Смекни!
smekni.com

Організація надання екскурсійних послуг (стр. 6 из 8)

За формою організації туристичні подорожі по Закарпатському регіону пропонуються як індивідуальні, так і групові. В залежності від мети екскурсії центр розробляє екскурсії пізнавального характеру: ділові, спортивні, релігійні, краєзнавчі тощо.

ВАТ ГТК “Інтурист-Закарпаття” в своїй діяльності використовує такі види туризму (за метою):

1. Пізнавальний (екскурсійний) туризм - цей вид туризму містить у собі подорожі і поїздки з пізнавальними цілями. Екскурсія як форма пізнання і вид дозвілля виконує функції розширення кругозору й інтелекту. На підприємстві розроблені екскурсійні маршрути по Закарпаттю.

2. Діловий туризм - до даного виду туризму відносяться поїздки з діловими цілями. Великою перевагою ділового туризму є можливість його організації в не сезон.

3. Екотуризм - покликаний створювати економічні стимули для збереження навколишнього середовища. Поняття "екотуризм" охоплює широкий спектр подорожей - від невеликих пізнавальних турів для школярів до регулярних туристичних програм у національних парках і заповідниках.

4. Спортивний туризм - поділяється на два види: активний і пасивний. Головне завдання такого туризму - забезпечення можливостей туристам займатись обраним видом спорту. Спортивний туризм вимагає наявності необхідної бази: інвентар, підйомники, спортивні траси і площадки.

5. Релігійний туризм - він поділяється на декілька видів: паломництво, пізнавальні і наукові поїздки. Серйозною проблемою є питання про підготовку висококваліфікованих кадрів. Важливо, щоб вони могли не тільки показати історичні та архітектурні визначні пам’ятки, але і бути знайомі з духовними і релігійними цінностями.

6. Соціальний туризм - подорожі, субсидовані з коштів, що виділяються державою на соціальні потреби.

7. Освітньо-навчальні.

8. Екзотичні.

Екскурсії по Закарпаттю:

1. «Замки Закарпаття» - Оглядова екскурсія по місту з відвідинами основних історико-архітектурних визначних пам'яток, зокрема Ужгородського замку ХІІ-XIV вв.., краєзнавчого музею, музею архітектури і побуту, Кафедрального собору, пам'ятника воїнам-визволителям на украинско-словацької межі. Також можливо побачити Невицкий замокнув XII в., погуляти по вул. Корзо (старовинному центру міста) і щонайдовшою в Європі липовою набережною.

2. Оглядова екскурсія по місту Мукачево з відвідинами основних історико-архітектурних визначних пам'яток, зокрема Мукачівського замку «Паланок» XVII в., Свято-миколаївського жіночого православного монастиря, пішохідна прогулянка по центру міста.

3. «Дегустація вин Закарпаття» - Якщо Ви не знайомі з історією і культурою виноробства, то відвідини дегустаційного залу будуть для Вас цікавим і корисним. Ви покуштуєте кращі сорти закарпатських вин, а після дегустації придбаєте найбільш вподобані вина.

4. «Мінеральні джерела Закарпаття» - Подорож, в ході якої надається унікальна можливість ближче познайомитися з приголомшливою природою нашого краю, дізнатися цікаві легенди, не тільки почути розповідь, але і спробувати мінеральну воду з найзнаменитіших Закарпатських джерел «Лужанська», «Поляна Купіль» і «Поляна Квасова».

5. «Термальні води» - купання в термальних джерелах, м. Берегово.

6. «Монастирі Закарпаття» - Відвідини Свято-миколаївського жіночого православного монастиря в Мукачеві і монастирі в Сваляві

7. «Форель Закарпаття» - “Шипот” форелеве господарство, де можна половити або купити форель, а також помилуватися красивим водопадом Шипотським.

8. «Лумшори» - купання в чані з сірчановодневою водою, а також водопади «Соловей», «Партизан» - відвідини маленького аматорського музею, є можливість підкотитися на конях, купуватися в басейні, відвідати колибу

9. «Свято смаку і гарного настрою» - Географічне положення регіону наклало свій відбиток на закарпатську кухню. Кожна з національностей, що проживають в регіоні, привнесла щось характерне тільки їй в список традиційних блюд Закарпаття. Угорці – бограч-гуляш, румуни – токан, словаки – кнедли, євреї – човлент, німці – м'ясо по-швабски. Спробувати все це під національну музику Ви зможете, відвідавши «Деца в нотаря» або «Шервуд».

10. «Синевірськє озеро» - тисяча метрів над рівнем морить, найвище гірське озеро в Карпатах має чудові пейзажі і кристально чисту воду. По дорозі до озера ви відвідаєте кращі мінеральні джерела Закарпаття.

11. «Солотвіно» - Знайомство з унікальним курортом - привертаючими соляними шахтами і солоним озером - "Мертвим морем".

12. «Полонина Руна» - "Краще за гори можуть бути тільки гори...", - сказав Висоцький. Полонина Руна (1479 м над рівнем морить), вершина якої є величезної величини плато, покрите кущами чорниці, брусниці, низькорослої гірської сосни. З вершини гори відкриваються прекрасні панорамні види на найближчі вершини Карпат.

Тривалість поїздок, об'єкти показу, кількісний склад групи - на вибір туристів. Програми перебування груп туристів, прайс-листи додаються [Додаток 3]. Розрахунок вартості екскурсійних подорожей представлено в Додатку 1.

Всі пропоновані туристичні маршрути є наземними з використанням таких засобів пересування як автобус, автомобіль. А також розроблені маршрути пішохідні, лижні, кінні, комбіновані.

У вартість маршруту включено:

· харчування відповідно до програми;

· екскурсії відповідно до програмами (екскурсовод + транспорт);

· трансфер: з/д вокзал – готель – з/д вокзал;

· вхідні квитки в музеї.

У вартість не включено:

· дорога до Ужгорода і назад;

· медична страховка [Додаток 2].

Можна зробити висновок, що організація екскурсійних подорожей продумана і професійно підготовлена, враховує різнобічні інтереси и можливості клієнтів. Професійне ставлення до екскурсійних послуг відіграє важливу роль не тільки у збільшенні попиту на послуги готелю, але й формує його позитивний імідж на загальному ринку і у споживачів.

3.3 Резерви вдосконалення організації екскурсійних послуг на ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття»

Західна Україна традиційно приваблює й туристів, які займаються більш спеціалізованими видами туризму: пішим, велосипедним, водним, рибальським, мисливським, верховою їздою й альпінізмом. Тому одним з найбільших резервів розширення асортименту екскурсійних послуг ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» – це організація спеціалізованих маршрутів по Закарпаттю [12, 27].

Загальна довжина піших шляхів становить кількасот кілометрів, проте детальнішої інформації з цього питання не має, крім даних про довжину шляхів на території національних парків і Карпатського біосферного заповідника. Піші траси потребують ознакування. На більшості з них воно цілком відсутнє, або дуже застаріле. Бракує також облаштованих місць для відпочинку: туристичних притулків, куренів, колиб та ін. Особливо це важливо на пішохідних туристичних трасах що ведуть до вершин Чорногори та на популярних серед туристів стежках на Полонинському хребті, у Горганах і Бескидах.

Велосипедний туризм користується успіхом тільки декілька останніх років, з поступовим розповсюдженням гірських велосипедів. Кількість бажаючих займатися цим видом туризму, а також пов’язаним з ним активним відпочинком, зростає з року в рік.

Окремої уваги заслуговує водний туризм. Зацікавлення сплавами гірськими річками почало зростати в сімдесятих-вісімдесятих роках минулого сторіччя. Поява сучасного спорядження (каяки, каное тощо) створила нові можливості для занять водним туризмом на Черемоші, Пруті, Стрию, Тисі та Дністрі, а це також означає можливість розширення туристично-екскурсійних послуг, які надаються готелем.

Ще однією можливістю створення нової послуги є культурологічний туризм, який охоплює головні міста з численними історичними та культурними атракціями, а також пам’ятками архітектури.

Важливою складовою культурологічного туризму є сентиментальні подорожі, мета яких полягає у відвіданні етнічних місцевостей: пам’ятних, сакральних, історичних і культурологічних об’єктів, пов’язаних з історією та родинними традиціями різних національних або релігійних груп.

Спеціально тематично розроблені маршрути могли користуватися неабияким попитом у окремих верств туристів, наприклад, маршрут «Дерев’яна архітектура Закарпаття», «Печери Закарпаття» тощо.

На українському та міжнародному ринку є сталий попит на культурологічний і етнографічний продукт. Найбільшою популярністю організованих груп туристів користуються міста з багатою історією та культурою – Жовква, Дрогобич, Коломия, Мукачеве та Хуст, а також замки та монастирі у Львівській і Закарпатській областях.

Треба приділити увагу і сільському туризму на Закарпатті як одною із послуг, що останнім часом все більше користується попитом Село має багатющу історико-архітектурну спадщину, культуру, самобутній побут, даровані самою природою мальовничі ландшафти, лікувально-рекреаційні ресурси. Тому сільський зелений туризм давно практикується на Закарпатті. Адже в селах на відпочинку завжди було багато міського населення [12, 33].

Найпопулярнішими для відпочинку є села біля річок, озер та гір. Мальовничі місця регіону дозволяють вибрати відпочинок за вподобанням: рибалка, збирання грибів, малини, ожини, чорниць, лікарських рослин. Перебування в сільській місцевості дає змогу міським жителям долучитись до національної екзотики, етнографічних особливостей, оздоровлення цілющими джерельними водами та чистим гірським повітрям.

В сільській місцевості маємо багато цікавих екскурсійних об’єктів, пов’язаних з народними промислами – ткацтвом, вишиванням, гончарством, лозоплетінням, різьбленням по дереву тощо, які розкривають витоки та джерела народної культури.. Є серед них унікальні, чи не єдині в Європі – наприклад музей ковальської справи „Кузня Гамора” в с.Лисичево Іршавського району та музей сплаву лісу на річці Чорна Міжгірського району. Це дає сільським господарям та іншим ентузіастам організації відпочинку на селі широкі можливості по розробці і реалізації цікавих програм для гостей сільських садиб.