Смекни!
smekni.com

Бизнес-план предприятия 4 (стр. 1 из 6)

1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БІЗНЕС - ПЛАНУВАННЯ

1.1. Роль бізнес-плану в сучасних умовах

Бізнес-план з'явився в нас на початку 90-х років і був принципово відмінним від чинних нормативних документів. Поставилися до нього з прохолодою, багато хто спочатку не звернули на нього увагу, інші, звернувши, не надали належного значення. Дотримувалися звичних техніко-економічних обгрунтувань.

Незабаром, однак, з'ясувалося, що бізнес-план, якщо до нього поставитися серйозно, вимагає знань вітчизняного бізнесу, його глибин. Не всі і не відразу стали розробляти, висувати і вимагати бізнес-план.

Раніше авторитетні фінансові інститути, такі як Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, і провідні консультаційні фірми часто заявляли, що однією з проблем низької інвестиційної активності інвесторів є те, що пропоновані українською стороною документи не тільки не дозволяють прийняти рішення про фінансування, але й не дають змоги навіть приблизно оцінити ефективність отриманих пропозицій.

В даний час існують розроблені більше чотирьох з половиною років тому Міністерством економіки України методичні рекомендації з підготовки інвестиційних проектів; так само проводяться семінари для підприємців по розробці бізнес-планів в рамках програми Європейського Союзу ТАСІС.

Зараз вже багато підприємств розробляють бізнес-плани за власними методиками і рекомендаціями, розробляють докладні переліки питань, на які слід відповісти в цьому документі.
У наш час бізнес-план для підприємця ставати все більш важливим документом. Жодна компанія не зможе висловити мету свого існування або отримати фінансування без грамотно розробленого бізнес-плану. Якщо ви не представите грамотний бізнес-план, ніхто не буде серйозно розглядати вашу ідею.

Бізнес-план є робочим інструментом, використовуваним у всіх сферах підприємництва. Він описує процес функціонування підприємства, показує, яким чином її керівники збираються досягти своїх цілей і завдань. Добре розроблений бізнес-план допомагає підприємству зростати, завойовувати нові позиції на ринку, де воно функціонує, складати перспективні плани свого розвитку, концепції виробництва нових товарів і послуг і вибирати раціональні способи їх реалізації. Тобто в нім описуються основні аспекти майбутнього підприємства, з достатньою повнотою аналізуються проблеми, з якими воно зіткнеться (або не виключено, що зіткнеться) і найсучаснішими методами визначаються способи вирішення цих проблем. Таким чином, основна мета бізнес-плану - досягнення розумного і чи можна виконати компромісу між тим, чого фірма хоче і чого може досягти. План покликаний показати працівникам і потенційним інвесторам цілісність пропонованого курсу, продемонструвати, як одне випливає з іншого.

Бізнес-план покликаний відповісти на три ключові питання/рис. 1.1 /:

- яке поточний стан бізнесу?

- яке бажаний стан?

- як найбільш ефективно досягти бажаного стану?

Бізнес-план не є постійним документом, він систематично оновлюється, у нього вносяться зміни, пов'язані як зі змінами, що відбуваються всередині підприємства, так і змінами на ринку, де діє підприємство, і в економіці в цілому. Бізнес-план пов'язує внутрішньофірмовий і макроекономічний аналіз.

У зв'язку з тим, що бізнес-план являє собою результат досліджень і організаційної роботи, що має на меті вивчення конкретного напрямку діяльності підприємства (продукту або послуги) на певному ринку в сформованих організаційно-економічних умовах, він спирається на:

- конкретний проект виробництва певного товару (послуг) - створення нового типу виробів або надання нових послуг (особливості задоволення потреб і т.д.);

- всебічний аналіз виробничо-господарської та комерційної діяльності, метою якого є виділення його слабких і сильних сторін, специфіки і відмінностей від інших аналогічних підприємств;

- вивчення конкретних фінансових, техніко-економічних та організаційних механізмів, використовуваних в економіці для реалізації конкретних завдань.

Не буде великим перебільшенням назвати бізнес-план основою управління, як комерційним проектом, так і самим підприємством, що здійснює цей проект. Адже завдяки бізнес-плану у керівництва з'являється рідкісна можливість поглянути на власне підприємство як би з боку, можливо, навіть очима прискіпливого експерта. Та й сам процес розробки бізнес-плану, що включає детальний аналіз економічних та організаційних питань, змушує «зібратися», мобілізуватися, зосередитися.

Бізнес-план може бути підготовлений менеджером, підприємцем, фірмою, групою фірм або консалтингової організацією. Якщо у менеджера виникла ідея освоїти виготовлення нового продукту, надати нову послугу або просто новий метод організації та управління виробництвом, він пропонує свою ідею для бізнес-плану. Якщо він збирається реалізувати свою концепцію самостійно (як самостійний підприємець), він створює свій бізнес-план. Для розробки стратегії розвитку великої фірми складається розгорнутий бізнес-план. При його підготовці необхідно, перш за все вирішити, яка мета (або цілі) переслідується. Необхідно сформулювати цю мету в письмовому вигляді. Цілі бізнес-плану можуть бути різними, наприклад, отримання кредиту, або залучення інвестицій в рамках вже існуючого підприємства, або визначення напрямків та орієнтирів самого підприємства в світі бізнесу і т.д.

Підприємства, що працюють у стабільній ситуації та проізводящіе продукти для досить стійкого ринку при зростанні обсягів виробництва, розробляють бізнес-план, спрямований на удосконалення виробництва та пошук шляхів зниження його витрат. Однак вс.і ці підприємства постійно передбачають заходи щодо модернізації виробленої ними продукції (послуг) і формують їх у вигляді локальних бізнес-планів.

Підприємства, що випускають продукцію при постійному ризику, насамперед систематично працюють над бізнес-планами з освоєння нових видів продукції, з переходу на нові покоління виробів і т.д.

Якщо підприємство, намітивши значне зростання виробництва знову освоюваних або традиційних продуктів, що не має достатньо власних потужностей для їх виробництва, то воно може піти або шляхом залучення капітальних вкладень для створення нових потужностей, або шляхом пошуку партнерів, яким підприємство дасть виготовлення визначених вузлів, деталей, виконання технологічних процесів, воно також розробляє відповідний бізнес-план. Другий шлях, як правило, забезпечує прискорене вирішення завдань і потребує менше коштів. У цьому випадку вже на стадії розробки бізнес-плану визначають вимоги до майбутнього виробництва.

Бізнес-план оцінює перспективну ситуацію як всередині фірми, так і поза нею. Бізнес-аналіз зовнішнього середовища і поточного стану підприємства є необхідною передумовою розробки ефективного плану. Він націлений на одержання і узагальнення об'єктивної інформації про стан підприємства, його відповідності вимогам зовнішнього середовища та внутрішньої організації. Структура бізнес аналізу представлена у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1. Структура бізнес-аналізу

Внешняя среда Внутренняя среда
1. Перспективи розвитку галузі та продукції 1. Маркетинг
2. Стан конкуренції 2. Фінанси
3. Споживачі продукції 3. Виробнича діяльність
4. Збутова діяльність 4. Людські ресурси
5. Тенденції розвитку макросередовища 5. Адміністративна діяльність

Аналіз зовнішнього середовища являє собою процес, за допомогою якого, підприємець або менеджер оцінює зовнішні небезпеки і можливості, які можуть ускладнити або допомогти досягненню поставлених цілей.

Сам аналіз представляє собою методичну оцінку всіх сфер діяльності підприємства. Він спрямований на виявлення сильних і слабких сторін підприємства, покликаний допомогти виявити ті сфери, які вимагають більш детального розгляду або вдосконалення, а заодно подивитися, які завдання ставилися у попередній період часу і чи були вони виконані, які були причини невдач.
Аналіз необхідний не тільки при складанні бізнес-плану, він корисний і в поточній діяльності. Багато західні фірми регулярно (1-2 рази на рік) проводять аналіз своїх позицій на ринку на певну дату ( «моментальний знімок фірми»).

Існує вісім різних причин, які визначають характер бізнес-плану в залежності від того, для кого він призначений:

1. Бізнес-план для себе. Це свого роду самоконтроль: що необхідно для відкриття справи? Чи досить реалістична ідея?

2. Бізнес-план для отримання кредиту. До недавнього часу український підприємець для отримання кредиту в банку міг уявити лише двосторінкові техніко-економічне обгрунтування, яке, втім, не було вирішальним для прийняття банком або іншою фінансовою організацією рішення про надання кредиту. Вирішальними ж були особисті зв'язки, рекомендації, а також обізнаність банкірів про стан справ кредитоотримувача (як правило, підприємці брали кредити в банках, клієнтами яких вони були). Останнім часом все більше і більше українських банків вимагають від підприємців бізнес-план для ухвалення остаточного рішення про видачу (або не видачі) кредиту.

3. Бізнес-план для залучення коштів сторонніх інвесторів. Інвесторами виступають: венчурні інвестиційні фонди, приватні інвестори або публічна емісія акцій. Якщо ви залучаєте кошти за рахунок публічної емісії акцій вашої компанії, бізнес-план, який містить відомості про фірму, про стратегії маркетингу, продажів, виробництва і про фінансові перспективи, допоможе вам успішніше продати компанію інвесторам. У міру того, як український фондовий ринок розвивається і стабілізується, бізнес-плани будуть набувати все більшого значення для здійснення публічної емісії цінних паперів (і у всій видимості, стануть основою проспекту емісії).