Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії маркетингової діяльності ВАТ Березівські мінеральні води (стр. 1 из 4)

міністерство освіти і науки україни

національний технічний університет

"харківський полІтехнічний інститут"

Кафедра менеджменту і контролінгу

Курсова робота

на тему: Розробка стратегії маркетингової діяльності ВАТ "Березівські мінеральні води"

Харків 2009


Зміст:

Вступ

1. аналіз господарсько-економічної діяльності підприємства

1.1 Аналіз внутрішнього середовища організації

1.2 Аналіз впливу чинників зовнішнього середовища органзації

1.3 Аналіз впливу чинників мікросередовища

2. Вироблення місії і цілей фірми

2.1 Місія організації

2.2 Цілі організації

3. SWOT – аналіз діяльності підприємства

3.1 Аналіз сильних і слабких сторін

3.2 Аналіз зовнішніх можливостей і загроз

3.3 Матриця SWOT

4. Функціональні стратегії розвитку організації

ЗаключенНЯ

список використаних джерел

Додаток А

Додаток Б


Вступ

Маркетингова діяльність є одним з важливих елементів функціонування організації. Вона направляє дії керівництва в потрібне русло, формує стратегію організації частково або повністю, забезпечує обґрунтованість ухвалюваних рішень і їхню результативність.

В цій курсовій роботі, ціллю якої є вироблення маркетингової стратегії діяльності ВАТ "Березівські мінеральні води", підприємство буде всесторонньо досліджено в світлі існуючих на ньому основних проблем. Серед таких проблем є те, що продукція, вироблювана на заводі – мінеральна вода – не є товаром першої необхідності, що свідчить про нееластичність попиту на продукт. Це означає, що навіть незначне підвищення ціни відсіває велику кількість реальних покупців.

З іншого боку існує ще одне обставина: якість питної мінеральної води залежить напряму від екологічної ситуації в регіоні, а позаяк це регіон з високим рівнем розвитку промисловості, то це може погіршити ситуацію.

Підприємство ВАТ "Березівські мінеральні води" є найбільшим виробником газованої питної води і напоїв в Харківській області, і посідає гідне місце в цій галузі харчової промисловості України. Завод здійснює виробництво різних видів мінеральної газованої води і напоїв, що є основою діяльності підприємства.

Історія джерела води починається в 1862 р., коли на засіданні Харківського медичного товариства, лікар професор Гуревіч зробив доклад про виявлене ним на хуторі Березівське цілюще джерело. Вода з цих місць використовувалася для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. До 1890 року воду газували, розливали в пляшки і поставляли до Москви, Одеси, Сімферополя і Києва. На базі цього джерела був побудований курорт, а в 1927 року – завод по розливу мінеральної води в пляшки. Під час війни, в 1943 року приміщення заводу були знищені відступаючими гітлерівськими військами. А вже в 1967 року завод був побудований наново. В листопаді 1995 року зареєстровано акціонерне товариство "Завод "Березівські мінеральні води", і в червні 1997 року на зборах акціонерів було встановлено Відкрите акціонерне товариство "Завод "Березівські мінеральні води".

Мета даної роботи полягає у розробці стратегії маркетингової діяльності для розглядуваного підприємства.


аналіз господарсько-економічної діяльності підприємства

1.1 Аналіз внутрішнього середовища організації

Внутрішнє середовище організації – це та складова загального середовища, яке характеризує внутрішнє становище в організації.

В даній курсовій роботі буде детально розглядатися маркетинговий зріз, а також буде описано становище в частині організаційної структури, виробництва, і фінансових результатів підприємства.

Маркетинговий зріз

Схема ціноутворення. Цінова стратегія підприємства визначається попитом на продукцію, і повинна задовольняти як потребам підприємства, так і можливостям споживача.

В плануванні цінової стратегії полягає основна проблема діяльності ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води". Існують два основні чинники, що впливають на діяльність заводу в цьому напрямі:

I Попит на всі види продукції, які виробляє підприємство ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" є нееластичним, і негативно реагує на підняття ціни.

II Попит на всі види товарів є сезонним: він підвищений з кінця травня по початок вересня, а у інший час утримується на більш низькому рівні.

Виходячи з цих положень необхідно закладати в цінову стратегію більш низьку ціну для залучення споживача. Як базовий метод ціноутворення при визначенні цін на продукцію обраний метод середньоринкових цін. відповідно до цього за основу розрахунку беруться внутрішні ціни конкурентів. Ураховуються так само власні витрати виробництва. Схема ціноутворення представлена в Табл. 1 та Додатку А у вигляді діаграми.


Таблиця 1 – Утворення ціни на продукцію

Назва статті Сума в тис. грн., 2008 р. Сума в тис. грн., 2009 р.
Матеріальні витрати 10813,30 16865,20
Витрати на оплату праці 778,45 509,52
Відрахування на соціальні потреби 300,31 195,51
Амортизаційні відрахування 928,47 253,23
Інші витрати 1625,93 2204,48
Прибуток підприємства 3611,62 5006,98
Ціна реалізованої продукції 18058,08 25034,92

Як видно з таблиці, матеріальні витрати підприємства збільшилася майже в півтора рази. Ця негативна тенденція обумовлена багаторазовим підвищенням матеріальних витрат на виробництво, що обумовлене кризою в економіці та виробництві у країні. З іншого боку показники деяких видів витрат впали, що призвело до збільшення прибутку в 2009 році.

Дуже важливим є визначення основних показників, які дають можливість стежити за адміністративними витратами. Цей показник визначається відношенням числа замовлень (Nз), яке для даного підприємства складає 1905 тис. одиниць, до відповідної їм суми продажів (Оп), що склала 21372,5 тис. грн.:

k адмін = Nз / Оп

k адмін = 1905 / 21372,5 = 0,09

Це свідчить про незначні адміністративні витрати. При цьому з'являється можливість запуску у виробництво більш крупних серій товарів, оскільки цей показник так само свідчить про неповне використання виробничих потужностей.

Ринки збуту продукції підприємства. Продукція підприємства направлена на конкретного споживача-людину . Тому реалізація проводиться через торгові точки, магазини і кіоски, як показано це на рис. 1.


Рис. 1. Схема досягнення продукцією конкретного споживача

В основному продукція підприємства "Завод "Березівські мінеральні води" розповсюджується в торгових точках Харкова і області, Києва, обласних центрах Півдня, Сходу і Центру України, і деяких інших великих містах.

Рекламна стратегія організації. Вироблення ефективної реклами закладає основу підвищення обсягів продажів. Для ВАТ "Завод "Березівських мінеральних вод" розробка рекламної стратегії зумовлює досягнення цілей організації, та є одним з найважливіших напрямів діяльності підприємства.

Рекламна стратегія ВАТ "Завод "Березівських мінеральних вод" буде складатися з ряду заходів по утриманню існуючого контингенту споживачів і завоюванню нового. Ці заходи викладені нижче:

- Подальше вдосконалення етикетки не тільки для мінеральної газованої води "Березівська", але і для безалкогольних напоїв, вироблюваних на підприємстві;

- Почати розробку нової більш ефектної та привабливої конфігурації розфасовувальної тари для всіх видів продукції, що особливо стосується упаковок по 0,5 і 1 л.

- Формування бренда мінеральної води "Березівська".

- Проведення різного роду акцій і лотерей у співпраці із зацікавленими в рекламі спонсорами.

- Вихід на ринки Західної України.

Організаційний зріз

Організаційна структура підприємства – це сукупність взаємозв'язаних підрозділів підприємства, що забезпечують його розвиток і реалізацію його цілей.

На основі аналізу структури організації, її комунікативних характеристик можна показати схему відповідальності і делегування повноважень. Для цього можна використовувати формулу В.А. Грайкунаса, по якій визначається число всіх можливих взаємозв'язків в організації, що вимагають уваги менеджера:

,

де n – кількість підлеглих серед управлінського складу.

У випадку ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" цей показник дорівнюватиме:

k = 8 * (28 – 1 + 8 – 1) = 1080

Таким чином, для даного підприємства характерний широкий спектр управлінських зв’язків, пов'язаний з відносно великою кількістю працюючих та розгалуженістю виробництва.

Організаційна діаграма представлена схемою в Додатку Б

Структура заводу включає:

· Орган управління, який складається з Правління, що здійснює контроль, стратегічне планування і управління, і дирекції, займається оперативним управлінням заводом.

· Планово-економічний відділ, суміщений з бухгалтерією, який займається економічними розрахунками і плануванням, а так же бухгалтерською діяльністю.

· Виробничий відділ, що виконує відбір мінеральної води, її механічне очищення і розлив у фірмову тару.

· Відділ збуту і поставок, що відповідає за збут виробленої продукції, і здійснення її поставок замовникам.

За останній час в організаційній структурі підприємства відбувся ряд змін, врахованих в даному аналізі, тому подальші зміни не передбачаються.