Смекни!
smekni.com

Комп’ютеризація навчального процесу (стр. 1 из 10)

Реферат на тему:

КОМП’ЮТЕРИЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ


ВСТУП

Актуальністьобраної теми пояснюється комп'ютеризацією всіх сфер людської діяльності є однієї із глобальних проблем сучасного світу. Причина тому - нечуване для попередніх епох підвищення ролі інформації, перетворення її в одну з найважливіших рушійних сил всього виробничого й громадського життя. паралельно стрімкий стрибок, Що Відбувається, у розвитку апаратних засобів, тобто властиво комп'ютерів як технічних пристроїв за останні 2-3 року зробив цю техніку досить доступної. Тому впровадження комп'ютерних технологій в утворення можна охарактеризувати як логічний і необхідний крок у розвитку сучасного інформаційного миру в цілому. Підтвердженням цього може служити виникнення цілого ряду спеціальних наукових центрів, що безпосередньо займаються проблемами інформатизації й комп'ютеризації утворення (НДІ НИТ АПН України, спеціальний відділ НДІ кібернетики України, Міжнародна академія інформатизації утворення [Москва] і створений на базі її іноземних відділень Всесвітній розподілений університет, і т.д.).

Такий факт, як поява спеціалізованих періодичних видань, літератури загальнопедагогічного порядку із проблем комп'ютеризації й безлічі відповідних методичних розробок говорить про існування й гостру актуальність даної проблеми для сучасної школи на всіх її рівнях.

Сучасна наука зосереджує увагу на теоретичній розробці концепції й структурно-організаційних моделей комп'ютеризації утворення, тому що на даний момент, через відсутність стабільних позицій у цьому питанні, реальна комп'ютеризація навчального процесу на місцях фактично відсутній.

Обґрунтування невідкладної необхідності впровадження комп'ютерної й мікропроцесорної техніки в шкільну практику містить два основних, тісно зв'язаних між собою доданків. По-перше, величезні техніко-операційні можливості комп'ютера несуть у собі непорівнянний з технічними засобами, що раніше застосовувалися, навчання, дидактичний матеріал, що може й повинен бути реалізований у навчально-виховному процесі. По-друге, справжня дієвість науково-технічного прогресу (а широке застосування комп'ютерів - один з найяскравіших його проявів) у вирішальному ступені залежить від підготовки кадрів на рівні сучасних вимог.

Тому вивчення й використання комп'ютерної техніки в навчальному процесі - найважливіший компонент підготовки учнів до подальшого трудового життя.

Використані матеріали:

· Фундаментальна література загально-педагогічного й психологічного порядку.

· Галузева періодика по педагогіці й комп'ютерній справі.

· Аналіз доступних навчальних програм, розповсюджуваних комерційним шляхом (через торговельну мережу).

· Вивчення досвіду роботи кафедри інформатики МГПИ й СШ № 9 р. Мелітополя, Україна.

· Власний досвід освоєння Windows - технологій.

Об'єкт дослідження – комп'ютерні технології й окремі програми учбово-педагогічного призначення.

Предмет дослідження – еволюційні процеси в системі утворення, обумовлені впливом нових інформаційних технологій.

Ціль дослідження – обґрунтувати існування комп'ютеризації навчання як реальної проблеми утворення. Виявити еволюціонізуче значення комп'ютерних технологій, можливі напрямки викликаних ними еволюційних процесів і педагогічну значимість передбачуваних змін у навчальному процесі.

Завдання дослідження:

1. Розглянути основні етапи еволюції систем утворення й виявити їхні рушійні сили.

2. Зробити огляд літератури із проблем комп'ютеризації. Виявити провідні тенденції, які на даний момент можуть розглядатися як принципові основи комп'ютерного навчання.

3. Зробити огляд існуючих комп'ютерних програмних засобів педагогічного призначення.

4. Виявити тенденції розвитку форм і методів навчання на основі нових принципів використання ПК.

5. Намітити можливі варіанти комплексного використання ПК у конкретних сферах педагогічної діяльності.

Гіпотеза:Послідовне, систематичне впровадження в педагогічний процес Пк-технологій і мережних комунікацій здатне не тільки розширити існуючий арсенал методичних засобів, але й повністю змінити існуючі форми навчання.

Наукова новизна роботи складається в узагальненні великого кола загальнопедагогічних і методичних досягнень приватного характеру й у позначенні загальних тенденцій процесу комп'ютеризації утворення.

Практична значимість роботи як інформаційно-консультативного матеріалу може виявитися в процесі розробки стратегії процесу комп'ютеризації для конкретних навчальних закладів.

Робота складається із введення, двох глав, висновку, списку літератури й додатка, що містить у собі:

1. Список використаних скорочень.

2. Графічні матеріали таблично-ілюстраційного характеру.

3. Добірку матеріалів і рекомендацій про використання комп'ютера в музичному утворенні.


РОЗДІЛ 1

§ 1 До історії виникнення проблеми комп'ютеризації навчального процесу

До кінця 20-го століття роль знання в усім світі неймовірно зросла. Рівень володіння знанням, або, більш узагальнено, інформацією починає визначати політичний і господарський статус держав. А для успішної роботи в таких умовах державам потрібні люди - висококваліфіковані фахівці, що відповідають найвищим вимогам сучасності. Тому на рубежі тисячоріч утворення перетворюється в одне із джерел самих коштовних стратегічних ресурсів – людського капіталу й знань, що, в остаточному підсумку, визначає загальний рівень розвитку суспільства. І головним прискорювачем його розвитку стає інформатизація. Інформатизація суспільства, у свою чергу, практично неможлива без комп'ютеризації системи утворення, у силу чого ця проблема по своїй значимості виходить зараз на перше місце в педагогічній науці. Пріоритетність цієї проблеми підсилюється ще й тим, що вона є принципово новою. Виникнувши разом з появою комп'ютера, тобто в останні два десятиліття, вона не може використати досвід минулих століть і тисячоріч, як це робиться в класичній педагогіці, і змушена розвиватися тільки "зсередини", формуючи свою наукову базу одночасно у всіх необхідних сферах - філософії, психології, педагогіці й методиці. Це обставина, у сполученні із крайньою практичною необхідністю, надає проблемі комп'ютеризації утворення підвищену актуальність, виводить її на перше місце в групі першочергових завдань сучасної педагогіки.

Для України, що затверджує себе в якості рівноправної, незалежної європейської держави, наявність повноцінної сучасної системи утворення, визнаної всім світовим співтовариством, є життєвою необхідністю. Без рішення проблеми комп'ютеризації і її практичного здійснення цього бути не може. Тому для досягнення науково-технічної й інформаційної незалежності нашої країни, існування її як рівноправного партнера міжнародного інтелектуального співтовариства Верховною Радою України був прийнятий закон "Про національну програму інформатизації" (Журнал "Комп`ютер у школі та сем`ї", № 4, 1998). Комплексна інформатизація шкіл і вузів орієнтується тепер на формування й розвиток інтелектуального потенціалу науки, удосконалювання форм і змісту навчального процесу, впровадження комп'ютерних методів навчання, використання в педагогічній роботі сучасних інформаційних технологій.

"Комплексна інформатизація утворення - говориться в Законі - повинна розглядатися як основну умову виховання молоді, здатної орієнтуватися при часто мінливих обставинах й адекватно діяти в сучасному середовищі. Молоде покоління необхідно навчити аналізувати проблемні ситуації, які постійно виникають, і самостійно знаходити раціональні способи орієнтації в них". Загалом це і є перехід від дисциплінарної до системної моделі змісту утворення, що навчить дитини як можна повніше розуміти мир, суспільство, себе, своя справа.

Як виникла проблема комп'ютеризації процесу навчання?

З перших кроків появи ПК (персонального комп'ютера) випереджальна думка конструкторів і письменників-фантастів створила легенду про "думаючі машини", інтелектуальні можливості яких набагато перевищували реальні можливості перших ЕОМ. Однак надзвичайний по своїй швидкості, що пішов за тим, процес розвитку комп'ютерної техніки наблизив комп'ютер до рядового користувача й зробив реальної проблему широкого використання ПК у повсякденному житті, у різних сферах людської діяльності. Здатність сучасного ПК пред'являти й обробляти абсолютно кожну по виду й змісту інформацію природно порушила питання про можливості його застосування в педагогіці.

Найбільш важливим у принциповому відношенні властивістю ПК є те, що він уводить у мир новий спосіб збереження й поширення інформації – цифровий магнітний запис, і, відповідно, - нові носії інформації (дискету, компакт-диск, магнитооптический диск). Любою новий матеріал разом зі своєю появою викликає до життя й відповідні способи його обробки. Цифровий магнітний запис на магнітних носіях викликав появу величезної сфери технологій її поширення й обробки, які, у силу своєї абсолютної новизни, одержали збірну назву "Нові інформаційні технології" (скорочено - НИТ). Оволодіння цими технологіями, уміння поставити їх на службу педагогіці й домогтися ефективного використання надаваних ними найбагатших можливостей - це зовнішня, технічна сторона проблеми комп'ютеризації навчання.

Іншою гранню проблеми комп'ютеризації утворення є необхідність глибокого наукового пророблення всіх аспектів комп'ютеризації навчального процесу. Поява комп'ютера викликало необхідність фундаментального дослідження самої фізіології нового трудового процесу (тривала робота за ПК), своєрідності процесу сприйняття й засвоєння комп'ютерної інформації, змін у механізмах роботи пам'яті (мнемотехніка), розробки нових санітарно-гігієнічних норм для занять із комп'ютером в умовах школи, і т.п. Крім того, комп'ютерні матеріали, у силу їхньої високої специфічності, викликали до життя величезна кількість разнообразнейших методичних новацій. Глибокий аналіз усього комплексу наявних наробітків, виявлення в них принципових основ й об'єднання в цілісну систему наукових подань про педагогіку наступаючого 21-го сторіччя - це друга, незрівнянно більше значна й масштабна грань проблеми комп'ютеризації утворення. У зв'язку із цим пошлемося ще раз на рядки Закону: "Широке впровадження в навчальний процес нових інформаційних технологій включає розробку й практичне використання науково-методичного забезпечення, ефективне вживання інструментальних способів і систем комп'ютерного навчання й контролю знань, системну інтеграцію цих технологій в існуючому навчальному процесі в цілісні організаційні структури".