Смекни!
smekni.com

Ісламська традиція виховання (стр. 2 из 4)

Про важливість виховання дітей свідчать багаточисельні аяты Священного Корану і вислову Пророка Мухаммада. Так, аллах Всевишнього говорить в Коране: "Про ви, які увірували! Остерігайте себе і свої сім'ї від вогню пекельного, паливом якого служать люди і камені" (сура "Заборона", аят 6) [1,11].

Також Посланець аллаха сказав: "Шануєте ваших дітей і добре виховуйте їх" (Ібн Мад).

Таким чином, за ісламською традицією вважається, що аллахом Всевишнього і його Посланником Мухаммадом на батьків і вчителів покладена велика відповідальність по вихованню дітей.

Тягар цього вантажу, на їх думку, полягає в тому, що діти довірені нам Всевишнім, і в Судний день ми відповідатимемо за них перед аллахом. Виховання людини найплідніше в ранньому віці. Адже саме в ці роки формуються основи особи. Чим доросліше дитя, тим важче він піддається переробці. З м'якого воску можна сліпити що завгодно, але затверділий віск легко перетворити на порошок [1,12].

Плоди хорошого виховання дістаються ціною великої праці і турбот, тому в процесі виховання враховуються наступні аспекти:

1. Релігійний. Тут мається на увазі залучення дитяти з самого народження до иману, навчання його основам ісламу і шаріату.

Іман - це віра в аллаха Всевишнього, Його ангелів, Його небесні книги і Його пророків, в Судний день і визначення долі, в те, що все хороше і погане відбувається по волі аллаха Всевишнього .

Стовпи ісламу - це поклоніння у формі аш-шахадата, намазу, поста, аз-заката, аль-хаджа і так далі

Принципи шаріату - це комплекс розпоряджень і норм, встановлених аллахом Всевишнього для людей, що повірили в нього, і регулюючих їх поведінку як на рівні окремої людини, так і на рівні суспільства.

Всі діти народжуються з властивій природі людини вірою в існування Єдиного Бога. По словах Абу Хурайри, Посланець аллаха сказав: "Всі діти народжуються в "" - батьки їх роблять християнами, іудеями або многобожниками" (Аль-бухарі). Фитра означає, що всі діти з'являються на світло, готовими прийняти все. Іншими словами, дитя покидає утробу матери, відкриваючи перед собою двері життя без нав'язаних уявлень і пристрастей. Їх душі подібні до чистого листка паперу, саме батьки дають дітям уявлення про навколишній світ, вибирають їм релігію. Тому саме вони несуть відповідальність за майбутнє дитяти перед аллахом Всевишнього.

2. Етичний. Цей аспект має на увазі комплекс морально-етичних принципів, які необхідно прищепити дитяті з раннього дитинства. Ці принципи повинні стати стрижнем його психологічної особи.

Посланець аллаха визначив основну мету своєї великої місії словами: "Я був посланий для того, щоб удосконалити моральність".

Про важливість етичного виховання свідчить і інший хадис, де мовиться: "Навчайте ваших дітей і домочадців моральності і виховуйте їх" (Абд-ар-разак).

В результаті етичного виховання дитя, зростаюче з вірою в аллах, вихований в богобоязливості, відчуватиме Його контроль і відповідальність за свої вчинки. У його психіці, поза сумнівом, зачнуть закладатися фундаментальні морально-етичні цінності. Він відрізнятиметься винятковою врівноваженістю, чесністю, правдивістю, глибоким відчуттям любові до своїх батьків, братів, сестер, друзів.

3. Фізичний. Завдання цього аспекту виховання полягає у формуванні сильної, міцної, здорової людини, яка повинна переживати радість і задоволення від тієї користі, яку він приносить своїй сім'ї і суспільству.

Фізичне виховання направлене на вдосконалення організму, зміцнення імунітету, попередження захворювань. Здоров'я, з погляду ісламу, одна з найбільших милостей аллаха. Посланець аллаха сказав: "Сильний віруючий краще для аллаха і улюбленіший Їм, ніж слабкий". Іслам настійно рекомендує укріплювати і зберігати тілесне здоров'я за допомогою фізичних вправ, спортивних ігор і тренувань.

4. Інтелектуальний. Це сторона виховання не менш важлива, чим попередні. Інтелектуальне виховання формує у дитяти прагнення до збагнення наук і пізнанню навколишнього світу. Головні зусилля необхідно прикладати до оволодіння релігійними знаннями, що допомагають досягти спокою і щастя на цьому і тому світлі. Про цінність знань і про обов'язок людей осягати ісламське учення свідчать багаточисельні аяты Священного Корану і хадисы Пророка

Всевишній говорить: "Скажи: чи рівні ті, які знають, і ті, які не знають?" (сура "Натовпи", аят 9). Проте не можна забувати і про інші науки. Абу Хурайра передав, що Посланець аллаха сказав: "Тому, хто йде по дорозі знань, аллах полегшить дорогу в Рай" (Муслім).

5. Психологічний. Цей аспект має на увазі виховання здорової, стійкої психіки, проявом якої у дитяти є сміливість, самостійність, прагнення до досконалості, добра, любові.

При правильному психологічному вихованні дитя стає невразливим до ненависті, заздрості або неприязні і позбавляється відчуття страху перед ким-небудь, окрім аллаха Всевишнього. Він задоволений волею свого Панове і постійно бажає здобути Його благословення. У нім немає ненависті, заздрості або неприязні.

6. Соціальний. Завдання цього аспекту - привчити дитяти дотримувати суспільні норми поведінки. Одним з його основоположних принципів є неухильне дотримання важливим правилам людського гуртожитку. Необхідно з раннього дитинства формувати в дитяті уміння і навики встановлення соціальних контактів і зв'язків. При цьому потрібно орієнтуватися на модель поведінки, запропоновану Пророком Мухаммадом: ".поддерживай стосунки з тим, хто пориває їх з тобою, давай тому, хто відмовляє тобі, і прощай тому, хто гнобив тебе".

7. Половою. Цей вид виховання має на увазі освіта дитяти в питаннях підлоги. Він включає роз'яснення суті взаємин між підлогами, інстинкту продовження роду і інших питань, пов'язаних з браком [1,73].

Судячи по аятам Корану і хадисам Пророка, батькам і вихователям можна відверто говорити з дітьми про питання, пов'язані із статевим життям. Мета статевого виховання - перш за все фізичне і моральне здоров'я дитяти, а також його освіта в області дозволеного і забороненого в цій сфері людського життя.

Такі основні традиції ісламського виховання, і досвід мусульманських країн переконливо показує його благотворність і ефективність.

3. Виховання і навчання дітей в ісламській традиції

Найефективніший спосіб виховання, за ісламською традицією, це бути людиною для наслідування. Не залежно від того хочемо ми того чи ні, діти вчаться поводитися в життя спостерігаючи за нами. Навіть відсутній батько - модель для наслідування. Так, хлопчик, що виріс в сім'ї яку кинув отець, можливо, вчинить аналогічно зі своїми дітьми. Кожного разу при спілкуванні з дітьми, ми учимо їх, не залежно від нашого наміру робити це чи ні [10, 9].

Таким чином, необхідно проаналізувати, то як ми поводимося з дитям, що б отримати бажаний результат.

Негативні поведінка і думки приводять до появи у дітей негативних якостей. Термін позитивна і негативна підтримка, популярний в сучасній психології. Але цей термін затверджувався в Коране і в діях і словах Пророка Мухаммеда (та благословить його аллах і вітає) 1400 років тому.

Маленькі діти, вважається в ісламі, в основному хороші. До того ж вони хочуть порадувати своїх батьків. Коли ви хвалите їх за їх хорошу поведінку говоримо, що Тато і Мама задоволені їх діями, ви використовуєте позитивну підтримку. На жаль багато батьків ігнорують хороші вчинки своїх дітей і звертають увагу тільки на погані вчинки.

Наведемо приклад.

Іман 3 року і у неї є молодший брат Самір, якому 1 рік. Вона дістає свої кубики і зачинає грати, ну і звичайно ж Самір повзе до неї щоб прийняти участь. Вона дає йому червоний кубик і продовжує будувати башту. Саміру набридло 1 кубик і він намагається узяти ще один. І тим самим він рушить башту. Іман реагує із злістю, забирає всі кубики і говорить братові, що він не може забрати жодного кубика. Її мама чує її, і із злістю кричить на неї "Іман, ти погана дівчинка, ти не ділишся кубиками. Дай йому декілька"

Іман зробила 2 дії по відношенню до брата:

1. Вона дає йому кубик

2. Вона бере кубик назад

Але мама відмітила тільки погану дію! Це учить Іман тому, що якщо вона хоче привернути увагу матери, то вона НЕ повинна ділитися.

Як ще могла повісті себе мама? Якби вона похвалила Іман за першу дію коли вона поділилася кубиком ("Іман, яка ти хороша сестра. Я така рада бачити як ти ділишся з братом"), тоді Іман запам'ятала б, що здійснення цього "хорошого" привернуло увагу мами. Коли її брат зіб'є кубики, можливо, її першою реакцією буде відняти всі кубики, але якщо її мама заспокоїть її і підбадьорить її на нову спробу, ("Про Іман, це погано що брат зруйнував твої кубики. Він намагався пограти з тобою, але він ще малий що б будувати башти. Чом би тобі не побудувати маленьку башточку що б він грав з нею, і тоді ти зможеш побудувати велику для себе) тоді, можливо, вона з радістю дасть йому більше кубиків. Вона захоче поділитися кубиками наступного разу, оскільки цю дію привабила увага її мами [10,11].

Щепити любов до релігії, по ісламських традиціях, треба якомога раніше, адже молитися можна скрізь, де є чисте місце. Дуже поважно дохідливо пояснити дитяті про існування Єдиного Творця і поклонятися Йому. Доленосного при вихованні маляти навчити його здійснювати п'ятикратні моления. При цьому треба зробити так, щоб виконання норм релігії не перетворилося на тягар, а стало добровільного і приємного виконання обрядів. Значущим елементом є навчити малят читати молитву перед сном і уранці, до і після їди. Навчити дітей бути вдячними до батьків, до Творця Всевишнього.

Одним з найбільш важливих аспектів мусульманського виховання дітей, є пояснення ним того що аллах також задоволений їх діями. Якщо ви говорите що те, що вони зробили робить вас і аллаха задоволеними, тоді дитя зачинає асоціювати хорошу поведінку з дією ради достатку аллаха, що є основою дії Мусліма [10, 12].