Смекни!
smekni.com

Фінансове планування діяльності підприємств (стр. 1 из 9)

Міністерство освіти і науки України

Миколаївський університет кораблебудування ім. адм. Макарова

Кафедра економіки та

організації виробництва

Курсова робота

на тему:

Фінансове планування діяльності підприємств

Виконала

студентка 4-го курсу

групи 4418

Іщенко Д.С.

Перевірив

Нейман В.М.

Миколаїв, 2007

Зміст

Вступ

Розділ 1 Фінансова стратегія підприємств.

1.1 Поняття фінансового планування.

1.2 Зміст,завдання,методи та принципи фінансового планування.

1.3 Місце фінансового планування в ринковій економіці.

Розділ 2 Зміст фінансового планування та порядок його складання.

2.1 Порядок розробки фінансового плану.

2.2 Зміст і завдання оперативного фінансового планування.

2.3Вібір варіанта капіталовкладення, розрахунок амортизаційних

відрахувань при плануванні, визначення собівартості.

Розділ 3 Бізнес-план основний документ фінансового планування.

3.1 Бізнес-план.

3.2 Приклад бізнес-плану створення інтернет-провайдера ІнфоКом

Висновок

Список використаної літератури

Додатки


Вступ

Поняття фінансового планування і стратегії управління підприємством ще досить недавно були незнайомі широкому загалу в Україні. Та й сьогодні цим поняттям більш оперують науковці, а ніж практики. Але будимо сподіватися, що в майбутньому планування фінансової діяльності підприємств буде більш розповсюджене явище, а ніж зараз.

У своїй роботі я хочу дослідити цю тему за допомогою інформації яку вдалося знайти в зарубіжній та вітчизняній літературі.

Розглядаючи і аналізуючи матеріали в моїй роботі, я пропоную зупинитися на таких поняттях, як фінансове планування, фінансова стратегія та бізнес-план.

Фінансове планування це найширше поняття в теорії фінансів, а стратегія та стратегічне планування найчастіше використовуються в менеджменті.

У вітчизняних господарюючих суб`єктів склалося хибне поняття, що в ринковій економіці планування відіграє другорядну роль. Насправді це не так, адже на сьогоднішній день планування має не директивний характер, як за радянських часів, а індикативне тобто рекомендаційний характер.

Фінансове планування на рівні підприємства – це процес планування надходжень і використання фінансових ресурсів, встановлення оптимальних співвідношень у розподілі доходів підприємств.

У ринковій економіці вдосконалення фінансового планування на мікро рівні відбувається безперервно, воно має якісно більш суттєве значення для підприємств порівняно з директивно-плановою економікою.

Без фінансового планування не може бути досягнутий той рівень управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, який забезпечує йому успіх на ринку, постійне вдосконалення матеріальної бази, соціальний розвиток колективу. Жоден з інших видів планування не може мати для підприємства такого узагальнюючого, глобального значення, бо саме фінанси охоплюють усі без винятку сторони й ділянки його функціонування.

Фінансове планування пов`язане з плануванням виробничої діяльності підприємства. Показники всіх планових фінансових інструментів базуються на планах з обсягу виробництва, асортименту товарів і послуг, собівартості продукції, вони повинні створювати необхідні фінансові умови для успішного виконання цих планів. У цьому-основне призначення фінансового планування.

Фінансове планування сприяє виявленню внутрішніх резервів для потреб підприємства. Це забезпечується тим, що, по-перше, воно виходить із необхідності найефективнішого використання виробничих потужностей нової техніки, передової технології виробництва, поліпшення якості продукції; по-друге, виконання планів з прибутку та обсягу інших фінансових ресурсів (наприклад амортизації на повне відтворення основних засобів) потребує дотримання планових норм витрат праці і матеріальних ресурсів; по-третє обсяг фінансових ресурсів, який визначається при плануванні, не дає змоги підприємству або утруднює створювати надмірні запаси матеріальних ресурсів, робити позапланові капітальні вкладення.

У процесі фінансового планування забезпечується необхідний попередній контроль за створенням і раціональним використанням фінансових ресурсів. Об’єктами планування є доходи підприємства в їх числі й нагромадження (прибуток тощо), взаємовідносини з державним бюджетом і державними позабюджетними фондами, обсяг довготермінових кредитів банків на інвестиційні заходи, потреба підприємства у власних оборотних коштах і джерелах їх покриття.

Головним інструментом фінансового планування в сучасних умовах є фінансовий план підприємства, зокрема у формі балансу доходів і видатків, значне поширення у практиці мають також такі інструменти фінансового планування, як платіжний календар, бізнес-план.


1. Фінансова стратегія підприємства

1.1 Поняття фінансового планування

Проаналізувавши багато джерел можна зробити висновок, що кожен автор пропонує своє визначення фінансового планування. На мою думку найбільш вдалими є наступні визначення.

“Планування – це процес розробки і прийняття цільових установок кількісного і якісного характеру і визначення шляхів найефективнішого їх досягнення. Це установки, що розробля­ються у вигляді "дерева цілей".[7.206]]

“Фінансове планування – це процес визначення обсягів фінансових ресурсів за джерелами їх цільового використання та маркетинговими показниками діяльності підприємства в плановому періоді. Мета фінансового планування – забезпечення господарської діяльності підприємства необхідними джерелами фінансування.”[12.132]

“Планування – це процес виконання цілей і шляхів їхнього досягнення. Воно охоплює всі рівні ієрархії управління підприємством.”[16.56]

“Фінансове планування - це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підприємства у плановому періоді. Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування.”[14.289]

Фінансовий план є важливим елементом бізнес-плану, який складається для обґрунтування конкретних інвестиційних про­ектів, а також для управління поточною і стратегічною фінансовою діяльністю. Цілі внутрішньо фірмового планування в зарубіжних країнах можуть бути різноманітними. Прийнято вважати, щокерівництво будь-якого зарубіжного підприємства, незалежно від виду його діяльності, повинно знати, які завдання у сфері еко­номічної діяльності воно може запланувати на наступний період,

Разом з тим бюджет фірми є основою для контролю. Порівнюючи фактичні показники з запланованими, можна здійснювати так званий бюджетний контроль фірми.

Бюджет фірми є водночас формою координації. Бюджет являє собою виражену у вартісних показниках програму дій у сфері виробництва, закупівель сировини чи товарів, реалізації виробле­ної продукції. В програмі дій повинна бути забезпечена тимчасова і функціональна координація (узгодження) окремих заходів.

Бюджет фірми є основою для встановлення завдань для персоналу, менеджерів. Бюджет фірми розробляється на наступ­ний період. Саме тому значно простіше розглядати альтерна­тивні варіанти, не обов'язково апробуючи їх негайно. Завдання розробляються на основі апріорних тверджень, проте з врахуван­ням звітних показників.[17.324]

У бюджетуванні є й елемент делегування повноважень. Схвалення керівництвом фірми бюджету підрозділу слугує осно­вою дня того, що оперативні рішення в майбутньому приймаються на рівні даного підрозділу децентралізовано. Якщо бюджети на рівні підрозділів не розробляються, то керівництво фірми не схиль­не до децентралізації процесу прийняття оперативних рішень.

Фінансовий план підприємства може включати такі до­кументи:

· прогноз обсягів реалізації;

· кошторис грошових видатків та надходжень;

· таблицю доходів і витрат;

· прогнозований кошторис активів та пасивів підприємства;

· розрахунок точки досягнення беззбитковості.

Фінансове планування являє собою розрахунок обсягів фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямами ви­користання у відповідності з виробничими і маркетинговими по­казниками підприємств на плановий рік.

Фінансове планування дозволяє вирішити такі завдання:

· виявити, якими грошовими коштами може володіти підприємство;

· виявити і оцінити джерела їх надходження;

· оцінити достатність коштів для виконання завдань;

· визначити суми коштів, які необхідно сплатити в бюджет і позабюджетні фонди;

· оцінити потребу в інвестиціях і залучених коштах;

· збалансувати майбутні доходи і витрати з врахуванням комерційної самоокупності.

В умовах, коли підприємствам надана самостійність у плануванні, вони можуть складати його в будь-якій формі, яку вони вважають за необхідну для себе. Форма балансу доходів і видатків може бути подана у формі такої таблиці:

Таблиця 1

Баланс доходів і витрат (фінансовий план) підприємства

(можливий варіант)

Показник Код Сума
1 2 3 4
\ Доходи і надходження коштів 0102 03 04 05 0607
Виручка від реалізації продукції, робіт, послуг - всього, вт.ч. ПДВ акцизний збір амортизаційні відрахування внески до цільових державних фондів кошти на оплату відсотків за кредит прибуток від реалізації
2 Прибуток від іншої реалізації продукції 08
3 Доходи від позареалізаційних операцій 09
4 Довгострокові кредити 10
5 Довгострокові позики 11
6 Доходи від першого випуску акцій 12
7 Цільове фінансування і надходження з бюджету 13
8 Цільове фінансування і надходження з позабюджетних фондів 14
9 Безповоротна фінансова допомога 15
10 Інші доходи і надходження 16
ВСЬОГО доходів і надходжень 17
1 Витрати і вирахування коштів 18
Витрати на реалізовану продукцію, роботи, послуги
2 ПДВ, сплачений при оплаті за товари, роботи, послуги 19
3 Довгострокові фінансові інвестиції 20
4 Капітальні вкладення 21
5 Поповнення оборотних засобів 22
6 Орендна плата 23
7 Відрахування в резервний фонд 24
8 Відрахування від прибутку в фонд економічного стимулювання 25
9 Виплачені дивіденди 26
10 Відрахування на благодійні цілі 27
11 Погашення довгострокових кредитів 28
12 Погашення довгострокових позик 29
13 ПДВ, який перераховується у бюджет 30
14 Акцизний збір 31
15 Податок з прибутку 32
16 Плата за землю 33
17 Податок на транспортні засоби 34
18 Плата за воду 35
19 Внески в цільові державні фонди 36
20 Плата відсотків за кредити 37
21 Залишок коштів, передбачених на інвестиції 38
22 Інші витрати і відрахування 39
Всього витрат і відрахувань 40

Фінансовий план може складатися поетапно: