Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми "Локальні мережі" (стр. 2 из 7)

3. Налагоджувати локальнумережу та розподіляти комп’ютери робочої групи.

4. Використовувати ефективні методи поєднаннякомп’ютерів між собою і т.д.


1.4 Міжпредметні зв'язки

 

Сукупність функцій міжпредментних зв'язківреалізується в процесі навчання тоді, коли вчитель здійснює все різноманіттяїхніх видів. Розрізняють зв'язку внутріциклові (зв'язку інформатикою,операційними системами, комп'ютерними мережами) і міжциклові (зв'язкувиробничим навчанням, математикою, основи економіки).

Види міжпредметних зв'язків поділяються на групи,виходячи з основних компонентів процесу навчання (змісту, методів, форморганізації): змістовно-інформаційні й організаційно-методичні.

Міжпредметних зв'язку на рівні фактів (фактичні) - цевстановлення подібності фактів, використання загальних фактів, досліджуваних укурсах фізики, хімії, біології, і їхній усебічний розгляд з метою узагальненнязнань про окремі явища, процеси й об'єкти природи. Так, у навчанні біології іхімії вчителя можуть використовувати дані про хімічний склад людського тіла.

Понятійні міжпредметні зв'язку - це розширення іпоглиблення ознак предметних понять, і формування понять, загальних дляродинних предметів (загальпредметних).

До загальпредметних понять у курсахприродничонаукового циклу відносяться поняття теорії будівлі речовин - тіло,речовина, склад, молекула, будівля, властивість, а також загальні поняття -явище, процес, енергія й ін.

Ряд загальбіологічних понять відбиває такі складніпроцеси живої природи, що неможливо розкрити навіть на першому етапі їхньоговведення без залучення фізико-хімічних понять. Типовим прикладом служить теоріябудівлі речовини, що являє собою фундаментальний зв'язок фізики і хімії, а їїнаслідки використовуються для пояснення біологічних функцій неорганічних іорганічних речовин, їхньої ролі в житті живих організмів.

Далі розглянемо дисципліни іпитання, які забезпечують вивчення даної теми (табл.1.2).


Таблиця 1.2 – Перелікосновних дисципліни і питання, які забезпечують вивчення теми: «Локальна мережа».

Дисципліна Питання
Інформатика Що таке система? Які види систем бувають?
Виробниче навчання Методи поєднання двох комп’ютерів? Що таке мережна карта? Для чого використовується світч?
Електротехніка з основами промислової електроніки З чого складається комп’ютер? Існуючі методи поєднання?

1.5 Розробка фрагментівпоурочно-тематичного плану

 

Підготовка до вивчення чергової теми учбової програмипочинається, перш за все, з того, що викладач визначає місце даної теми вучбовому процесі по предмету, зміст, а також кількість відведеного на неїгодинника. Різною буде підготовка до вивчення теми ознайомлювального абоввідного характеру і теми, в якій вивчаються вузлові, основоположні питанняпредмету. Підготовка до теми, особливо великою за об'ємом, — складна і багатограннаробота, що вимагає педагогічної майстерності. Тому, розкриваючи змістпідготовки до вивчення теми тут матимемо на увазі значну по кількостігодинника, складну за змістом і важливу по значущості тему програми.

До вивчення теми викладачпочинає готуватися ще на етапі підготовки до викладання курсу в цілому.Аналізуючи програму, він продумує місце кожної теми в змісті предмету, їїзв'язок з попередніми і подальшими темами. У ряді випадків у досвідченихвикладачів виникає необхідність (з урахуванням власного досвіду, змін увивченні тим програми виробничого навчання або інших предметів) перестановкитеми, деякого зменшення або збільшення часу, відведеного на неї. Такі зміни врозумних межах вносити в програми дозволяється, що передбачене в пояснювальнихзаписках до них. Зміни послідовності і термінів вивчення тим виробляються зарішенням відповідних методичних комісій при неодмінній умові, що програмибудуть виконані повністю, учні одержать міцні знання і навики і не порушитьсязв'язок між виробничим і теоретичним навчанням.

У таблиці 1.4 представленийпоурочно-тематичний план вивчення дисципліни: «Виробниче навчання».

Тема: «Локальна мережа».

Кількість годин на предмет – 540.

 

Таблиця 1.4 – Поурочно-тематичнийплан вивчення дисципліни: «Виробниче навчання».

№ уроку Тема і короткий зміст матеріалу Мета уроку Методична характеристика та особливості проведення уроку Види контролю Учбово-матеріал. оснащення
Урок №1 Загальні поняття про мережі: 1. Основні поняття і принципи роботи. 2.Характеристики глобальної мережі. 3.Характеристика локальної мережі. Вивчити основні принципи і методи роботи комп’ютерних мереж. Виховати сумлінність, дисципліну. Розвити пам'ять, мислення, активність, посидючість Урок повідомлення нового матеріалу: 1.Організаційний момент 2. Мотивація 3.Повідомлення нового матеріалу 4. Видача д/з Вхідний контроль Дошка, проектор
Урок №2 Операційні системи Windows. 1. Основи роботи з Windows 2. Робота з мереженою картою. 3.Створення нового підключення Вивчити основні методи роботи Windows з мережею. Виховати дисципліну. Розвити уважність, мислення, зосередженість Комбінований урок: 1. Організаційний момент 2. Актуалізація, мотивація. 3. Повідомлення нових знань 4. Лабораторна робота 5.Видача д/з Фронтальне опитування Кабінет ЕОМ, картки по варіантного опитування, проектор
Урок №3 Загальні зведення про світч 1.Основні поняття і принципи роботи 2.Характеристики програми пристроїв 3.Створення підключення до світчу. Вивчити принципи роботи світча, загальні можливості світча. Розвити ощадливе відношення до приладів. Урок повідомлення нового матеріалу: 1.Організаційний момент 2. Мотивація 3.Повідомлення нового матеріалу 4. Видача д/з Вхідний контроль Дошка, проектор
Урок №4 Робота зі світчем: 1. Підключення світча до мережі. 2.Команди і налаштування роботи мережі Вивчити, засоби поєднання комп’ютерів за допомогою світча Формувати мислення, пізнавальну активність Комбінований урок: 1. Організаційний момент 2. Актуалізація, мотивація. 3. Повідомлення нових знань 4. Лабораторна робота 5.Видача д/з Фронтальний опрос Проектор, дошка, учбові пособия, світч.
Урок №5 Створення повноцінної локальної мережі: 1. Поєднання декількох комп’ютерів за допомогю світча 2. Налаштування роботи комп’ютерів робочої групи 3. Налаштування серверу у локальній мережі Навчитися створювати та налагоджувати локальну мережу між декількома комп’ютерами. Виховати сумлінність, дисципліну, відповідальність. Розвити пам'ять, мислення, активність, посидючість Комбінований урок: 1. Організаційний момент 2. Мотивація 3. повідомлення нового матеріалу. 4. Видача д/з Вхідний контроль Проектор, дошка, світч, комп’ютери.

1.6 Розробка перелікукомплексно-методичного забезпечення за обраною темою

 

Перелік комплексно методичного забезпечення длявивчення теми: «Локальна мережа».

Підручники:

- Р. А. Cтєфанов, П. А. ШилькинРобота з Комп’ютером. Навчальний посібник. – Спб.: Пітер, 2005. 256с.

Книга містить матеріал,необхідний для вивчення і освоєння загальних принципів роботи з компьютером.Велика увага надана основам роботи з комп’ютером сучасному користувачеві.

- С. Шишкін Ефективна роботав мережі. – М.:ТОВ ВКФ «БАО», 2008. – 330с.

Книга є практичнимкерівництвом по роботі з комп’ютерною мережею яка складається від двохкомп’ютерів до мережі Інтернет.

Особливість книги -розширений підхід до поняття ефективності. Вона не обмежується прийомамипродуктивної роботи з мережею, а й має ниску прикладів, та рекомендацій зорганізування мережі.

- Гробов В. П. Мережі длячайників. – М.: Еком, 2005. – 384с.

Книга є найкращим зпідручників для користувачів, які хочуть стати більш розвинутими з поглядуадміністраторів. Ця книга є самовчителем. Одна із особливостей цієї книги втому, що вона написана зрозумілою мовою для середньостатистичного користувача,має багато прикладів. Також автор книги допомагає користувачу самому вибратимережений кабель, застосувати особливу методику поєднання комп’ютерів.

Навчальні посібники:

Методичні рекомендації довиконання практичних (лабораторних)

робіт по темі: «Локальнамережа».

План-конспект уроку по темі:«Локальна мережа».

Конспект уроку повідомленнянових знань по темі: «Локальна мережа».

Поурочно-тематичний план потемі: «Локальна мережа».

Активний роздавальнийматеріал по темі: «Локальна мережа».

 


1.7 Характеристикаучбово-матеріальної бази, яка повинна бути залучена для вивчення теми

Учбово-виробничі(матеріальні) бази є головними і першочерговими дидактичними складовимипрофесіонально-практичного навчання. Без їх функціонування професійно-технічнихучбових закладів неможливо.