Смекни!
smekni.com

Аудиторська перевірка Національного банку України (стр. 10 из 10)

Оцінка ризику ліквідності базується на підставі аналізу форми статистичної звітності № 631 "Звіт про структуру активів та пасивів за строками", затвердженої постановою Правління Національного банку України від 19.03.2003 № 124.

Співвідношення між термінами погашення активів і зобов'язань вказує на ризик ліквідності й обсяг, на який може бути необхідним збільшити активи для погашення зобов’язань.

Станом на кінець звітного року Банк повною мірою виконував вимоги Національного Банку, що пред’являються до банківської ліквідності. Ґрунтуючись на попередньому досвіді, незважаючи на той факт, що значна частина зобов'язань представлена рахунками до запитання або тими, терміни яких не перевищують одного місяця, такі зобов'язання реально являють собою стабільне і довгострокове джерело фінансування.

Значну питому вагу в загальних активах становить кредитна заборгованість юридичних та фізичних осіб що складає 4 456 734 тис.грн або 38,45 % від чистих активів Банку.

Кредитна заборгованість банків та клієнтів мають значний вплив на показники ліквідності та формування надходжень на рівні, необхідному для функціонування Банку.

Вплив інших статей активів та позабалансових операцій на стан ліквідності менш суттєвий зважаючи на менші обсяги та незначну питому вагу.

Фінансування активних операцій здійснюється Банком як за рахунок власного капіталу так і залучених коштів.

Основним джерелом формування ресурсної бази є залучені кошти від суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб, що становлять 86,14 % від чистих зобов’язань Банку.

Аналіз співвідношення активів і пасивів за строками їх погашення свідчить про наявність "розриву" у термінах виконання короткострокових активів та пасивів.

Прогнозування Банком поточної ліквідності та узгодженості строків розрахунків за активами та зобов’язаннями свідчать про виважене визначення потреб у ліквідності з урахуванням непередбачених ситуацій.

Управління активами та пасивами Банку свідчить про забезпечення необхідного рівня ліквідності, що досягається за рахунок достатнього рівня надходжень та своєчасного підтримання ліквідних коштів на необхідному рівні.


VІІ. Адекватність бухгалтерського обліку процедур внутрішнього аудиту та заходів контролю Банку

Бухгалтерський облік здійснюється із застосуванням діючого в Україні плану рахунків. Показники фінансової звітності Банку відповідають показникам звітності Центрального апарату банку, філій та територіально відокремлених безбалансових відділень Банку.

Застосовані принципи бухгалтерського обліку відповідають вимогам Національних Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку, нормативно – правових актів Національного Банку України, обліковій політиці Банку. Бухгалтерський облік та звітність у Банку здійснюється згідно облікової політики, внутрішніх положень та положення "Про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України", затвердженого постановою Правління НБУ від 30.12.98 № 566.

Фінансова звітність підготовлена на підставі бухгалтерського обліку у відповідності до "Інструкції про порядок складання річного фінансового звіту комерційного Банку", затвердженої постановою Правління НБУ від 07.12.2004 року N 598 та адекватно відображає фінансову інформацію про Банк.

Організаційна структура Банку постійно вдосконалюється і в цілому відповідає його потребам та забезпечує механізм взаємозв’язку між підрозділами.

Під час аудиторської перевірки ми досягли розуміння системи внутрішнього контролю, що розроблена та впроваджена Банком і виконали тести ефективності контрольних процедур.

Керівництво Банку розуміється на ризиках, що виникають при проведенні банківських операцій, система внутрішнього контролю з їх оцінки, в цілому, є достатньою.

Керівництво Банку спрямовує свою діяльність на постійне вдосконалення системи внутрішнього контролю.

Метою впровадження та функціонування цієї системи є надання керівництву інформації щодо дійсного фінансового стану Банку.

Обов’язкове впровадження у Банку служби внутрішнього аудиту передбачене Законом України про банки і банківську діяльність та постановою Правління НБУ від 20.03.1998р. № 114 року (із змінами та доповненнями), у якій зазначено, що ця служба створюється з метою незалежної оцінки і вдосконалення системи внутрішнього контролю. Підпорядкування служби внутрішнього аудиту визначено Статутом Банку.

Виходячи з конкретних обставин, внутрішні аудитори зробили адекватні висновки, кожен звіт реально висвітлює результати фактично виконаних робіт.

За результатами проведених перевірок надаються рекомендації, щодо підвищення ефективності системи внутрішнього контролю Банку та мінімізації притаманних ризиків.

В цілому, роботу Управління внутрішнього аудиту Банку за 2006 рік можна вважати задовільною та такою, що задовольняє потребам Банку.

Керівництво Банку усвідомлює значення та необхідність подальшого розвитку функцій внутрішнього аудиту.

VIІІ. Події після дати балансу

Після дати балансового звіту та на дату складання цього звіту подій, які б могли суттєвим чином вплинути на обліковані станом за 31 грудня 2006 року залишки оцінки та припущення, що були виконані стосовно зазначених облікових даних, або ж суттєвим чином вплинути на діяльність Банку взагалі, не відбулося.

Балченко С.О.

Директор ТОВ АФ "БДО Баланс – Аудит"

(сертифікат №0000040 дійсний до 01.01.2010 р.)