Смекни!
smekni.com

Сертифікація продукції в системі УкрСЕПРО (стр. 9 из 13)

Орган з сертифікації після одержання заявки і копії сертифіката системи якості посилає в орган з сертифікації систем якості запит щодо документального підтвердження задовільного функціонування на підприємстві системи якості. Після одержання відповіді, у випадку позитивного результату визначається схема сертифікації продукції, що передбачає сертифікацію системи якості.

Випробування з метою сертифікації

Проводяться випробувальною лабораторією (центром), акредитованою на проведення таких робіт у Системі. У випадку, якщо продукція великогабаритна чи нетранспортабельна, чи вимагає монтажу на місці експлуатації, чи використання унікального устаткування, допускаються сертифікаційні випробування проводити на підприємстві-виготовлювачі з використанням його випробувального устаткування і засобів вимірювальної техніки. Випробування повинні проводити фахівці акредитованої випробувальної лабораторії.

Заявник надає органу з сертифікації зразки (проби) продукції і технічну документацію на них. Кількість таких зразків і правила їхнього відбору визначаються органом з сертифікації відповідно до порядку сертифікації конкретної продукції (правил сертифікації групи однорідної продукції).

Для сертифікації відбираються зразки в кількості, достатньому для:

- ідентифікації продукції і проведення випробувань;

- проведення, у разі потреби, повторних чи додаткових випробувань;

- збереження зразка-свідка органом з сертифікації (стосовно продукції, для якої це передбачено).

Зразок-свідок – це відібраний за встановленими правилами зразок серійної продукції, на яку у встановленому порядку виданий сертифікат відповідності. Він зберігається органом з сертифікації, випробувальною лабораторією на випадок необхідності повторення випробувань для підтвердження показників продукції.

Відбір здійснюється в присутності представника виробника (постачальника) і оформляється актом добору зразків.

Зразки продукції, що пройшли випробування з метою сертифікації, в тому числі руйнівні, залишаються власністю заявника. Порядок списання, утилізації і повернення зразків та зберігання зразків-свідків повинен бути регламентований документацією органу.

Ідентифікація продукції здійснюється органом з сертифікації, або, за його дорученням, іншою уповноваженою ним організацією. При цьому для продукції, що імпортується. В акті ідентифікації продукції зазначаються перши чотири знаки коду ТН ЗЕД.

Ідентифікація продукції проводиться за результатами:

- аналізу інформації, приведеної на етикетці, у чи паспорті в маркіруванні;

- візуального огляду продукції;

- органолептичних і фізико-хімічних показників продукції, отриманих в акредитованих лабораторіях і при звіренні їх з вимогами діючих в Україні нормативних документів на аналогічну продукцію.

Зразки продукції, що не пройшли ідентифікацію не приймаються на сертифікацію.

У ПЕРЕЛІКУ ПРОДУКЦІЇ, ЩО ПІДЛЯГАЄ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ СЕРТИФІКАЦІЇ В УКРАЇНІ зазначаються нормативні документи, що встановлюють методи контролю (випробувань) кожного конкретного вида продукції.

У випадку одержання негативних результатів випробувань, хоча б по одному з показників випробувань, з метою сертифікації роботи припиняються. Повторні випробування можуть бути проведені тільки після подачі нової заявки і надання переконливих доказів проведення підприємством коригувальних дій щодо усунення причин, що викликали невідповідність.

Якщо випробування продукції за окремими показниками проводились декількома акредитованими в Системі, або визнаними в Системі лабораторіями (центрами) інших систем, то сертифікат відповідності видається за наявності всіх необхідних протоколів з позитивними результатами випробувань.

7. Видача сертифіката відповідності

Здійснюється винятково органом з сертифікації продукції. Сертифікат видається на одиничний виріб, на партію продукції, чи на продукцію, що випускається підприємством серійно протягом терміну, установленого ліцензійною угодою, із правом маркірування знаком відповідності кожної одиниці продукції. Сертифікат видається при наявності протоколів з позитивними результатами випробувань, сертифіката на систему чи якості атестата виробництва, у залежності від обраної схеми сертифікації. Сертифікат реєструється в Реєстрі Системи.

Форма ліцензійної угоди приведена в додатку Д цього стандарту. Форми сертифікатів наведені в ДСТУ 3498-96.

Вибір форми сертифіката відповідності залежить від ступеня підтвердження вимог нормативних документів.

Підтвердження факту сертифікації продукції (послуги) може здійснюватися одним з наступних способів:

· оригіналом сертифіката відповідності

· знаком відповідності

· копією сертифіката, завіреної органом, що видав його, чи територіальним центром Держстандарта

· інформацією в документації, що додається до продукції з указівкою номера сертифіката, дати його видачі, назви органа, що видав сертифікат.

Термін дії сертифіката визначає орган з сертифікації з урахуванням термінів дії нормативних документів на продукцію, терміну, на який атестоване виробництво (сертифіковане сисякості) і ін. даних, але він не повинний перевищувати термінів, позначених у додатку А стандарту, чи визначених чинним законодавством.

Дія сертифіката відповідності поширюється на всю продукцію, виготовлену за період його дії.

Якщо під час дії сертифіката відповідності в конструкцію (склад) продукції, технологію її виготовлення вносяться зміни, що можуть впливати на показники, підтверджені під час сертифікації, заявник повинний попередити про це орган, з яким укладене ліцензійна угода.

Якщо норми, установлені стандартом на показник, підтверджений під час сертифікації, змінені на більш тверді, то питання про призупинення дії кожної ліцензійної угоди вирішує сам орган з сертифікації.

8. Визнання сертифіката відповідності, виданого в інших системах сертифікації

Рішення про визнання сертифіката відповідності, виданого в інших системах сертифікації на продукцію, імпортовану в Україну, приймається органом з сертифікації продукції на підставі положень ДСТУ 3417.

9. Технічний нагляд за стабільністю показників сертифікованої продукції під час її виробництва

Технічний нагляд здійснюється органом з сертифікації, що видав сертифікат. За його рішенням нагляд також може проводитися органом з сертифікації систем якості, чи територіальним центром.

До участі в нагляді можуть залучатися фахівці Держнагляду, Держнагляду охорони праці й ін.

Обсяги, порядок, періодичність нагляду визначаються органом з сертифікації продукції і регламентуються програмою технічного нагляду, розроблювальної їм.

В органі має бути призначена відповідальна особа, а також створено структурний підрозділ з питань технічного нагляду. Персонал, що бере участь у технагляді повинен пройти відповідне навчання, відповідати встановленим кваліфікаційним критеріям.

Етапи проведення технічного нагляду:

- розробка програми технічного нагляду

- укладення угоди на здійснення технічного нагляду

- укладення угод з організаціями, яким доручено здійснення технічного нагляду (за необхідності)

- підготовка до технічного нагляду

- проведення технагляду

- оформлення звіту про технагляд.

Програма технічного нагляду в загальному випадку може включати:

- перевірку системи внесення змін до документації

- перевірку системи вхідного контролю

- перевірку системи контролю і випробувань технологічних параметрів і готової продукції

- перевірку дотримання вимог технологічних процесів

- контроль виконання коригувальних заходів

- контроль додержання вимог щодо відбору зразків для випробувань та їх ідентифікації

- контроль правильності використання сертифіката відповідності

- перевірку пакування та зберігання продукції

- аналіз претензій та рекламацій та ін.

За результатами нагляду дія сертифіката може бути припинене в наступних випадках:

- порушення вимог до продукції

- порушення технології виробництва, правил приймання, методів контролю

- змін у нормативних документах на продукцію, методи випробувань

- зміни конструкції. складу, технології виготовлення продукції.

Дія сертифіката відповідності скасовується з моменту його вилучення з Реєстру Системи (вимоги ДСТУ 3415-96).

У випадку припинення дії сертифіката можуть починатися коригувальні дії.

Конфіденційність

Орган з сертифікації продукції й організації, що діють з його доручення, несуть відповідальність за розголошення комерційної чи професійної таємниці щодо конфіденційної інформації.

Апеляції

Заявник може опротестувати дії, зв'язані з виконанням його заявки на сертифікацію продукції. Кожну заявку розглядає апеляційна комісія органу з сертифікації продукції не пізніше одного місяця з дня подачі. У випадку незгоди з рішенням комісії заявник може звертатися в Комісію з апеляцій Національного органу з сертифікації.

Фінансування робіт із сертифікації продукції

Усі роботи із сертифікації продукції оплачуються заявником на підставі договорів на проведення робіт із сертифікації входять у собівартість продукції.

Оплаті підлягають усі види робіт, зв'язані з обов'язковою сертифікацією продукції: підготовчої, експертні, роботи з акредитації, атестації, випробувань, контролю і реєстрації.

Вартість робіт розраховується органом з сертифікації, як виконавцем робіт, на підставі правил визначення вартості робіт із сертифікації продукції і послуг, з урахуванням трудомісткості виконання робіт і вартості калькуляційної одиниці – одного людино-дня.

Крім цього оплачується вартість бланків сертифікатів відповідності.