Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту в МПП ТзОВ Продекологія (стр. 1 из 10)

Міністерство освіти і науки України

Національний університет

водного господарства та природокористування

Кафедра менеджменту

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни "Основи менеджменту"

на тему:

"Розробка системи менеджменту в МПП ТзОВ "Продекологія"

Виконав:

Студент ФМ, групи МО - 32

Ройко Д.

Перевірила :

Клюха О.О.

Рівне – 2007

Зміст

Вступ. 4

1. Вибір організаційно-правової форми підприємства. 5

2. Оцінка внутрішнього і зовнішнього середовища. 8

2.2. Зовнішнє середовище: вплив та можливості 15

3. Формування функцій менеджменту в МПП ТзОВ "Продекологія". 17

3.1 Обґрунтування стратегії підприємства та стратегічних цілей його підрозділів 17

3.2 Організація взаємодії як функція менеджменту. 19

3.2.1 Визначення виробничої програми організації 19

3.2.2 Проектування виробничо-управлінської структури організації 21

3.2.3 Централізація і децентралізація управління в МПП ТзОВ "Продекологія" 26

3.3 Матеріальне і моральне стимулювання працівників. 28

3.4 Система контролю діяльності підприємства. 32

4. Використання методів управління на МПП ТзОВ "Продекологія". 35

4.1 Проектування функціональних служб. 38

4.2 Розробка посадових інструкцій службовців. 39

6. Організація комунікаційного процесу на МПП ТзОВ "Продекологія". 42

7. Розробка механізмів прийняття управлінських рішень на МПП ТзОВ "Продекологія". 44

8. Організація управлінської праці 46

8.1. Організація робочого місця менеджера. 46

8.2. Забезпечення умов техніки безпеки та охорони праці на робочому місці 48

8.3 Витрати на управління підприємством та ефективність управлінської праці 49

Висновки. 52

Список використаної літератури. 55

Вступ

В умовах створення ринкової економіки України, розвитку підприємництва, модернізації державного сектору суттєво змінюється зміст організаційних, управлінських, соціально-економічних відносин як у системі державного управління, так і в управлінні на рівні підприємства. Поширення корпоративних форм управління і зміна психології управляючого, стилю господарської поведінки, переоцінка керівниками своєї ролі й місця в системі господарювання викликали величезний інтерес до менеджменту – теорії і практики управління сучасним підприємством. Новий підхід до управління полягає в тому, що будь-яке підприємство розглядається як відкрита соціально-економічна система, котра діє в межах ситуаційного підходу. Тому форми, методи, системи, стилі керівництва мають істотно змінюватися залежно від об'єктивних умов первісних перемінних організації. Сучасний менеджмент – гнучка організаційна система управління й водночас складний соціально-економічний, інформаційно-технологічний процес, що використовується для зміни станів і особливостей об'єкта управління. Системний підхід до створення сучасної організації за принципами менеджменту на вітчизняних підприємствах, на жаль, впроваджується повільними темпами, а в деяких випадках ігнорується зовсім. Зміни в системі менеджменту пов'язані з глибокими кризовими явищами у сфері управління. Ефективно працювати заважає невміння керівників усіх ланок по-новому мислити. Розгляд менеджменту підприємства як складної системи багатофункціонального управління дає змогу усвідомити внутрішні і зовнішні важелі регулювання всієї діяльності в цілому і таким чином досягти їх збалансованості за умов мінливого ринкового оточення.

Існує потреба в науково обґрунтованому апараті, ядром якого має стати стратегія підприємства, створена на основі поглибленого економічного аналізу та прогнозуванні з обов'язковою побудовою різноманітних моделей поведінки як усієї системи в цілому, так і окремих її підсистем.

1. Вибір організаційно-правової форми підприємства

Організація – група людей, діяльність яких координується (свідомо або спонтанно) для досягнення певної мети або цілей. В українському законодавстві організації, які мають статус юридичної особи, називають підприємствами.

Формальні організації – групи людей, діяльність яких свідомо планується, організується, мотивується з метою досягнення певної мети або цілей.

Організація є системою, тобто сукупністю взаємодіючих елементів, які складають цілісне утворення, що має властивості складових елементів.

Можна виділити наступні загальні риси :

· наявність ресурсів: люди (працівники), капітал, матеріали, технологія і інформація;

· залежність від зовнішнього середовища ( економічних умов, громадських організацій, законодавчих актів, конкурентів, техніки, технології, менталітету суспільства );

· горизонтальний поділ праці ( поділ роботи на конкретні завдання );

· підрозділи, які виникли в результаті горизонтального поділу праці;

· вертикальний поділ праці, направлений на координацію роботи інших людей, тобто здійснення саме процесу управління;

· необхідність управління;

· здійснення певних видів діяльності;

На початковому етапі слід вибрати форму власності та розміри підприємства.

В даному випадку МПП ТзОВ "Продекологія" є підприємство колективної форми власності. Закон України "Про власність" говорить: колективна власність (як економічна категорія) – привласнення асоційованими власниками результатів колективної праці, матеріальних благ і послуг та певна підсистема відносин між суб'єктами цього типу власності у всіх сферах суспільного відтворення. Асоційованими власниками можуть бути трудовий колектив, об'єднання капіталістів, члени кооперативу, споживчих товариств чи спілок, господарські товариства, товариства покупців, організації орендарів, власники спільних підприємств, а також об'єднання підприємств. Також слід додати, що МПП ТзОВ "Продекологія" є середнє підприємство. В цілому підприємство здійснює свою діяльність згідно з Конституцією і законами України "Про власність", "Про підприємства", " Про систему оподаткування", постановою Ради Міністрів України від 22 вересня 1990р. №278 " Про заходи щодо створення і розвитку малих підприємств", діючих нормативних актів і Статуту.

Статут – зареєстрований і затверджений згідно з чинним законодавством документ, в якому міститься комплекс положень та правил діяльності юридичної особи, що визначають організаційно-правову форму підприємства, види його діяльності, права та зобов'язання, а також взаємовідносини з іншими особами і державними органами.

Відповідно до Статуту підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банку, печатку зі своєю назвою, кутовий штамп, бланки, товарний знак і інші реквізити.

Головним напрямками діяльності підприємства є :

- розвиток та збільшення випуску товарів народного споживання, розширення їх асортименту, сфери послуг, підвищення якості, задоволення попиту на ці товари регіонального ринку;

- організація власної торгівельної мережі;

- організація промислового випуску нових видів виробів із застосуванням в виробництво нового обладнання та технологій;

- будівництво нових виробничих площ, реконструкцій існуючих будівель та споруд, будівництво житла та інших об'єктів соціально-культурного та побутового призначення.

Підприємство може здійснювати самостійну зовнішньо - економічну діяльність, включаючи нові форми торгово-економічного співробітництва з зарубіжними країнами, організацію та участь в акціонерних товариствах, сумісних підприємствах в країні та за кордоном. Майно підприємства становлять основні фонди і обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у балансі і належить йому за правом власності. Кошти підприємства використовуються для: організації, розвитку і розширення діяльності; оплати праці робітників підприємства; розв'язання питань соціального розвитку; інших цілей;

Управління підприємством здійснюється на принципах широкої демократії і активної участі його працівників у роз в'язанні питань діяльності підприємства. Управління товариством здійснює: вищий орган товариства, спостережна рада, правління товариством, ревізійна комісія. Вищим органом управління є загальні збори акціонерів, які скликаються не рідше одного разу на рік.

На підприємстві є президент, який обирається згідно рішення загальних зборів акціонерів та рекомендацій правління . Йому підпорядковуються 5 заступників. Президент має свій штаб працівників. На підприємстві є основне і допоміжне виробництво

Підприємство самостійно визначає загальну кількість працівників, їх професійний і кваліфікований склад, необхідність залучення тимчасових працівників і сумісників.

Загальна характеристика МПП ТзОВ "Продекологія"

№ п/п П Параметр, який характеризується Зміст та особливості Основні відмінності від інших організацій
1. Форма підприємства Колективне підприємство Чисельність працюючих 120 чоловік
2. Профіль Металургійна промисловість _
3. Види діяльності Чавунне лиття _
4. Форма власності Колективна Ч Статутний фонд поділений на наакції

2. Оцінка внутрішнього і зовнішнього середовища

2.1 Внутрішнє середовище: сильні та слабкі сторони

Внутрішнє середовище – це та частина загального середовища, яка перебуває в межах організації. Внутрішнє середовище інтерпретується як універсальне, незалежне від організаційно-правової форми організації, й об'єднує всі функціональні сфери її діяльності: маркетинг, виробництво, фінанси, кадри, дослідження й розвиток. Сильні сторони є перевагами, які організація використовує в конкурентній боротьбі та прагне максимально зміцнити. До сильних сторін належить висока компетентність, адекватні фінансові ресурси, задовільна кваліфікація працівників, добра репутація покупців, захищеність від конкурентного тиску, передова технологія, наявність інноваційних можливостей. Слабкі сторони мають перебувати під постійним контролем керівництва з метою їх усунення. До слабких сторін відносять відсутність стратегічних напрямів діяльності, погіршення конкурентної позиції, застаріле устаткування, наявність внутрішніх виробничих проблем, відставання у сфері досліджень і розробок, неспроможність конкурувати.