Смекни!
smekni.com

Значення води, її охорона та економне використання (стр. 1 из 3)

Дослідницький проект

Тема проекту. Значення води, її охорона й економне використання

Мета проекту: формувати уявлення учнів про цінність та значення води у житті людини, про шляхи її забруднення та способи охорони від забруднень, про участь школярів в охороні та збереженні води; вчити робити висновки, узагальнення, доводити власну думку; набувати досвіду роботи на комп'ютері в програмах Word, Ехсеl та РоwегРоіпt; розвивати вміння висувати проблему, шукати шляхи її розв'язання; проводити досліди, спостереження та обробляти одержані результати; вчити дітей працювати самостійно, в групах; виховувати прагнення берегти природу, зокрема воду.

Тривалість: 2 тижні.

ХІД РОБОТИ НАД ПРОЕКТОМ.

І. Попередня робота.

На попередніх уроках природознавства слід закріпити знання учнів про значення води, її властивості та три стани, сформувати уявлення про кругообіг води в природі, навчити робити розчини.

П. Підготовчий етап.

Розробка плану проекту.

Розподіл дітей на групи, враховуючи їхні інтереси та захоплення.

Ознайомлення з темою колективної роботи.

Проведення інструктажів.

III. Планування роботи.

Ознайомлення з метою та завданнями для групової роботи.

Визначення шляхів виконання завдань, пошуку інформації.

Розподіл обов'язків між членами груп.

IV. Дослідницький етап.

Самостійна робота учасників проекту над індивідуальними та груповими дослідженнями.

1 група. Проведення досліду "Що може статися з живою істотою, коли її середовище забруднене або змінене на гірше".

Діти відрізали чотири листочки герані з однієї рослини і поставили кожен в окрему склянку з водою. Потім забруднили воду в трьох склянках.

До першої налили дві столові ложки оцту. Підписали: "Кислота". До другої поклали дві столові ложки солі. На цій склянці написали слово "Сіль". Налили дві столові ложки олії до третьої склянки, написали на ній "Олія". В четвертій склянці воду залишили чистою. Усі чотири склянки поставили на підвіконня. Спостерігали за листочками протягом тижня. Найкращий вигляд мав листочок, який стояв у склянці з чистою водою. Учні зробили висновок: якщо середовище, де існують живі істоти, забруднене, вони поступово гинуть.

2 група. Проведення досліду "Економія води".

Діти виконували дослід за такою схемою.

Перший день.

Закрий стік у раковині. Пусти воду, як це ти завжди робиш. Виміряй і запиши, скільки води ти використав для:

Чищення зубів.

Миття рук та обличчя.

Загальна кількість води, використаної першого дня.

Другий день.

Спробуй зекономити: використай менше води для 1 та 2, але залишайся таким же чистим.

Чищення зубів.

Миття рук та обличчя.

Загальна кількість води, використаної другого дня.

Результати.

Вода, використана першого дня.

Вода, використана другого дня.

Загальна кількість зекономленої води ____.

Отже, члени дослідницької групи вимірювали використання води два дні. Загальна кількість використаної води учасниками групи першого дня становила … склянки - … л. Другого дня, коли спробували зекономити - використати менше води для чищення зубів, миття рук та обличчя - витратили … склянок - … л. Підрахували, що щодня вранці діти економили … склянки води, це … л, і залишалися водночас чистими. Учні зробили висновок, що один із способів зберегти воду чистою - залишити її в землі, не використовуючи зайвої.

Фотографування учнів за роботою.

3 група. Дізнатись про стан та охорону води в нашій місцевості.

4 група. Дібрати цікаві факти про воду.

Створення творчих робіт учнів за темами "Значення води в житті людини" та "Планета Земля без води".

V. Узагальнюючий етап.

Обговорення отриманих даних у групах. Оформлення творчого звіту у вигляді виступу, презентації, буклету.

VI. Захист проекту.

Захист проводиться на уроці "Я і Україна. Природознавство" за темою "Значення води, її охорона й економне використання".

Працюючи над проектом, діти створили презентацію та буклет з правилами, за якими повинні жити самі і спонукати до цього інших.

Оцінювання результатів роботи над проектом в цілому, наскільки вдалим він був. Висновки.

Урок-презентація проекту.

Мета проекту: формувати уявлення про значення води в природі, про цінність її для людини, про шляхи забруднення і способи охорони від забруднення, про участь дітей в охороні та збереженні води; формувати вміння висловлювати оцінні судження; удосконалювати вміння працювати в групах, спостерігати, порівнювати, робити висновки, бачити зміни в природі та вміти їх пояснювати; розвивати усне та писемне зв'язне мовлення; виховувати естетичне сприймання природи, екологічні почуття, прагнення зберегти природу, охороняти її, зокрема воду.

Освітні технології: проектна технологія, робота в групах, використання інформаційних та комунікаційних технологій.

Обладнання: виставка мінеральних вод України, глобус, виставка дитячих малюнків.

Оформлення дошки: карта областей України, тема уроку, таблиці з висловлюваннями видатних людей про воду, ілюстрації із зображенням планети Земля із космосу.

У групі: підручники, зошити, кольорові олівці, правила роботи в групі, картки для групової роботи, обладнання для проведення досліду з очищення води.

ХІД УРОКУ.

І. Створення сприятливої атмосфери.

Діти, підніміть долоньки рук. Заплющіть очі і думайте про щось хороше. Ви віддаєте тепло своїх долонь і вбираєте добро всіх присутніх, адже ви відчуваєте, як лине тепло до ваших рук. А тепер візьміться за руки і зігрійте ним тих, хто поруч з вами, посміхніться один одному, побажайте успіху, адже у нас сьогодні дуже відповідальний день. Саме в нашому класі проходить захист проекту "Вода має бути чистою!" А чи відповідає погода нашому настрою? Давайте перевіримо це, використовуючи метод "Мікрофон".

II. Робота за календарями спостережень.

Інтерактивний метод "Мікрофон".

Дата...

Пора року...

Температура повітря...

Стан неба...

Опади...

Вітер… Робота за народним календарем.

Яке свято відзначають у народі цього тижня?

9 листопада - свято Нестора Літописця та Андрія. День української писемності.

Нестор - видатний давньоруський письменник і літописець. Був високоосвіченою людиною. Знав іноземні мови. Найбільшу популярність здобув як автор "Повісті врем'яних літ". Саме в цій книзі міститься перше свідоцтво про початок освіти у столиці давньоруської держави Києві.

Учитель. Для того, щоб стати високоосвіченою людиною, треба багато працювати, багато знати, вміти систематизувати здобуті знання, використовувати їх на практиці. Які якості характеру для цього вам потрібні? (спостережливість, витривалість, наполегливість, віра в свої сили та можливості).

Вправа "Очікування".

А що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку? (Написати на краплинах).

Я очікую, що на уроці буде цікаво.

Я хочу дізнатися щось корисне та важливе.

Я очікую, що ми будемо працювати в групах.

Я сподіваюсь, що дізнаюсь більше про значення води та її охорону.

Я навчусь робити висновки.

Я очікую, що будемо творчо працювати.

Аналізувати спостереження за природою.

Висловлювати власні думки, своє ставлення до природи.

Учитель. А я, у свою чергу, сподіваюсь, що ви будете правильно, точно й красиво висловлювати свої думки, відстоювати свої точки зору, злагоджено працювати в групах, робити висновки.

III. Перевірка домашнього завдання.

Давайте пригадаємо, яку тему вивчали на попередньому уроці. Щоб перевірити знання з даної теми проведемо диктант "Так чи не так".

Вода - найбільш поширена речовина на Землі. (+)

Вода є всюди: в морях, океанах, ґрунті, повітрі. (+)

Вода може бути лише в двох станах. (-)

Вода стає твердою при 0 °С. (+)

Життя на Землі можливе без води. (-)

Вода входить до складу всіх живих організмів. (+)

Водойми бувають природні і штучні. (+)

(Взаємоперевірка: 7 завдань - 10-12, 5-7 - 9, більше помилок - 4-6)

Перевірка домашніх творів "Яким було б життя на Землі без води".

На минулому уроці я запропонувала вам замислитися над тим, яким було б життя на Землі без води. Отже, що сталося б з нашою планетою, якби на ній не стало води?

Читання учнями власних творів. (Самоконтроль)

IV. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми уроку.

Отже, без води життя на Землі неможливе. Кожна її крапля є дорогоцінним даром природи. Подивіться, ось так виглядає наша планета з космосу. Скажіть, чому її називають "блакитною"? Здається, й назвали нашу планету неправильно, бо майже три чверті її поверхні вкрито океанами і морями. Може, слід було б назвати її Океанією, адже і життя на нашій планеті близько 500 млн. років тому зародилося у воді.

Подивіться на карту світу. Скільки ж на ній синього кольору! А якщо швидко покрутити глобус, то він увесь здається голубим.

А чи всю воду використовують для пиття? А от один чоловік не знав, та й пригнав волів напувати до моря. А воли не хочуть пити тієї води. Тоді чоловік спробував сам: "Гірка!", вдруге ковтнув: "Солона! То от чого так багато води в морі. Хто ж її питиме?" Хоч і багато води на нашій планеті, та є проблема з прісною водою. Адже на 100 л солоної води припадає лише 2 л прісної. В Україні ця проблема вже виникла на Харківщині, Донбасі, в Криму. Отже, зробіть висновок: про що піде мова на цьому уроці?

V. Робота за темою уроку.

Розповідь учителя про значення води в житті людини.

Без води людина не проживе й 5-ти днів, тоді як без їжі може обійтися 5 тижнів, але за умови, що кожного дня питиме воду. Чому ж така важлива вода для людини? Чи тільки для людини вона важлива? А рослини і тварини можуть обійтися без води? Звичайно, ні! Вона входить до складу будь-якого живого організму, причому становить більше половини його ваги. Втрата 1/10, 1/5 частини води призводить до смерті більшості тварин і людей.

Які цікаві факти, що стосуються води, ви знайшли в додатковій літературі?