Смекни!
smekni.com

Метод проектів (стр. 1 из 3)

Реферат з теми:

МЕТОД ПРОЕКТІВ

Метод проектів

В основу цього методу покладено ідею побудови навчання на активній основі, через самостійну і практичну діяльність учнів, з урахуванням їхніх особистих інтересів.

Реформа шкільної освіти сприяє використанню проектного методу у вітчизняній шкільній практиці. Вже в молодших класах, враховуючи вікові особливості, можна планувати виконання учнями практичних, творчих проектів.

Метод проектування сприяє формуванню самостійної, творчої особистості І€ одним з інноваційних методів навчання. У старших класах шкільні проекти можуть поглиблюватись і ускладнюватись.

Характерною ознакою метолу проектів є органічна і повна узгодженість шкільного навчання з навколишнім життям, різноманітними інтересами дитини. Метод проекті в є методом пошуку. Він спрямований на розвиток наукового мислення.

Сучасна педагогіка розрізняє такі типи проектів:

1. Дослідницькі: в основі проекту знаходиться дослідження певних соціально-економічних я виш та процесів.

2. Творчі: спільне створення художніх творів, видовищних заходів тощо.

3. Ігрові (Імітаційні): в яких учасники проекту виконують визначені ролі.

4. Інформаційні; збір та аналіз інформації про певний об'єкт.

5. Практичні: безпосереднє впровадження у практику. Робота над проектом включає:

1. Аналіз проблеми.

2. Усвідомлення та визначення мети проекту.

3. Розробку концепції проекту, організаційного плану здійснення проекту.

4. Конкретну практичну діяльність щодо його реалізації.

5. Підсумки у вигляді письмового звіту та презентацію.

6. Зовнішню оцінку проекту, що дозволяє підвищити ефективність його виконання.

Проект "Громадянин"

Ініціатива молоді є вагомим чинником у процесі вирішення різних проблем суспільного життя. Є чимало проблем, які неможливо вирішити силами влади их структур. Необхідні ініціатива та вимогливість самих громадян.

Розглянемо два приклади суспільних проблем, котрі можуть зустрітися в кожному населеному пункті.

1. Парку вашому селищі чи місті забруднений. Проблему можна вирішити власноруч, прибравши територію парку, не звертаючись до владних структур чи громадськості.

2. У вашому населеному пункті руйнується чудова архітектурна споруда, пам'ятка історії. Це справа владних структур. Проте привернути їхню увагу до цієї проблеми, активізувати місцеву громаду, написати статтю до місцевої газети під силу юним громадянам.

Діяти в такому випадку треба поетапно, дотримуючись певних правил. Підготовчий етап. Аналіз проблеми, що має бути вирішена.

1. Проаналізуйте структуру органів державної й місцевої влади у вашому населеному пункті, районі, мікрорайоні тощо, сферу їхньої відповідальності, специфіку роботи та повноваження.

2. Визначте, які громадські організації, групи за інтересами, засоби масової інформації найактивнішими у громадському житті вашої місцевості, регіону.

3. Ознайомтеся з технологією проведення соціологічних опитувань та аналізу їх результатів, вивчіть нормативні документи тощо.

4. Прочитайте літературу, присвячену основним правилам ділового етикету (написання листа, ведення розмови телефоном, проведення ділової зустрічі тощо).

5. Дізнайтеся про найвагоміші досягнення, найнагальніші проблеми й перспективи розвитку вашого села, району, міста чи області.

І етап. Визначення актуальних проблем місцевої громади

У кожному населеному пункті завжди є проблеми, що тривалий часі очікують свого вирішення. Громадська думка й ініціатива громадян мають впливати на вирішення їх.

Цей етап має на меті з'ясування найактуальніших проблем, характерних для вашого населеного пункту. Спільне обґрунтування в класі й аналіз важливих для вашої територіальної громади проблем допоможуть вам обрати одну з них як об’єкт подальшого дослідження.

Важливо, щоб обрана проблема була актуальною не лише для вас і ваших друзів, а й для всіх мешканців вашої місцевості. Обговоріть що проблему зі своїми родичами, знайомими, мешканцями населеного пункту.

Проблеми для дослідження.

Проблеми, наведені нижче, необов'язково мають бути об'єктом вашого дослідження. У вашому населеному пункті, без сумніву, знайдеться чимало інших актуальних проблем, що потребують уваги.

Приклади проблем школи та учнівської молоді.

Шкільна теорія потребує впорядкування.

У школі відсутній комп'ютер чи інші сучасні засоби навчання.

У школярів, особливо в сільській місцевості, обмежені можливості вивчення Іноземних мов.

Відсутність спортивного інвентарю, занедбаність спортивного залу не сприяють фізичному розвитку. школярів. Брак коштів для забезпечення шкільної бібліотеки передплатними виданнями та іншою цікавою навчальною чи художньою літературою.

Рівень культури спілкування школярів має бути вищим.

Відсутнє місце для проведення дозвілля молоді в позаурочний час.

Приклади проблем місцевої громади.

Поблизу школи розташовані щити з рекламою тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

Люди з ушкодженням рухового апарату, котрі проживають у вашому населеному пункті, значною мірою ізольовані від суспільства.

У місцевому дитячому будинку дає себе взнаки нестача підручників і канцелярського приладдя для навчання.

Люди похилого віку, що становлять більшість населення невеликого села, позбавлені повноцінного медичного обслуговування.

Одна з вулиць, на котрій мешкає чимало учнів вашого класу, потребує благоустрою або заборони руху вантажного транспорту

Приклади екологічних проблем

У вашому населеному пункті немає парку.

Місцеві підприємства забруднюють довкілля.

Немає сміттєзвалища або воно не впорядковане.

Масове вирубування лісу.

Відсутнє озеленення окремих вулиць вашого села, міста.

Приклади проблем, що стосуються обмеження прав і свобод особистості

Багато які з громадян не беруть участі у виборах. Особливо це стосується виборів до органів місцевого самоврядування.

Люди обурені тим, що виборча кампанія відбувається з порушенням норм чинного законодавства.

Найініціативніші члени місцевої громади відчувають тиск з боку владних структур.

Місцеві засоби масової інформації тенденційно та однобічно подають інформацію. Представники нечисленної релігійної конфесії відчувають тиск з боку більшості.

II етап. Застосування й обґрунтування проблем дослідження

Обговоріть кілька обраних проблем у своїй сім'ї, з друзями й сусідами. З'ясуйте, що вашим знайомим відомо про ці проблеми і як вони до них ставляться. Розкажіть людині, в якої берете інтерв'ю, про ваш проект. Поставте свої запитання і запишіть отримані відповіді.

Пошукайте газети та інші друковані джерела інформації, що доводять існування різних проблем у вашій місцевості і пропонують можливі шляхи їх вирішення. Зібрані матеріали віднесіть до школи і проведіть їх обговорення з учителями й однокласниками. Слухайте радіо й дивіться телевізійні передачі, присвячені розгляду різних суспільних проблем та можливим суспільним шляхам їх вирішення. Обговоріть цю інформацію з учителем та однокласниками.

Якщо ви зібрали достатньо інформації про найважливіші проблемі* вашого населеного пункту, шляхом спільного обговорення з'ясуйте, яку1 саме проблему ви досліджуватимете. Бажано обрати проблему, котра буде важливою для вас і вашого оточення. і

Якщо ви й досі вагаєтеся стосовно того, яку проблему досліджувати, проведіть опитування місцевої громади.

Корисні зауваження.

Вибір спільної проблеми дослідження - це надзвичайно важливий етап вашої громадської роботи. Обрана проблема має бути максимально конкретною, посильною, а найголовніше - практичною для вашої громади, місцевості. Наприклад, вирішення такої на перший погляд незначної проблеми, як полагодження тротуару біля школи або встановлення урн для сміття, буде куди продуктивнішим за спробу вирішити екологічні проблеми загалом.

III етап. Дослідження обраної проблеми. Збирання інформації

Отже, ви визначилися щодо проблеми дослідження. Тепер вам необхідно зібрати й проаналізувати доволі різноманітний спектр інформації про неї. Передусім належить з'ясувати, де можна отримати матеріал, що сто^, сується обраної проблеми. Існують різні джерела отримання інформації. Вам потрібно звернутися до людей, організацій або установ, які найбільшою мірою обізнані з цією проблемою.

Визначення джерел інформації.

Складіть список можливих джерел отримання інформації. Вирішіть, з якими організаціями чи окремими людьми ви спілкуватиметеся. Розділіться на дослідницькі групи. Кожна дослідницька група звертається до одного або кількох джерел Інформації. Дорослі можуть допомагати вам зібрати інформацію, але потім вони не мають виконувати замість вас вашу роботу.

Ви можете запросити до свого класу людей, котрі добре знають досліджувану проблему і можуть вам про неї розповісти. Одержану інформацію зберігайте, щоб згодом використати її при формуванні презентацій них матеріалів.

Корисні поради.

Під час збирання необхідного матеріалу важливо не обмежуватися інформацією з одних вуст, з звертатися одночасно до різноманітних джерел Інформації. Вам треба пам'ятати, що свідчення людей, численні документи, матеріали преси тощо не завжди містять достовірну Інформацію. Тож, роблячи певні узагальнення та висновки, ви маєте звертатися до різних джерел інформації. Отримати правильні дані можна лише шляхом критичного аналізу дійсності та зіставлення різних поглядів.

Джерела інформації.

Насамперед спробуйте скористатися матеріалами бібліотеки вашої школи. Можете користуватися й фондами громадських бібліотек - селищної, міської тощо. Попросіть дорослих відшукати необхідний матеріал у наукових бібліотеках, доступ до яких вам не завжди буде відкрито. Там зберігаються газети та інші друковані видання, що можуть містити інформацію з досліджуваної проблеми. Працівники бібліотек візиту
2. Редакції місцевих газет, радіо, телебачення Кореспонденти газет регулярно збирають інформацію щодо проблем свого регіону, тому зможуть поділитись "з вами своїми знаннями та вміннями. Співробітники газет могли б запропонувати вам вирізки статей та фотографій
та інших навчальних закладів Педагогії вашого навчального закладу завжди готові дати вам корисні поради. Найкомпетентнішу допомогу ви зможете дістати від учи і елі в" котрі викладають дисципліни суспільно гуманітарного циклу. Можливо, у вашому навчальному пункті с інші навчальні заклади, викладачі яких можуть бути експертами з обраної вами проблеми
4. Працівники правоохоронних органів, юристи громадського порядку, добре знають численні суспільні проблеми. Дізнайтеся, чи є такі люди серед батьків учнів вашої школи. Окремі юридичні служби охоче підуть вам назустріч і нададуть безкоштовні консультації та іншу допомогу, якщо ви чітко сформулюєте суть своєї ініціативи
5. Місцеві громадські організації та групи за інтересами Може статне" так, що суспільна проблема, яку вн досліджуєте, вже с об'єктом уваги різноманітних громадських організацій, політичних партій, груп за інтересами та окремих громадян. Спробуйте об'єднати свої зусилля. Зверніться до учителя або когось їм офіційного листа чи зателефонувати

IV етап. Аналіз різних шляхів вирішення проблеми