Смекни!
smekni.com

Психологія ігрової діяльності (стр. 1 из 7)

ЗМІСТ

ВСТУП

ГІПОТЕЗА

І. ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ

1.1 Психологічна готовність

1.2 Гра як підготовка до школи

ІІ. ПСИХОЛОГІЯ ГРИ В ДОШКІЛЬНОМУ ВІЦІ

2.1 Загальна характеристика гри

2.2 Теорії дитячої гри

ІІІ. ВИНИКНЕННЯ ГРИ В ОНТОГЕНЕЗІ

3.1 Ігрові дії на першому році життя

3.2 Передумови виникнення ролевої гри в ранньому дитинстві

3.3 Розвиток ролевої гри в дошкільному віці

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

Тему для своєї курсової я обрала в зв”язку з родом моєї професії, а може ще й тому, що в самої мала дитина, яка готується йти до школи, тому це для мене зараз особливо актуально.

Для нормального розвитку здорової дитини необхідно багато рухатися, займатися, грати. Гра допомагає пізнавати навколишній простір, розвивати увагу, зосередженість, фантазію, логічне мислення. Для дітей гра - не тільки забава, а важлива і серйозна справа. Постійно вимагаючи від дитини тиші і ідеального порядку в квартирі, батьки прирікають його на неробство, нудьгу, капризи, а головне - загальмовують його загальний розвиток. Дитина, що не знає, чим себе зайняти, стає або великим пустуном, або млявим, малорухливим, ніяковим в рухах. У результаті йому буде важко прищепити стійкі інтереси, що пізніше відіб'ється на його навчанні в школі. Потрібно поважати заняття вашої дитини, навіть якщо він ще зовсім малюк. Відвернути його дуже легко, тому якщо він чимось зайнятий, не варто переривати це заняття ради того, щоб нагодувати дитину хвилина в хвилину або відправити на прогулянку. Потрібно проявити терпіння і надати йому небагато час, щоб закінчити свою гру. Втручатися в заняття малюка потрібно лише в деяких випадках, наприклад, якщо дитина випробовує які-небудь утруднення, скажімо, не знає, як поводитися з новою іграшкою.

Щоб заняття дітей були різноманітними, а сили і час правильно розподілені, необхідна організація дорослих. Якщо діяльність дитини вимагає роботи одних і тих же груп м'язів і ділянок мозку, він швидко стомлюється (як, наприклад, при тривалому прослуховуванні книги або ходьбі на далеку відстань). При цьому батькам також необхідно стежити за чергуванням різних видів діяльності дитини. Звичайно, дорослі повинні розумно керувати іграми дітей.

Але які дії батьків при цьому будуть правильними? Як втрутитися в гру і не нашкодити дитині, не викликати її роздратування або нудьги?

Якщо ви узяли на себе керівництво дитячою грою, основними вимогами до вашої поведінки повинні стати невимушеність, терпіння, такт. Ви можете підіграти дитині, узявши на себе одну з сюжетних ролей. При цьому не забудьте додати вашому голосу відповідну інтонацію - дитині буде цікавіше, і вона, напевно, захоче наслідувати вам. Різко гру переривати не варто, оскільки діти не здатні швидко перемикатися. Якщо вам необхідно вийти з гри, постарайтеся обіграти це, наприклад, ваш магазин закрився на обід, або ви виїхали у відрядження.

Приділяти дуже багато увагу грі дитини не слід, оскільки вона при цьому може перетворитися лише на пасивного спостерігача. Якщо весь час втручатися в гру дітей, брати на себе роль лідера, а часто активного учасника гри, дитині нічого не залишиться, як слухати і дивитися на батьків, а потім лише наслідувати їм. Врешті-решт, дитина з такої сім'ї поступово звикне до думки, що тільки дорослі всі уміють робити добре і правильно, а сама вона ніколи не зможе справитися з подібним завданням. Це лише розвиватиме невпевненість в своїх силах і страх перед невдачею.

Помилковим вважатиметься і така думка, що найголовніше полягає в кількості іграшок, а вже дитина сама зміркує, як краще організувати гру. Дитячий куточок у таких батьків нагадує іграшковий магазин, в якому дитина просто втрачається від достатку і не знає, за що узятися.

В кращому разі такі діти просто стануть колекціонерами іграшок, в гіршому - переходитимуть від однієї іграшки до іншої, нічим по-справжньому не захоплюючись, ламати їх і вимагати нових.

Іграшки бувають наступних типів:

1) іграшка готова (автомобіль, лялька, м'яка іграшка і ін.);

2) іграшка напівготова, тобто що вимагає доробки (кубики, конструктори, картинки);

3) іграшка-матеріал (пісок, пластилін, дріт і ін.).

Готова іграшка знайомить дитину з складними предметами, розвиває уяву. Паровоз або трактор обов'язково повинні перевозити які-небудь вантажі, ляльки повинні спати, ходити в гості, одягатися і роздягатися. Для дитячої фантазії в цих іграшках полягає великий простір.

У грі з напівготовими іграшками перед дитиною ставиться яке-небудь завдання, дозвіл якого вимагає не просто фантазії, а дисципліни мислення, логіки, поняття про співвідношення частин. Недолік таких іграшок в тому, що ці завдання одноманітніші і швидше набридають.

Ігрушки-матеріал - найдешевші, але найскладніші в грі. Якщо дитина може зайняти себе такими іграшками, значить, у нього вже є висока культура гри і зароджується висока культура діяльності. Такі природні матеріали як вода, пісок, глина припускають наявність творчої фантазії, дозволяють дітям об'єднуватися в невеликі групи для колективної гри. З піском можна проводити найрізноманітніші операції: копати, розсипати, надавати всілякі форми.

Той же пісок може замінити будь-який вантаж або пригощання. Всі ці заняття відкривають широкі можливості для загального розвитку дитини. Часто батьки по цілком зрозумілих гігієнічних міркуваннях не дозволяють дітям грати з піском, але цього робити, звичайно ж, не стоїть.

Ігри з водою не менш корисні. Активізуючий вплив подібних ігор пов'язаний із загальним тонізуючою дією води і різким збільшенням позитивних емоцій. Діти, що грають з водою, рідше запізнюються в мовному розвитку. Звичайно, це не означає, що ви повинні негайно організувати удома басейн або купальню. Досить буде використовувати для цих цілей ємність з низькими краями. Діти повинні дістати можливість плеськаться у воді, переливати її з одного предмету в іншій, купати ляльок, мити іграшковий посуд і пускати кораблики. Купання дітей може перетворитися з неприємної, але необхідної процедури, що супроводжується часто капризами і сльозами дітей, в цікаву, цікаву гру, якщо ви дозволите дитині вільно позайматися з іграшками на початку і в кінці купання.

Якому ж типу іграшок віддати перевагу? Якнайкращий варіант - комбінація всіх трьох типів, але не в надмірній кількості, інакше дитині складно буде зосередитися.

Головне в дитячій грі - добитися того, щоб дитина дійсно грала, складала, будувала і т. д., тобто був захоплений по-справжньому. Тільки в цьому випадку гра піде їй на користь. Важливо, щоб вона не кидалася від однієї іграшки до іншої, не перемикалася на декілька завдань, а доводила свою гру до кінця. Дитина повинна бути господарем в своєму іграшковому світі, стежити за порядком, зберігати і берегти свої іграшки, а у разі поломки прагнути полагодити їх. На жаль, діти часто ламають іграшки, із-за чого у батьків з'являється негативне відношення до придбання нових: “П'ять хвилин пограє, зламає і кине”. Чому ж діти ламають іграшки, і як до цього відноситися дорослим? Чи треба карати дитину за зламану іграшку і відмовляти за це в придбанні нової? Спостереження психологів показують, що дитина ламає іграшки тому, що втомлюється від одноманітності і пересичення.

Найчастіше це відбувається із заводними механічними іграшками, оскільки з ними важко створити сюжетну гру, вони можуть виконувати лише одну функцію або одноманітну дію. Перший час дитина, звичайно, дивиться на таку іграшку із захопленням, але довго бути пасивним спостерігачем набридає, вона починає нудьгувати і незабаром або закидає її, або намагається пристосувати під гру з іншим придуманим сюжетом, а для цього частенько доводиться щось “реконструювати”. Тобто дитина ламає іграшки з кращих спонук або з чистої цікавості, щоб подивитися, а що там всередині. За це лаяти його не потрібно - ви можете погубити в дитині бажання до досліджень.

Можливі причини тієї або іншої поведінки дитини необхідно уважно аналізувати. Перш ніж карати за зламану іграшку, постарайтеся з'ясувати, за яких обставин це трапилося. Буває, що діти, ламаючи тільки що даровану іграшку, виражають протест проти людини, що подарувала її, тому не варто недооцінювати дитячу проникливість і гостроту відчуттів.

Для того, щоб правильно керувати грою дитини, батькам корисно буде знати, що до 5-6-річного віку вона вважає за краще грати одною, рідко допускаючи участь одного-двух дітей. Вона більш охоче грає своїми іграшками, а не чужими, і в деякому розумінні є власником. Цей час можна назвати часом кімнатної гри, коли більшою мірою розвиваються особисті здібності дитини. Вона поки що не уміє грати в групі, свариться з іншими дітьми, насилу знаходить з ними колективний інтерес. Не турбуйтеся, що, граючи одна, дитина виросте егоїстом, потрібно надатиможливість грати наодинці, індивідуально і не нав'язувати небажаних компаньйонів. Таке нав'язування приводить тільки до порушення ігрового настрою і звички нервувати і гарячитися.

Поступово, у одних дітей раніше, у інших пізніше, починає виявлятися інтерес до групової гри, до спілкування з однолітками. Перехід до цієї, нової стадії гри, легше здійснити за допомогою рухомих ігор на свіжому повітрі, поза стінами квартири. Спочатку особливо необхідною буде правильна організація подібних ігор старшим, досвідченішою дитиною або одним з дорослих.

Керувати груповою грою дітей важче, оскільки вони вже самостійніші і, до того ж, вже не завжди знаходяться у полі зору батьків. Але, проте, це необхідно. Батьки повинні уважно вивчити, в яку групу дітей потрапила дитина, оскільки їх вплив не завжди може бути позитивним. Під час групових ігор діти нерідко сваряться і скаржаться один на одного. Найчастіше батьки прагнуть прийняти сторону свого сина або дочки, і у результаті самі вплутуються в сварку з батьками кривдника.

Якщо дитина повернулася додому засмученою, із сльозами на очах, потрібно спокійно розпитатиїї про те, що відбулося, постаратися уявити собі реальну картину. У дітей рідко винною є якась одна сторона. Потрібно пояснити дитині, що в колективній грі потрібно бути поступливим і шукати мирні виходи з конфліктів. Бажано закінчити сварку примиренням дитини з супротивником, а не агресією і злістю.