Смекни!
smekni.com

Стратегічне планування на підприємстві (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

ВСТУП

1. ПРОЦЕС СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ

2. ПОНЯТТЯ І сутність СТРАТЕГІЇ

2.1 Області вироблення стратегії

2.2 Базисні стратегії розвитку

3. РОЗРОБКА СТРАТЕГІЇ

3.1 Кроки визначення стратегії підприємства

3.2 Вибір стратегії

3.3 Розробка стратегії для ТОВ "Полтава-online" на основі SWOT-аналізу

4. СТАДІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


ВСТУП

Термін "стратегія" прийшов в бізнес з військової області. Він стався від старогрецьких слів "stratos" (армія) і "agein" (вести), об'єднані разом вони утворюють слово "srategia" (полководець) або "strategos" (воєначальник). По поглядах військових, стратегія - це частина військового мистецтва, що визначає загальний характер озброєної боротьби з метою досягнення перемоги.

Використання стратегії в бізнесі має порівняно недавню історію і обмежується тимчасовим проміжком в декілька десятиліть. Проте, сьогодні є загальновизнаним, що визначення довгострокового успіху підприємства нерозривно пов'язане з її уміннями в області стратегії.

Стратегія є набором правив, якими керується організація при ухваленні управлінських рішень. В той же час стратегія розглядається як загальний комплексний план, призначений для того, щоб забезпечити здійснення місії і досягнення цілей організації.

У даній роботі ми розглянемо процес стратегічного планування в цілому, детальніше зупинимося на самій стратегії, її типах, стадіях реалізації і розробимо стратегію для конкретного підприємства.


1. ПРОЦЕС СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНування

Процес стратегічного планування – це набір дій і рішень, зроблених керівництвом, які ведуть до розробки конкретних стратегій, призначених для того, щоб допомогти організації досягти своїх цілей.

Малюнок 1 відображує те, що процес планування складається з наступних один за одним етапів.

Малюнок 1 – Процес стратегічного планування

Місія компанії визначає її статус, декларує принципи її функціонування, заяви, дійсні наміри її керівників. Це найбільш загальна мета підприємства, що виражає причину її існування. Вона виражає спрямованість організації в майбутнє, показуючи, на що прямуватимуть зусилля і які цінності будуть при цьому пріоритетними.

Ось приклади формулювання місії.

Інвестиційна компанія.

Ми готові інвестувати капітал в будь-яку область, що працює прибутково і що має потенціал подальшого зростання.

Мінізавод по переробці молока.

Наша мета – забезпечити вирішення проблем збуту молока фермерам, приватникам, стимулювати створення і розвиток фермерських і приватних господарств.

Наша мета – забезпечення населення якісною, всілякою по асортименту, доступною за ціною продукцією.

Якщо початок стратегічного планерування - вибір місії, то друге місце відводитися встановленню цілей. Вони встановлюються в рамках місії і в її розвиток. Вони виражають конкретні напрями діяльності організації; лежать в основі ухвалення будь-якого ділового рішення; служать керівництву для формування конкретних планових показників.

Визначивши стратегічні цілі, поважно встановити пріоритети, ранжирувати, оскільки немає можливості вирішувати всі проблеми одночасно.

Основне завдання при стратегічному планеруванні - адаптація організації до зовнішнього середовища. Необхідною умовою успішних дій з адаптації до зовнішнього середовища є чітке знання ситуації, її можливостей і небезпек, які в ній таяться. Реалізація цілей організацією неможлива також без концентрації ресурсів і зусиль на найбільш важливих ділянках, без ефективної внутрішньої координації діяльності. Для цього потрібно чітко представляти ситуацію усередині організації, її слабкі і сильні сторони і активні сили.

Після оцінки ризиків і можливостей фірма за допомогою методів стратегічного аналізу формулює різні варіанти стратегії, виявляє відносне положення кожного альтернативного напряму діяльності. Потім вибирається краща стратегія залежно від місії і цілей фірми, перспектив розвитку, внутрішньої культури, чинників середовища, прийнятного рівня риски і розробляє остаточний план стратегічного плану діяльності фірми.

Далі детальніше розглянемо само поняття стратегії, її види, стадії розробки стратегії і її реалізації.


2. ПОНЯТТЯ І сутність СТРАТЕГІЇ

2.1 Області вироблення стратегії

Стратегія підприємства – це довгостроковий якісно певний напрям розвитку організації, що стосується сфери, засобів і форм її діяльності, системи взаємин усередині організації, а також позиції організації в довкіллі. У перспективі стратегія організації повинна привести до мети. Таке розуміння стратегії справедливе лише при розгляді на верхньому рівні управління організації. Для нижчого рівня в ієрархії стратегія перетворюється на мету, хоча для більш високого рівня вона була засобом. Так, наприклад, стратегія поведінка на ринку, розроблена для підприємства в цілому, для маркетингової служби цього підприємства виступають у вигляді цільових установок. Аби уникнути подвійності в тлумаченні стратегії, далі в даній роботі розглядатимуться лише стратегії організації в цілому, а не її окремих підрозділів.

При визначенні стратегії керівництво стикається з трьома основними питаннями, пов'язаними з положенням підприємства на ринку:

· який бізнес припинити;

· який бізнес продовжити;

· у який бізнес перейти.

Один з провідних теоретиків і фахівців у сфері стратегічного управління М. Портер виділив три основні області вироблення стратегії поведінки організації на ринку

Перша область пов'язана з лідерством в мінімізації витрат виробництва. Даний тип стратегій пов'язаний з тим, що компанія добивається найнижчих витрат виробництва і реалізації своєї продукції. В результаті цього за рахунок нижчих цін на аналогічну продукцію добитися завоювання більшої частки ринку. Підприємства, що реалізовують такого типа стратегії, повинні мати хорошу технологію і систему розподілу продукції.

Друга область вироблення стратегії пов'язана із спеціалізацією у виробництві продукції. В цьому випадку підприємство повинне здійснювати високоспеціалізоване виробництво і маркетинг для того, щоб ставати лідером в області виробництва своєї продукції. Це наводить до того, що покупці вибирають дану марку, навіть якщо ціна і досить висока.

Третя область визначення стратегії відноситися до фіксації певного сегменту ринку і концентрації зусиль підприємства на вибраному ринковому сегменті. В цьому випадку організація не прагне працювати на всьому ринку, а працює на його чітко певному сегменті, досконально з'ясувавши потреби ринку в певного типа продукції. Організація може прагнути до зниження витрат або ж проводити політику спеціалізації у виробництві продукту. Можливо і поєднання цих двох підходів.

2.2 Базисні стратегії розвитку

Найбільш поширені, вивірені практикою і широко висвітлені в літературі стратегії розвитку бізнесу зазвичай називають базисними. Вони відображають чотири різні підходи до зростання підприємства і пов'язані із зміною стану одного або декількох наступних елементів: продукт, ринок, галузь, положення фірми усередині галузі, технологія. Кожне з даних п'яти елементів може знаходитися в одному з двох станів: існуючий стан або новий стан.

Першу групу базисних стратегій складають так звані стратегії концентрованого зростання. Це стратегії, які пов'язані із зміною продукту і (або) ринку і не зачіпають три інших елементу. В разі дотримання цим стратегіям підприємство намагається поліпшити свій продукт або почати виробляти новий, не міняючи при цьому галузі. Що стосується ринку, те підприємство веде пошук можливостей поліпшення свого положення на існуючому ринку або ж переходу на новий ринок.

Конкретними типами стратегій першої групи є наступні:

· стратегія посилення позицій на ринку, при якій підприємство робить все, аби з даним продуктом на даному ринку завоювати кращі позиції;

· стратегія розвитку ринку, що полягає в пошуку нових ринків для вироблюваного продукту;

· стратегія розвитку продукту, що передбачає рішення задачі зростання за рахунок виробництва нового продукту і його реалізації на вже освоєному фірмою ринку.

Другу групу базисних стратегій складають такі стратегії бізнесу, які передбачають розширення підприємства шляхом додавання нових структур. Ці стратегії називаються стратегіями інтегрального зростання. Звичайне підприємство може удаватися до здійснення таких стратегій, якщо вона знаходиться в сильному бізнесі, не може здійснювати стратегії концентрованого зростання і в той же час інтегроване зростання не противоречит її довгостроковим цілям.

Виділяються два основні типи стратегій інтегрованого зростання:

· стратегія зворотної вертикальної інтеграції, направлена на зростання організації за рахунок придбання або ж посилення контролю над постачальниками, а також за рахунок створення дочірніх структур, що здійснюють постачання. Реалізація стратегії зворотної вертикальної інтеграції може дати підприємству сприятливі результати, пов'язані із зменшенням залежності від вагання цін на комплектуючі і запитів постачальників.

· стратегія вертикальної інтеграції, що вперед йде, що виражається в зростанні підприємства за рахунок придбання або ж посилення контролю над структурами, що знаходяться між підприємством і кінцевим споживачем, тобто над системами розподілу і продажу. Даний тип інтеграції вигідний в тих випадках, коли посередницькі послуги дуже розширюються або коли організація не може знайти посередників з якісним рівнем роботи.

Третьою групою базисних стратегій розвитку бізнесу є стратегії диверсифікованого зростання. Ці стратегії реалізуються в тому випадку, якщо підприємства далі не можуть розвиватися на даному ринку з даним продуктом в рамках даної галузі.