Смекни!
smekni.com

Формування мотивації здорового способу життя з використанням ігор драматизацій (стр. 5 из 8)

Прокурор. У нас ще є доповнення до виступу медичного працівника. Прошу надати матеріал.

Сцена третя

Театр тіней. Праворуч і ліворуч сцени — білі ширми, дії за ширмами висвітлюються настільними лампами. За лівою ширмою — силуети двох молодих дівчат, що сидять за столиком у кафе. Вони розмовляють за чашечкою кави. Ліворуч світло гасне, висвітлюється права ширма, за якою маленька дитина.

Дитина. Як добре, тепло і затишно мені тут! Я вже є, але про мене ще ніхто не знає!!! Я жива...

(Висвітлення лівої ширми. Дівчата починають курити.)

Ой, що відбувається? Чому так важко дихати? Я задихаюся в цьому гіркому димі! Досить! Не треба!

(Гучно грає музика в кафе і голос дитини ніхто не чує. Дитина кашляє, простягає вперед ручки. Освітлено дві ширми.)

Дитина. Ненько, ненько, рідненька. Я буду дуже слухняною дівчинкою. Не вбивай мене. (Тихим голосом.) Як болить голова... Мамо, невже ти мене не чуєш? Допоможи мені! Я боюся... Мені боляче... Я вмираю...

(Висвітлення лівої ширми. Дівчата знову сідають за столик і курять.)

Дитина. Мамо, мамо... Навіщо ти це зробила? Я тепер ніколи не побачу сонечка. Мого обличчя ніколи не торкнеться весняний вітерець! Я ніколи не довідаюся, як пахнуть квіти і розправляють крила метелика. Ти ніколи не довідаєшся про мене, про мою любов, ніколи не побачиш сліз, що біжать по моїх щоках заразу, коли мені так боля­че тут, а тобі ні... Чому ти вибрала її, свою сигарету? Вона знищила мене. Як боляче, я ще поки жива, але мене вже немає...

Адвокат. Який емоційний виступ! Одразу видно, що це питання наболіло в нашого колеги. Але нам би хотілося почути про те, як впливає тютюн на стан різних органів людини.

Прокурор. Прошу запросити Хіміка.

(До зали входить ще один свідок.)

Прокурор. Ви, як працівник хімічної промисловості, можете нам пояснити чи справді вплив сигарети дуже шкідливий для організму?

Хімік. Почнемо з того, що найвідчутніший — сигаретний дим. Він містить у собі нікотин, синильну кислоту, окис вуглеводу, оцтову кислоту, азот, ефірні олії, радіоактивні елементи — полоній, триокис миш'яку й інші отруйні речовини, що і активні і пасивні курці вдихають разом з димом. Про шкоду нікотину як однієї з канцерогенних речовин судіть самі. Ми провели дослід і отримали результат: якщо до горобця доторкнутися паличкою, змоченою нікотином, він миттєво гине. Вражає? Але, на жаль, реакцію нашого організму ми не бачимо, і це допомагає людям ігнорувати хімічні процеси та їхній вплив на здоров'я.

Прокурор. Дякую. Запросіть Пожежника. Що ви можете повідомити?

Пожежник. Я можу з упевненістю сказати, що з вини курців виникає багато пожеж. І знаєте через що? Саме через непогашену сигарету. Подивіться на це безневинне личко, вона — страшний ворог суспільства! Скільки людей гине або дістає важкі травми через неї!

Адвокат. Протестую. Не через Сигарету гинуть люди і виникають пожежі. Гинуть лише ті, хто курить у нетверезому стані у власному ліжку і там же знаходить свою смерть.

Суддя. Факт досить вагомий. Приймається протест. Прокурор, запросіть до зали засідання представника освіти.

Прокурор. Назвіться, будь ласка, і надайте відомості щодо Сигарети. Вам відома ця особа?

Психолог. Я працюю практичним психологом, збираю матеріали для своєї наукової праці.

Прокурор. Над якою темою ви працюєте, дозвольте запитати?

Психолог. «Вплив тютюну на фізичний і психічний розвиток школярів». Я хочу звернути вашу увагу на те, що куріння дуже шкідливе для молодих людей. Особливо несприятливо воно впливає на органи дихання, тому що їхні легені не до кінця сформувалися. В підлітків-курців об'єм грудей і розвиток легень приблизно на 25 % відстає від показників тих, які не курять. Частіше страждають діти й від застудних захворювань, тому що не мають достатньої стійкості до них. Школярі-курці не зосереджені, успішність у них знижена. Встановлено, що серед успішних учнів лише 16 % курять, серед учнів із середнім рівнем розумового розвитку — 45 %, серед тих, які не встигають — 59 %. Чому так відбувається? По-перше, нікотин та інші отруйні речовини порушують загальний стан організму, знижується інтенсивність нервових процесів. Цьому сприяє й сама поведінка курців. Нерідко бажання курити з'являється навіть під час уроку, і учень відволікається від занять, думаючи тільки про те, як із дзвоником піти в туалет на перекур. А скільки кишенькових грошей іде на купівлю сигарет? Багато учнів вважають, що Сигарета здатна вплинути на їхній імідж перед однолітками, робить їх старшими, додає авторитету. Рідко хто з них замислюється над тим, що вони могли б бути набагато розумнішими, сильнішими, а головне — здоровішими, якби не схилялися перед Сигаретою. Діти вважають, що завдяки Сигареті вони зможуть позбутися почуття сором'язливості, і ще один фактор — приклад батьків. Хоча батьки й говорять про шкоду куріння, самі вони у важких життєвих ситуаціях шукають допомогу в цієї підступної «приятельки».

Прокурор. Дякую. Шановні судді, я вважаю, що цих свідчень цілком достатньо, щоб ви прийняли правильне рішення.

Суддя. Ми уважно вислухали усі свідчення з боку обвинувачення і захисту і прийняли таке рішення: ПІДСУДНА ВИННА. НАШ ВИРОК - СМЕРТНА КАРА. РІШЕННЯ СУДУ ОСКАРЖЕННЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ.

Ведучий 1. Як би мені хотілося сказати хепі енд (щасливий кінець), що це не про нас, що всі сцени залишилися в минулому. Але, на жаль, це зовсім не так. Цей сценарій був написаний для нас і про нас...

Ведучий 2. якщо хоча б хтось, переглянувши наш виступ, замислиться про шкідливий вплив тютюну, перестане курити або, взявши інформацію до відома, не почне курити, ми старалися недаремно. (Всі актори виходять на сцену.) Просто ми ще раз нагадаємо девіз нашого виступу (усі разом). «Куріння або здоров'я — вибирай сам!»

(Всі учасники виконують пісню Б.Окуджави.)

Каждый выбирает для себя

Женщину, религию, дорогу.

Дьяволу служить или пророку —

Каждый выбирает для себя.

Каждый выбирает для себя

Слово для любви и для молитвы,

Шпагу для дуэли, меч для битвы

Каждый выбирает по себе.

Каждый выбирает по себе,

Щит и латы, посох и заплаты,

Меру окончательной расплаты

Каждый выбирает по себе.

Каждый выбирает для себя,

Выбирает каждый как умеет.

Ни к кому претензий не имея,

Каждый выбирает для себя.


3.3. Агітбригада: «Здоровим будь»

(З піснею М. Старокадомського «Пісенька про зарядку» виходили, у спортивних костюмах члени агітбригади «Здоров'я». Три читці виходять наперед, інші під музику виконують елементи ранкової гімнастики).

1-й читець.

Сонце встало, сонце встало!

Прокидайся і вставай!

Скинь швиденько з себе ковдру.

Не тягни і не зівай!

2-й читець.

На площадку по порядку

У прекрасний день оцей,

На зарядку! На зарядку!

Ми збираємо дітей!

3-й читець.

Вище руки, ширше плечі,

Раз, два, три! Дихай рівніше.

Від зарядки ти зміцнієш.

Станеш спритним і сильним!

Всі (скандують).

Без занять по фізкультурі

Не зміцнить мускулатури!

1-й читець.

Отже, розпочнемо

Наш виступ скоріш.

Тож приготуйтесь слухать,

Всідайтеся зручніш.

2-й читець.

Все, що ми розповімо.

Яку пораду вам дамо.

Обов 'язково дасть користь.

Роби зарядку, не ліпись!

3-й читець.

Як зберегти здоров 'я

Усім присутнім вам.

Ось тут, на оцій сцені

Я відповіді дам.

(Звучить спортивний марш. Члени агітбригади імітують змагання бігунів на стадіоні. В центрі один піднімає емблему Олімпійських ігор — п'ять кілець).

1-й читець.

Щоб мужнім стать і стать сміливим,

Сильним духом, сильним тілом,

Загартованим, здоровилі,

Ти виходь на стадіони!

(Агітбригадівці імітують інші види спорту).

2-й читець.

І не треба нам лякатись

Ні вітру, ні морозу.

Хто спортом в нас займається,

Тому нема загрози.

(Спортсмени скандують по черзі, піднімаючи пла­кати).

- Будеш сильним і здоровим!

- Твоє здоров'я стане міцніше за граніт!

- Бадьорість і силу тобі дасть тільки спорт!

- Сонце, повітря і вода — наші найкращі друзі!

3-й читець. Шановні друзі! А зараз я хочу повести вас стежками історії Олімпійських ігор.

(Виходять два історики Давньої Греції, одягнені в хітони, з книгами в руках).

1-й історик. Мабуть немає людини на землі, яка була б байдужою до спорту і до Олімпійських ігор. Задовго до чергового Олімпійського року готуються всі країни світу. Спеціальні комітети обговорюють і вирішують, у якій країні проводити ігри, гарячково тренуються майбутні учасники, заздалегідь хвилюються судді, нудяться в чеканні глядачі.

2-й історик. І нарешті, раз на чотири роки, знаменний день настає. Дівчата, одягнені в старогрецькі хітони, запалюють від променів сонця Еллади олімпійський смолоскип. Опустившись на коліна, приймає його юнак. Священний вогонь смолоскипа, запалений біля вівтаря Стародавньої Олімпії, символізує собою мир і дружбу всіх народів Землі.

1-й історик. І коли спалахне вогонь над святковим стадіоном, коли замайорить олімпійський прапор і делегації різних країн увійдуть на стадіон в урочистому марші, попереду всіх підуть спортсмени Греції, і. це тому, що в далекому минулому, якому понад дві тисячі років, саме в цій країні народилися Олімпійські ігри.

2-й історик. Велика наука історія зберегла для нас розповідь про колишню велич Олімпії, про блискучі перемоги і рекорди грецьких спортсменів.

«Сила, здоров'я і краса» — ось головний девіз спортсменів Давньої Еллади.

1-й читець.

Це ж у Древній у Елладі!

Але є у нас такі,

Що не дуже спорту раді,

Тільки курять цигарки.

Всі (скандують).

Спорт і цигарка — не сумісні!

2-й читець.

Хуліганять, а самі

Від вітру хитаються.