Смекни!
smekni.com

Рідкісні та корисні рослини на пришкільній ділянці (стр. 2 из 2)

Всі ці проблеми є актуальними і для Чернігівщини, рослинний покрив якої є дуже трансформованим. Ліси складають нині лише 20,5% території області, високою є розораність, особливо в лісостеповій частині Чернігівщини. На Чернігівщину, зокрема, припадає майже п'ята частина картопляного поля України. У користуванні сільськогосподарських підприємств та господарств знаходиться 2052,2 тис. га сільськогосподарських угідь, з них 1458,9 тис. га орних земель, 320,8 тис. га сінокосів, 241,2 тис. га пасовищ. Зрозуміло, що антропогенне навантаження на територію області є дуже високим.

В цих умовах для збереження біорізноманіття рослинного світу Чернігівщини, вивчення та збереження рідкісних та корисних рослин необхідне здійснення низки заходів.

Насамперед, необхідне вивчення поширення рідкісних видів рослин (в першу чергу судинних, а далі - різних нижчих рослин) на території Чернігівщини. Нещодавно вийшло в світ IIвидання Червоної книга України. За його даними, на території Чернігівщини зростає 47 видів рослин, занесеннях до цієї книги, вони підлягають державній охороні. Список їх наведений у додатку. Проте, багато місцезнаходжень, що наведені в ній, є дуже давніми (відмічені в цій книзі особливою позначкою старих місцезнаходжень), деякі з них безперечно зникли, стан багатьох невідомий. Водночас, польові дослідження останніх років, здійснені авторами, виявляють все нові місцезнаходження видів, занесених до Червоної книги, Тому, базуючись на цьому виданні, слід скласти карти та реєстр місцезнаходжень видів з Червоної книги на території Чернігівщини. Ці дані новині бути як у Державному управлінні екологічної безпеки Мінекобезпеки України в Чернігівській області, так і у Чернігівському та Ніжинському педагогічних інститутах з тим, щоб вони могли поступово поповнюватись. З урахуванням цих даних повинна розширюватись природно-заповідна мережа області

Слід розпочати дослідження популяцій видів рослин, занесених до Червоної книги, аналіз стану популяцій, оцінку того, в якій мірі ці види є під загрозою зникнення. Дуже важливими для цієї роботи, до якої могли б бути залучені вчителі-біолога, молоді екологи області, є також заснування при Чернігівському педагогічному інституті гербарію флори Чернігівщини із базами даних по рідкісних, лікарських, медоносних та інших групах цінних рослин. Дуже важливим є збереження на Чернігівщині регіонально рідкісних видів, які мають охоронятись саме на цій території. Наявний їх список Потребує розширення та доробки із врахуванням матеріалів польових досліджень останніх років. Необхідно складання карт поширення регіонально рідкісних видів із особливою увагою до корисних видів рослин - лікарських, медоносів тощо.

З метою розробки агротехніки вирощування, збільшення запасів лікарської сировини слід ширше практикувати, особливо на ділянках шкіл та у шкільних лісництвах, на станціях юних натуралістів підсів у природні екотопи та культивування таких лікарських рослин як звіробій, золототисячник, материнка, цмин піщаний. Вирощування лікарських рослин, вивчення їх біології та екології буде корисним у проходженні шкільного курсу ботаніки.

Дуже важливим є поглиблення екологічного виховання в напрямку збереження рідкісних і корисних видів рослин та тварин, розробка його нових форм, таких як конкурси фотографій та малюнків, екологічні виставки та вечори, екологічні експедиції школярів.

Чернігівщина, край зачарованої Десни, світлих та затінених лісів, імлистих боліт має зберегти і примножити свої рослинні ресурси, різноманіття рослинного світу.