Смекни!
smekni.com

Сертифікація продукції в системі УкрСЕПРО (стр. 10 из 13)

Перелік робіт складається відповідно до обраної схеми сертифікації.

У разі потреби орган з сертифікації може надавати заявнику оплачувані консультаційні послуги.

Процедура визнання результатів сертифікації імпортованої продукції

Процедура визнання результатів сертифікації імпортованої продукції регламентується положеннями стандарту ДСТУ 3417-96.

Продукція, ввезена і реалізована на території України, повинна відповідати вимогам норм і стандартів, що діють в Україні.

Відповідно до порядку митного оформлення імпортних товарів сертифікація не проводиться, якщо імпортні товари, що підлягають обов'язкової сертифікації в Україні, увозяться:

- як подарунки

- у режимі тимчасового ввозу

- як гуманітарна і технічна допомога

- як інвестиції в статутний фонд суб'єктів підприємницької чи діяльності на підставі договорів про спільну інвестиційну діяльність

- для проведення виставок

- у режимі реімпорту

- на митні ліцензійні склади.

Даний стандарт установлює процедуру визнання результатів сертифікації продукції, а також інших функціональних елементів систем сертифікації країн-експортерів продукції в Україну.

Стандарт поширюється на органи з сертифікації продукції різних форм власності, що чи визнають проводять контроль відповідності продукції, увезеної в Україну, обов'язковим вимогам нормативних документів.

СисУкрСЕПРО має виключне право визнавати результати сертифікації продукції на відповідність обов'язковим вимогам нормативних документів України, видані іншими державами. Об'єктами визнання є протоколи випробувань, сертифікати (знаки) відповідності й інші свідчення відповідності на продукцію, що підлягає обов'язкової сертифікації.

Процедура визнання результатів сертифікації імпортованої в Україну продукції здійснюється на підставі підтвердження відповідності продукції обов'язковим вимогам, встановленим у законодавчих актах і нормативних документах, міжнародних і національних стандартах інших держав, що діють в Україні, шляхом висновку чи угод прийняття рішень про визнання.

Визнанню підлягають сертифікати і протоколи випробувань продукції, видані уповноваженими органами інших країн за умови дотримання всіх наступних правил:

· с національним органом з сертифікації тієї країни, з якої надходить продукція, увезена в Україну, Держстандартом укладене двостороння угода про взаємне визнання результатів робіт із сертифікації;

· іноземний сертифікат виданий у державній системі сертифікації тієї країни, з якої надходить і в який виготовлена увезена в Україну продукція;

· продукція, увезена в Україну, може бути ідентифікована по супровідній документації (маркіруванню, етикетці) як виготовлена за міждержавними чи іншими нормативними документами, що діють в Україні;

· номенклатура всіх обов'язкових вимог до продукції, зазначених у сертифікаті, і норми цих вимог цілком відповідають номенклатурі обов'язкових вимог і нормам, що діють в Україні.

У випадку невиконання хоча б однієї з перерахованих умов, орган з сертифікації проводить сертифікацію продукції відповідно до нормативних документів, що регулюють порядок одержання сертифіката на продукцію в Україні.

Угоди про визнання результатів сертифікації укладаються за умови:

- наявності національної системи сертифікації країни-імпортера, що має організаційно-методичні документи, акредитовані органи з сертифікації продукції, випробувальні лабораторії (центри) відповідно до вимог ISO/IEC з сертифікації і стандартами серії ISO 9000, EN 45000, EN 29000;

- наявності органів з сертифікації продукції, випробувальних лабораторій, акредитованих у міжнародних системах сертифікації;

- наявності органів з сертифікації продукції, випробувальних лабораторій, акредитованих у міжнародних системах сертифікації конкретного виду продукції, створених спільно з країнами-учасницями угоди.

В даний час Україною укладені угоди про взаємне визнання результатів робіт із сертифікації з усіма країнами СНД: Азербайджаном, Білорусією, Вірменією, Грузією, Киргизією, Казахстаном, Молдовою, Російською Федерацією (ДСТ Р), Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном. Угоди про взаємне визнання результатів робіт із сертифікації на основі взаємної акредитації лабораторій укладені з країнами Балтії (Литва, Латвія, Естонія) і Туреччиною.

Результати сертифікації імпортованої продукції можуть бути визнані в Системі Укрсепро на підставі рішень про визнання:

· без додаткових процедур сертифікації (видається свідоцтво про визнання);

· с застосуванням додаткових процедур щодо сертифікації (у випадку, коли є розбіжності в показниках проводяться випробування, на основі позитивних результатів яких, зафіксованих у протоколах випробувань. видається сертифікат);

· за позитивними результатами сертифікації продукції в Системі УкрСЕПРО.

5.Порядок проведення обстеження виробництва

Порядок обстеження виробництва під час проведення сертифікації продукції визначено в стандарті ДСТУ 3957-2000.

Необхідність проведення обстеження виробництва визначається органом з сертифікації за згодою заявника під час ухвалення рішення за заявкою на сертифікацію продукції.

Порядок обстеження виробництва під час проведення сертифікації продукції, процесів, послуг у Системі УкрСЕПРО встановлюється органом з сертифікації продукції з урахуванням вимог цього стандарту й особливостей виробництва конкретної продукції.

Обстеження виробництва – перевірка й оцінка наявності необхідних умов для виробництва конкретної продукції, що забезпечують її випуск відповідно до вимог нормативних документів, що поширюються на цю продукцію.

Оцінка виробництва – перевірка ступеня відповідності виробництва заданим вимогам.

Роботи з обстеження виробництва проводяться комісією органу з сертифікації в складі, як правило, не більш трьох фахівців. У складі комісії повинний бути фахівець з розробці і (чи) технології виробництва сертифицируемой продукції і, як мінімум, один аудитор, атестований у Системі.

1.Попередня оцінка

На цьому етапі комісією направляється опитувальна анкета (додаток А стандарту) і перелік матеріалів і документів про сертифицируемой продукції, які необхідно надати комісії разом із заповненою анкетою.

За результатами попередньої оцінки комісія робить висновок, у якому приводяться результати аналізу даних опитувальної анкети, аналізу вимог нормативних документів виробника в порівнянні з вимогами нормативних документів, що діють в Україні, аналізу інших вихідних документів.

У випадку позитивного висновку комісія складає програму обстеження виробництва. Рекомендована форма програми приведена в додатку Б. Програма повинна містити об'єкти перевірки, що включають елементи системи якості відповідно до вимог ДСТУ ИСО 9002.

2. Проведення перевірки й оцінки виробництва

Цей етап включає вступну нараду, обстеження виробництва відповідно до затвердженої програми, заключна нарада.

Вступна нарада проводиться на початку роботи комісії на виробництві, у ньому беруть участь усі члени комісії, керівництво і персонал підприємства. За результатами наради складається протокол, підписується він головою комісії. Під час наради розглядаються наступні питання:

- представлення членів комісії

- мета а завдання перевірки, програма обстеження

- форми спілкування членів комісії з керівництвом і персоналом

- підготовка і надання комісії необхідних документів, матеріалів, довідок і т.д.

Під час проведення обстеження виробництва повинні бути зібрані фактичні дані про виробництво й елементи системи якості (за допомогою опитувань персоналу, аналізу документів і технологічних процесів, спостережень за діяльністю підрозділів підприємства, аналізу заходів щодо забезпечення якості).

Для кожного елемента системи якості встановлюються:

- наявність задокументованих процедур (методик) із указівкою назви і позначення документа;

- дотримання процедур;

- забезпечення в результаті виконання процедур відповідності продукції установленим вимогам.

Перевірку здатності виробництва забезпечувати виробництво продукції, що відповідає вимогам, проводять шляхом аналізу:

- нормативних документів

- технічної документації (конструкторської, технологічної, програмної і т.д.)

- методик (процедур) проведення робіт, інструкцій і т.д.

- робочої документації (протоколи випробувань, звіти служби контролю якості, плани контролю, робочі журнали, форми реєстрації спостережень, карти статистичного регулювання процесів ін.)

- відповідності і стани засобів технологічного оснащення

- відповідності і стани випробувального устаткування, засобів контролю і вимірювальної техніки

- відповідності підготовки персоналу.

Усі дані, отримані в ході перевірки, повинні документуватися.

Дані, що свідчать про невідповідності, повинні фіксуватися для додаткового аналізу, навіть якщо вони не входять у перелік питань, передбачений програмою обстеження.

Після проведення комісією аналізу отриманому даних, керівництву підприємства передаються відповідні матеріали для усунення існуючих невідповідностей.

Під час цього етапу комісією можуть відбиратися зразки продукції для проведення випробувань з метою сертифікації.

Заключна нарада проводиться в останній день перевірки. До ведена керівництва підприємства і працівників, приваблюваних для проведення перевірки, доводяться:

- зауваження комісії

- висновки комісії про стан виробництва сертифицируемой продукції

- рекомендації комісії.

Проведення заключної наради оформляється протоколом, підписаним усіма членами комісії.