Смекни!
smekni.com

Здійснення підсумкового контролю вивчення менеджменту (стр. 1 из 3)

Контрольна робота

з дисципліни Методика викладання менеджменту

Прізвище, ім’я, по батькові студента

Шаль Едуард Альбертович

Прізвище та ініціали викладача

Новальська Надія Іванівна

Київ 2010

Зміст

Організація, методика здійснення підсумкового контролю вивчення менеджменту

Організація та методика відбору інформації про навчальний предмет

Складіть план семінарського заняття з теми „Соціальна відповідальність і етика управління”. Структура має складатися с таких компонентів: тема, мета, обладнання, план, опис процесу заняття, список літератури

Рекомендована література для підготовки до семінару

Організація, методика здійснення підсумкового контролю вивчення менеджменту

Метою вивчення курсу менеджменту є придбання студентами теоретичних і практичних знань і навичок в області менеджменту (керування підприємством). Програмою навчання передбачене вивчення цілей, задач, основних принципів, методів і функцій керування; управлінських рішень і їхньої оцінки; методів розрахунку ефективності й аналізу фінансової звітності підприємства. У процесі навчання особлива увага приділяється роботі менеджера, як необхідній умові оперативного й ефективного рішення поставлених задач у сучасних умовах.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання на певному освітньому (кваліфікаційному) рівні або на окремих його завершених етапах. Він включає (семестровий контроль та державну атестацію студента).

Вищий навчальний заклад може використовувати модульну та інші форми підсумкового контролю після закінчення логічно завершеної частини лекційних та практичних занять з менеджменту і їх результати враховувати при виставленні підсумкової оцінки.

Семестровий контроль проводиться у формах семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку з конкретної навчальної дисципліни в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною програмою, і в терміни, встановлені навчальним планом.

Семестровий екзамен - це форма підсумкового контролю засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни за семестр, що проводиться як контрольний захід.

Семестровий диференційований залік - це форма підсумкового контролю, що полягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу з певної дисципліни виключно на підставі результатів виконаних індивідуальних завдань (розрахункових, графічних тощо). Семестровий диференційований залік планується при відсутності модульного контролю та екзамену і не передбачає обов'язкову присутність студентів.

Семестровий залік - це форма підсумкового контролю, що полягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу виключно на підставі результатів виконання ним певних видів робіт на практичних, семінарських або лабораторних заняттях. Семестровий залік планується при відсутності модульного контролю та екзамену і не передбачає обов'язкову присутність студентів.

Забороняється змінювати форми підсумкового контролю або вводити підсумковий контроль, не передбачений робочим навчальним планом.

Студент вважається допущеним до семестрового контролю з конкретної навчальної дисципліни (семестрового екзамену, диференційного заліку або заліку), якщо він виконав всі види робіт, передбачені навчальним планом на семестр з цієї навчальної дисципліни.

Підсумковий контроль вивчення менеджменту буде здійснюватися у вигляді екзамену. Екзамен складається студентами в період екзаменаційної сесії, передбаченої навчальним планом в обсязі навчального матеріалу. Вищий навчальний заклад може встановлювати студентам індивідуальні терміни складання екзамену. Екзамен проводиться згідно з розкладом, який доводиться до відома викладачів і студентів не пізніше, як за місяць до початку сесії. Порядок і методика проведення екзамену з менеджменту визначається вищим навчальним закладом. Розклад сесії складається деканатом, погоджується з навчальним відділом і затверджується першим проректором. Перед екзаменом проводиться консультація.

Результати складання екзамену оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”), і вносяться в екзаменаційну відомість, залікову книжку, навчальну картку студента.

Студенти, які не з'явились на екзамен без поважних причин, вважаються такими, що одержали незадовільну оцінку.

Форма проведення семестрового контролю: усно з використанням білетів. Форма проведення семестрового контролю і перелік питань доводяться до студентів викладачем менеджменту на початку семестру.

З метою забезпечення об’єктивної оцінки знань і навичок студента методику проведення екзамену з менеджменту розробляє кафедра. Всі методичні вказівки розглядаються на засіданнях вченої ради факультету та затверджуються деканом відповідної спеціальності. Результати екзамену розглядаються на засіданні кафедри. Студент вважається допущеним до екзамену з менеджменту, якщо він виконав усі види робіт, передбачені навчальним планом на семестр з цієї дисципліни.

Допускається дострокова здача екзамену. Декан факультету може дозволити студенту складати екзамен в індивідуальні терміни (в разі захворювання, за рішенням викладача та з інших поважних причин). У цьому випадку студенту видається “Заліково-екзаменаційний лист”. Порядок допуску до індивідуального екзамену встановлює декан.

Незадовільна оцінка, яку студент отримав з менеджменту під час сесії перескладається за розкладом перескладання екзаменів (заліків), затвердженим деканом. Повторне перескладання екзамену допускається не більше двох разів: перше перескладання викладачеві, друге - комісії, яка створюється деканом факультету. Забороняється повторний прийом екзамену без виданої деканатом заліково-екзаменаційній відомості (листа). Якщо студент не з’явився на повторний екзамен, викладач вносить у заліково-екзаменаційну відомість запис "не з’явився". Декан виявляє причину відсутності студента. Якщо студент не з’явився на повторний екзамен без поважних причин, декан ставить йому оцінку "незадовільно".

За рішенням декана допускається перескладання екзамену в індивідуальні терміни, (у разі захворювання, у зв’язку з переведенням на індивідуальний план навчання та з інших поважних причин). У цьому випадку студенту видається заліково-екзаменаційний лист. Якщо студент не ліквідував академічну заборгованість з менеджменту до початку наступного семестру, він відраховується з навчального закладу за невиконання навчального плану.

Результати складання екзамену з менеджменту вносяться до заліково-екзаменаційної відомості (листа), залікової книжки і навчальної картки студента.

Заліково-екзаменаційні відомості підлягають обліку в “Журналі реєстрації заліково-екзаменаційних відомостей і заліково-екзаменаційних листків" (форма Ф-21), які ведуться в деканатах факультетів. Номер відомості відповідає порядковому номеру запису у журналі Ф-21. Заліково-екзаменаційні відомості видаються деканатами на кафедри до початку сесії.

Список студентів, які внесені до відомості, підписує декан факультету або його заступник. Приймати екзамен у студентів, які не внесені до відомості або мають помітку “не допущений”, а також приймати екзамен в терміни, не встановлені затвердженим розкладом, забороняється (за виключенням випадків, коли декан дозволив дострокову здачу екзамену).

Знання студентів оцінюються і вносяться у заліково-екзаменаційну відомість так: "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно". Оцінку екзаменатор скріплює своїм підписом у рядку навпроти прізвища студента, який складає екзамен. Навпроти прізвищ студентів, які не з’явились на екзамен, екзаменатор проставляє "не з’явився". У випадку, коли студент не допущений кафедрою, навпроти його прізвища екзаменатор проставляє "не допущений каф.". Викладач повинен здати в деканат повністю оформлену екзаменаційну відомість. Виправлення у заліково-екзаменаційній відомості підтверджується підписом викладача. Заліково-екзаменаційна відомість повертається в деканат на пізніше 09.00 наступного після складання екзамену дня.

Не допускається внесення викладачем доповнень у заліково-екзаменаційну відомість.

Заліково-екзаменаційний лист (форма Ф-18) призначений для підсумкового обліку результатів контролю знань студентів, яким дозволено індивідуальне складання (перескладання) підсумкового екзамену. Заліково-екзаменаційні листи підлягають обліку в “Журналі реєстрації заліково-екзаменаційних відомостей і заліково-екзаменаційних листків" (форма Ф-21). Номер складається з останніх двох цифр календарного року та (через крапку) порядкового номера запису у журналі реєстрації. Заліково-екзаменаційний лист видається на три дні викладачу кафедри або студенту і повертається в деканат викладачем кафедри не пізніше наступного дня після складання екзамену. До заліково-екзаменаційної відомості вносяться всі оцінки, включаючи "незадовільно".

Заліково-екзаменаційний лист підшивається (підклеюється) до основної відомості групи з даного екзамену (заліку).

Екзаменаційні білети складаються викладачем, який читав лекції з менеджменту і включають три питання: два теоретичних і одне практичне.

Питання екзаменаційних білетів повинні охоплювати весь матеріал передбачений програмою курсу менеджменту:

1. Підприємництво Законодавчі акти, що регулюють підприємницьку діяльність в Україні.

2. Види власності.

3. Організаційно-правові форми створення підприємства.

4. Документи, необхідні для створення підприємства.

5. Менеджмент Основи менеджменту. Сутність і зміст менеджменту.