Смекни!
smekni.com

Самоуправление в школе (стр. 2 из 4)

Якщо навчаються, вихованці не згодні з рішенням адміністрації освітньої установи, вони мають право через своїх виборних представників звернутися за сприянням і допомогою до уповноважених державних органів.

Коментар: Наведені норми Закону дають органів учнівського самоврядування право виступати ініціатором проведення дисциплінарного розслідування і брати участь у його проведенні. У разі незгоди з рішенням, прийнятим за результатами розслідування, органи учнівського самоврядування можуть звернутися у вищі органи. Це означає, що органи учнівського самоврядування законодавчо наділені повноваженнями по захисту прав дитини в школі. При цьому, даний закон (стаття 6) трактує поняття «права дитини» розширено, включаючи в нього не тільки права дітей, проголошені Конвенцією про права дитини, але і весь об'єм прав людини в цілому, закріплений Конституцією, міжнародними договорами та українськи законодавством.

Продовження тесту закону:

Навчаються, вихованці зазначених освітніх установ можуть проводити у позанавчальний час збори і мітинги з питань захисту своїх порушених прав. Адміністрація освітнього закладу не має права перешкоджати проведенню таких зборів і мітингів, в тому числі на території і в приміщенні освітнього закладу, якщо виборними представниками учнів, вихованців виконані умови проведення зазначених зборів і мітингів, встановлені статутом освітньої установи. Такі зібрання і мітинги не можуть проводитися на порушення встановлених законодавством Російської Федерації вимог дотримання громадського порядку і не повинні перешкоджати освітньому та виховному процесам.

Коментар: Закон дає право органам учнівського самоврядування безперешкодно проводити у позанавчальний час зборів і навіть мітинги, присвячені захисту прав учнів. Як правило, статути шкіл не містять будь-яких умов проведення зборів і мітингів. Це оз На сьогоднішній день серед управлінців, педагогів, учнів, батьків немає єдиної думки про те, в чому полягає сенс поняття «шкільне самоврядування». Проводячи семінари зі школярами і педагогами, ми приділяємо основну увагу саме цьому питанню.

Розібравшись в декількох ключових тезах, які характеризують природу самоврядування, учасники семінарів починають успішно відрізняти самоврядування від інших явищ, таких як дитячі організації, клуби за інтересами або широко поширені форми «псевдосамоуправленія».

Розуміння тез ми перевіряємо, пропонуючи учасникам семінарів ситуації-вправи. Познайомившись з ситуацією, учасники семінарів визначають: є наведені приклади формами самоврядування чи ні.начає, що, за запитом органу учнівського самоврядування, адміністрація школи.

На одному з семінарів зі школярами, почувши цю тезу, дівчинка підняла руку і запитала: «А що таке право?»

Дійсно, не знаючи відмінності прав від обов'язків, не розуміючи природи прав людини, дуже важко розібратися в суті самоврядування.

Випереджаючи цю тезу, поясніть хлопцям, що у кожної людини є права. Права людини захищають людей від зловживань з боку влади, дозволяють їм бути незалежними від держави і чинити на нього вплив.

Поясніть цю думку на прикладі деяких прав людини. Так, право на життя означає, що держава не може позбавити людину життя, навіть якщо він скоїв страшний злочин. Це право, отже, обмежує владу держави по відношенню до людини. Таке право, як свобода совісті, дозволяє людині самостійно вибирати будь-яку релігію, а держава, у свою чергу, не може в це втручатися: вона не повинна забороняти людині вірити, не може карати його за віру, не повинна надавати перевагу будь-якій релігії в шкоду іншим.

Держава не може забрати у людини її права: вони є в кожного лише тільки тому, що він є людиною. Людина може використовувати свої права на свій розсуд: держава не може змусити його користуватися правами людини, і також не може заборонити йому це. Кожному праву людини кореспондує обов'язок держави щодо дотримання цього права: так, якщо у людини є право на освіту, то у держави є відповідний обов'язок щодо забезпечення цього права - організувати роботу освітніх установ.

Шкільне самоврядування - це право, яким володіють у школі учні, педагоги та батьки. У свою чергу, у адміністрації школи є обов'язок надати учням, педагогам і батькам можливість цим правом скористатися.

Держава не може забрати у людини її права: вони є в кожного лише тільки тому, що він є людиною. Людина може використовувати свої права на свій розсуд: держава не може змусити його користуватися правами людини, і також не може заборонити йому це. Кожному праву людини кореспондує обов'язок держави щодо дотримання цього права: так, якщо у людини є право на освіту, то у держави є відповідний обов'язок щодо забезпечення цього права - організувати роботу освітніх установ.

Шкільне самоврядування - це право, яким володіють у школі учні, педагоги та батьки. У свою чергу, у адміністрації школи є обов'язок надати учням, педагогам і батькам можливість цим правом скористатися.

Самоврядування - це представництво. Учні, педагоги та батьки обирають своїх представників до органів самоврядування і довіряють їм брати участь в управлінні школою від свого імені. Органи шкільного самоврядування представляють тих, хто їх обрав і захищають інтереси своїх виборців. Вони мають право сказати директору школи: «Ми висловлюємо думку учнів (педагогів, батьків)» - і впливати на вирішення всіх шкільних питань, які зачіпають інтереси учнів (педагогів, батьків).

Органи самоврядування представляють учнів (педагогів, батьків), але не мають по відношенню до них жодних владних повноважень. Вони не можуть віддавати їм розпорядження, не можуть приймати жодних обов'язкових рішень для учнів, педагогів та батьків. Обираючи орган самоврядування, ви вибираєте не своїх начальників, а своїх представників. І можете питати з них, наскільки ефективно вони захищають ваші інтереси. З вас вони запитати не можуть нічого.

Самоврядування не може підкорятися директору школи, навпаки, воно впливає на його роботу. Самоврядування можна умовно назвати однією з гілок шкільної влади. Інша гілка влади - адміністративна влада, яку в школі очолює директор.

Ці дві гілки влади - влада самоврядування та адміністративна влада - не підкоряються один одному. Директор не може командувати органом самоврядування, точно так само, як у державі прем'єр-міністр не може командувати парламентом. Самоврядування - це влада. А якщо це влада, то командувати нею не можна.

Можна стверджувати: як тільки самоврядування починає виконувати адміністративні функції (керувати чергуваннями, опрацьовувати порушників дисципліни тощо), воно перестає бути самоврядуванням. Воно стає якимось штабом добровільних помічників адміністрації школи, який підпорядковується адміністрації і, отже, вже не представляє інтересів учнів, педагогів та батьків.

Це питання не так простий для розуміння, але розібратися в ньому - дуже важливо. Адміністрація школи не може покладати на учнів (педагогів, батьків) свої, адміністративні функції. У свою чергу, і учасники самоврядування не можуть взяти їх на себе за власною ініціативою. Вся адміністративна робота в школі, в кінцевому підсумку, пов'язана з відповідальністю за життя і здоров'я школярів. Як тільки органи самоврядування починають нести на собі адміністративні функції, вони де-факто вбудовуються в шкільну адміністративну систему, очолювану директором. І, отже, перестають бути, власне, самоврядуванням.

Органи самоврядування і шкільна адміністрація впливають на роботу один одного, взаємодіють. Причому саме самоврядування повинне чинити більший вплив на роботу директора, а не навпаки. Адже самоврядування формулює від імені педагогів, учнів та батьків замовлення учасників освітнього процесу до даної конкретної школі - те замовлення, яке директору належить виконувати.

Отже, замовники - батьки, учні та педагоги. Вони висловлюють свої думки та побажання через систему шкільного самоврядування. А директор школи - виконавець, який повинен виконати замовлення держави і замовлення самоврядування.

Перед ким же звітують органи самоврядування, якщо не перед директором? Відповідь очевидна: перед тими, хто їх обрав.

Діяльність органів самоврядування повинна бути спрямована на вирішення шкільних проблем.

Основною діяльністю органів шкільного самоврядування є робота із захисту, «просування» інтересів учнів (педагогів, батьків) у рамках школи.

Об'єднання з якоюсь іншою провідною діяльністю не можуть бути віднесені до органів шкільного самоврядування. У тому числі, не можуть вважатися органами самоврядування групи, що працюють виключно для своїх членів. Не слід також плутати органи шкільного самоврядування та громадські організації, що працюють на території школи.

3.4. Четыре блока школьного самоуправления

Форми шкільного самоврядування можна розділити на чотири групи:

1. До учнівському самоврядуванню належать органи шкільного самоврядування, створені учнями. Це означає, що такі органи формують учні з числа учнів. Відповідно, учнівське самоврядування виражає інтереси учнів. Формами учнівського самоврядування можуть бути учнівська конференція, учнівська рада, учнівське збори класу, правозахисна приймальня та багато інших.

2. До батьківських самоврядуванню належать органи шкільного самоврядування, створені батьками. Найбільш поширені такі форми батьківського самоврядування, як батьківські комітети. Але в школі можуть працювати і інші форми батьківського самоврядування.

3. До педагогічному самоврядуванню належать органи шкільного самоврядування, створені педагогами. Як правило, найбільш поширеним органом педагогічного самоврядування є педрада.