Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми: "Векторний графічний редактор Corel Draw" (стр. 3 из 7)

Книга «CorelDRAW X3. Самоучитель» добре ілюстрована й містить безліч практичних прикладів використання інструментальних засобів Corel DRAW Х3. Виконавши всі наведені в книзі покрокові інструкції і застосувавши описані прийоми роботи безпосередньо під час читання книги, ви швидко навчитеся створювати власні малюнки й композиції, а потім готувати їх до друку або публікації в Web.

В даному підручнику тема розглянута в частині 1 «Основы работы в CorelDraw X3».

б) Рожкова Н. Г., Данилов П. П., Шитов В. Н. Графический дизайн и реклама на компьютере. Краткое руководство. – М.: Вільямс, 2006. – 320 с.: ил.

У книзі викладаються основні теоретичні відомості, необхідні для грамотної побудови малюнка, оформлення композиції та вирішення інших питань, пов'язаних з практичним дизайном друкованої та рекламної продукції. Наводиться короткий огляд необхідних програмних і апаратних комп'ютерних засобів, дається методика виконання дизайнерських робіт на базі пакетів CorelDRAW 12 і Photoshop CS. Виклад супроводжується численними прикладами і практичними рекомендаціями. Книга призначена для широкого кола читачів: слухачів комп'ютерних курсів, студентів та викладачів вищих і середніх навчальних закладів, професійних конструкторів і дизайнерів, які бажають використовувати сучасні комп'ютерні технології в своєї творчої діяльності.

Тема розглянута у главі 3 «Векторная графика» та главі 4 «Растровая графика».

2. Навчальний посібник.

Бондаренко С.В., Бондаренко М.Ю. Лучшие трюки и эффекты в Photoshop CS3, CorelDRAW X4, 3ds Max 2009. – М.: Диалектика, 2008. – 336 с.: ил.

У цій книзі на конкретних прикладах демонструються професійні прийоми роботи відразу в трьох програмах комп'ютерної графіки, кожна з яких є кращою в своїй галузі. Будь-який художник або дизайнер, фотограф або проектувальник повинен знати і вміти працювати з кожною з них, незалежно від його основної спеціалізації – пропоновані авторами прийоми і методи знайдуть застосування в самих різних реальних проектах Ця книга практична від початку і до кінця, в ній немає теоретичних викладок, обговорюються лише можливі способи вирішення цілком конкретних завдань. Безліч відмінних ілюстрацій спрощують роботу з книгою та наочно демонструють обговорювані прийоми.

3. Методичні рекомендації до виконання лабораторних (практичних) робіт.

4. План-конспект уроку.

5. Поурочно-тематичний план.

1.7 Характеристика учбово-матеріальної бази, яка повинна бути привернутадля вивчення вибраної теми

Учбово-виробничі бази є головними і першочерговими дидактичнимискладовими професійно-практичного навчання.

Як учбово-виробничі бази можуть виступати:

· учбово-виробничі майстерні;

· учбові ділянки і окремі учбові цехи безпосередньо на виробництві;

· учбові полігони;

· учбові господарства і ін.

Найпоширенішими є учбово-виробничі майстерні.

В таблиці 1.5 представлений перелік необхідних майстерних, кабінетів і лабораторій, які необхідні для вивчення теми: «Векторний графічний редактор Corel Draw»

Таблиця 1.5 – Перелік необхідних майстерень, кабінетів і лабораторій

по предметах професійно-технічного циклу.

Кабінети Лабораторії
1. Основ програмування.2. Спецтехнології. 1. Комп’ютерної техніки та програмування.

1.8 Висновок

В першому розділі курсової роботи був виконаний аналіз початкових умов:

· аналіз учбового плану;

· аналіз учбової дисципліни і її ролі в підготовки молодшого фахівця;

· розробка фрагмента поурочно-тематичного плану.

На основі аналізу перспективно-тематичного плану, для подальшої розробкивибираємо тему уроку: «Знайомство с Corel Draw 10».

2. Організація і методика уроку обраної теми

Тема: «Знайомство с Corel Draw 10»

Ціль:

Ціль:

1) Дидактичні:

• закріплення знання загальних принципів роботи з Corel Draw;

• формування вмінь та навичок роботи з графікою у графічному редакторі Corel Draw.

2) Розвиваючі:

• розвиток здатності логічно міркувати, робити евристичні висновки;

• розвинути вміння застосовувати отримані знання для створення власних макросів.

3) Виховні:

• виховання інформаційної культури;

• виховання творчого підходу до роботи, бажання експериментувати;

• професійна орієнтація і підготовка до подальшого самонавчання майбутньої трудової діяльності.

Тип уроку: лекційне заняття.

Методи навчання:

• наочні: ілюстрації на дошці, плакати;

• словесні: розповідь, бесіда.

Методи контролю:

• фронтальне опитування;

Дидактичне забезпечення:

• персональний комп’ютер;

• плакати;

• Corel Draw.

План уроку:

I. Організаційний момент (10 хв.)

• привітання;

• перевірка присутніх;

• перевірка готовності до заняття.

II. Мотивація (10 хв.)

III. Актуалізація знань (20 хв.)

• оголошення теми і цілей заняття тема сьогоднішнього уроку;

• пояснення нового матеріалу.

IV. Конспект повідомлення нових знань по темі «Створення і редагування макросів в інтерактивних документах засобами Word» (45 хв.)

V. Видача домашнього завдання (5 хв.)

Література:

1) Смолина М.А. CorelDRAW X3. Самоучитель. – М.: Диалектика, 2006. – 640 с.: ил.

2) Рожкова Н. Г., Данилов П. П., Шитов В. Н. Графический дизайн и реклама на компьютере. Краткое руководство. – М.: Вільямс, 2006. – 320 с.: ил.

3) Бондаренко С.В., Бондаренко М.Ю. Лучшие трюки и эффекты в Photoshop CS3, CorelDRAW X4, 3ds Max 2009. – М.: Диалектика, 2008. – 336 с.: ил.

Хід уроку:

I. Організаційний момент.

• привітання;

• перевірка присутніх;

• перевірка готовності до заняття.

II. Мотивація.

Комп'ютерна грамотність – потреба сучасної епохи.

Програма Corel Draw – це ідеальний інструмент для створення векторних зображень. Векторні зображення, розроблені в corel draw, можуть змінювати масштаб без втрати якості. Наприклад, зображення логотипу у форматі програми Corel Draw X3, можна використовувати під час друку або на візитці і на величезному рекламному щиті без втрати якості картинки.

III. Актуалізація знань.

На початку курсу ми вже говорили про те, що таке растрова графіка і яка її основна відмінність від векторної, а також розглянули такі базові поняття, як піксель і дозвіл. Перевіримо, наскільки добре ви засвоїли матеріал, відповівши на декілька питань: 1) що таке растрова графіка; 2) що таке векторна графіка?; 3) назвіть основні цвітові моделі; 4) опишіть властивості кожної.

Існує думка, що зручніше за все обробляти растрові об'єкти в редакторах растрової графіки (кращим з яких по праву вважається Adobe Photoshop), і тільки після цього використовувати їх в CorelDRAW. Частково цю думку поділяють і розробники програми, тому що найпростіше дію з вставленим в програму растровим зображенням – подвійне клацання на ньому – приводить до відкриття цього зображення в редакторі растрової графіки Corel PHOTO-PAINT. Тим часом в CorelDRAW є досить великий інструментарій для обробки растрових об'єктів, який ми і розглянемо в цій лекції.

IV. Конспект повідомлення нових знань по темі «Знайомство с Corel Draw 10».

Поняття об'єкту в CorelDRAW

Будь-яке зображення у векторному форматі складається з безлічі складових частин, які редагуються незалежно один від одного. Головними ланками, з яких складається зображення, є так звані об'єкти. Поняття об'єкту є основним поняттям в редакторі CorelDRAW 10. Об'єктом називається елемент зображення: пряма, коло, прямокутник, крива, замкнута крива, багатокутник та інші. Так як за допомогою комбінації декількох об'єктів можна створювати новий об'єкт, то об'єкти можуть мати досить складний вид. Крім того, CorelDRAW 10 може створювати групи об'єктів для подальшого редагування групи як єдиного об'єкта. Незалежно від зовнішнього вигляду, будь-який векторний об'єкт CorelDRAW має ряд загальних характеристик. Пояснимо це на простому прикладі (Рис. 2.1). Будь-який об'єкт має деяку кількість точок або вузлів, з'єднаних прямими або кривими лініями – сегментами. Координати вузлів і параметри сегментів визначають зовнішній вигляд об'єкту. Область всередині об'єкту можна зафарбувати або залити одним кольором, сумішшю квітів або візерунком. Цю область прийнято називати заливкою. Сегменти об'єкту утворюють контур, який також має свій колір. Товщину контуру можна змінювати. Розрізняють замкнуті і розімкнені контури. В одного об'єкта не може бути різних заливок або з'єднувальних ліній різної товщини і різних кольорів. Для створення складних зображень потрібно використовувати безліч об'єктів.

Рисунок 2.1 – Приклад об’єкту

Зміна цих складових частин об'єкту і призводить в результаті до створення необхідного зображення в редакторі векторної графіки. Одним з важливих об'єктів CorelDRAW є плавно зігнуті криві, за допомогою яких можна побудувати будь-який довільний контур. Ці криві називаються кривими Без'є. Математик П'єр Без'є (Pierre Bezier) відкрив, що довільну криву можна задати за допомогою двох векторів, що знаходяться на початку і кінці кривої. Це положення лягло в основу опису кривих Без'є в CorelDRAW. Крім положення початкової і кінцевої точки (тобто вузлів кривої), зовнішній вигляд кривої визначається кривизною, тобто її вигнутість між двома вузлами. Кривизна визначається двома параметрами кривої в кожному вузлі, які графічно представлені за допомогою відрізків, що виходять з вузлів. Ці відрізки називаються маніпуляторами кривизни (Рис. 2.2).