Смекни!
smekni.com

Особливості бюджетного фінансування професійно-технічних закладів (стр. 3 из 3)

Також Міністерство освіти і науки України має намір скоротити кількість «слабких» ПТУ, об'єднавши їх з могутнішими і передавши на баланс областей.

Реформа розрахована на 3 роки. Даний процес уже розпочато і передбачається, що реформа суттєво покращить ефективність використання коштів на фінансування професійно-технічних закладів. Для оптимального використання фінансових, кадрових, навчальних, методичних ресурсів у 2009 році вживалися заходи щодо приведення мережі навчальних закладів у відповідність до структури економіки регіонів країни, їх оптимізації; здійснено укрупнення 43 малокомплектних професійних закладів [7].


Висновки

На сьогоднішній день професійно-технічна освіта в Україні перебуває в кризовому стані. Промислові підприємства України відчувають гостру нестачу у кадрах робочих спеціальностей, тоді як кількість професійно-технічних закладів щороку зменшується, як і число їхніх випускників.

Для якісного та повноцінного функціонування цієї сфери необхідне належне фінансування. У загальній сумі видатків на освіту професійно-технічна освіта має найменшу частку. Існує чимало проблем з фінансуванням. У зв’язку з дефіцитом бюджетних коштів Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» не передбачені видатки на капітальні та поточні ремонти, видатки на розвиток училищ. У зв’язку з цим не ремонтуються належним чином навчальні та виробничі приміщення, котельні, дахи. Виникає проблема у розрахунках з енергопостачальними організаціями, яка пов’язана з підвищенням тарифів. Більшість навчально-виробничих та господарських приміщень потребують капремонту, заміни дахів, тепло – та водоканалізаційних мереж. Бракує підручників та навчальних посібників.

Запровадження нових розмірів мінімальної заробітної плати працівників бюджетної сфери потребує індексації заробітної плати педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів, оскільки вже створюється певна заборгованість, що не було передбачено розписом державного бюджету України на 2009 рік.

Не вирішується питання щодо надання молодим спеціалістам підйомних та безпроцентних кредитів для будівництва житла.

Недостатньою є також оплата праці викладачів та інших працівників професійно-технічних закладів.

Для того, щоб поліпшити ситуацію у сфері професійно-технічної освіти, необхідне її реформування, певні кроки у напрямку якого вже зроблені. Необхідно вжити наступні заходи:

- забезпечити прийняття законів про удосконалення управління професійно-технічною освітою;

- переглянути структуру, функції та чисельність підрозділів МОН, Міністерства освіти і науки АР Крим, управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, що здійснюють управління системою професійно-технічної освіти;

- розробити та запровадити типові штатні нормативи професійно-технічного навчального закладу;

- передбачати, починаючи з 2010 року, у державному та місцевих бюджетах видатки на капітальний (поточний) ремонт і реконструкцію будівель, приміщень, дахів та котелень закладів і установ системи професійно-технічної освіти, оновлення навчально-матеріальної бази та змісту професійно-технічної освіти;

- продовжити роботу щодо приведення мережі професійно-технічних навчальних закладів до потреб економіки та ринку праці та забезпечити оптимізацію та спеціалізацію малокомплектних професійно-технічних навчальних закладів;

- забезпечити ефективну роботу з професійної орієнтації молоді та підвищення престижності робітничих професій;

- забезпечити належний соціальний захист педагогічних працівників, учнів, слухачів системи професійно-технічної освіти, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей;

- створити належні умови співпраці з соціальними партнерами.

Дієвим також було б підтримання і розвиток недержавних професійно-технічних закладів.


Список використаної літератури

1. Вакарчук І. Тенденції та пріоритетні напрями діяльності органів управління, установ і навчальних закладів професійно-технічної освіти на 2009/2010 навчальний рік [Електронний ресурс] / Міністерство освіти і науки України. – Режим доступу: http://shosvita.ucoz.net/dopovid_pto_2009.doc. – 24.12.09. – Назва з екрану.

2. Волинським ПТУ бракує фінансування [Електронний ресурс] / Сім’я і дім. – режим доступу: http://www.simya.com.ua/articles/59/25141/. – 21.12.09. – Назва з екрану.

3. Інформаційно-аналітичні матеріали до наради з питань стратегії реформування професійно-технічної освіти України [Електронний ресурс] / Міністерство освіти і науки України. – Режим доступу: www.mon.gov.ua/newstmp/2009_1/15…/inform_analit_materialy.doc. – 24.12.09. – Назва з екрану.

4. Кушнір, Р.О., Хома, І.Б. Економічний зміст проблеми залучення кадрів робітничих спеціальностей на промислові підприємства України [Текст]: Р.О. Кушнір, І.Б. Хома / Науковий вісник НЛТУ України. – 2008. – вип. 18.5. – С. 239–243.

5. Полозенко, Д.В. Проблеми фінансування професійно-технічних навчальних закладів в Україні [Текст] / Д.В. Полозенко // Фінанси України. – Киiв, 2009. – №2. – С. 22–31.

6. Про Державний бюджет України на 2009 рік: Закон України №835–17 від 26.12.2008, зі змінами та доп. [Електронний ресурс]/ Верховна Рада України. – Законодавство України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi? nreg=835–17&key=4/UMfPEGznhhQi4. ZiXrYiiWHI4Ecs80msh8Ie6. – 26.12.09. – Назва з екрану.