Смекни!
smekni.com

Навчання монологічному мовленню на початковому етапі вивчення англійської мови (стр. 7 из 9)

Використання зображальних опор у вправах ІІІ групи має бути природним. Так, коли описується географічне положення країни, мова якої вивчається, доцільним буде використання географічної карти з написами іноземною мовою

Завдання: Ви – учитель географії в англійській школі. Розкажіть вашим учням про географічне положення вашої країни, її площу та населення, користуючись географічною картою Західної Європи.

Тематичні малюнки з багатьма деталями (наприклад, зображення магазину з різноманітним товаром) доцільно використовувати при введенні нових лексичних одиниць чи граматичних структур, а не в процесі навчання монологічного мовлення, оскільки деталі “прив’язують” до себе висловлювання учнів, гальмують їх розумову діяльність [25, 187].

Усі наведені вище вправи мають відповідати певним вимогам: бути посильними за обсягом (з урахуванням поступового нарощування труднощів: мовленнєвого матеріалу, умов виконання та характеру мовленнєвої діяльності); залучати різні види пам’яті, сприймання і мислення; бути цілеспрямованими і вмотивованими; активізувати пізнавальну і розумову діяльність учнів; містити найтиповіші життєві приклади та ситуації спілкування.

2.2 Експериментальна перевірка ефективності розробленого комплексу вправ для навчання монологічного мовлення на початковому ступені

Будь-яка система навчання має бути ефективною, тільки тоді вона може застосовуватися. Щоб довести ефективність треба провести експеримент, довести ефективність на практиці.

Практика проходила в 4-А класі загальноосвітньої середньої школи №44 м. Миколаїв. Учні вивчали англійську мову 3-й рік. У класі 22 учня. Весь період практики був поділений на два етапи:

Підготовчий Основний

Завдання:

1) знайомство з класом;

2) знайомсво з програмними вимога-ми та навчальним матеріалом підручника;

3) визначення рівня розвитку мовних навичок та мовленнєвих умінь методом спостереження.

Завдання:

1) проведення навчальної діяльності та експериментальна перевірка комплексу вправ для навчання монологічного мовлення.

Під час педагогічної практики було опрацьовано з учнями навчальний матеріал, поданий у підручнику Карп’юк О.Д. Перед тим, як перейти до навчальної діяльності, ознайомилися з програмними вимогами для 3 року навчання [2, 3] щодо оволодіння монологічним мовленням та матеріалом підручника. Оскількі підручник містив малу кількість вправ для навчання монологічного мовлення, тому потрібно було дібрати свою систему вправ.

Перш ніж розпочати експеримент потрібно виявити рівень навичок та вмінь класу. Шляхом спостереження виявлено недоліки в знаннях учнів. Слабо розвинуті:

1) граматичні навички;

2) навички аудіювання;

3) учні не знають правил читання слів (хоча досить добре знають алфавіт);

4) бідний словниковий запас.

10 учнів хоча і виявляли активність при навчанні монологічного мовлення, тобто дуже хотіли говорити, але вони потребували допомоги вчителя при побудові висловлювання або під час роботи з вербальними опорами. Отже, для того, щоб навчити учнів монологічному мовленню, потрібно було особливу увагу приділити розвитку навичок читання, аудіювання, граматичних навичок та збагаченню словникового запасу.

Отже, першим кроком було навчити дітей читати слова та словосполучення по даній темі. Для розвитку навичок читання добиралися різні вправи. На кожному уроці повинна мати місце фонетична зарядка.

Після фонетичної зарядки діти читали слова, записані на картках.

Тема уроку “Розпорядок дня учня”:

School Then

O’clock With

When Play

Day Dinner

потім словосполучення:

go to school get up at 8 o’clock

go home go to bed have dinner

do lessons every day have supper

have breakfast play in the yard with my sister

Після того, як учні засвоїли лексику та вміли її читати, ми вводимо слова та словосполучення у речення, які логічно пов’язані між собою. Для цього вчитель використовує вправи І групи.

T. Children, let’s speak about our working day. I’ll begin and you’ll continue.

T. I get up at 7 o’clock.

P1. I do my morning exercise.

P2. Then I have my breakfast.

P3. I go to school at 8 o’clock.

P4. After lessons I go home.

P5. I have dinner at 2 o’clock.

P6. Then I play in the yard.

P7. Then I do my lessons.

P8. I have supper at 7 o’clock.

P9. I go to bed at 9 o’clock.

Після використання вправи на приєднання, учні будували висловлювання на основі підстановчої таблиці (ІІ група):

I get up at....
I do ... ... and have ... ... .
Then I go ... ... .
After classes ... ... ... and have ... ... .
Then I play ... ... ... and do ... ... .
In the evening I ... and ... ... ... .
I go ... ... at ... ... .

І вже після цього учні будували власне висловлювання на дану тему (ІІІ група).

- Children, you phone to your English friend. Tell him/ her about your working day.

Підвівши підсумки, виявилося:

Виконали завдання Не виконали Виконали з допомогою вчителя Виконали самостійно
Впр. І групи 14 8 11 3
Впр. ІІ групи 14 8 11 3
Впр. ІІІ групи 7 15 4 3

Це був початковий етап експерименту, проведений з метою виявлення рівня знань та вмінь учнів сприймати, швидко запам’ятовувати і відтворювати матеріал.

Отже, перевіривши рівень вмінь учнів, виявилося, що діти швидко запам’ятовують лексику, добре сприймають на слух усне мовлення, але перед тим, як безпосередньо працювати над ММ, треба підготувати учнів до цього: потренувати їх у читанні, повторити лексику і після цього вже приступати до навчання ММ. Отже, перш за все, потрібно звернути увагу на підготовчу роботу.

У підручнику для 4 класу Карп’юк О.Д. міститься достатня кількість вправ на навчання аудіювання, тому на основі цих вправ ми склали комплекс вправ для навчання ММ. Тобто, спочатку діти вправлялися в аудіюванні, а потім на цю ж саму тему вчилися будувати висловлювання. Наприклад, на уроці учні сприймають на слух текст “ARoom”. Після того, як діти опрацюють цей текст (прослухають його, виконають перевірку розуміння прочитаного) можна відразу перейти до виконання вправи ІІ групи, оскільки діти вже декілька разів повторили подібні речення, які буде містити опора. Вчитель пропонує учням:

- Describe our classroom using this table.

Our classroom is
large
and it is light
isn’t very large
small
There
are
one

in the classroom

two
is three
four
They are
large
not very large
small
There are ... pupils’ desks in the room
The desks are
blue
brown
There are
books, pens on the pupils’ desks
toys
The teacher’s table is
brown
grey

Діти знайомляться з таблицею і будують висловлювання. Доцільно, щоб побільше учнів повторили по декілька речень, тому що відбувається зорове та слухове сприймання, що забезпечує краще запам’ятовування. Дуже важливо, щоб учні розуміли те, що вони читають з таблиці і могли потім відтворити без опори (з цією метою проводяться підготовчі вправи).

Коли вчительпереконається, що учні можуть граматично правильно і самостійно побудувати речення без опори на таблицю, її можна зняти. Доцільно спочатку питати сильніших учнів, щоб дати змогу слабшим підготуватися до висловлювання.

Після підведення підсумків контролю даного комплексу вправ, отримали такі результати:

СІЧЕНЬ

Виконали завдання Не виконали Виконали з допомогою вчителя Виконали самостійно
Впр. ІІ групи 18 4 14 4
Впр. ІІІ групи 13 9 10 3

Отже, якщо порівняти результати першої перевірки та другої, то побачимо, що ефективно проводити підготовчі вправи, більше повторювати речення, активізувати клас, щоб усі діти повторювали речення та фрази.

На кожному уроці учні користувалися підстановчими таблицями і, коли діти навчилися нею користуватися, ми замінили ці таблиці ілюстративною опорою. Прослідкуємо, які отримаємо результати, і порівняємо їх з попередніми.

Тема уроку: Розпорядок дня учня та його товариша

1. Читання і переказ словосполучень, підбір потрібного малюнку.

- Read and translate these words and word-combinations.

go to school get up at 8 o’clock

go home go to bed have dinner

do lessons every day have supper

have breakfast play in the yard with my sister

- Point the number to the corresponding picture.

Діти читають та перекладають словосполучення на картках і прикріплюють їх до віповідних малюнків, які висять на дошці. Потім, користуючись словосполученнями та ілюстраціями, складають речення до кожного малюнку.

2. Складання речень за допомогою малюнків.

- Make up sentences using these pictures.

Потім використовується вправа на імітацію. Вчитель розповідає про свій розпорядок дня, а учні на основі розповіді вчителя будують свої речення.