Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми: "Векторний графічний редактор Corel Draw" (стр. 2 из 7)

1) професійно-технічний — 2125 годин;

2) загально-технічний — 171 година;

3) загальноосвітній — 1623 години.

Основною характеристикою для оцінювання рівня професійної підготовкив ПТЗО є відношення часу, який відводиться на теоретичненавчання, до часу, який відводиться на виробниче навчання. Даний показник має назву показник інтелектуалоємкості професійної підготовки.

— час, що відводиться на теоретичне навчання;

— час, що відводиться на практичне навчання.

Показникзагальноосвітньої бази професійної підготовки визначається за формулою:

, де

— час, що відводиться на вивчення загальноосвітнього циклу;

— час, що відводиться на вивчення професійно-технічного циклу;

1.3 Аналіз учбової дисципліни та її ролі у підготовці фахівця

Дисципліна «Спеціальна технологія» відноситься до дисциплін спеціального циклу.

Обсяг курсу становить 373 годин, в тому числі лекцій – 323 годин; лабораторно-практичних занять – 50 годин.

Самостійна робота передбачає вивчення теоретичного матеріалу шляхом опрацювання змісту кожної теми, повторення матеріалу за допомогою питань для самоперевірки і написання контрольної роботи.

Питання для самоперевірки дозволяють студентам перевірити ступінь засвоєння теоретичного матеріалу.

Контрольна робота повинна бути виконана за одним із варіантів.

Варіант контрольної роботи вибирають по початковій букві прізвища студента і останньої цифри його навчального шифру. Відповіді на контрольні питання повинні бути короткими і розкривати суть питання. Контрольна робота повинна бути захищена в період сесії.

Виконання лабораторно-практичних робіт здійснюється в період сесії згідно методичних вказівок з проведення лабораторно-практичних занять з дисципліни для спеціальності «Оператор комп’ютерного набору».

Курс завершується іспитом. Допуск до іспиту з дисципліни здійснюєься з урахуванням захисту контрольної роботи та лабораторно-практичних робіт.

Для подальшого дослідження вибираємо тему «Графічний редактор Corel Draw».

Ця тема має важливе значення для кваліфікованого робітника професії «Оператор комп’ютерного набору». Зокрема для формування наступних умінь:

• виховання інформаційної культури;

• практичного застосування вивченого матеріалу;

• закріплення знання загальних принципів роботи графічного редактора Corel Draw;

1.4 Міжпредметні зв’язки теми: «Графічний редактор Corel Draw»

Міжпредметні зв’язки мають особливе значення для здійснення органічногозв'язку професійної і загальноосвітньої підготовки, тобто забезпеченняєдності в навчанні.

Методичними прийомами при встановленні конкретних міжпредметних зв’язків можуть бути: нагадування, єдині вимоги, абстрагування, конкретизація, узагальнення, постановка пізнавальних питань.

Далі розглянемо дисципліни і питання, які забезпечують вивчення даної теми (таблиця 1.3).

Таблиця 1.2 – Перелік основних дисциплін і питань, які забезпечують вивчення теми: «Графічний редактор Corel Draw»

Дисципліна Питання
1. Комп’ютерний дизайн 1. Робота з растровою графікою.2. Основи монтажу.
2. Інформатика 1. Графічні редактори.2. Основи побудови діаграм у MS Excel.3. Форматування таблиць у MS Excel.

В таблиці 1.3 представлені дисципліни і питання, вивчення яких забезпечує дана тема.

Таблиця 1.3 – Перелік дисциплін і питань, вивчення яких забезпечуєдана тема.

Дисципліна Тема дисципліни
Основи роботи на ПК. Основи роботи з растровою графікою.

1.5 Розробка фрагмента поурочно-тематичного плану

Дисципліна: «Спеціальна технологія».

Кількість годин на дисципліну: 375 години.


Таблиця 1.4 – Поурочно-тематичний план вивчення дисципліни: «Спеціальна технологія»

№ уроку такількість часів Тема та короткий зміст матеріалу, що був отриманий на уроці Навчальна та виховна ціль уроку Методична характеристика та особливості проведення занять Намічені самостійні роботи, вправи, види контролю і т.ін. Між предметні зв’язки Учбово-матеріальне оснащення уроку / наочні посібники ТСО, ВТ
1 2 3 4 5 6 7
1 (4 год.) Вступ до комп'ютерної графіки.Основи роботи з програмою:Графічні редактори. Векторна і растрова графіка.Знакомство с CorelDRAW10 Налаштування програмного інтерфейсу.Способи створення графічного зображення в CorelDraw 1. Познайомити учнів з основами налаштування інтерфейсу програми.2. Базові знання роботи з графікою. Лекційне заняття:1.Організаційний момент (10 хв.)2.Мотивація (10 хв.)3.Актуалізація (20 хв.)4.Повід.лекційного матеріалу (45 хв.)5.Видача д/з. (5 хв.) Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Тип зв’язку – передуючий.Дисципліна:Комп’ютерний дизайн (тема: «Робота з растровою графікою.») ПК, CorelDRAW10, навчальні посібники
2 (4 год.) Навички роботи з об’єктами:Управління масштабом перегляду об'єктів.Копіювання об'єктів.Групування об'єктів.З'єднання об'єктів.Логічні операції. Навчити базовим операціям з об’єктами. Лекційне заняття:1.Організаційний момент (10 хв.)2.Мотивація (10 хв.)3.Актуалізація (20 хв.)4.Повід.лекційного матеріалу (45 хв.)5.Видача д/з. (5 хв.) Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Тип зв’язку – передуючий.Дисципліна: Комп’ютерний дизайн (тема: «Основи монтажу) ПК, CorelDRAW10, навчальні посібники
3 (4 год.) Робота з кольором:Природа кольору.Кольорові моделі.Прості і складені кольори.Способи фарбування об'єктів.Редагування растрових зображень.Фігурне обрізання.Формати векторних і растрових зображень. Надати базові знання з роботи із кольором. Урок вдосконалення навчальних вмінь та формування навичок виконання прийомів, операцій та робіт Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Тип зв’язку – передуючий.Дисципліна: Комп’ютерний дизайн (тема: «Робота з растровою графікою») ПК, CorelDRAW10, навчальні посібники
4 (4 год.) Використання спецефектів:Додавання перспективи.Створення тіні.Деформація форми об'єкта.Застосування об'єкта-лінзи.Ефект перетікання об'єктів. Навчити створювати спецефекти. Урок виконання комплексних робіт. Самостійне виконання завдання, фронтальне опитування. Тип зв’язку – передуючий.Дисципліна:Комп’ютерний дизайн (тема: «Робота з растровою графікою.») ПК, CorelDRAW10, навчальні посібники

1.6 Розробка переліку комплексно-методичного забезпечення для вибраної теми

Перелік комплексно-методичного забезпечення для вивчення теми «Векторний графічний редактор Corel Draw».

1. Підручники:

а) Смолина М.А. CorelDRAW X3. Самоучитель. – М.: Диалектика, 2006. – 640 с.: ил.

Ця книга призначена для всіх, у кого є бажання вивчити програму CorelDRAW Х3 практично з нуля. З її допомогою ви навчитеся орієнтуватися в основних питаннях роботи програми Corel DRAW Х3, вивчите призначення і засвоїте методи застосування її інструментів. Дана книга призначена для індивідуального навчання і розрахована на користувачів всіх категорій з будь-яким рівнем комп'ютерних знань. Вона цілком може стати довідником, до якого можна буде звернутися в будь-який момент, зіткнувшись зі складною або невідомою ситуацією. Завдяки лаконічному опису існуючих в CorelDRAW інструментальних засобів і методів роботи з ними, ви знайдете тут відповіді на будь-які практичні питання.