Смекни!
smekni.com

Використання активних методів навчання у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації (стр. 9 из 9)

2.2 Перевірка якості знань студентів отриманих під час проведення практичного заняття з використанням активних методів навчання

Аналіз результатів експериментального дослідження практичного заняття з використанням активних методів навчання показав:

- ефективність активного методу навчання (імітаційний) у глибокому засвоєнні навчального матеріалу;

- стимулює інтерес до навчання;

- виявлення рівня якості знань у засвоєнні у даної теми, активності, самостійності студентів;

- активізацію пізнавальної діяльності студентів;

- формування мотивації обов’язку і відповідальності. Результати виставлених оцінок показали: показник абсолютної успішності -100%, якісної -76%.

Мета досліджуваного експерименту – виявити рівень якості знань студентів за темою «Загальна характеристика країн: Україна, Великобританія та Америка» та розвиток навичок усного мовлення. Практичне заняття проходило за таким планом.

1.Вступне слово викладача.

2.Формування ситуацій.

3.Розподіл ролей і визначення функцій різних посадових осіб.

4.Обговорення ситуацій.

5.Перегляд відеофільму.

6. Узагальнення і систематизація навчального матеріалу.

7. Демонстрація творчих завдань.

8. Заключне слово викладача.

9. Визначення переможців і нагородження їх.

10.Підбиття підсумків.

Аналіз результатів проведення стандартного практичного заняття в групі «К»- показав:

- створення атмосфери взаєморозуміння;

- зацікавленість студентів у створення запитань;

- наявність середнього рівня самостійності;

- сформованість умінь і бажання працювати із різними джерелами інформації;

- максимальне залучення студентів у процес навчання.

Показник абсолютної успішності становить 92%, якісної 76%.

Відхилення успішності в гр.. «Е» і «К».


Таблиця 1. Відхилення успішності студентів

Група Кількість студентів Абсолютнауспішність Якіснауспішність Відхилення
Абсолютної успішності Якіснауспішності
К О-11 25 92% 76% 8% 6%
Е О-212 25 100% 80%

Результати оцінок в групі О-12 (Е) спеціальності «Організація і управління на автомобільному транспорті» показали рівень якості знань студентів за темою «Загальна характеристика країн: Україна, Великобританія та Америка»: абсолютна успішність-100%, якісна-80%. Результати оцінок в групі О-11 (К) показали якості знань студентів за темою «Загальна характеристика країн: Україна, Великобританія та Америка»: абсолютна успішність-92%, якісна-76%. Відхилення абсолютної успішності-8%, а якісної-6%. Це можна пояснити, тим, що 2 студенти в групі К мають оцінку «незадовільно». Вони не засвоїли тему в повному обсязі, не орієнтуються у географічних фактах різних країн, а також не підготувались до семінару. А в групі О-12 (Е) всі студенти показали високий рівень засвоєння знань з даної теми і підготовленість до семінару з використанням активних методів навчання. Отже, ми спостерігаємо такі відхилення успішності студентів за однаковою темою.

Результати анкетування в двох групах О-11 і О-22 показали майже однаковий рівень засвоєння теми: загальна характеристика країн: Україна, Великобританія та Америка. Відхилення становили 1-2% як показано. По закінченню експерименту в групі К рівень кінцевих знань підвищився на 2%, а в групі Е на 3-4% у порівнянні з вихідним рівнем знань який представлений. Наочне уявлення абсолютних приростів рівня знань дозволяє зробити висновок про те, що в контрольній групі з підвищенням вихідного рівня приріст знань студентів підвищується.

Таким чином, при застосуванні практичного заняття з використанням традиційних методів навчання в групі з часом розумні студенти стають ще розумнішими, а не дуже розумні відстають все більше. В експериментальній групі абсолютні прирости знань практично залежать від вихідного рівня знань студентів.

Таким чином, різниця методики навчання позначається, насмперед, на сильніших студентах для активні методи навчання дають реальний шанс розвити творчу і самостійну діяльність студентів.

У 2 розділі магістерської роботи представлене практичне заняття активними методами навчання (імітаційні, рольова гра). Практичне заняття проводилось в Харківському автотранспортному технікумі.

Викладачем була розроблена методика проведення практичного заняття з імітаційним методом, рольова гра. Експеримент з використанням даної методики мав на меті узагальнити і систематизувати знання студентів за темою загальні характеристики країн: України, Великобританії, Америки у порівнянні із семінарським заняттям з традиційними методами навчання за тією ж темою. Для експерименту обрали 2 групи II курсу спеціальності організація перевезень і управління на автомобільному автотранспорті ”. Перевіряли рівень якості знань в контрольній (К) групі та експериментальній (Е). У групі К проводилось практичне заняття з традиційними методами навчання, а в групі Е практичне заняття з використанням активних методів навчання (імітаційні, рольова гра). Перед проведення семінарів в групах провели анкетування для визначення рівня підготовки студентів для засвоєння теми загальні характеристики країн: України, Великобританії, Америки. Результати анкетування показали вихідний рівень знань студентів з відхиленням в 1-2%.

У роботі представлені два методично розроблені практичні заняття : з традиційними методами навчання і активними методами(імітаційні, рольова гра) навчання.

Після проведення експерименту перевірили рівень якості знань студентів в обох групах. Результати оцінок показали, що в групі Е абсолютна успішність підвищилась на 8%, а якісна на 6% ніж в групі К.

Провели повторне анкетування в групах і виявили, що рівень знань в групі Е- підвищився на 2-3%, а в групі К на 1 %.

Отже, розроблена методика проведення практичне заняття з активними методами була направлена на формування і розвиток пізнавальних інтересів і здібностей, творчого мислення, умінь та навичок самостійної розумової (розвиток усного мовлення).

Отримані результати проведення практичне заняття з використанням активних методів навчання довели актуальність використання активних методів навчання, які призводять до продуктивної мислительної та практичної діяльності студентів в процесі закріплення навчального матеріалу.


Висновок

У даній курсовій роботі ми розглянули проблему впровадження активних методів навчання і правильного їх вживання в процесі навчання у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації.

У першому розділі ми вивчили і зробили аналіз психолого-педагогічної літератури за даною темою. Розглянули різні класифікації методів навчання. Охарактеризували активні методи навчання, які використовуються в процесі навчання.

У другому розділі розробили семінарське заняття із використанням активного методу (імітаційний, рольова гра) на занятті з англійської мови, що і було метою даної роботи.

Розвиток активних методів обумовлений такими, що виникають перед процесом навчання новими задачами: забезпечити формування і розвиток пізнавальних інтересів і здібностей, творчого мислення, умінь і навичок самостійної розумової праці. Виникнення нових завдань обумовлене бурхливим розвитком інформації. У століття бурхливих темпів зростання інформації їх необхідно постійно оновлювати, що може бути досягнуто шляхом самоосвіти, а це вимагає від людини пізнавальної активності і самостійності - якостей, що характеризують інтелектуальні здібності людини до навчання, які виявляються і розвиваються в діяльності. Відсутність умов для прояву цих якостей призводить до того, що вони не розвиваються. Ось чому, тільки широке використання активних методів, що спонукають до мислительної та практичної діяльності, розвиває такі важливі інтелектуальні якості людини, які забезпечують надалі його діяльне бажання в постійному оволодінні знаннями і застосуванні їх на практиці.

У результаті вивченого, ми прийшли до висновку, що застосування активних методів навчання дійсно приведе до продуктивної розумової і практичної діяльності студентів в процесі опануванням навчальним матеріалом.


Список використаної літератури

1. Алексюк А.М. Загальні методи навчання в школі.-К., 1981. С.51.

2. Алексюк А.М. Педагогіка вищої школи. Історія. Проблеми. – К.: Либідь, 1998.

3. Бабанский Ю.К. Оптимизация процесса обучения. М., 1977. С. 42.

4. Беспалько В.П. Слагаемые педагогической технологии.- М: Просвещение, 1989.

5. Болюбаш Я.Я. Організація навчального процесу у вищих закладах освіти.- К., 1997.

6. Ващенко Г. Загальні методи навчання.- К., 1997. С.103.

7. Вергасов В.М. Активизация познавательной деятельности студентов в высшей школе. — К.: Высшая школа, 1985.

8. Вітвицька С.С. «Основи педагогіки вищої школи». Методичний посібник для студентів магістратури. — Київ: Центр навчальної літератури 2003. —316с.

9. Гончаренко С.У. Український педагогічний словник.- К., 1997. С. 206.

10. Дидактика современной школы / Под. Ред. В.А. Онищука. К., 1987. С.175.

11. Лекції з педагогіки вищої школи: Навчальний посібник/ за ред.. В.І.Лозової. — Харків «ОВС» 2006 —496с.

12. Лозова В. І., Троцко Г. В., Теоретичні основи виховання і навчання:Навчальний посібник / Харк. держ. пед. ун- т ім Г. С. Сковороди.-2-е вид., випр.і доп. – Харків: “ОВС”, 2002.-400 с.

13. Мойсеюк Н.Є. Педагогіка.- К., 1999. С. 176.

14. Нагаев В. М. Методика викладання у вищй школі: Навч. Посібник.- К.:Центр учбової літератури, 2007.-232 с.

15. Паламарчук В.Ф., Паламарчук В.И. Методи і прийоми навчання // Радянська школа. 1975. № 10. С. 11-20.

16. Педагогика / Под ред. П.Н. Груздева. М., 1940. С. 310-374.

17. Педагогика / Под ред. Ю.К. Бабанского. М., 1983.

18. Подласый И.П. Педагогика: Новый курс: В 2 кн. М., 1999. Кн. 1. С. 470.

19. Смолкин А.И. Методы активного обучения.- М., 1991. С. 153.

20. Ягупов В.В. Педагогіка: Навч. посібник. — К.: Либідь, 2003.