Смекни!
smekni.com

Завдання типу Чорної скриньки як засіб формування у студентів навиків стилю наукового дослідже (стр. 2 из 2)

Якщо до клем “чорної скриньки” безпосередньо підключити амперметр, то він струму не покаже, отже, це свідчить про відсутність батарейки в “чорній скриньці”.

Отже, з розв’язку цієї задачі можна зробити висновок, що в процесі дослідження структури “чорної скриньки” використовуються елементи наукового дослідження: від достовірних фактів, що дають вимірювальні прилади, до висунення різних гіпотез (схем вмісту “чорної скриньки”), а потім до наслідків, які перевіряються експериментально. Це сприяє розвитку в студентів навиків наукового дослідження.

Наведемо приклади набору задач типу “чорної скриньки”, розроблені і виготовлені членами науково-методичного гуртка, які можна рекомендувати для творчої праці з учнями та студентами.

Задача 3. За допомогою омметра дослідити “чорну скриньку”, яка має дві вхідні клеми і перемикач на три положення.


Задача 4. Дослідити “чорну скриньку” за допомогою батарейки для кишенькового ліхтарика та шкільного вольтметра.

Задача 5. Застосовуючи вольтметр визначити, які елементи електричного кола є в “чорній скриньці”. Намалювати можливі варіанти схеми кола.

Задача 6. За допомогою омметра дослідити “чорну скриньку”. Накреслити можливі варіанти схеми кола.


Задача 7. Вивчити “чорну скриньку”, застосувавши джерело живлення постійної напруги, яке можна приєднувати лише до будь-яких двох клем різного кольору.


Задача 8. Дослідити “чорну скриньку” за допомогою батарейки для кишенькового ліхтарика та шкільного амперметра, з’єднавши їх послідовно між собою і будь-якими двома клемами досліджуваної скриньки. Накреслити можливі варіанти схеми кола.


Задача 9. Дослідити схему з’єднання електричних лампочок, застосовуючи джерело живлення постійної напруги.

Задача 10. Вивчити “чорну скриньку” за допомогою джерела постійної напруги, яке можна приєднати лише до клеми 1 і будь-якої іншої.

Задача 11. Дослідити багатоваріантну “чорну скриньку – комплекс” за допомогою омметра.


Розглянуті конструкції “чорних скриньок” і методику їх розв’язування можна успішно застосовувати в школі і вузі для активізації пізнавальної діяльності учнів та студентів, що сприятиме розвитку їх творчого мислення, стилю наукового дослідження.

Виготовляти їх можна власними силами із широкодоступних, дешевих матеріалів, зовнішній вигляд може бути довільний згідно фантазії, а наведені схеми вмісту також можна змінювати і ускладнювати.

Література

1. Савинцев В.Н. Экспериментальные задачи с элементами исследования при изучении электри-ческих цепей // Физика в школе. – 1979. – №6 – С. 62 – 64.

2. Черкавский Н.И. Способ формирования навыков научного исследования // Физика в школе. – 1985. – №6. – С. 44 – 45.

3. Калапуша Л.Р., Жила О.І., Давидюк Г.Є., Ольхович Є.О. Формування творчої активності учнів у навчальному процесі з фізики. – Луцьк, 1988.

4. Фізика: Всеукраїнські олімпіади: Завдання та їх розв’язування / Авт.-упоряд. С.І.Гончаренко. – К.: Либідь, 1997. – 176 с.