Смекни!
smekni.com

Сертифікація продукції в системі УкрСЕПРО (стр. 8 из 13)

Þ видача сертифіката відповідності, висновок ліцензійної угоди і занесення сертифікованої продукції до Реєстру Системи

Þ визнання сертифіката відповідності, виданого закордонним органом

Þтехнічний нагляд за сертифікованою продукцією

Þ інформація про результати робіт із сертифікації.

Під час вибору схеми сертифікації враховуються особливості виробництва, випробувань, постачання і використання конкретної продукції, можливі витрати заявника. Обрані схеми вказуються в документі, що визначає порядок проведення сертифікації конкретної продукції.

Можуть застосовуватися наступні схеми (моделі) сертифікації продукції:

1. сертифікація одиничних виробів

2. сертифікація партії продукції

3. сертифікація з проведенням періодичного технічного контролю

4. сертифікація з обстеженням виробництва

5. сертифікація з атестацією виробництва

6. сертифікація з оцінкою системи якості.

Схеми 1,2,3 не застосовуються при сертифікації послуг.

Схему, застосовувану при добровільній сертифікації, вибирає сам заявник при згоді органу з сертифікації.

Правила, що рекомендуються, при виборі схеми сертифікації:

1. Сертифікат на одиничний виріб видається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу, проведених у випробувальній лабораторії (центрі), акредитованому в Системі

2. Сертифікат на партію продукції (виробів) видається на підставі позитивних результатів випробувань в акредитованій у Системі випробувальної лабораторії (центрі) зразків продукції (виробів), відібраних з партії в порядку і кількості, визначеній органом з сертифікації

3. Сертифікат відповідності на продукцію, що виготовляється серійно протягом терміну дії сертифіката, і ліцензійна угода на право його застосування і маркірування продукції знаком відповідності надаються органом з сертифікації на підставі позитивних результатів сертифікаційних випробувань в акредитованій у Системі лабораторії зразків продукції, відібраних у порядку і кількості, встановлених органом з сертифікації:

- аналізу наданої заявником документації і подальшого технічного нагляду під час терміну дії сертифіката відповідності шляхом проведення періодичних контрольних випробувань зразків продукції, відібраних у чи виробника постачальника в порядку, у терміни й у кількості, встановленій у програмі технагляду і проведення перевірки виробництва

- обстеження виробництва відповідно до вимог ДСТУ 3957 і подальшого технагляду за виробництвом сертифікованої продукції в період дії сертифіката відповідності, проведення контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються в чи постачальника виробника в порядку, встановленому в програмі технагляду

- атестації виробництва і подальшого технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції в період дії сертифіката, проведення контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються на чи виробництві в постачальника, у торгівлі в порядку, у терміни й у кількості, встановлених у програмі технічного нагляду

- сертифікації (оцінці) системи якості підприємства-виготовлювача продукції, яка сертифікується, подальшого технічного нагляду за системою якості і проведення контрольних випробувань зразків продукції відбираються на чи виробництві в постачальника, у торгівлі в порядку, у терміни й у кількості, встановлених у програмі технічного нагляду.

Орган з сертифікації продукції може застосовувати також інш правила на вибір схеми сертифікації в залежності від специфіки продукції й особливостей виробництва.

Під час сертифікації перевіряються показники (характеристики) продукції і застосовуються методи, що дозволяють:

- зробити ідентифікацію продукції, у тому числі перевірити приналежність до класифікаційної групи, відповідність технічної документації, походження, приналежність до даної партії й ін.

- повно і переконливо підтвердити відповідність продукції заданим вимогам.

Загальні вимоги до нормативних документів на продукцію,що сертифікується

У нормативних документах на продукцію, що використовуються під час обов'язкової сертифікації, повинні чітко й однозначно приводяться технічні вимоги, що підтверджуються сертифікацією. Норми і припустимі відхилення повинні задаватися таким чином, щоб забезпечувалася можливість їхнього виміру з заданою чи відомою точністю під час випробувань. У нормативному документі повинне бути вказівка про можливість використання його для сертифікації (наприклад, стандарт, придатний для обов'язкової сертифікації).

У таких нормативних документах повинні бути визначені методи, обсяг і порядок випробувань для підтвердження відповідності технічним вимогам, а також, якщо потрібно, послідовність проведення випробувань.

Нормативні документи на методи випробувань є обов'язковими, якщо в нормативних документах на продукцію приводяться посилання на них.

Вимоги до маркування, приведені в нормативних документах, повинні забезпечувати однозначну ідентифікацію продукції, а також містити вказівки про спосіб нанесення знака відповідності.

Органи з сертифікації продукції не пізніше, ніж за шістьох місяців, оповіщають підприємства, яким ними дане право на застосування сертифіката відповідності, про заплановані зміни в стандартах, що поширюються на сертифіковану продукцію.

1. Подання і розгляд заявки

Заявником на сертифікацію продукції може бути будь-яка юридична чи фізична особа.

Заявником на сертифікацію продукції, що випускається серійно, може бути только виробник такої продукції, що діє від свого чи імені через посередників.

У залежності від виду продукції, подаваної на сертифікацію, і вимог нормативних документів, що регулюють порядок сертифікації цього виду продукції, до заявки можуть додаватися різні документи.

При подачі заявки заявник повинний надати органу з сертифікації письмову гарантію того, що він не заявляв дану продукцію на сертифікацію іншим органам з сертифікації.

Форма заявки на проведення сертифікації приведена в додатку Б стандарту.

2. Аналіз документації

проводиться з метою перевірки її відповідності установленим вимогам.

При цьому перевіряється наявність:

- нормативних документів на продукцію

- документа про походження продукції

- документа виробника про гарантії відповідності продукції діючим вимогам

- документа, що підтверджує розміри партії і дату випуску продукції

- висновків (при необхідності) відповідних контролюючих організацій

а також перевіряється вірогідність і правильність заповнення і термін дії документації, достатність вимог щодо маркування і этикеткування продукції.

Якщо для ухвалення рішення за заявкою необхідні додаткові зведення про чи продукцію заявнику, орган з сертифікації за узгодженням із заявником може установити новий термін розгляду заявки.

У випадку позитивного результату розгляду заявки визначається схема (модель) проведення сертифікації..

3. Обстеження виробництва

проводиться з метою установлення відповідності фактичного стану виробництва вимогам документації, підтвердження можливості підприємства виготовляти продукцію відповідно до вимог діючих нормативних документів, надання рекомендацій з періодичності і форм проведення технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції.

Проведена під час обстеження виробництва експертиза нормативної, технічної і технологічної документації передбачає:

- Перевірку відповідності показників і характеристик продукції, установлених технічною документацією, вимогам нормативних документів, що поширюються на продукцію і технологічні процеси її виготовлення

- Оцінку достатності контрольних операцій і випробувань, передбачених технологічною документацією, для забезпечення впевненості в повній відповідності продукції, що випускається, вимогам нормативної документації, що на неї поширюється

- Оцінку системи вхідного контролю сировини і матеріалів і системи контролю показників технологічного процесу

- Перевірку відповідності показників точності засобів вимірювальної техніки і застосовуваного випробувального устаткування вимогам нормативної документації відхилень показників, що дозволяються касательно, і характеристик

- Перевірку наявності й ефективності системи метрологічного забезпечення застосовуваних засобів вимірювальної техніки й випробувального устаткування.

4. Атестація виробництва

проводиться для оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити стабільний випуск продукції, що відповідає вимогам нормативних документів, і надання рекомендацій з періодичності випробувань, кількості зразків, що відбираються в час сертифікації, (проб), а також способів і правил їхнього добору.

Це офіційне підтвердження наявності необхідних і достатніх умов для забезпечення стабільного випуску визначеної продукції, що відповідає вимогам нормативних документів.

Порядок проведення атестації виробництва встановлений у ДСТУ 3414.

5. Сертифікація систем якості

проводиться органами, акредитованими в Системі на проведення таких робіт. Порядок встановлений у ДСТУ 3419.

Під системою якості мається на увазі сукупність методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення керування якістю.

Сертифікат якості – це супровідний документ, що засвідчує якість зробленої продукції, що поставляється товару, зроблених послуг і містить показники якості і технічні характеристики.

При наявності сертифіката на систему якості, що поширюється на виробництво продукції, що заявляється на сертифікацію, заявник додає до заявки копію цього сертифіката. Перевірка в такому випадку проводиться для підтвердження того, що продукція, що випускається підприємством, відповідає вимогам нормативних документів.