Смекни!
smekni.com

Навчання монологічному мовленню на початковому етапі вивчення англійської мови (стр. 8 из 9)

3. Вправа на імітацію.

- Now I will tell about my working day and you will speak about yours.

(I get up at 7 o’clock. I do my morning exercises and have breakfast. Then I go to college. After lessons I go home and have dinner. Then I do my lessons and after that I help my mother or read a book. I have supper at 7 o’clock and go to bed at 10 o’clock.)

4. Відповіді на запитання.

- When do you get up?

- What do you do then? etc.

5. Вправа на доповнення.

Після того, як учні повторили декілька разів кожне речення, вчитель переходить до вправи ІІ групи:

- Now let’s speak about your working day using the table.

I get up at ... .
I do ... ... and have ... ... .
Then I go ... ... .
After classes ... ... ... and have ... ... .
Then I play ... ... ... and do ... ... .
In the evening I ... and ... ... ... .
I go ... ... at ... ... .

6. Побудова монологу. (ІІІ група)

(Дітям роздаються картки з іменами і назвами країн, за якими вони будують монолог. Для слабших учнів роздаються картки (див. додаток) з опорами).

7. Запитання по монологу.

Для того, щоб перевірити, як учні сприймали на слух монолог своїх товаришів, вчитель задає запитання до монологів.

- When does Ann get up?

- What does she do after coming home?

- When does Peter have breakfast?

- When does Kat come home?

- Does Nick help his mother in the evening? etc.

Результат перевірки узагальнено в таблиці.

ЛЮТИЙ

Виконали завдання Не виконали Виконали з допомогою вчителя Виконали самостійно
Впр. І групи 20 2 15 5
Впр. ІІ групи 20 2 10 10
Впр. ІІІ групи 20 2 16 4

СІЧЕНЬ



ЛЮТИЙ

(Числа по вертикалі – кількість учнів. Стінка синього кольору (1) – вправи І групи, червоного (2) – ІІ групи, жовтого (3) – ІІІ групи)

За результатами дослідження можна зробити висновок, що у дітей покращився рівень усного мовлення, розширився словниковий запас, удосконалилися вміння будувати висловлювання, вміння переконливо викладати думки, дотримуватися логічної послідовності у своєму висловлюванні та вміння завершити висловлювання. Це можна простежити за допомогою підсумкових діаграм. Такі результати свідчать, що розроблений комплекс вправ – результативний, навіть за такий короткий проміжок часу можна побачити позитивний результат.

Експериментальна перевірка розробленого комплексу вправ для навчання монологічного мовлення на початковому етапі навчання дає можливість побачити, що даний комплекс вправ є ефективним, спрямований на вироблення навичок усного мовлення, вміння послідовно та граматично правильно викладати свої думки, розвиває усне мовлення та пам’ять учнів. Тому вчитель повинен складати і використовувати свій комплекс завдань, аналогічний даному.


ВИСНОВКИ

Розвиток навичок усного мовлення на початковій стадії навчання – дуже відповідальний етап. Адже в цей період створюється база для подальшої роботи у вигляді сталих знань, умінь та навичок, і саме тепер повинно виникнути та зміцніти прагнення учнів брати найактивнішу участь в усних вправах, що виконуються в класі.

Для розвитку навичок мовлення треба, щоб учні розмовляли якнайбільше і щоб їх мовлення в психологічному плані наближалось до природнього. А цього добитися якраз дуже важко, бо умови, що складаються в класі, не завжди стимулюють мовлення учнів на уроках. По-перше, учні весь час почувають обмеженість свого іншомовного словника, недостатнє володіння граматичними формами, і це затримує їх бажання говорити; по-друге, учням важко вийти за межі реальних навчальних ситуацій, в яких вони перебувають, і говорити на теми, нав’язані їм особливостями мовного матеріалу, який вони вивчають; по-третє, учнів сковує те, що форму і зміст їх висловлювань критично оцінюють учитель і товариші.

Тому, щоб досягти ефективності навчання монологічного мовлення, потрібно створити всі необхідні для цього умови, зацікавити дітей, створити таку атмосферу, щоб діти не звертали увагу на перелічені вище недоліки.

Коли учні уже оволодіють первинними навичками усної мови, перед учителем розкриваються можливості використання численних прийомів розвитку навичок мовлення.

Під час засвоєння монологічних висловлювань основним завданням є розвиток в учнів здатності логічно і послідовно організовувати завершені повідомлення із структур, уже засвоєних у мовленні, а не відтворювати заучені тексти.

Навчання монологічного мовлення в шкільних умовах відбувається на тематичній основі. Теми визначають сферу, в межах якої учні оволодівають усною комунікацією, обсяг усної комунікації та її зміст.

Внутрішньою передумовою навчання монологічного мовлення є певний рівень розвитку гнучкості й натренованості психічних функцій особистості внаслідок попереднього досвіду монологічної діяльності рідною мовою є знання лінгвістичних особливостей монологічного мовлення, які повинен знати кожен вчитель.

Вчитель повинен здійснювати підхід до навчання монологічного мовлення як вмінню зв’язно і логічно викладати свої думки і таким чином вносити свій вклад в розвиток особистості учня; здійснювати диференціацію навчального матеріала в залежності від підготовки, потреб та інтересів учнів.

Під час розробки системи вправ з навчання ММ потрібно звертати увагу на рівень знань учнів, вікові та індивідуальні особливості учнів, враховувати психологічні особливості дітей та особливості їх пам’яті.

Вправи для навчання ММ мають відповідати певним вимогам: бути посильними за обсягом (з урахуванням поступового нарощування труднощів: мовленнєвого матеріалу, умов виконання та характеру мовленнєвої діяльності); залучати різні види пам’яті, сприймання і мислення; бути цілеспрямованими і вмотивованими; активізувати пізнавальну і розумову діяльність учнів; містити найтиповіші життєві приклади та ситуації спілкування.

Важливу роль у навчанні відіграє контроль вмінь і знань учнів. Тому під час навчання ММ потрібно приділити увагу контролю рівня навченості вмінь усної комунікації.

Контрольно-навчальні вправи (КНВ) різних типів і видів мають на меті вимірювання і корекцію рівня сформованості вмінь учнів в ММ. Використовуючи КНВ у процесі навчання іншомовного монологічного мовлення, вчитель може ефективно розв’язувати завдання, поставлені перед шкільним навчанням.

Отже, об’єкти поопераційного контролю у вигляді загальних та власних монологічних умінь, мінімізований набір кількісних і якісних показників, контрольно-навчальні вправи як основний прийом даного виду контролю – це той “контролюючий інструментарій”, який необхідний вчителю для розв’язання проблеми адекватного вимірювання та оцінки як одного із резервів підвищення якості навчання монологічного мовлення.

Застосування комплексу вправ на навчання ММ на уроці англійської мови у 4 класі, розроблених та використаних під час педагогічної практики, підвищило мотивацію та інтерес учнів до вивчення англійської мови, що було доведено шляхом спостереження, а також позитивно сприяло розвитку мовних навичок та мовленнєвих умінь, про що свідчать результати їх контролю.


ЛІТЕРАТУРА

1. Державний освітній стандарт знань, умінь і навичок з іноземної мови// Київ “Ленвіт” // 1998 // с. 11.

2. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів з іноземної мови// English // 2001, №29-30 // с. 3; 6-13; 34-37.

3. Алхазишвили А.А. Основы овладения устной иностранной речью// Москва «Просвещение» // 1988 // с. 125.

4. Богданова О.С. Логико-коммуникативные программы при обучении монологическому высказыванию// Иностранные языки // 1988, №5 // с. 35-43.

5. Бухбиндер В.А. Очерки методики обучения устной речи на иностранном языке// Киев “Вища школа”// 1980 // с. 248.

6. Вайсбурд М.Л., Кузьмина Е.В. Роль индивидуальных особенностей учащихся при обучении иноязычному устноречевому общению// Иностранные языки // 1999, №1-2 // с. 5-11; 3-6.

7. Вишневський О.І. Довідник учителя іноземної мови// Київ “Радянська школа”//1982 // с. 77-84.

8. Горчев О.Ю. Про методику тестового контролю навичок усної мови// “Іноземні мови” // 1976, №6 // с. 40-47.

9. Григор’єва Л.Н. Із досвіду роботи над монологічним мовленням// “Іноземні мови” // 1978, №3 // с. 85-88.

10.Горький. Методические рекомендации по развитию основных видов речевой деятельности// Москва // 1981 // с. 56.

11.Димент О.Л., Столпнікова М.В. Творчі вправи при роботі над усною мовою// “Іноземні мови” // 1973, №1 // с. 50-52.

12.Долгова Л.А. Контроль монологической устной речи// Иностранные языки // 1985, №4 // с. 33-38.

13.Жинкин Н.И. Механизмы речи// Москва, Изд-во АПН РСФСР// 1958 // с. 370.

14.Жинкин Н.И. Речь как проводник информации// Москва “Наука” // 1982 // с. 157.

15.Зимня І.О. Психология обучения иностранным языкам в школе// Москва “Просвещение”// 1991 // с. 187.

16.Ітельсон Є.І. Методика навчання англійської мови в середній школі// Київ “Радянська школа”// 1969 // с. 93-112.

17.Калинина С.В. К концепции обучения монологическому высказыванию// Иностранные языки // 1991, №1 // с. 22-26.

18.Коробова М.Н. Деякі прийоми активізації мовленнєвої діяльності на уроках іноземної мови// “Іноземні мови” // 1978, №4 // с. 87-90.

19.Леонтьев А.А. Язык, речь и речевая деятельность// Москва “Просвещение” // 1969 // с. 214.

20.Лєонтьєв О.О. Мова і спілкування// “Іноземні мови” // 1974, №6 // с. 80-85.

21.Мельник А.Є. Посібник для вчителів іноземної мови “Розвиток монологічного мовлення”// Київ // 1993 // с. 45.

22.Миролюбова А.А. Вопросы обучения устной речи и чтению на иностранном языке в восьмилетней школе// Москва // с. 246.

23.Мільруд Д.П. Мовні здібності, знання, навички і вміння// 1990 // с. 13.

24.Настольная книга преподавателя иностранного языка// Упражнения и методические приёмы для обучения иноязычной речевой деятельности// Москва // 2001 // с. 58-70.

25.Ніколаєва С.Ю. Методика навчання іноземних мов у середніх навчальних закладах// Київ “Ленвіт”// 1999// с. 167-187.

26.Ніколаєва С.Ю., Шерстюк О.М. Рівні володіння іншомовним мовленням// Іноземні мови // 2000, №2 // с. 69-72.