Смекни!
smekni.com

Формування мотивації здорового способу життя з використанням ігор драматизацій (стр. 2 из 8)


2.3. Форми, методи та методичні прийоми роботи у формуванні мотивації здорового способу життя.

Серед форм і методів процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя пріоритетна роль належить активним методам, що ґрунтуються на демократичному стилі взаємодії, спрямовані на самостійний пошук істини і сприяють формуванню критичного мислення, ініціативи й творчості. До них також належать соціальне проектування, метод відкритої трибуни, ситуаційно-рольова гра, соціально-психологічний тренінг, інтелектуальний аукціон, «мозкова атака», метод аналізу соціальних ситуацій з морально-етичним характером, гра-драматизація тощо.

Доцільно застосовувати традиційні методи: бесіда, диспут, лекція, семінар, роз'яснення, переконання, позитивний і негативний приклади, методи вироблення звичок, методи вправ, контролю і самоконтролю, створення громадської думки тощо.

Застосування цих методів сприяє утворенню у дітей, учнівської та студентської молоді адекватної моральної самооцінки, дає можливість організувати дієву роботу з формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя, знецінити і зруйнувати негативні мотиви, перебудувати і змінити негативні форми у поведінці дітей та молоді на позитивні; підтримати, посилити позитивні моральні спонуки, активізувати їх прояви чи загальмувати негативні мотиви, знизити їх силу, утримати учня від прояву негативної мотивації на здоровий спосіб життя.

Охорона здоров'я людини та виховання здорових дітей були основними проблемами в усі часи.

Конституцією України визначено, що найвищою соціальною цінністю у державі є людина, її життя і здоров'я. У Статуті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) записано: «Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад». Таке визначення поняття «здоров'я» є загальновизнаними у міжнародному спілкуванні.

Потребою кожної людини є здоровий стан організму, в поєднанні зі здоровими умовами довкілля.

Діти й підлітки ще не замислюються, що здоров'я слід берегти і для цього потрібні знання і навички здорового способу життя.

Вирішення проблеми здоров'я людини закладено у самій людині, у знанні і розумінні нею проблем формування, збереження, зміцнення і відновлення власного здоров'я, а також в умінні дотримуватися правил здорового способу життя. Дітям необхідно усвідомити, що наше майбутнє - за здоровими людьми, бо лише фізично і морально здорова людина здатна творити і приносити користь людям.

Особливу шкоду здоров'ю наших дітей завдають тютюнокуріння, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, поширення інфекційних хвороб (ВІЛ/СНІД, туберкульоз та ін.). Ці негативні явища можуть увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

Саме тютюн, алкогольні напої та наркотики послаблюють імунну систему організму, зумовлюють численні захворювання, а в нашій країні, на жаль, дуже багато курців серед дівчат та жінок. Жінки - це берегині, продовжувачки роду, а пристрасні та молоді курці та ті, що вживають алкогольні напої, не можуть народити здорових дітей.

Навчальним закладам необхідно планувати і проводити медико-педагогічне навчання батьків з питань імунопрофілактики та збереження здоров'я дітей і підлітків із залученням медичних працівників.

Організація та проведення заходів з питань імунопрофілакти­ки передбачає інформування батьків про імунітет та шляхи зміц­нення імунітету, збереження здоров'я дітей.


ІІІ. Практична частина

3.1. Урок-бесіда: «Здоровя дітей – здровя нації»

Мета: Виховувати у дітей почуття національної самовідданості, патріотизму, відповідальності за майбутнє нашої нації. Дати розуміння важливості здоров'я для людини і для нації в цілому. Сформувати вміння цінувати життя, здоров'я в усіх його аспектах.

Обладнання: Магнітофон; аудіокасета українських пісень: «Україна» (музика і слова Т. Петриненка), «Марш запорозьких козаків», «Зеленеє жито, зелене...», «Роде наш красний, роде наш прекрасний»; плакати з висловами відомих людей про здоров'я та народні приказки:

«Здоров'я — дорожче золота»

(В. Шекспір)

«Здорова людина — є самий дорогоцінний витвір природи»

(Томас Карлейль, англ. історик, філософ)

«Здоров’я — мудрих гонорар»

(П.Ж. Беранже, франц. поет)

«Природа хоче, щоб діти були дітьми, перш ніж бути дорослими»

(Ж.-Ж. Руссо)

«Хто не цінує життя, той його не заслужив»

(Леонардо да Вінчі)

«Люди не вмирають. Вони вбивають самі себе»

(Сенека)

«Пияцтво є вправляння у безумстві»

(Піфагор)

«Человек ест, чтобы жить, а не живет, чтобы есть»

(Сократ)

«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації»

(Оноре де Бальзак)

«Здоровому все здорово»

«В здоровому тілі — здоровий дух»

«Бережи одяг, доки новий, а здоров'я, доки молодий»

«Як на душі, так і на тілі»

«Весела думка — половина здоров'я»

«Якщо дитина бігає й грається, то їй здоров'я усміхається»

Виставка дитячих малюнків на екологічну тематику, про згубний вплив шкідливих звичок та інше.

На тлі пісні «Зеленеє жито, зелене» чи «Україна».

Учитель. Україна — рідна, священна земля наших дідів і прадідів. Тут ми народилися і виросли, тут уперше побачили сліпучу синь українського неба і золоті розли­ви пшеничних ланів, квітучі чорнобривці і соромливу калину. Український рід споконвіку шанував землю, хліб на столі, рушник на стіні, мамину пісню, яворову колиску, криницю із журавлем, вербу край ставка...

Така вона, наша Україна. її історія зіткана із світла і темряви, з радості і жалоби. Та для кожного українця немає землі милішої від тої, на якій він живе, бо це наша земля, наша доля. І ніколи я не проміняю її на іншу, тому що знаю: минуть тяжкі часи і Україна відродиться для новітньої слави, для щастя.

Діти — ви майбутнє нашої нації. Саме вам належатиме важлива роль у розбудові нашої держави. А що потрібно для цього?

Варіанти дітей (освіта, любов до Батьківщини, здоров'я і т.д.).

Учитель. Ну звичайно ж, в першу чергу здоров'я! А. що ж таке здоров'я? Здоров'я людини — це не просто відсутність хвороб. Це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, високої працездатності та соціальної активності людини.

1-й учень (вдягнутий в козацьке вбрання). В козацькі часи люди були здоровіші за сьогоднішнє покоління. Ми багато часу проводили на свіжому повітрі, працювали фізично, вели рухливий спосіб життя, мали повноцінне харчування, жили серед природи, яка позитивно впливала на духовність, фізичне і психічне здоров'я.

Лунає «Марш запорозьких козаків».

2-й учень. Так, так пане-козаче. Я з вами згоден. Адже відомо, що стан здоров'я на 50% залежить від умов та способу життя, на 20% — від впливу навколишнього середовища, на 20% — від спадковості і лише на 10% — від рівня розвитку медицини.

Учень-козак. А що ж відбувається в Україні на початку XXI століття?

3-й учень. Сьогодні в Україні дуже складна демографічна ситуація. Протягом 1991—2000 років народжуваність у нашій країні зменшилася на 35%, а смертність — зросла на 18,6%. Дитяча захворюваність, яка часто призводить до інвалідності, зросла майже на 20%.

4-й учень. Здоров'я не існує саме по собі, воно не дається на все життя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи протягом усього життя людини.

Тому треба з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультури, обтиратися мокрим рушником, обливатися водою, щоб організм звикав до посильних навантажень і ставав дедалі міцнішим і здоровішим.

5-й учень. Значний відсоток виникнення хвороб залежить від шкідливих звичок самої людини, порушення санітарно-гігієнічних норм, від неправильного харчування, відсутності режиму праці й відпочинку.

Учитель. Давньоримський філософ Сенека говорив: «Люди не помирають, вони вбивають самі себе». (Вчитель звертає увагу учнів на вислови на плакатах). Дуже часто діти хочуть стати дорослими, а дорослість свою вбачають у тому, щоб закурити цигарку, випити пива на людях, як це показують у фільмах і як це роблять батьки. Такі діти із задоволенням попробують викурити цигарку із наркотичною травкою, чи нанюхатись різних речовин, щоб «зловити кайф». Вони знищують не тільки своє здоров'я, а й здоров'я своїх майбутніх дітей.

Куріння вражає генетичний апарат, затримує фізичний і психічний розвиток підлітка. Адже до складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин. Оноре де Бальзак писав: «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації».

1-а учениця.

Дитя цигарку витягає,

Бо хочеться дорослим стать.

Та сильним, гарним він не стане!

Бо зріст вповільнюватись став.

Усе, що в світі є погане,

Хлопчина в організм запхав.

Та ще й в залежність від цигарки

Потрапив хлопець, як в капкан.

Не допоможуть слово й лайки,

Тепер над ним — цигарка Пані.

2-а учениця.

І друга погана звичка,

Заходить, часом, наче гість.

Бо в хаті свято, часом, сяє.

Горілка в пляшці на столі.

Хлопчина, деколи буває,

Ще й вип 'є чарочки малі.

Бо теж попробувати хоче,

Що то татусь біленьке п 'є.

А потім й сам собі захоче

И тихцем горілочки наллє.

А яд такий усе руйнує,

Найперш страждає голова.

Всі центри там паралізує...