Смекни!
smekni.com

Формування мотивації здорового способу життя з використанням ігор драматизацій (стр. 8 из 8)

• зміцнення здоров'я, що ґрунтується на взаємодії особистого вибору і соціальної відповідальності за власне здоров'я.

Інформація про вплив шкідливих звичок, туберкульозу та ВІЛ-інфекції на здоров'я дитини має бути об'єктивною, не зводитись до залякування, оскільки останнє, створюючи атмосферу таємничості та загадковості навколо тютюну, алкоголю, наркотиків, призводить до протилежних результатів, викликає у підлітків бажання пізнати цю таємницю на власному досвіді. Спокійна і ділова розмова з учнями про шкоду тютюнокуріння, вживання алкоголю та наркотиків знімає хвилюючий емоційний стан дітей, дає змогу підліткам самостійно зробити правильний вибір стосовно шкідливих звичок.

Варто також залучати до співпраці консультативні пункти «Довіри», студентів, волонтерів, учнів-старшокласників, батьків, які допомогли б в організації та проведенні заходів, спрямованих на формування навичок здорового способу життя та розповсюдженні тематичних інформаційних матеріалів (плакатів, буклетів, стіннівок тощо); а також учасників об'єднання соціально активної молоді, лідери яких мають добре сформовані навички здорового способу життя і під час дозвілля підтверджують ці переконання відповідною поведінкою.

Ми вважаємо, що проблему формування навичок здорового способу життя неможливо вирішувати без плідної співпраці з органами учнівського самоврядування. Основний принцип співпраці полягає в тому, що діти з великою довірою ставляться до тієї інформації, яку одержують від своїх однолітків, а ще більше - до тієї інформації, яку несуть старші друзі, батьки.

Для учнів старших класів не зашкодить повторення курсу валеології, біології у формі презентації певної системи організму людини з наступним обговоренням впливу на неї шкідливих звичок, наприклад, вплив алкоголю на роботу легень, серця, органів травлення, нервову систему, нирки. При проведенні даного циклу занять необхідно влаштовувати письмові анонімні опитування учнів, які доцільно використати у наступній роботі з учнями та батьками.

Учнів необхідно залучати до самостійної роботи та підбору матеріалів з тем: «Алкоголь і нещасні випадки», «Алкоголь і захворювання», «Алкоголь і наркотики», «Тютюн та його дія на органи людського організму» тощо, а також до підбору відомостей з реального життя про негативний вплив алкоголю, наркотиків на стан здоров'я людини, за якими учні складають таблиці, плакати.

Доцільно використовувати велику кількість різноманітних форм і методів роботи: вправи, ігри, дискусії, бесіди, тренінги, «круглі столи» тощо. Заняття необхідно будувати таким чином, щоб теоретичні знання закріплювалися через практичні вправи. Педагог повинен передбачити запитання учасників і проблеми, які можуть їх турбувати.

При проведенні занять з учнями необхідно зробити наголос на отримання знань з безпеки статевих стосунків, профілактику інфікування ВІЛ, підліткової вагітності.

Всі види занять повинні допомагати учням навчитися свідомо керувати власною поведінкою за будь-яких обставин, формувати активну позицію, світогляд молодої людини, розвивати навички і свідомого вибору здорового стилю життя, створювати атмосферу позитивної уваги один до одного, довіри, психологічного комфорту і безпеки.


V. Використана література

1. Варивончик Д.В. Девіантна поведінка підлітків та ризик соціальних захворювань / сучасні методи залучення до здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок та захворювань у дітей та підлітків. - К.,- С. 120- 123.

2. Володин В.Д., Иванец Н.Н., Пемтас В.Е. Профилактики наркомании. Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. - 1999; 1: 3-7.

3. Волонтерський рух в Україні: Тенденції розвитку / Вайнола Р.X., Капська А.Й., Комарова Н.Н. - Київ.: Академпрес, 1999.

4.

Гаркава К.Г. Знову про здоров'я наших дітей // Почат. освіта. - 2001.- №19. - С 10.

5. Діяльність центрів соціальних служб для молоді України: Сучасний стан і перспективи розвитку: керівник авт. кол: Толстоухова С.В. - Київ, 1999.

6. Книга класного керівника: Довідкове методичне видання / Упоряд. С.В. Кириленко, Н.І. Косарєва. – Харків: Торсінг-плюс, 2005. – 560 с.

7. Команєва О. Валеологія: Школа здоров'я: Навч. посіб. для 2-3 кл. чотиріч. почат. шк. - К.: Літера, 1999. - 80 с.: ілюстр.

8. Латохіна Л.О. Дбайте про своє здоров'я: Практ. поради учневі //Джерело пед. майстерності: Наук. - метод. бюл. / Харк. облас. ін-т удоскон. вчителів. - 1996.-Вип. 16. - С. 22.

9. Лозинский В.С. Учитесь быть здоровыми. - К., Центр здоровья, 1993. - 160 с.

10. Проблеми наркоманії, ВІЛ-інфекції та ЗПСШ в Україні. Інформаційний вісник. № 1 / За ред. Б.П. Лазоренко. - 2001. - 44 с

11. Рахманова А. Г., Чайка Н. А. ВИЧ / СПИД: сегодня это дол­жен знать каждый. – Саnada AIDS Russia Projekt, 1998 – 16 c.

12. Сечейко О. В. Статеве виховання підлітків у сучасних умовах // Педагогіка і психологія. - 1999. - № 4. - С. 93 – 98.

13. Формування здорового способу життя молоді: проблеми і перспективи / О. Яременко, О. Балакірєва, О. Вакуленко та ін. - К.: Український ін-т соціальних досліджень, 2000. -207 с.

14. Формування навичок здорового способу життя в дітей та підлітків: навч. посіб. за ред. В.Г. Панка. - К.: Ніка-Центр, 2002.

15. Шахненко В., Цуканова Є. Школи здорового способу життя та безпеки життєдіяльності: Концепція // Освіта. - 2001. - 28 листоп.-5 грудн.(№ 69-70). - С 6-7.