Смекни!
smekni.com

Розробка ефективної стратегії витрат на підприємстві (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1. Аналіз господарсько-економічної діяльності

1.1 Аналіз чинників внутрішнього середовища організації

1.1.1 Виробничий зріз

1.1.2 Фінансовий зріз

1.1.3 Маркетинговий зріз

1.1.4 Організаційний зріз

2. Аналіз впливу чинників зовнішнього середовища організації

2.1 Аналіз чинників макросередовища

2.2 Аналіз чинників мікросередовища

3. Місія і цілі організації

3.1 Місія організації

3.2 Цілі організації

4. Аналіз SWOT

5. Функціональна стратегія розвитку фірми

Висновок

Список використаних джерел

Додаток А

Додаток У


Вступ

Ефективне управління організацією в цілому, і її витратами – зокрема є однією з найважливіших цілей менеджменту на підприємстві. За нинішнього часу, часу швидкої зміни в технологіях виробництва, наявності нестабільності в економічній і політичній ситуації, посилень конкуренції, витрати виробництва на будь-якому підприємстві – найактуальніший показник, що забезпечує або розвиток або спад в діяльності організації.

У становищі, що склалося, в Україні, ціни на енергоносії, сировина, матеріали і покупні комплектуючі вироби неухильно зростають. Відповідно зростають і витрати на виробництво продукції, що при низькій купівельній спроможності українського споживача може викликати появу серйозних збитків, або, як мінімум – істотне зниження прибутку. Для виробничого підприємства ВАТ "Електромашина" ця проблема має величезне значення, оскільки воно, маючи достатньо великої потенціал виробничих можливостей, не завжди може їх реалізувати через необхідне для цього збільшення витрат на виробництво.

Харківське колективне виробниче підприємство відкрите акціонерне товариство "Електромашина" працює в одній з найстаріших галузей української промисловості – машинобудуванні. Це підприємство є саме по собі одним з найстаріших в Харківській області і веде відлік своєї історії з 1868 року, коли його було засновано як паровозоремонтні майстерні. Зазнавши серйозних змін після утворення Радянського Союзу, з 1969 року завод став спеціалізуватися на виробництві електричних машин постійного струму. В умовах надбання Україною незалежності, підприємство було в 1996 року реорганізовано у Відкрите акціонерне товариство з тією ж назвою – "Електромашина".

Основна діяльність підприємства зараз полягає у виробництві електричних машин, таких як двигуни, генератори, трансформатори. На підприємстві працюють більше восьми з половиною сотень працівників – фахівців різного класу.

Таким чином, вимальовується основна загальна ціль даного курсового проекту: розробка системи, що дозволяє найбільш ефективно управляти всіма видами витрат підприємства ВАТА "Електромашина", економити, де це можливо, для забезпечення його нормального функціонування організації в даній галузі.


1. Аналіз господарсько-економічної діяльності підприємства

1.1 Аналіз внутрішнього середовища організації

Внутрішнє середовище організації утворює сукупність засобів виробництва, персонал, виробничі і інформаційні процеси, взаємини в колективі. Виходячи з цього, в даному курсовому проекті внутрішнє середовище буде аналізуватися в напрямах виробництва, організаційної структури, фінансів, маркетингу на підприємстві ВАТ "Електромашина". Враховуючи дану в роботі тему буде зроблений акцент на виробничий і фінансовий зрізи.

1.1.1 Виробничий зріз

Досліджуване в курсовому проекті підприємство ВАТ "Електромашина" розташовано в місті Харкові, і є одним з найбільших підприємств машинобудівної галузі.

Основними видами продукції і послуг, вироблюваних ВАТ "Електромашина" є:

– Електричні машини постійного струму серій 4П, 5П, потужністю від 0,5 до 200 кВт; об'єм виробництва – 1189 шт. в рік;

– Спеціальні електричні машини морського призначення серії ПМ;

– Силове електричне устаткування для магістральних і маневрових тепловозів; об'єм виробництва 235 шт.;

– Однофазні тиристорні електричні проділи ЕКТС;

– Товари народного споживання такі, як електронасоси "Струмок" "Водограй" "Гном"; об'єм виробництва 111 шт.

Найважливішою складовою ефективності виробництва є виробничий процес, який проходить кожний виріб підприємства. Від нього на пряму залежить якість продукції, що випускається на заводі. Нижче представлені загальні найхарактерніші складові виробничого процесу для більшості виробів, вироблюваних на заводі:

– Вхідний контроль готових покупних комплектуючих деталей і вузлів;

– Монтаж і збірка виробу з власних і покупних комплектуючих;

– Наладка і регулювання роботи виробу;

– Випробування;

– Упаковка;

– Установка і наладка роботи виробу у замовника.

Реалізація технологічного процесу проходить за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення "1С-Підприємство 8.5", яке до 2009 року використовувалося як нематеріальний актив, а в майбутньому буде допрацьовуватися відповідно до потреб.

Слід зазначити, що витрати необхідні по кожному пункту виробничого процесу. Ті витрати, які пов'язані з покупними ресурсами і комплектуючими а також замовлюваними послугами зростають, що і є основною проблемою підприємства зараз.

Вся продукція підприємства ВАТ "Електромашина" в цілому не є вузькоспеціалізованою, що забезпечує її більш високий рівень конкурентоспроможності. Підприємство створює вироби і комплектуючі для забезпечення інших підприємств різних напрямів машинобудування, виробляючих кінцеву продукцію. Це дозволяє при швидкій реакції на попит в кожному сегменті галузевого ринку активізувати потужності і збільшувати виробництво певного виду продукції.

Розробка і освоєння виробництва нових виробів входить в затверджений на 2010 рік бізнес-план.

Один з основних показників ефективності виробництва, показник річного економічного ефекту, для підприємства ВАТ "Електромашина" складає, при собівартості реалізованої продукції в тис. грн.:


, (1.1)

де

,
– собівартість i–го виробу у базовому та плановому періодах, грн.;

– обсяги випуску i–го виробу в плановому періоді, шт.;

т – кількість видів продукції.

Розрахуємо річний економічний ефект, враховуючі дані балансу та планових показників підприємства

∆Пс = (19,8 – 20,1) * 1200 + (21,4 – 21,8) * 250 + (14,6 – 8,6) * 130 = = 320 тис.грн.

Тобто, не дивлячись на складну кризову обстановку в промисловості, підприємству все ще вдається витримувати ефективність виробництва. Але рівень витрат на виробництво по основних видах продукції невпинно зростає, що відбивається на його ефективності.

Оцінюючи ступінь реалізації головних принципів організації виробничих процесів, потрібно указати величину загального показника спеціалізації виробництва, що ураховує ставлення об'єму профільної продукції до об'єму загальній. Він складе 91%, що є достатньо високим показником для існуючих основних задач підприємства. При цьому витрати на побічне виробництво не мінімальні і можуть перевищувати можливості підприємства.

Отже, основна проблема виробництва на підприємстві ВАТ "Електромашина" – це зростання собівартості виробництва. Це видно і з виробничого зрізу підприємства.


1.1.2 Фінансовий зріз

Забезпечення ефективності процесів, пов'язаних з використанням грошових коштів і зменшенням витрат на виробництво є основним елементом фінансової стратегії підприємства.

Найважливіший показник, що характеризує фінансову стійкість підприємства, визначається відношенням власного капіталу до загальної суми пасиву підприємства. Для організації ВАТ "Електромашина" цей показник складе майже 55%. Це достатньо низький показник, підтверджуючий наявність фінансових проблем, які в основному обумовлені зростанням цін на ресурси. У разі подальшого підвищення цін і відсутності механізмів захисту від цього чинника, підприємство може втратити фінансову стабільність і терпіти серйозні збитки.

Слід зазначити так само негативну динаміку зростання оборотних засобів: на початок року вони складали приблизно 12,8 млн. грн., а до кінця року впали до відмітки 11 млн. грн. Це може бути викликано як конкретним явищем зростання цін на сировину і матеріали, так і загальною нестабільністю економіки країни. при цьому необоротні активи значно виросли до кінця року в порівнянні рівнем на початок року і склали 18,8 млн. грн.

У принципі, зараз, при економічному стані, що склалося, в країні ситуація у галузі неоднорідна, хоча й схожа для кожного підприємства по основних аспектах. Зростання цін відчуває на собі не тільки ВАТ "Електромашина" і боротьба з цим явищем на підприємства і складає головну проблему для нього рівно, як і для інших підприємств.

Для більш повного уявлення ситуації на заводі необхідно так само визначити коефіцієнт співвідношення залучених і власних засобів, що визначається відношенням першого до другого указаного пункту. Для даного підприємства коефіцієнт цей складе 0,31, що відповідає малому рівню залежності від кредиторів, а, отже, можливостям в плані мінімізації витрат. Основними кредиторами ВАТ "Електромашина" є такі відомі банки, як ХФ ВАТ "Родовід банк", ХВ "Промінвестбанк".

Ще одним важливим моментом для опису фінансової ситуації на заводі є наявність дебіторської заборгованості, що становить близько 605 тис. грн. Ця сума не є дуже небезпечною порівняно з обсягами виробництва, хоча й впливає на можливість покриття витрат.

1.1.3 Організаційний зріз

Організаційна структура підприємства має важливе значення при розгляді питання про мінімізацію витрат, оскільки за допомогою конструктивної операції в цій структурі можливо створити умови для їхнього зменшення. Організаційну структуру підприємства ВАТ "Електромашина" характеризує схема, розміщена в Додатку 1.