також приймати участь у створенні підприємств із змішаними капіталами, як на території України, так і за її межами. Товариство здійснює наступні види зовнішньоекономічної діяльності:

• експорт та імпорт товарів, капіталів;

• надання послуг іноземним суб’єктам господарської діяльності, у т.ч.: виробничих, транспортно-експедиційних, консультаційних, маркетингових, експортних, брокерських, агентських, консигнаційних;

• виробничу, учбову та іншу кооперацію з іноземними суб’єктами господарської діяльності, організацію навчання та підготовки спеціалістів на комерційній основі у відповідності до закону України « Про освіту »;

• спільну підприємницьку діяльність, включаючи створення спільних підприємств різних видів та форм, проведення спільних господарських операцій та спільне володіння майном як на території України, так і за її межами;

• підприємницька діяльність на території України, пов’язана з виданням ліцензій, патентів, ноу-хау, торгових марок та інших нематеріальних об’єктів власності з боку іноземних суб’єктів господарської діяльності;

• організація та здійснення діяльності у сфері проведення виставок, аукціонів, торгів, конференцій, семінарів та інших подібних заходів, що здійснюються на комерційній основі, з участю суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності;

• організація та здійснення оптової, консигнаційної та роздрібної торгівлі на території України за іноземну валюту в передбачених законами України випадках;

• товарообмінні (бартерні) операції та інша діяльність, побудована на формах зустрічної торгівлі з іноземними суб’єктами господарської діяльності.

Рік 2004-ий для Славутського солодового заводу, найбільшого в Україні виробника солоду, відзначився приходом нового потенційного інвестора – компанії „Суффле”. Компанія, заснована ще у 1897 р., вже багато років поспіль займає провідні позиції на світовому ринку агро продукції. Її підприємства розташовані у Франції, Великій Британії, Бельгії, Іспанії, Італії, Угорщині, Румунії, Польщі, Росії, Казахстані тощо. Компанія „Суффле” є власником 24 солодових заводів у 8 європейських країнах і на сьогодні є найбільшим світовим виробником солоду.

ВАТ „Славутський солодовий завод” займає визначне місце у виробничо-господарському комплексі України як на регіональному, так і на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Сьогодні пивоварна галузь промисловості разом з солодовою її частиною набула значного розвитку на теренах України і закордоном. Це одна з не багатьох галузей, які зосереджують іноземні інвестиції.

Метою діяльності Товариства є отримання прибутку від виробничо-комерційної діяльності на принципах самоокупності, самофінансування та повного госпрозрахунку.

Місія – це чітко виражена причина існування товариства

В звязку з тим, що на Українському ринку існує велика кількість пивоварень, а також великий інтерес покупця до пивоварного солоду виникла необхідність в створенніпідприємства по виробництву та реалізації солоду.

Цілі товариства формуються на довгострокові ( 5 років ), середньострокові ( 1 – 5 років ) і короткострокові ( до 1 року)

Дане підприємство має конкретні цілі:

– збільшити кількість постійних клієнтів, шляхом складення з ними контрактів по співпраці;

– реалізовувати максимальну кількість солоду;

– ввести нові сучасні технології (комп’ютерна діагностика і т.д. ) ;

– якісно і своєчасно доставляти продукцію до покупців;

– підвищувати кваліфікацію працюючих (вивчення іноземних мов, технічного сучасного обладнання, комп’ютерів і т.д. );