Смекни!
smekni.com

ЗАСОБИ СТИМУЛЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ АКТИВНОСТI МОЛОДИХ ШКОЛЯРiВ (стр. 4 из 4)

· Критика-пом'якшення («Напевно, в тому, що сталося, винен не тільки ти...»);

· Критика-докір («Що ж ти зробив так неакуратно? Не вчасно?»);

· Критику-зауваження («Не так зробив. У наступний раз постарайся зробити краще»);

· Критика-вимога («Роботу тобі доведеться переробити!»);

· Конструктивна критика («Завдання виконано неправильно. Що ти маєш намір тепер зробити?»);

· Критика-побоювання («Я дуже побоююся, що в наступний раз робота буде виконана на такому ж рівні»).

Переходьте на контракти. Цей вид стимулювання останнім часом практикується в західних школах. Замітивши в характері навчаючого ділову хватку, вчитель пропонує йому скласти діловий контракт на виконання взаємних зобов'язань. Учень, що вчиться бере на себе зобов'язання виконати роботу на належному рівні, а вчитель об'єктивно і вчасно її оцінити. Контракт вважається однаково порушеним, якщо той, що навчається виконав свою роботу на більш високому рівні або вчитель виставив більш високу оцінку, ніж заслуговує дана робота.

Пошук нестандартних рішень. Краще все-таки діяти за перевіреними правилами. Адже комусь треба створювати і перевіряти нові.

Дати навчаючому шанс врятувати свій престиж. У дев'яносто дев'яти випадках з ста, зазначають автори спеціальних психологічних досліджень, люди ні в чому себе не докоряють, як би не праві вони ні були. Нехай той, що навчається думає, що в поганій оцінці винен не він, а виключно вчитель. Нехай він виправдовується несприятливим збігом обставин і невдачею. Не будемо поспішати з руйнуванням його ілюзій. Дати йому шанс врятувати свій престиж, виправдатися перед собою.

Необхідно створити хорошу репутацію своїм вихованцям. Особливістю виховання дітей в єврейських сім'ях євираженнясхвалення за кожний найменший успіх, кожний успіх. Єврейська мати або батько сімейства ніколи не скажуть, що їх дитина лінива, нездібна або неохайна. Вони хвалять її безсоромно і постійно, створюючи тим самим комплекс переваги і примушуючи дитину тягнутися до видуманого ідеалу. У єврейських школах педагоги прагнуть створювати своїм учням хорошу репутацію, яку вони будуть старатися виправдати. У цьому, здається, і складається головний секрет єврейського виховання, яке в переважній більшості випадків досягає успіху.

Заохочення, які застосовуються в російських, українських, білоруських сім'ях і школах, куди більш скупі, невиразні і прямолінійні. Головне, що вони рідко здійснюються публічно, а неначе крадькома, мимохідь. Треба частіше за прибегайть до заохочень. Створювати враження, що помилка, яку хочемо бачити виправленої, легко поправна. Нехай вони вірять у власні сили. Вони будуть раді зробити все, що їм запропонують.


III. Підготовка урока.

Формула ефективності урока включає дві складові частини: ретельність підготовки і майстерність проведення. Погано спланований, недостатньо продуманий, поспішно спроектований і не узгоджений з можливостями навчаючихся якісним бути не може. Підготовка урока це розробка комплексу заходів, вибір такої організації учбово-виховного процесу, яка в даних конкретних умовах забезпечує найвищий кінцевий результат.

У підготовці вчителя до урока виділяються три етапи: діагностики, прогнозування, проектування (планування). При цьому передбачається, що вчитель добре знає фактичний матеріал, вільно орієнтується в своєму учбовому предметі. Він веде і поповнює власні так звані тематичні папки або робочі книги, куди заносить новітні відомості, що з'явилися в області предмета, що викладається ним, проблемні питання і завдання, тестові матеріали і т. д. Для успішної підготовки урока, підкреслимо ще раз, важливо, щоб у педагога не було проблем з фактичними завданнями, щоб він упевнено володів учбовим матеріалом.

Підготовча робота зводиться до «пристосування» учбової інформації до можливостей класу, оцінки і вибору такої схеми організації пізнавальнї праці і колективної співпраці, яка дасть максимальний ефект. Щоб вибрати оптимальну схему проведення урока, необхідно пройти канонічний шлях розрахунку учбового заняття. У його основі алгоритм підготовки урока, послідовне виконання кроків якого гарантує облік всіх важливих факторів і обставин, від них залежить ефективність майбутнього заняття. Реалізація алгоритму починається з діагностування конкретних умов. Діагностика (про неї вже говорилося в зв'язку з проектуванням виховної роботи) полягає в «проясненні» всіх обставин проведення урока: можливостей що вчаться, мотивів їх діяльності і поведінки, запитів і схильностей, інтересів і здібностей, необхідного рівня навчаності, характеру учбового матеріалу, його особливостей і практичної значущості, структури урока, а також у уважному аналізі всіх витрат часу в учбовому процесі на повторення (актуалізацію) опорних знань, засвоєння нової інформації, закріплення і систематизацію, контроль і корекцію знань, умінь. Завершується даний етап отриманням діагностичної карти урока, на якій наочно представляється дія визначальних ефективність заняття Найбільша якість очікується в тому випадку, коли фактори знаходяться в зоні оптимальних умов.


ВИСНОВКИ

Під час роботи з дітьми, а особливо з малими дітьми, потрібно якимось чином заохочувати дітей до навчання, стимулювати навчання. Засобів стимулювання існує багато, і як вже згадувалося на попередніх сторінках, стимулювання ефективності навчання молодших школярів — це підбір різних заходів, за допомогою яких у дітей був би присутній інтерес до навчання, щоб з радістю йшли до школи. Засоби є різні, наприклад:

1) Переходити з дітьми на “контакти”;

2) Критикувати співпереживаючи;

3) Звертатися до самолюбства;

4) Схвалювати успіхи дитини;

5) Опиратися на бажання учнів;

6) Враховувати їх інтереси та наміри.

Важливим етапом є підготовка до урока. Вона повинна бути цікавою. Потрібно побільше давати дитині висловлюватись на уроці. На уроці обов'язково повинна бути присутня наочність.

Під час підготовки до уроку необхідно враховувати також психолого-педагогічні аспекти. Отже вибір стимулу, за яким потрібно навчатись — це дуже важкий процес, з яким не завжди впорується і доросла людина, а тим більше учень


Таблиця № 1.

Таблиця № 2.


Список використаної літератури.

1. Бабанский Ю.К. Проблемы повышения эффективности педагогических исследований. М. 1982г.

2. Белкин А.С. Ситуация успеха. Как ее создавать. – М. 1991г.

3. Выготский Л.С. Педагогическая психология. – М. 1996г.

4. Дусавицкий А.К. Формула интереса. – М. 1989г.

5. Кириллова Г.Д. Теория и практика урока в условиях развивающего обучения. – М. 1980г.

6. Куписевич Ч. Основы общей дидактики. – М. 1986г.

7. Лернер И.Я. Дидактические основы методов обучения. – М. 1981г.

8. Лихачев Б. Педагогика – М. «Юрайт» 1998г.

9. Маркова А.К., Матис Т.А., Орлов А.Б. Формирование мотивации учения. – М. 1990г.

10. Монтьев А.Н. Потребности мотивы и эмоции – М. 1971г.

11. Ніна Зінченко “Емоційне стимулювання навчально-пізнавальних потреб школярів”.

12. Оконь В. Введение в общую дидактику. – М. 1990г.

13. Организационные формы обучения /Под ред. Малеванного Ю.И./ - К. 1991г.

14. Підвищення ефективності початкового навчання. Посібник для вчителів. К. “Рад. школа" 1974г.

15. Повышение эффективности обучения в начальной школе. /Под ред. Давыдова В.В. и Понатарева Я.А. М., Ак. пед. наук РСФСР 1963г.

16. Подласый И.П. Как подготовить эффективный урок. – К, 1989г.

17. Подласый И.П. Педагогика. – М. «Владос» 1999г.

18. Початкова школа № 4, 96р. З.М. Онишків «Стимулювання навчальної діяльності молодших школярів».

19. Скаткин М.Н. Проблемы современной дидактики. – М. 1984г.

20. Совершенствование обучения младших школьников. /Под ред. Пышкало А.М./ - М. Педагогика, 1984г.

21. Харламов И.Ф. Педагогика. - «Высшая школа» М. 1990г.

22. Харламов И.Ф. Педагогика. – «Гароарики» М. 1999

23. Якобсон П.М. Психологические проблемы мотивации поведения человека. – М. 1969г.