Смекни!
smekni.com

Організація надання екскурсійних послуг (стр. 7 из 8)

Взагалі можна зробити висновки, що ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» на даний момент має досить розвинений комплекс туристично-екскурсійних послуг, але має можливість значно розширити і урізноманітнити їх асортимент за рахунок спеціалізованих видів туризму, для яких в Закарпатті є багато ресурсів та сприятливих умов.


Висновки

Туризм на сьогоднішній день являється важливим об'єктом вивчення. Туризм можна вивчати, як науку, займатися його вдосконаленням, так як він є суттєвим комплексом світового господарства. І на прикінець, необхідно приділяти увагу індустрії туризму, як важливому сектору економіки країни. Щоб досягти успіху в туризмі, необхідно забезпечити новий професіоналізм, складовою частиною якого є розумне регулювання туристичної діяльності в галузі захисту прав і інтересів споживачів, поєднюючі елементи державного врегулювання та саморегулювання.

Предметом дослідження є особливості в функціонуванні, розробленні, застосуванні різних методів щодо удосконалення туристично-екскурсіної діяльності готельного підприємства в сучасних ринкових умовах на прикладі ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття».

Не дивлячись на те, що готельний бізнес є специфічною областю діяльності, він, як і інші сфери, потребує реклами. Реклама, особливо стратегічного планування, промоушн - акцій і можливості просування готелю потребує особливої уваги.

Реклама в засобах масової інформації: радіо- теле- реклама, пряма поштова реклама. Проведення акцій як засіб залучення клієнтів до готелю. Так як вибір готелю виконується зарані, слід звернути увагу безконтактному знайомству потенційного клієнта з готелем.

Для того, щоб готель успішно розвивався і був відомим потрібно застосовувати такі методи:

· реклама у буклетах турфірм, розміщення настінних календарів, плакатів;

· розповсюдження іншої сувенірної продукції;

Для свого розвитку готель повинен брати участь у ярмарках та виставках. Це вже означає, що підприємство досягло певного рівня і може представити плоди праці і досвіду. Брати участь – позиціонувати свій продукт на ринку послуг.

Участь у виставках допоможе:

· росту фірми;вивченню ринку;

· розширенню кількості клієнтів;

· пошук нових ділових партнерів;

Персонал сьогодні стає найважливішим ресурсом готелю, яким потрібно грамотно управляти. Одним із сучасних підходів до підготовки службовців, є концепція безперервного навчання за допомогою створення навчально-тренінгового центру. Зокрема це стосується професійного вдосконалення гідів-екскурсоводів.

Тренінги - це ефективне професійне навчання з надання готельних послуг за оригінальними програмами з актуальною тематикою, що дають персоналу нові ідеї, методи, підходи у вирішенні стратегічних і оперативних завдань; підвищенні якості обслуговування. Безперервність процесу навчання досягається плануванням навчання працівників на кожне півріччя і щотижневим проведенням занять із працівниками кожного відділу. Кожен відділ готелю повинен мати свій план навчання, розрахований на півріччя, та визначений час проведення занять.

В курсовій роботі показано технологію туристсько-екскурсійної діяльності на прикладі ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» в м. Ужгороді.

Об'єктом дослідження був: туристично-екскурсійний центр ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» як складову частину додаткових готельних послуг. Дослідження були спрямовані на вивчення, виявлення не використаних резервів підприємства та подальшого його розвитку, попит туристів на окремі види послуг.

Всі ці дослідження дають можливість проаналізувати економічну ефективність діяльності підприємства та внести певні пропозиції щодо підвищення рівня і якості послуг, конкурентоспроможності підприємства на ринку готельних і туристичних послуг.

На сьогоднішній день ВАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» функціонує за рахунок доходів від виробничої і торгівельної діяльності. Це дало змогу збільшити кількість робочих місць на підприємстві, що позитивно вплинуло на проблему зайнятості населення.

В готелі вже проведено реконструкцію частини номерного фонду проведена заміна застарілого обладнання.

З метою підвищення рівня готельного та туристичного сервісу потрібно звернути увагу на наступне:

· Завершити реконструкцію вестибюльної групи приміщень,

· Звернути увагу на обладнання номерного фонду;

· Впровадити уніфіковані технології надання послуг розміщення та інших додаткових послуг;

· Приділити увагу фірмовому стилю підприємства, розробити і використовувати взірці фірмового одягу, візитні картки, фірмовий посуд та інше;

· Використовувати предмети гостинності разового вжитку;

· Приділити більше уваги професійній підготовці спеціалістів, періодично навчати персонал готелю новим технологіям;

· За рахунок модернізації матеріально-технічної бази провадити автоматизовану систему управління номерним фондом (прийом розміщення-виїзд) та іншими службами додаткових послуг;

· Покращити систему розрахунків з клієнтами, впровадити форму розрахунку по кредитних картках;

· Направляти свою діяльність на розширення асортименту додаткових послуг (сауну, фітнес-центр, тренажерні зали, косметичні кабінети, створення умов для роботи бізнесменів в номерах готелю та ін. ) та забезпечення якості їх надання;

· Розширення туристичного продукту;

· Розширення рекламної компанії;

· Проведення маркетингових та соціологічних досліджень якості надання готельних, туристичних та екскурсійних послуг.

Всі перераховані вище пропозиції дадуть можливість підвищити рівень готельного сервісу, зробити туристичний продукт цікавим і доступним, а підприємство - конкурентоспроможним.


Перелік використаної літератури

1. Про внесення змін до Закону України «Про туризм» від 18.11.2003 // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 32.

2. Агафонова Л.Г., Агафонова О.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання. – К.: Знання України, 2002.- 370 с.

3. Александрова А.Ю. Международный туризм. – М.: Аспект Пресс, 2006. – 464 с.

4. Байлик С.И. Гостиничное хозяйство. Проблемы, перспективы, сертификация. – К.: Альтерпрес, 2005. – 208 с.

5. Браймер Р.А. Основы управления в индустрии гостеприимства. – М.: Аспект Пресс, 1995. – 382 с.

6. Державна програма розвитку туризму на 2002 – 2010 роки. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 року № 583 // Правове регулювання туристичної діяльності в Україні: Збірник нормативно-правових актів / Під заг. ред. проф. В.К. Федорченка. – К.: Юрінком-Інтер, 2002. – С. 32 - 40.

7. Грибанова С.В. До питання про підготовку екскурсійних кадрів в Україні на початку XX ст. / Туристично-краєзнавчі дослідження. Вип.1., 4.2. К., 1998.- С.165-170.

8. Гецевич Н.А. Основы экскурсоведения: Учеб. пособие. Минск: Университетское, 1999. — 160 с.

9. Емельянов Б.В. Основы экскурсоведения. М.: ЦРИБ «Турист», 1981. – 230 с.

10. Емельянов Б.В. Экскурсионное обслуживание населення. Учеб. пособие. -М.: ЦРИБ «Турист», 1983. – 180 с.

11. Емельянов Б.В. Экскурсоведение. Учебник. — 4-е изд. — М.: Советский спорт, 2003.— 216с.

12. Зінченко В.А. Молодіжний міжнародний туризм в Україні (70-80-ті роки ХХст.) - К.: Інститут історії України НАН України, 2002. - 58 с.

13. Кабушкин Н.И., Бондаренко Г.А. Менеджмент гостиниц и ресторанов. – Минск: Новое знание, 2004. – 215 с.

14. Квартальнов В.А., Сенин В.С. Организация туристско-экскурсионного обслуживания. Уч. пособ. - М.: ЦРИБ «Турист», 1999. – 220 с.

15. Квартальнов В.А., Федорченко В.К. Туризм социальный: история и современность. - К.: Вища шк., 1989. - 342 с.

16. Логинов Л.М., Рухлов Ю.В. История развития туристско-экскурсионного дела М.: ЦРИБ «Турист», 1989. — 77 с.

17. Лукьянова Л., Дорошенко Т. Европейский ремонт или интернациональный стиль? // Гостиничный и ресторанный бизнес. – 2000. № 1. – С.50-51.

18. Материалы зарубежной периодики. // Гостиничный и ресторанный бизнес. – 2003. – С.29-30.

19. Мунін Г., Змійов А., Зінов’єв Г та кол. авт. Управління сучасним готельним комплексом: Навч. Посібник. – К.: Ліра-К,2005. – 520 с.

20. Науменко Г.П. Проблеми розвитку внутрішнього туризму в Україні / Внутрішній туризм в Україні: окремі аспекти. — К., 2002. - 160с.

21. Національна система туристсько-екскурсійних маршрутів «Намисто Славутича» /Г.П. Науменко, С.В. Грибанова, О. П.Дорошкотаін. - К., 1998 – 401 с.

22. Основні напрями розвитку екскурсійної діяльності в Україні // Діловий Вісник. - № 07(122), 2005. – С. 24 – 31.

23. Папирян Г.А. Менеджмент в индустрии гостеприимства. Отели и рестораны. – М.: Экономика, 2003. – 207 с. Современные тенденции в гостиничном бизнесе.

24. Пересічний О. В. Готельно-ресторанний бізнес, стан та перспективи розвитку. – К.: Знання . – 2007. – 430 с.

25. http://karpaty.nezabarom.com.ua

26. http://www.tour.com.ua

27. http://www.world-tourism.org

28. http://www.hoteluzhgorod.com/


Додаток 1.

Опис екскурсії „Замки Закарпаття”

Маршрут прокладений в тому числі і по гірських стежках і дорогах. Для виїзду на природу відповідно необхідно буде мати зручне взуття і запасні шкарпетки.

1 день. 18.12 – відправка поїздом № 81 Київ-Ужгород (номер поїзда може змінитись, група прямує до Мукачева без супроводжуючого). Зустріч в залі № 3 біля переговорного пункту о 17.30. На посадці треба мати з собою паспорт, заміна прізвища в списку на інше згідно вимог «Укрзалізниці» не можлива.

2 день. 9.49 - прибуття до Мукачева. Посадка в екскурсійний автобус. Автобусно-пішохідна екскурсія по місту: замок “паланок” XІVст. – розташований на важкодоступній горі над містом, панорама міста і вулканічних Карпат. Палац трансильванських князів Ракоці, центральні квартали доби Австро-Угорщини, набережна Латориці, міська ратуша, що нагадує собою велетенського слона, пам’ятник творцям слов’янської азбуки Кирилу та Мефодію. Палац “Білий будинок” графів Шенборнів, Миколаївський жіночий монастир на правому березі Латориці, якому близько 800 років, обід у готелі «Латориця».13.00 -14.00 - вільний час в пішохідній зоні міста. Екскурсія до маленького містечка Берегово з цікавою австро-угорською архітектурою, відвідання термального басейну(вхідний квиток – 12 грн), що побудований на гейзері з мінеральною водою з високими лікувальними властивостями (не забувайте про купальне вбрання) або винотеки (40 грн.). Переїзд до Ужгорода. Трансфер до готелю «Закарпаття–Інтурист». Поселення близько 19.00. Вільний час.