Смекни!
smekni.com

Формування здорового способу життя школярів засобами фізичної культури (стр. 6 из 7)

Знати про вплив навколишнього середовища на здоров'я людини; про вплив об'єктів природи на здоров'я людини; про відповідальність людини за здоров'я природи.

Вміти в доступній формі пропагувати знання про природу, про відповідальність за здоров'я природи.

II ступінь освіти

Знати про сфери Землі іїхньому значенні для життя і здоров'я людини; про особливості адаптації людини до різних кліматичних умов; про вплив кліматичних умов Сибіру на здоров'я людини; про використання природних ландшафтів для оздоровлення людини; про антропогенний вплив на природу і його значення для здоров'я людини; про способи збереження здоров'я і життя в екстремальних умовах; про біологічну функцію хімічних елементів, простих і складних речовин, що містять ці елементи, про їхній вплив на організм людини; про біологічну дію деяких фізичних явищ;про способи захисту від негативного впливу деяких фізичних явищ на здоров'я людини.

Уміти складати валеологический прогноз у зв'язку з різними порушеннями природної рівноваги материків і океанів; визначати сприятливі для здоров'я регіони материків і океанів; грамотно використовувати речовини, не піддаючи небезпеки своє здоров'я і здоров'я навколишніх.

III ступінь освіти

Знати про біологічну функцію хімічних елементів, простих і складних речовин, що містять ці елементи, про їхній вплив на організм людини; про біологічну дію деяких фізичних явищ; про способи захисту від негативного впливу деяких фізичних явищ на здоров'я людини.

Уміти грамотно використовувати різні речовини, не піддаючи небезпеки своє здоров'я і здоров'я навколишніх.

Змістовна лінія №5. «Профілактика захворювань»

1 ступінь освіти

Знати про деякі захворювання (про причини виникнення і способи профілактики): простудні захворювання, захворювання опорно-двига-тельного апарата (порушення постави, плоскостопість), порушення зору, захворювання зубів; про вплив шкідливих звичок на здоров'я людини.

Уміти використовувати засобупрофілактикидеяких захворювань.

II ступінь освіти

Знати про причини найбільш розповсюджених захворювань органів і систем; симптоми деяких захворювань; міри профілактики найбільш розповсюджених захворювань органів і систем; про негативні наслідки шкідливих звичок.

Уміти використовувати міри профілактики найбільш розповсюджених захворювань органів і систем; пояснювати негативні наслідки шкідливих звичок.

ІІІ ступінь освіти

Знати про спадкоємний предрасположенно

сти до захворювань.

Уміти переконувати навколишніх у необхідності відмовлення від шкідливих звичок.

Виконувати стандарт передбачається через навчальні предмети (залеологию, фізичну культуру, навколишній світ, природознавство, біологію, хімію, географію, технологію, фізику, літературу, музику, ИЗО) і систему позакласної виховної роботи валеологической спрямованості, що є відмінною рисою даного стандарту.1

Корекція загальноосвітніх програм по фізичній культурі, біології, природознавству, фізиці, хімії, географії, технології здійснювалася на основі виділення в них уже наявного валеологического компонента, цілеспрямованого введення нового валеологического матеріалу, визначення необхідності і достатності компонента в кожній конкретній темі, що дозволяє уникнути "обмеження" основного програмного матеріалу і перевантаження школярів.

Ціль таких навчальних предметів, як література, музика, образотворче мистецтво, - формування духовної культури, що згідно четирикомпонентної моделі здоров'я відповідає духовному здоров'ю і спрямовано на формування позитивних цілей і цінностей, допомагає освоєнню моральних норм і зразків поводження. У зв'язку з цим за даними предметам не коректувалася програма, а наявний у них матеріал, що стосується переважно духовного здоров'я, актуалізувався і збагачувався.

Через відсутність державної програми по валеологии для загальноосвітніх шкіл колективом авторів кафедри вікової педагогіки і валеологии Сибгафк (О.Л. Трещева, М.П. Асташина, В.П. Гогольчева, И.В. Павлова, Н.Б. Гребенникова, Р.И. Мирошникова, Т.В. Коптева) розроблена дана програма для учнів 1 - 11-х класів, навчальний матеріал якої синтезований на основі загальнокультурних, медико-біологічних і психолого-педагогічних знань, пропонованих для вивчення причин і закономірностей формування і збереження здоров'я, організації ЗОЖ.

У зв'язку з вищесказаним у програмі по валеологии для учнів 1 - 11-х класів для вивчення пропонуються наступні розділи:

- «Здоровий спосіб життя як цілісна діяльність»;

- «Людина, середовище і здоров'я»;

- «Рух і здоров'я»;

- «Подих і здоров'я»;

- «Основи психічного здоров'я»;

- «Поводження, звички і здоров'я»;

- «Основи здорового харчування»;

-«Загартовування»;

- «Профілактика захворювань»;

- «Основи полового і сімейного виховання». Викладання даних розділів ведеться по спіралі - від молодших класів до старшого з розширенням матеріалу по горизонталі і поглибленням по вертикалі від однієї ступіні навчання кдру-гой, на основі методичних принципів комплексності, системності, наступності, безперервності.

Поряд із програмою по валеологии велике значення для реалізації зазначеного стандарту має програма по фізичній культурі, що скоректована нами на основі сучасної концепції фізкультурного виховання й освітнього стандарту по фізичній культурі, що формує в учнів потреба в ЗСЖ, фізичному удосконалюванні, що дає глибокі знання про організм, засоби спрямованого впливу на здоров'я в цілому, і фізичне зокрема. Пропонована нами програма по фізичній культурі містить базовий і варіативний компоненти. Базовий компонент побудований на основі плавання і спортивних ігор, варіативний присвячений засобам оздоровчої фізичної культури і знанням про здоров'я і ЗСЖ. Крім обов'язкових уроків фізичної культури широко практикуються додаткові заняття спортом, фізичною культурою дітей, що навчаються в спортивних класах і класах перед-професійної підготовки, орієнтованих на спеціальність "Фізична культура і спорт". Крім того, у школах, що вибрали курс на ЗСЖ, проводиться велика спортивно-масова і виховна робота валеологической спрямованості з всіма учнями й оздоровительно-реаби-литационная робота зі школярами, що мають відхилення в стані здоров'я.

Дані дослідження з упровадження зазначених програмно-методичних основ ЗСЖ у загальноосвітніх школах свідчать про те, що тільки цілісне формування наукових понять здоров'я і ЗСЖ приводить до адекватного освоєння валеологічними ЗУН і використанню їх у процесі індивідуальної життєдіяльності школярів. При цьому найбільша результативність формування ЗСЖ учнів загальноосвітніх шкіл досягається при включенні школярів в активну фізкультурно-спортивну діяльність.

Розділ 4 Програма основ здорового способу життя

У ряді навчально-виховних закладів освіти м. Києва та Київської області була апробована програма, яка пропонується до вашої уваги. Вонамаєпрактичний характер і націлена на досягнення якісно нових результатів - зміни ставлення дитини до свого здоров'я та виховання почуття відповідальності за нього.

Програма основ здорового способу життя

1. Моє здоров'я;

1. Що найдорожче і найцінніше у моєму житті?

2. Моє здоров'я: фізичне, психічне,духовне, соціальне.

3. Що означає «бути здоровим».

4. Чи здорові мої батьки, мої однолітки.

5. Ознаки здоров'я і причини його порушення.

6. Складові чинники здоров'я.

7. Традиції здоров'я моєї родини.

II. Бажаю бути здоровим

1. Як зберегти своє здоров'я.

2. Мій спосіб життя — який він?

3. Здоровий спосіб життя — шлях до здоров'я.

4. Що зміцнює моє здоров'я і що його руйнує.

5. Мій режим дня.

6. Паспорт здоров'я — картина мого здоров'я.

7. Як скласти індивідуальну оздоровчу програму.

8. Мої лікарі: сонце, повітря, фізичні вправи, відпочинок.

III. Вивчаю свою будову.

1. Як влаштована людина. Що я знаю про свою будову.

2. Начала, які складають людину — тіло, душа, дух.

3. Тіло — храм душі людини.

4. Критична самооцінка.

Які в мене: хребет, суглоби рук і ніг, стопи, постава, хода, зір, слух, зуби, волосся, м'язи, шкіра; жести, навички, звички.

Які мої внутрішні органи: серце, легені, нирки, шлунок, печінка, селезінка, підшлункова залоза,тонкий кишечник, товстий кишечник, стравохід, кровоносні судини.1

Яка у мене душа: думки, вчинки, бажання, мова, вираз обличчя, вираз очей.

5. Які загальні особливості розвитку організму у моєму віці.

IV. Що лопомагає мені бути здоровим.

1. Як навчитись жити радісно.

2. Про добре ставлення до всього живого.

3. Піклуюся про інших.

4. Про чуйність і байдужість.

5. Рідне довкілля — основа нашого здоров'я.

6. Добра людина — яка вона?

7. Моєчесне слово.

8. Мої захоплення.

9. Людина — частина природи.

10. Заповідні куточки рідної природи — джерело радості і здоров'я.

11. Що зміцнює моє здоров'я: праця, кроса, радість, любов, доброта, віра, природа Що руйнує моє здоров'я: роздратованість, образа, злостивість, гнів, страх, лінощі, жалощі до себе, неврівноваженість.

12. Стань сам кращим — зробимо життя кращим.

13. Завтрашній характер — у сьогоденному вчинку.

14. Чию старість ти втішив.

15. Бе.ч добрих справ немає доброго імені.

16. Поспішаю радувати інших.

17. Чи люблю я рідних.

18. Поділяю сум і радість інших.

19. Поспішаю робити добро.

V. Загартовуюсь у радості.

1. Сонячні ванни.

2. Повітряні ванни.

3. Водні процедури.

4. Навчаюсь прийомів масажу і самомасажу.

5. Вчення К.Іванова про загартування. Його «Дитинка».

VI. Вчуся правильно дихати.

1. Як ми дихаємо.

2. Види дихання.

3. Спеціальні дихальні вправи.