Смекни!
smekni.com

Проектування системи менеджменту на підприємстві (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Луцький національний технічний університет

Кафедра менеджменту та

маркетингу

Курсова робота

з курсу «Основи менеджменту» на тему «Проектування системи менеджменту на підприємстві»

Роботу виконано на матеріалах ПП «Інтертрейд»

студента Баранович А.С.

курсу 3-го група МО-31

денної форми навчання за спец. менеджмент організацій

Науковий керівник к.е.н. Стрижеус Л.В.

Луцьк 2009


Зміст

ВСТУП.. 3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ4

1.1. Форми організації підприємства, особливості існування і функціонування, законодавча база, відмінності від інших форм.4

1.2.Місія організації. Профіль та види діяльності підприємства.6

1.3. Межі території, яку охоплює діяльність підприємства:7

1.4. Характеристика внутрішнього та зовнішнього середовища.7

1.5. Етап життєвого циклу організації.10

1.6. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства.10

Розділ 2.Формування функцій менеджменту на підприємстві12

2.1. Планування.12

2.2. Організація і регулювання.14

2.2.1. Побудова організації.14

2.2.2.Організація взаємодії.16

2.2.3. Контроль.23

2.2.4. Мотивація і стимулювання.27

Розділ 3. Проектування комунікацій на підприємстві29

Висновок. 32

Література.. 34

.........................................................................................................................................
ВСТУП

У процесі ринкових перетворень в Україні в усіх сферах життєдіяльності почали використовувати термін «менеджмент». Використання менеджменту, тобто науково обґрунтованої та якісно побудованої системи управління організацією, як засвідчила уся світова практика, є однією з найголовніших складових успіху економічно розвинутих країн.

Впровадження науки менеджменту у виробничо-господарську діяльність вітчизняних підприємств може і повинно стати ефективним важелем та інструментом формування ринкових стратегій, залучення інвестицій, здійснення нововведень, оптимізації співвідношення попиту і пропозиції, економічного піднесення країни.

Соціальна практика висунула сьогодні на перший план необхідність створення в Україні стрункої системи менеджменту, оволодіння підприємцями основами менеджменту, підготовки спеціалістів, які були б здатні реалізувати сучасні надбання світового менеджменту.

Основна мета виконання даної роботи – на практиці вивчити та розглянути вплив чинників зовнішнього та внутрішнього середовища на побудову системи управління підприємства, врахувати їх вплив на систему управління та спроектувати діяльність підприємства.

Об’єктом вивчення даної роботи є система менеджменту ПП «Інтертрейд».

Виконання роботи передбачає досягнення наступних завдань:

- Закріплення теоретичних знань в області менеджменту;

- Навчитися формувати функції та використовувати методи менеджменту в організації;

- Розробити механізм прийняття управлінських рішень та пропозиції щодо вдосконалення керівництва;

- Спроектування комунікації в менеджменті підприємства;

- Організувати працю менеджерів підприємства.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ

1.1. Форми організації підприємства, особливості існування і функціонування, законодавча база, відмінності від інших форм.

Суб'єктом досліджень є Приватне підприємство “Інтертрейд”. Заснування та здійснення самостійної господарської діяльності регулюється:

- чинним Законодавством України ( “Про підприємство України”, “Про власність”).

- Статутом, з урахуванням змін та доповнень.

Приватне підприємство „ Інтертрейд ” створене 3 грудня 2003 року на базі ліквідованого ВАТ „ Волиньзалізобетон”, яке в свій час було найбільшим виробником будівельної продукції у Волинській області. Підприємство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації у виконкомі Луцької міської Ради, має самостійний баланс, круглу печатку, штамп, фірмові бланки із своїм найменуванням, емблему, товарний та фірмовий знак, іншу атрибутику. Адміністративний корпус і виробничі приміщення розташовані в м. Луцьку по вул.Індустріальна,6. Підприємство має власні будівлі, споруди та обладнання, необхідні для завершеного циклу виробництва, транспортні засоби. Також ПП „ Інтертрейд ” має виробничу лабораторію, яка є атестована. Лабораторія проводить відбір складу бетону, фізико-механічні випробування залізобетонних виробів, бетону, розчину, цементу, піску, щебеню та сталі арматурної.

Номенклатура ПП „Інтертрейд” складає більш ніж 500 найменувань виробів. Основними є : панелі перекриття, перемички, фундаментні блоки, піноблоки, сходинкові марші і площадки, товарний бетон, цементно-пісковий розчин, товарна арматура. Основними видами послуг, які надає підприємство є: доставка бетону автомобілями „міксер”, доставка залізобетонних виробів автотранспортом, здавання в оренду офісних та складських приміщень.

Згідно з розділом 11 Статуту орган управління підприємства представлений Генеральним директором підприємства. Генеральний директор вирішує всі питання діяльності підприємства за винятком тих, які внесені статутом до компетенції засновника. Генеральний директор здійснює керівництво поточною діяльністю підприємства , зокрема:

- розпоряджається майном підприємства;

- затверджує штатний розклад, визначає форми і системи оплати праці персоналу підприємства, враховуючи принципи розподілу винагород за кінцевими результатами;

- затверджує поточні плани діяльності підприємства, та заходи, що є необхідними для вирішення його завдань;

- затверджує договірні ціни на продукцію та тарифи на послуги;

- приймає на роботу та звільняє з роботи співробітників, застосовує до них заходи заохочення та накладає стягнення;

- організовує ведення бухгалтерського обліку та звітності підприємства;

Генеральний директор має право :

- без довіреності діяти від імені підприємства, представляти його в усіх установах, підприємствах;

укладати будь-які угоди та інші юридичні акти у порядку, передбаченому законодавством.

ПП “Інтертрейд ” - штатна структура. Політика оплати праці членам трудового колективу формується й організовується в межах чинного законодавства України Генеральним директором підприємства. Посадові оклади зазначаються в Штатному розкладі підприємства. Статутом і колективним договором передбачені стимулювання праці робітників згідно Положень преміювання.

Прибуток підприємства, як головна мета його діяльності, утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних і прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку підприємство сплачує податки, передбачені Законом України, платежі до бюджету та інші заборгованості. Чистий прибуток, одержаний після вищеописаних розрахунків , залишається в новому розпорядження ПП “Інтертрейд”. Прибуток розподіляється до резервного фонду , фонду економічного стимулювання та інших фондів.

1.2.Місія організації. Профіль та види діяльності підприємства.

ПП «Інтертрейд» займає в будівельній галузі Волинської області значне місце. Адже широкий вибір товарів та якісне надання послуг не залишається поза увагою споживачів. Сьогодення показує, що підприємство задовільняє на 45 відсотків потреби в збірних бетонних та залізобетонних виробах.

Головною метою діяльності підприємства є організація виробництва і реалізація збірних залізобетонних конструкцій , бетонних виробів, товарного бетону і розчину, виконання робіт, розширення сфери послуг та збільшення робочих місць у сфері зайнятості населення, торгівлі і обміну матеріальними та сировинними ресурсами, продукцією виробничо-технічного призначення.

Згідно 4 розділу Статуту предметом підприємницької діяльності підприємства є :

- організація та проведення загальнобудівельних, будівельномонтажних, ремонтних і спеціальних будівельних робіт, включаючи роботи по реконструкції, технічному переозброєнню, капітальному ремонту, реставрації, відновленню, громадських, промислових та житлових об’єктів;

- розробка, виробництво та реалізація будівельних матеріалів, виробів і конструкцій;

- постачання технологічного устаткування;

- комплексна забудова та експлуатація орендованих, наділених у встановленому законом порядку, земельних ділянок, в тому числі будинками, з повною інфраструктурою та ін.

Відповідно до Довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) підприємство може займатись такими видами діяльності за КВЕД:

- 26.61.1 Виробництво збірних бетонних та залізобетонних виробів

- 51.53.2 Оптова торгівля будівельними матеріалами

- 45.21.1 Загальне будівництво будівель ( нові роботи, роботи з заміни, реконструкції та відновлення)

- 63.21.2 Функціонування автомобільного транспорту

Номенклатура ПП „Інтертрейд” складає більш ніж 500 найменувань виробів. Основними є : панелі перекриття, перемички, фундаментні блоки, піноблоки, сходинкові марші і площадки, товарний бетон, цементно-пісковий розчин, товарна арматура. Основними видами послуг, які надає підприємство є: доставка бетону автомобілями „міксер”, доставка залізобетонних виробів автотранспортом, здавання в оренду офісних та складських приміщень.

1.3. Межі території, яку охоплює діяльність підприємства:

Діяльність підприємства спрямовується на задоволення потреб споживачів у товарах та послугах в основному на місцевому рівні – західні області України, та в межах території України.