Смекни!
smekni.com

Особливості організації роботи педагога-дефектолога з батьками дитини з порушеннями психофізичного розвитку (стр. 4 из 4)

2. Дозвольте бути собою, зі своїми вадами, вразливими місцями та чеснотами. Приймайте її такою, якою вона є.

3. Підкреслюйте її сильні властивості.

4. Не соромтесь виявляти свою любов до дитини, дайте їй зрозуміти, що любитимете її за будь-яких обставин.

5. Не бійтеся "залюбити" своє маля: саджайте його собі на коліна

6. Обираючи знаряддя виховного впливу, удавайтеся здебільшого до ласки та заохочення, а не до покарання та осуду.

7. Намагайтеся, щоб ваша любов не перетворилась на вседозволеність та бездоглядність.

8. Намагайтесь впливати на дитину проханням - це найефективніший спосіб давати їй інструкції.

Уникайте помилок у вихованні

1. Не перевищуйте владу у стосунках з дитиною. Батьки, які виступають у ролі головної дійової особи, мають похмурий незадоволений вираз обличчя, втручаються в дитячі ігри, карають і вказують, що, як і коли робити.

2. Не будьте егоїстом, не покрикуйте на дитину при найменших відхиленнях від встановлених вами еталонів її поведінки (дитина заважає вам відпочивати).

3. Не будьте ледачими у відносинах з дитиною, що виявляється в непослідовності у вимогах, у стилі виховання, в небажанні відмовитися від своїх справ та захоплень.

4. Не будьте хвальковитими, не хизуйтеся будь-якими успіхами своєї дитини. Не реагуйте гостро на успіхи інших дітей. Будьте скромними, вчіть скромності свою дитину. Завжди враховуйте здібності і інтереси дитини.

5. Не будьте надмірно принциповими. Принциповість не завжди виправдана, але батьки мають упередження, що коли вони так сказали, то так і має бути, навіть якщо їх вимоги не завжди виправдані. У результаті такої принциповості батьки нерідко вдаються до фізичних покарань, позбавляють дитину прогулянки, забороняють улюблені ігри тощо [3].

Висновки

Отже, в умовах сьогодення, за нестабільності сімейної системи і наявних проблемах у встановленні доброзичливих взаємовідносин між дорослими ідітьми, зростає потреба в наданні допомоги молодій сім'ї. Тому підвищення педагогічної культури родини, консультування батьків і дітей, різноманітні форми і методи роботи з батьками покликані покращити становище й озброїти батьків необхідними знаннями щодо ефективних способів організації гуманних взаємин з нащадками, психокорекції неадекватних відносин у сім'ї.

Батьки, по суті, безпорадні перед дитячою хворобою, соціально, педагогічно і психічно не підготовлені до діяльності в тій ситуації, у якій опинилися, і потребують соціально-психологічної підтримки, спеціальних педагогічних знань. Вони мають усвідомлювати свою відповідальність за долю дитини і розуміти, що їхні витримка, мужність, сприятливий сімейний мікроклімат - значний потенціал у розвитку дитини, формуванні її особистості. Адже контакт з матір'ю має велике значення для розвитку характеру і гармонійного формування дитини. Сім'я створює душевний комфорт, змінює нервові переживання. Батьківська терпимість, доброта, чуйність, делікатність допоможуть дитині знайти своє місце в житті.

На сучасному етапі розвитку нашого суспільства, батьки, на жаль, мають недостатній обсяг знань з приводу формування адекватних відносин у сім'ї. Саме тому, цієї проблеми неодноразово торкалися у своїх дослідженнях соціальні педагоги і психологи, що і було висвітлено у вище поданому.

Список використаних джерел

1. Алекєєнко Т.У. У чому сутність гуманних взаємин батьків і дітей? // Рідна школа. - 2001. - №3.

2. Гурнік Л. Вчимо батьків мистецтву виховання // Дитячий садок, - 2004. - №39. - с.8

3. Грицюк Н. Діти з порушеннями психофізичного розвитку. Поради батькам. // Дефектолог. - 2008. - №12. - с.45-58.

4. Наукові здобутки студентів і магістрантів - школі ХХІ ст.: Збірник наукових праць студентів і магістрантів психолого-педагогічного факультету. - Випуск 4. - Полтава: ПДПУ, 2004. - 254с.

5. Науковий потенціал студентської молоді ХХІ ст.: Збірник наукових праць. - Полтава: ПДПУ, 2009. - Випуск 9. - Ч. ІІ. - 200 с.