Смекни!
smekni.com

Розвиток творчих здібностей (стр. 3 из 4)

Аналіз результатів досліджень за напрямками:

рівні навчальних досягнень учнів 7-9 класів із фізики;

вплив різних чинників (наявність програм розвитку творчих здібностей учнів, застосування творчих завдань, впровадження евристичних методів навчання, комплекс процедур управління навчанням творчо розвинених дітей та оптимальність управлінських рішень) на якість знань учнів.

Висновки згідно поставленій меті дослідження.

База дослідження: ЗОШ №12 м. Дзержинська, учні 7-9 класів.

Прогнозований результат: очікується ефективність методичної технології з розвитку творчих здібностей учнів із фізики, що створить позитивну основу для створення умов із розвитку творчих здібностей учнів, формування якостей творчої особистості, підвищення якості знань учнів.

2.2 З досвіду роботи із проблеми розвитку творчих здібностей учнів7-9 класів на уроках фізики вчителя фізики ЗОШ №12 м. Дзержинська Сторожук Валентини Миколаївни

Відповідно до регіональних програм: «Впровадження компетентнісно-орієнтованого підходу в навчально-виховний процес», «Моніторинг якості освіти в Донецькій області», «Вчитель», «Дистанційна освіта», «Програма розвитку самоосвітніх умінь учнів» та нормативних документів: «Закони про освіту», «Національна доктрина розвитку освіти», «Концепція загальної середньої освіти» тощо, з метою підвищення позитивної динаміки у вивищенні творчих рівнів учнів та підвищення педагогічної майстерності вчителя в напрямку розвитку творчих здібностей учнів учителем ЗОШ №12 м. Дзержинська Сторожук Валентиной Миколаївной проводилися моніторингові дослідження розвитку творчих здібностей учнів 7-9 класів на уроках фізики.

Робота з даної проблеми координувалась методичним кабінетом Дзержинського міськво через міські методоб’єднання вчителів фізики. Методистом методкабінету вчителям фізики були надані методичні рекомендації щодо системи роботи в напрямку розвитку творчих здібностей учнів на уроках фізики.

Відповідно методичним рекомендаціям було заплановано головні напрямки роботи, а саме:

- психолого-педагогічний супровід творчої діяльності учня в системі компетентнісно орієнтованого підходу до навчання на основі моніторингових досліджень;

- впровадження нових технологій та активних форм організації навчально-пізнавальної діяльності учнів у процесі викладання фізики та відслідкування їх впливу на результативну сферу діяльності учнів, а саме: рівень навчальних досягнень учнів, рівень розвитку особистості, рівень сформованості творчої компетентності;

- удосконалення самоосвітньої діяльності учнів з метою розвитку творчих здібностей учнів;

- створення оптимальних умов для інтелектуального розвитку кожної дитини як особистості;

- навчання на уроках фізики.

З метою реалізації цих напрямків психолого-педагогічний супровід творчої діяльності учнів проводився на основі моніторингу, який розглядався як система збору, зберігання й аналізу інформації, яка дає можливість виявити стан об’єкта на даний момент і дати прогноз його розвитку, створювати умови для успішного виконання поставлених завдань. Постійне відслідкування динаміки розвитку творчих здібностей учнів дозволяє знаходити і пропонувати учням саме такі завдання, що будуть сприяти їх розвитку. Мається на увазі цілісний розвиток особистості: зростання в мотиваційній, пізнавальній, особистісній, соціальній сферах та мовленнєвій діяльності. Результатом розвитку творчих здібностей учнів вважалось зростання рівня навчальних досягнень (діаграма 13) і рівень розвитку школярів (діаграми 1-15).

Оцінювання дуже відповідальна справа, воно повинно бути об’єктивним. Тому діагностика повинна здійснюватися науковими методами. Сучасний педагог повинен знати загальну психологію, психологію особистості, вікову психологію. У зв’язку з цим використовувалась комплексна діагностика, яка сприяла вивченню тих чинників, які найбільш впливають на формування мотивації самовдосконалення, самореалізації, дала можливість створювати умови для успішної роботи школяреві. Вивчався рівень сформованості загальнонавчальних умінь та навичок: інформаційних, пізнавальних, організаційних, а також рівень підготовки до творчої діяльності, а саме: мотивація діяльності, навички оволодіння знаннями, сформованість операцій розумової діяльності, уміння самоорганізації пізнавальної діяльності (додаток 2), вивчалися реальні навчальні можливості учнів та їх інтереси, потреби, мотивація, сформованість творчих здібностей.

Проведена відповідна робота щодо методичного забезпечення моніторингу розвитку творчих здібностей, зібрано, розроблено і рекомендовано для використання у школі №12 кейс-пакет діагностичного інструментарію:

Тест-запитальник вимірювання мотивації досягнень [3, с.117,125].

Діагностика ціннісних орієнтацій школярів [3, с.163].

Анкета з виявлення самоосвітньої компетентності учнів.

Психологічний тест інтелектуальних здібностей.

Діагностика рівня креативності (за П.Торренсом).

Тест на виявлення творчих здібностей особистості.

Опитувальник «Самооцінка творчих характеристик особистості».

Опитувальник для вчителів і батьків з оцінки креативності дитини.

Творчі завдання з фізики для учнів 7-9 класів.

Таблиці даних про оцінки учнів 7-9 класів з фізики;

алгоритм «Технологія сходження до творчості», мета якого: пройти з учнями етапи сходження до творчості, щоб учні протягом навчання в школі володіли критичним мисленням, уміли орієнтуватись в системі суперечливих цінностей, мали розвинене почуття власної гідності, наполегливо прагнули досягти життєвої мети. Практика показує, що можна визначити чотири етапи сходження до творчості (додаток 6), кожному з яких відповідає свій рівень самостійності й характер пізнавальної діяльності учнів, “Супроводжуюча діяльність учителя в процесі творчої діяльності учнів.”

На основі рекомендацій методкабінету м. Дзержинська розроблено індивідуально - розвивальні програми учнів, плани корекційної роботи, комплекс тренувальних вправ щодо розвитку творчих здібностей учнів, методичні рекомендації батькам щодо організації роботи з творчою дитиною.

Керуючи творчою діяльністю учнів, навчаю їх вмінням організовувати самостійну пізнавальну діяльність, надаю консультації щодо можливостей корекції знань з окремих навчальних тем, створюю навчальні ситуації, за яких учні усвідомлюють значимість самоосвітньої діяльності для кожної особистості, розвиваю мотивацію до самонавчання, вчу раціонально розподіляти час, здійснювати самоконтроль, самооцінку, самоаналіз власної діяльності, пропоную завдання для самоосвіти з урахуванням індивідуальних особливостей школярів, визначаю шляхи корекції знань, користуючись критеріями розвитку самоосвітньої діяльності учнів (додаток 10), складаю разом із учнем програми самоосвіти, самовдосконалення, саморозвитку, розвиваю навички роботи з різноманітними джерелами інформації, вчу вдосконалювати уміння самоорганізації, консультую, координую діяльність школяра, вивчаю досягнення учнів у процесі самоосвіти за напрямками (додаток 8), надаю рекомендації щодо напрямків самоосвіти та методів пізнання, можливостей саморозвитку, самовиховання, самореалізації. Разом із учнем визначаю шляхи самоосвіти. Допомагаю при потребі у складанні власних самоосвітніх проектів, у визначенні їх реалізації.

Процесом розвитку творчих здібностей дітей треба управляти.

Пропоную алгоритм управління процесом розвитку творчими здібностями учнів проректора облІППО з наукової роботи Волобуєвої Т.Б [6,с. 15]

Збір інформації про рівень розвитку творчих здібностей. (Щоб впливати, потрібно знати.)

Систематизація зібраної інформації.

Планування.

Мотивація.

Координація.

Розпорядження.

Системний контроль і облік.

Аналіз результатів.

Для проведення експериментальних досліджень було визначено 7-9 класи, які стали базовими у здійсненні моніторингу.

У ЗОШ №12 м. Дзержинська міста була проведена вхідна і підсумкова діагностика щодо вивчення реальних навчальних можливостей учнів та їх інтересів, потреб, мотивації, сформованості загальнонавчальних умінь та творчих здібностей. Дослідження у процесі моніторингу допомогли школярам у розумінні індивідуально-психологічних особливостей, стали стимулом у роботі з самовдосконалення, знаходження можливостей правильної організації творчої навчальної роботи та процесів самовиховання, саморозвитку (діаграми 1-15 ).

Завдяки отриманню об’єктивної інформації про стан навчально-виховного процесу з’явилась необхідність подальшого аналізу дидактичних причин невідповідності рівня досягнень потенціальним можливостям учня, передбачення (прогнозування) перебігу, формування та розвитку як учня, так і груп школярів у цілому, планування корекційної діяльності на основі діагностики, створення програм розвитку учня, що забезпечує цільовий, системний підхід до вирішення проблеми. Дослідницька робота підкорялась глобальній меті – надання дієвих освітніх послуг, які в свою чергу допоможуть учню підвищити рівень розвитку творчих здібностей.

Результати моніторингових досліджень проаналізовано, розглянуті на нараді заступників директорів з навчально-виховної роботи школи №12 (квітень 2006р).

Корекційно-аналітична робота спрямована на розвиток творчої діяльності учнів та підвищення майстерності вчителя. З цією метою в рамках методичного об’єднання вчителів середньої ланки школи №12 була організована робота з проблем моніторингу розвитку творчих здібностей учнів та проведені заняття “Керівництво творчою діяльністю учнів”, “Методика організації корекційної роботи”, організовані виступи вчителів із досвіду організації корекційної роботи.

Третій рік здійснюється зовнішня експертна оцінка рівня навченості учнів.

Аналізуючи досягнення учнів у других турах Всеукраїнських олімпіад з фізики слід відзначити, що 1 учень став переможцем міської олімпіади, 1 учень був запрошений на ІІІ тур Всеукраїнських олімпіад.