Смекни!
smekni.com

Вплив середньовічних університетів на формування середньовічної науки (стр. 4 из 5)

2.3 Проникнення гуманізму в університети

Розповсюдженню гуманізму сприяли кризові явища в пізній схоластиці і університетському викладанні. В перші роки XVI в. в Німеччині існували вже 15 університетів (не рахуючи Празького і Базельського на території імперії), з них 9 були засновані з середини XV в. "Молоді" університети зберігали роль оплоту боротьби церкви з єрессю, вони так само, як "старі", одержували привілеї на цензуру книг; їх викладачі були зобов'язані негайно спростовувати "помилкові думки", що розходилися з навчанням церкви, якщо вони зустрічалися в текстах, якими користувалися при навчанні студентів. Саме це навчання ґрунтувалося тоді на застарілих, століттями підручниках і методах викладання, що не мінялися. Вони не зазнали змін у зв'язку із спробами все ж таки відновити схоластику або черговим зверненням до Хоми Аквінському, або орієнтацією на вужі скостенілий оккамізм. Принципові відмінності між цими двома шляхами схоласти, ніколи виявлені різко, у епігонів згладилися. Це наочно виразилося в практиці викладання ряду університетів (в Майнце, Віттенбергу): лекції з філософії читалися тут двічі, "томісти" і "оккамісти" змінювали один одного, різними способами трактуючи однотипні питання, але незмінно залишаючись у межах ортодоксії. Результатом подібної зануреної не стільки в пошук істини, скільки в хитросплетіння аргументування і готові формули стало нівелювання особи ученого - за ціле сторіччя схоластика не дала жодного творчо видатного імені. Навіть Р. Біль, якого в історіографії наших днів деколи вважають останнім видним німецьким схоластом (він помер в 1495 р.), був лише майстром спрощення і загострення теологічних питань, але не дійсним відкривачем нового. (9; 25)

Відривом схоласти від практичних запитів життя не забули скористатися гуманісти, що висували ідею "реформації університетів". Їх проникнення в університети на перших порах було мирним. Його полегшували ще не подолані зв'язки раннього німецького гуманізму з схоластичною традицією, сприяння ряду князів, що прагнули зміцнити свій вплив на університети. а також конкуренція вищих шкіл, де поява "знаменитостей" збільшувала притоку студентів, а з ним і доходи. Як правило, гуманісти починали з читання не обов'язкових для відвідин лекцій на артистичних (філософських) - факультетах, підготовчих для "вищих" факультетів теології, має рацію, медицина. Незабаром деяким гуманістам вдалося зміцнитися навіть на двох останніх факультетах, проте теологічні факультети були і залишилися бастіонами схоластики. Сам процес "освоєння" гуманістами університетів був тривалим і нерівномірним в різних територіях Німеччини. В цілому він продовжувався протягом всієї другої половини XV - почала XVI в.

Різко розширявся круг стародавніх авторів, що вивчаються, гострій критиці піддавалися традиційні підручники, формалізм схоластичної логіки, праці середньовічних коментаторів. Як і в Італії, головним принципом ставало звернення до першоджерел, зокрема до новітніх. Використовувалися тексти, обчищені від середньовічних спотворень методами історико-філологічної критики, приклади якої дали італійці. Головним способом донесення знань як і раніше залишалося читання і коментування текстів, буквальне і іносказання, проте змінилися і самі авторитети, на які спиралося таке викладання, і підхід, до них. він доповнювався інтересом до географії, медицини, астрономії, математики. В структурі німецької гуманістичної культури роль природознавства виявилася більшою, ніж в аналогічній за часом французькій або англійській ренесансній культурі. (9; 33)

Зростання прагнень реформації в Німеччині і виняткова гострота цієї проблематики в країні зумовили і інші специфічні риси гуманізму. Питома вага етико-релігійних і церковно-політичних питань, мимо яких не пройшов жодного з німецьких гуманістів, в цілому була тут більш значна, ніж в Італії тієї ж пори. Характерною межею був і пронизливий всю діяльність гуманістів загально німецький патріотизм, постійна тяга до виховання національних цивільних відчуттів і інтересів. Гуманісти хворобливо відчували контраст між "минулою славою" імперії і політичною слабкістю роздробленої вітчизни. Патріотичні ідеї в результаті нерідко набували гіпертрофованого характеру, вироджуючись в націоналізм, а "вітчизна" змішувалася з "імперією". (12; 19)

Пробуджує самосвідомість особи, гуманістичне антистанове розуміння гідності, благородність людини, висока оцінка ролі розуму і земної слави - все це були загальні прикмети європейського гуманізму, властиві і його північної гілки. Але ідеал різносторонньої творчості, що затвердився в Італії, "універсальної людини", як і французький аристократично забарвлений зразок гармонійно розвиненого придворного, в Німеччині практично не одержали розповсюдження

Будучи представниками культури просвітницького типу, гуманісти в своїй педагогіці нерозривно зв'язували задачі освіти із задачами виховання у дусі гуманістичної етики, особистої і цивільної, а також з естетичною метою - вдосконаленням смаку, мови і стилю по зразках класичної латині. У відношенні до мови ясно розкрилася своєрідність естетичних представлень німецьких гуманістів: невіддільність естетики від етики, домінуюче значення останньої, інші, ніж в Італії, відтінки естетики - перевага не гармонійних, а експресивних форм, спадщина багатовікових народних тяжінь, що історично склалися. В німецькому гуманізмі набули широке поширення різні види сатири, автори охоче користувалися прийомами гіперболи і гротеску. (4; 51)

Головним завоюванням гуманістів в німецьких університетах XV-начала XVI в. стала підготовка на основі цих місцевих вищих шкіл, притому за порівняно короткі терміни, достатньо широкого круга освічених людей, обізнаних в нормах нової, світські орієнтованої культури, а у якійсь своїй частині і що керуються ними. Правда, чималу їх частку склали ті, хто засвоював гуманізм чисто формально, поверхнево, для кого він виявився лише модою. Іншу велику групу склали численні рядові учасники гуманістичного руху, носії і виразники його "загальних місць". Їх сукупну роль не можна недооцінювати: вони додавали стійкість середньому рівню досягнень нової культури, сприяли її розвитку вшир. Порівняно невеликий в Німеччині круг видатних гуманістів, які змогли піднестися в своїй діяльності до творчості загальнонаціональної, а у ряді випадків - і європейського культурного значення.

2.4 Наука Відродження

Якщо в мистецтві Відродження загальним ідеалом і природним критерієм стала плотська тілесність, то в науці ця роль відводилася раціональній індивідуальності. Не індивідуальне знання або думка, а достовірність самої індивідуальності виявлялася істинною підставою раціонального пізнання. Все в світі можна поставити під сумнів, безперечний тільки факт самого сумніву, який є безпосереднім свідоцтвом існування розуму. Таке самопізнання розуму, прийняте як єдино істинна точка зору, є раціональною індивідуальністю. Наука Відродження мало відрізнялася від мистецтва, оскільки була результатом особистого творчого пошуку мислителя. Художник - це шукач істинних образів, мислитель - шукач істинних ідей. У художника є техніка зображення, у мислителя - техніка прояснення, або метод пізнання. Мислитель здатний проникнути за межі плотського світу в задуми Творця. І як в творчості художника продовжувалося творення миру на основі досконалих образів, так і в творчості ученого відкривалися задуми Бога про світ. Може показатися дивним, але традиція бачити в чистому розумі засіб збагнення Бога і його задумів, якої дотримувалися вчені Відродження, розвивалася в середньовічному містицизмі. Ця традиція бере початок ще в античності - в навчаннях піфагорійців, у філософії Платона. Чим могло харчуватися переконання Платона в тому, що йому було дано осягнути світ ідей, по моделі якого створений мир речей? Ідея є самоочевидність розуму, узятого без жодних образів, сама виступаюча інструментом створення і конструювання образів. Ідея, яку з превеликою працею може осягнути смертний, є в той же час початковий принцип побудови буття, а значить, повинна бути і принципом побудови істинного знання. Так було у Платона, але М. Екхарт, думку якого ми вже приводили, теж був переконаний, що мислитель, що пізнає Бога "без допомоги образу", стає тотожним Богу. Вчені Відродження також вважали, що істини, що відкриваються розумом і не мають наочного виразу, дані як би самим Богом. З одного боку, учені віддавали дань своєму часу, коли прийнято було вважати, що вищі істини можуть бути встановлені тільки Богом. З другого боку, в апеляції до Бога був своєрідний "героїзм послідовності". Адже логіка мислення вимагала виходу за межі уяви, тобто в сферу неназваного, яке все ж таки потрібне було якось назвати і позначити. Знання про те, що не можна представити наочно, що є протиприродним з погляду земного існування, тільки в Новий час стали називати природними законами природи, а мислителі Відродження посилалися на Бога або на універсальний Розум. (7; 53)