Смекни!
smekni.com

Аудиторська перевірка Національного банку України (стр. 4 из 10)

Реалізований фінансовий результат за операціями купівлі-продажу іноземної валюти розраховувався за методом середньозваженої в останній день звітного місяця.

Нереалізований фінансовий результат за операціями купівлі-продажу іноземної валюти відображався щоденно за балансовими рахунками.

Операції з цінними паперами

Цінні папери, що придбані Банком, обліковуються залежно від того, до якого портфеля вони відносяться – торгового, на продаж чи в портфелі до погашення. Операції з купівлі-продажу цінних паперів відображаються у бухгалтерському обліку за датою операції (датою укладення угоди), тобто датою виникнення активів або зобов’язань (пасивів), незалежно від дати руху коштів (дати розрахунку) за цією операцією або дати валютування (зміни прав власності на цінні папери). Акції та інші вкладення банку обліковуються за первісною вартістю

Боргові цінні папери придбані за номіналом, з надбавкою (премією) або знижкою (дисконтом) обліковуються в розрізі кожної складової частини. Боргові цінні папери, які обліковувалися за амортизованою собівартістю в бухгалтерському обліку оцінювалися із застосуванням ефективної ставки відсотка.

Облік нарахованих процентів здійснювався залежно від умов випуску цінних паперів, але не рідше одного разу на місяць протягом періоду від дати придбання цінного папера до дати його продажу або погашення. Дисконт (премія) амортизувалися протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка. Сума амортизації дисконту (премії) нараховувалася одночасно з нарахуванням процентів.

Дивіденди, які отримані під час володіння цінними паперами відображаються за статтею звіту про фінансові результати "Дохід у вигляді дивідендів".

Облік кредитних операцій

Кредитна заборгованість обліковується за балансовими рахунками 1 та 2 класу за сумою основного боргу, зменшеною на суму створеного спеціального резерву під можливі збитки за кредитною заборгованістю, розрахованого відповідно до вимог чинного законодавства.

Облік основних засобів та нематеріальних активів

Основні засоби та нематеріальні активи обліковуються Банком за первісною (переоціненою) вартістю з врахуванням витрат, пов’язаних з придбанням, доставкою та ін. Амортизація нараховується з використанням прямолінійного методу, враховуючи норми, що використовуються при класифікації окремих груп.

Облік депозитних операцій

Облік коштів за зазначеними операціями здійснюється за первісною вартістю відповідно до внутрішніх положень Банку.

Облік доходів та витрат

Облік доходів та витрат Банком здійснюється з використанням методу нарахування. Доходи, що отримані Банком протягом поточного періоду до дати нарахування, обліковуються в момент їх надходження (сплати) касовим методом або нарахуванням у момент сплати. Доходи та витрати за разовими послугами визнаються без відображення на рахунках нарахованих доходів/витрат, якщо отримуються/сплачуються в поточному періоді, в якому отримано/сплачено послугу.

При розрахунку процентних доходів та витрат кількість днів визначається за методами "факт/факт", "факт/360" та "30/360".

При обліку штрафів та пені використовується касовий метод.

Облік формування та використання резервів

Облік формування та використання резервів здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства та внутрішніх положень Банку. Банком формуються резерви за наступними активними операціями: кредитні, дебіторська заборгованість, цінні папери, сумнівна (прострочена) заборгованість за нарахованими доходами, на покриття ризиків та витрат.

Податковий облік

Банк здійснює ведення податкового обліку відповідно до вимог чинного законодавства.

Аудит фінансової звітності Банку

Процедури аудиту фінансової звітності Банку здійснено відповідно до вимог чинного законодавства, на підставі проведених вибіркових перевірок достовірності відображення активів і пасивів Банку, оцінки повноти відображення проведених операцій та рівню внутрішнього контролю і організації обліку в Банку.

При розкритті окремих статей визначались найбільш суттєві складові, що надаватимуть користувачеві можливість оцінити структуру та якість фінансової звітності.

Елементи (статті) річної фінансової звітності Банку, якщо не зазначається інше, представлено в національній валюті – гривні (в тисячах).

Баланс Банку

І Активи

Примітка 1. Кошти в Національному банку України та готівкові кошти банку

Залишки коштів за 2006 рік можуть бути представлені наступним чином:

2006

Грошові кошти

608 463

Кошти в Національному Банку України

581 782

Усього

1 190 245

Система внутрішнього контролю касових операцій (внутрішні положення, ревізії операційної каси та грошового сховища, що були здійснені протягом звітного року тощо) є достатньою для управління ризиками, що притаманні зазначеним операціям.

Протягом звітного періоду розрахунково – касові операції здійснювались Банком відповідно до внутрішніх положень. Вибірковою перевіркою проведення розрахунково – касових операцій порушень вимог нормативно – правових актів НБУ не встановлено.

В загальному обсязі активів зазначені активи є найбільш ліквідними та не містять для Банку істотних ризиків.

Примітка 2. Казначейські та інші цінні папери, що рефінансуються Національним Банком України, та цінні папери, емітовані Національним Банком України

2006 2005
Боргові цінні папери, що рефінансуються Національним Банком України у торговому портфелі банку
0 0
Боргові цінні папери, що рефінансуються Національним Банком України, у портфелі банку на продаж

54506

59043

Цінні папери, емітовані Національним Банком України у портфелі банку на продаж
0 50000
Резерви під знецінення боргових цінних паперів, що рефінансуються Національним Банком України у портфелі банку на продаж
0 0
Усього

54506

109043
Боргові цінні папери, що рефінансуються Національним Банком України у портфелі банку до погашення

1838932

2060509

Боргові цінні папери, емітовані Національним Банком України у портфелі банку до погашення
0 1650000
Резерви під знецінення боргових цінних паперів, що рефінансуються Національним Банком України у портфелі банку до погашення
0 0
Усього

1838932

3710509
Усього цінних паперів 1893438 3819552

Станом на 31.12.2006 року в портфелі банку на продаж обліковувалися облігації:

- облігації, що випущені для погашення простроченої бюджетної заборгованості за податком на додану вартість в сумі 22 329 тис.грн. за номіналом;

- середньострокові державні облігації на суму 35 000 тис.грн. за номіналом;

- облігації ДП Міністерства оборони України „Українська авіаційна транспортна компанія" на суму 20 001 тис.грн;

- прострочені векселі: ЛК „Аніком" на суму 198 тис.грн.; ЗАТ „Аква - Інвест" на суму 190 тис.грн.; ДП „Каланчак - риборозплідник"на суму 66 тис.грн.

Станом на 01.01.2007 року в портфелі банку до погашення обліковувалися наступні боргові цінні папери:

- середньострокові державні облігації (скорочено СДО) на суму 1 690 459 тис.грн.;

- довгострокові амортизаційні державні облігації (скорочено ДАДО) на суму 75 554 тис.грн.;

- облігації внутрішньої державної позики, що випущені для погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість 36 559 тис.грн.;

- Єврооблігації на суму 347 тис.грн;

- облігації Київської міської Ради на суму 15 000 тис.грн.;

- облігації ЗАТ "Альфа-Банк" на суму 8 000 тис.грн.;

- облігації АКБ СР "Укрсоцбанк" на суму 50 000 тис.грн.;

- облігації ВАТ "РОДОВІД БАНК" на суму 8 000 тис.грн.;

- облігації ВАТ "Укрексімбанк" на суму 100 000 тис.грн.

Примітка 3. Кошти в інших банках

2006 2005
Кошти на вимогу в інших банках

1 071 170

1 202 123

Строкові вклади (депозити), що розміщені в інших банках

122 046

803

У тому числі розміщені на умовах субординованого боргу

0

0

Кредити, які надані іншим банкам

1 233 148

509 506

Сумнівна заборгованість за виплаченими гарантіями

0

0

Усього

2 426 364

1 712 432

Резерви під заборгованість інших банків

(54 489)

(28 112)

Усього коштів в інших банках за вирахуванням резервів

2 371 875

1 684 320

Категорії кредитів із вищезазначених і суми, під які були створені резерви протягом року:

- стандартні – 6 тис.грн.;

- безнадійні – 28 556 тис.грн.

Систему внутрішнього контролю можна визначити як достатньо функціональну і надійну для проведення операцій за рахунками "НОСТРО".