Смекни!
smekni.com

Інвестиційне проектування 2 (стр. 1 из 9)

План

Стор.

Вступ...............................................................................................................2

Розділ I. Головні аспекти інвестування в сучасних умовах............................5

1.1 Важливість інвестиційної діяльності та інвестиційний клімат в Україні.......................................................................................................5

1.2 Планування інвестиційного проекту та концепція “бізнес-плану”............7

Розділ II. Рекомендований зміст основної частини бізнес-плану..................11

2.1 Короткий опис проекту.............................................................................11

2.2 Компанія та її загальна стратегія..............................................................13

2.3 Маркетинговий аналіз та стратегія...........................................................14

2.4 Виробництво та експлуатація...................................................................21

2.5 Управління та процес прийняття рішень..................................................26

Розділ III. Розробка фінансової частини проекту...........................................28

3.1 Що повинен містити фінансовий розділ?.................................................28

3.2 Головні припущення.................................................................................30

3.3 Фінансова звітність та оцінка ефективності капіталовкладень................32

3.4 Фактори ризику та їх врахування.............................................................36

Розділ VI. Рекомендації по представленню бізнес-плану..............................38

Висновки і рекомендації................................................................................41

Список використаної літератури....................................................................44

Додатки

Вступ

Метою кваліфікаційної роботи є розкриття питання планування інвестиційного проекту та побудова відповідної структури його складання. Передумови для цього наступні, будь-який бізнес розвивається шляхом впровадження певних бізнес ідей. Коли ідея виформовується як процес від початку виникнення певних задумів до реального впровадження цих задумів у життя вона переходить у ранг проекту. Для реалізації будь-якого економічного проекту необхідні додаткові капітальні вкладення, тобто інвестиції. Таким чином, в цій роботі ми будемо розглядати саме інвестиційний проект, як складову частину економічного розвитку та методику планування цього проекту для його ефективної інтеграції в економічний простір.

Отже, зрозумілою є значимість планування, складання та реалізації інвестиційних проектів. Актуальність дослідження цього питання підкріплюється відсутністю в українській економіці практики бізнес планування, що є перепоною для інтеграції у світову економічну систему та залученню фінансових потоків ззовні під конкретні інвестиційні проекти.

Безумовно, ця тематика має дуже велике практичне значення, в першу чергу тому, що її розвиток допоможе підприємцям зорієнтуватися у бізнес середовищі, допоможе належним чином оформити та спланувати свою діяльність задля отримання інвестиційних позик та реалізації своїх задумів.

З точки зору наукового знання, питання бізнес-планування є найвигіднішою сферою для застосування різних аспектів економічних знань та їх розвитку. Справа в тому, що ґрунтовний бізнес-план інвестиційного проекту, як буде видно далі, зачіпає питання у сфері маркетингу, мікроекономіки, фінансового аналізу та, навіть, психології. Через це планування інвестиційних проектів обов’язково здійснюється командою фахівців у різних галузях, бо нерідко, якщо інвестиційний проект стосується виробництва, він також зачіпає певні технічні аспекти.

Якщо спробувати проаналізувати джерела інформації стосовно цієї тематики, то в цілому їх можна охарактеризувати наступним чином: література, яка була видана у межах пострадянського простору приблизно відповідає характеристиці “вчорашній день”. Це пов’язано, як вже зазначалося із відсутністю практики бізнес-планування. Лише зараз починають з’являтися джерела подібної інформації, які чітко відповідають міжнародним стандартам та вимогам.

Велику роботу в плані інформаційного забезпечення на цю тему проводить програма Таcіс по розповсюдженню технічної та бізнес інформації. Їх інформаційні видання розраховані на читачів з так званих Нових Незалежних Країн з урахуванням стану економіки та діючих бухгалтерських стандартів та нормативів.

Також, дуже велику користь з точки зору інформаційної бази з бізнес планування представляють вимоги банків та інвестиційних фондів щодо бізнес-планів проектів, які вони приймають до розгляду, зокрема вимоги та стандарти Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та Фонду підтримки підприємств у нових незалежних країнах (Western NIS Enterprise Fund).

Необхідність проведення подібного дослідження викликана практичною відсутністю чітко сформульованої методики побудови бізнес-плану проекту та його складання відповідно до сучасних вимог, із урахуванням національних особливостей. Фактично, багато підприємців, які прагнуть реалізувати певні комерційні задуми опиняються в умовах невизначеності та не знають на що їм орієнтуватися при плануванні свого проекту. В роботі ж розглядається процес планування проекту як з точки зору того, хто його планує, так і з точки зору потенційного інвестора. Це можна порівняти із ситуацією, коли студент знає, що від нього буде вимагати на іспиті викладач, та знає, як йому треба діяти, щоб бути підготовленим.

Таким чином, метою роботи є створення чітких рекомендацій щодо побудови бізнес-плану проекту розрахованого на залучення інвестицій, надання практичних рекомендацій та порад стосовно оцінки бізнес середовища та місця проекту в ньому. Відповідно до цього, завдання можна сформулювати наступним чином: скласти орієнтовний посібник по плануванню інвестиційного проекту та оцінці його ефективності.

Результати роботи можуть бути використані підприємцями, які бажають ефективно планувати свою діяльність або вирішили звернутися до інвестиційного фонду по фінансову підтримку та студентами, які цікавляться цією тематикою. Хронологічно результати отримані в ході роботи практично не обмежуються, оскільки сучасні міжнародні норми, на яких зроблено наголос, діятимуть ще тривалий проміжок часу, та із появою певних змін, їх буде неважко врахувати, орієнтуючись на нижче приведену інформацію.

Можна виділити три способи, які використовуватимуться для розв’язання поставлених завдань. Перший, це аналіз наукових матеріалів та матеріалів практичного характеру, які мають переважно закордонне походження. Одночасне їх співставлення із українською дійсністю. Другий полягає у дослідженні тих вимог, які висуваються до інвестиційних проектів з боку банків та інвестиційних установ. Таким чином робиться спроба якомога найбільше пристосуватися до реальності економічного середовища. Третій спосіб відноситься до спроби проведення експерименту, тобто подання конкретного бізнес-плану на розгляд до банківської установи для виявлення його недоліків та відповідності встановленим вимогам.

Отже, переходимо до розв’язання поставлених завдань. Маю сподівання, що отримані результати стануть у нагоді вищезазначеним категоріям потенційних користувачів.

Розділ I. Головні аспекти інвестування в сучасних умовах.

1.1 Важливість інвестиційної діяльності та інвестиційний клімат в Україні.

Україна сьогодні знаходиться на шляху всебічних економічних перетворень. За таких умов, налагодження стабільного інвестиційного процесу є справою особливого значення. Але перед тим, як це довести, зробимо деякі зауваження.

По-перше, треба вточнити саме поняття “інвестиції”. Воно, зрозуміло має дуже багато значень, та може тлумачитися по-різному. Отже, в цій роботі ми будемо розглядати інвестиції у розумінні реальних капітальних вкладень, або, як їх ще прийнято називати в економічній літературі, прямих інвестицій.

По-друге, прямі інвестиції можуть бути як внутрішніми, так і зовнішніми. І хоча, головний наголос зроблено на зовнішніх джерелах фінансування, це не становить принципової різниці для дослідження зазначеної тематики.

Отже, нестача капіталу є головною проблемою перехідної економіки. Важливість грошей для економічної системи можна без сумніву порівняти із важливістю крові для організму людини. Коли економічний організм знаходиться на початку процесу свого відновлення, йому вкрай необхідні додаткові ін’єкції, тобто, фінансові вливання, які б були каталізатором економічного розвитку.

Таким чином, можна зробити висновок, що першочерговою умовою процесу інвестування є наявність певних джерел фінансових коштів. Ці джерела можуть мати різні ознаки, певні переваги та недоліки. З огляду на це, можна виділити наступні групи:

· Міжнародні фінансові установи (МВФ, ЄБРР і т.д.);

· Іноземні банки та інвестиційні фонди;

· Транснаціональні корпорації та великі компанії;

· Національні банки та фінансові установи;

· Національні підприємства та приватні інвестори.

Кожне з цих джерел має, звичайно, певні переваги та недоліки. Скажімо, централізовані фінансові вливання з міжнародних фінансових установ вже довели свою неефективність. Іноді складається враження, що український уряд отримує наступні транші грошових коштів задля сплати відсотків за попередніми боргами. Така політика, зрозуміло, не може призвести ні до чого доброго. Постійна реструктуризація накопичених боргів лише відтягує той час, коли, врешті решт, комусь доведеться розраховуватися. Тому подібні вливання “зверху” не є, на мою думку, ефективними для відновлення української економіки. Це можна спробувати пояснити чи то невмінням розподіляти фінансові надходження, чи то відсутністю відповідних механізмів, проте ми не будемо зачіпати подібні питання.

У таких умовах Україна змушена піти іншим шляхом, який має принципові відмінності. Перед тим, як його обґрунтувати, звернемося до теорії. Проаналізуємо добре відоме монетарне рівняння: